Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένωση κορφιά σε portal frame


 

Recommended Posts

αν η κλίση ειναι μικρη τοτε εφελκύεται κάτω. αν είναι λίγο μεγαλύτερη αντιστρέφεται το θέμα οπότε μην ψάχνουμε γενικεύσεις εκει που δεν γίνεται...

 

Πιστεύω ότι δε σχετίζεται με την κλίση ο εφελύσμός της κάτω ίνας. Τα παρακάτω screen snaps αντιστοιχούν σε τυχαίο portal frame που δημιούργησα γρήγορα με το ESADS FrameSolver 2D αν γνωρίζετε - για φοιτητές είναι ΟΚ. Το άνοιγμα είναι 40 m, το ύψος στον κορφιά 8 m, στα άκρα 5 m, η ανάλυση είναι ελαστική, moment connection στα μέλη, pin support στο έδαφος.

post-13012-131887234878_thumb.jpg

post-13012-131887234888_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 63
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Η ενωση κορφιά σε portal frame πρέπει να είναι όπως στη συνημένη φωτογραφία (οι πολλές βίδες κάτω); Στη περίπτωση βέβαια που οι ροπή εκει εφελκύει τη κάτω ίνα. Νομίζω ότι έχει σχέση με το πού βρίσκεται το σημείο στροφής της ένωσης (μάλλον στη πάνω βίδα).

 

Το ρωτάω γιατί έχω δει πολλές φορές το αντίθετο !

 

Δυο βίδες στον κορμό και δύο κάτω για να έχεις συμμετρική ροπή αντοχής και ακαμψία για φορτίσεις βαρύτητας και ανέμου. Πρέπει να δείς αν είναι άκαμπτος ο κόμβος σου σύμφωνα με τις διατάξεις του EC3. Βάλε και νεύρα στον κορμό εκεί που τελειώνει το haunch.

Link to comment
Share on other sites

Δυο βίδες στον κορμό και δύο κάτω για να έχεις συμμετρική ροπή αντοχής και ακαμψία για φορτίσεις βαρύτητας και ανέμου.

 

Και εγώ αυτό καταλήγω ότι θα κάνω. Είναι πιο σίγουρο έτσι !

 

Περί πλαστικής ανάλυσης έχει να πει κάποιος κάτι; Πως την εφαρμόζετε?

 

Και εγώ πιστεύω ότι η κλίση λίγο επηρεάζει το διάγραμμα ροπών τουλάχιστον για τα συνήθη portal frame. Κοιτάχτε τα βιβλία και όλα το διάγραμμα ρπών του Leonardo έχουν!

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι δε σχετίζεται με την κλίση ο εφελύσμός της κάτω ίνας.

 

ναι μάλον έχεις δίκιο στο ότι δεν εξαρτάται μόνο από την κλίση, αλλά και αυτή παίζει το ρόλο της.

ποιοτικά αν η κλίση είναι έντονη τότε το σημείο λειτουργεί περισότερο ως στήριξη. αν η κλίση είναι πολύ μικρή τότε το μέλος είναι σχεδόν οριζόντιο και η ροπή στο μέσον του η μέγιστη δυνατή, όσο αυξάνεται η κλίση τόσο μειώνεται η ροπή αυτή και κάποια στιγμή αντιστρέφεται το πρόσιμο της. αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από το διάγραμμα ροπών για κατακόρυφα φορτία..

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται να λέμε πολλά. Τα πάντα είναι θέμα Διαγραμματος ροπων και αντοχής και ακαμψιας της σύνδεσης.

Link to comment
Share on other sites

Άρα τις πολλές βίδες τις "θέλει" στο κάτω μέρος. Γιατί βλέπω κατασκευαστικά σχέδια που έχουν ομοιόμορφη κατανομή στις βίδες κάτι που ενδεχομένως εξυπηρετεί αλλά δεν είναι το ορθότερο κατά τη γνώμη μου.

Link to comment
Share on other sites

panos συμφωνώ μαζί σου ! Είναι όμως υπερ της ασφαλείας δεδομένου ότι το που θα μπουν οι βίδες εξαρτάται πό τη κρίσιμη φόρτιση. Έτσι αν ασκηθεί στη κατασκευή μου πολύ δυνατός άνεμος και προκαλέσει uplift θα δουλεύει μια μόνο βίδα!

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται να λέμε πολλά. Τα πάντα είναι θέμα Διαγραμματος ροπων και αντοχής και ακαμψιας της σύνδεσης.

 

γιατι να μην αναλύσουμε το θέμα λίγο.. κακό είναι?

Link to comment
Share on other sites

Σωστά. Για να μιλήσω πάλι διαισθητικά θα πως μου φαίνεται ακραίο σε μεταλλική κατασκευή να κινδυνεύσει η στέγη απο δυνάμεις ανύψωσης.

Ίσως στις ξύλινες στέγες ναι αλλά ήδη ο ψαλιδισμός που θα λειτουργήσει στα άκρα στην ένωση με τα υποστυλώματα δεν θα αφήσει τη στέγη να πάει πουθενά.

Αλλά θα συμφωνήσω μαζί σου.

Link to comment
Share on other sites

Είναι προφανές ότι θλίβεται η κάτω ίνα και εφελκύεται η άνω. Σε αυτήν την περίπτωση θα έχεις πρώτα αστοχία στο άνω μέρος για αυτό και οι κοχλίες μπαίνουν στο άνω μέρος. Αλλιώς δεν θα είχε νόημα κάτι τέτοιο θα βάζανε ενίσχυση και από κάτω κοχλίες (κάτι το οποίο φυσικά δεν γίνεται). Η κλίση εννοείται δεν αλλάζει τις τιμές των ροπών.

Τέλος ποιος συνδυασμός φόρτισης άλλαξε την εντατική κατάσταση τόσο ώστε να έχουμε εφελκυσμό κάτω ??? Ακόμα και υπόστεγο ανοιχτό να έχεις πάλι δεν θα αλλάξει κάτι. Αλλά είμαι περίεργος να δω τον συνδυασμό και τα φορτία στο παραπάνω παράδειγμα...εκτός και αν έχει φορτία συγκεντρωμένα από κάτω κατανεμημένα στο ζύγωμα...τι άλλο να πω...

 

Υπάρχει όμως και η περίπτωση χωρίς haunch που αναφέρει ο Pappos, όταν η διατομή των δοκών είναι αρκετή.

 

Δεν είναι θέμα διατομών, είναι θέμα μέσων σύνδεσης και τρόπος σύνδεσης. Αν έχεις ίδιες διατομές και διαφορετικές πλάκες έδρασης και κοχλίες (αριθμό και αποστάσεις) η σύνδεση δεν θα σου βγαίνει (πάντα σε περιορισμούς με τα μέλη, όπως και η ενίσχυση αν μπει, δεν είναι ανάγκη να τοποθετηθεί, άσε που πολλές φορές στην ενίσχυση επιλέγεται λάθος μήκος, δεν είναι αυτό το θέμα...αλλά είναι πολλά, αλλά οπωσδήποτε πρόβλημα σύνδεσης όχι μελών)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.