Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αποτυχία δοκιμίων και χρήση ρευστοποιητή-Κριτήρια συμμορφώσεως


 
acnt

Recommended Posts

Βάζω τα παρακάτω όχι για μάθημα αλλά για συζήτηση.

 

13.4. Εργοταξιακό σκυρόδεμα μικρών έργων

Ένα έργο από σκυρόδεμα χαρακτηρίζεται από τη Μελέτη του, ή τη Σύμβαση του ως" μικρό", αν η σπουδαιότητα του και λιγότερο ο όγκος του, δεν απαιτεί τη διενέργεια των δοκιμίων που προβλέπονται στο άρθρο 13.5

 

Κάτι άλλο για τον όρο "μικρό έργο" έχει κανείς?

 

'Αρθρο 15:Υποχρεώσεις

15.2. Για τα ιδιωτικά έργα ισχύουν οι ακόλουθες παράγραφοι

15.2.1. Οι δειγματοληψίες των υλικών και του σκυροδέματος και η αποστολή των δειγμάτων και των δοκιμίων στο Εργαστήριο σκυροδέματος γίνονται με τη μέριμνα και την επίβλεψη του Επιβλέποντα μηχανικού , μετά από γραπτή εντολή του (π.χ. αναγραφή στα σχέδια ξυλοτύπων, ημερολόγιο έργου κλπ) από προσωπικό και μέσα που διαθέτει ο κατασκευαστής του έργου. Οι επί τόπου έλεγχοι, όπως ο προσδιορισμός της υγρασίας των αδρανών και η μέτρηση της εργασιμότητας, γίνονται με τη μέριμνα και την επίβλεψη του Επιβλέποντα, από προσωπικό και μέσα που διαθέτει ο κατασκευαστής του έργου. Οι δειγματοληψίες αδρανών ή έτοιμου σκυροδέματος στο εργοτάξιο γίνονται παρουσία των ενδιαφερομένων μερών ή εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων.

Οι δειγματοληψίες είναι έγκυρες, εάν το ένα μέρος κληθέν δεν προσέλθει.

15.2.2. Αν δεν προβλέπεται διαφορετικά στη Σύμβαση ο κύριος του Έργου προκαταβάλλει τις δαπάνες όλων των εργαστηριακών ελέγχων και επανελέγχων που προδιαγράφονται στο άρθρο 13.7 15.2.3. Ο επιβλέπων μηχανικός έχει το δικαίωμα να απαιτήσεις την λήψη δοκιμίων για τον έλεγχο της αντοχής σε μικρές ηλικίες.

15.2.4. Αν από υπαιτιότητα του κυρίου του έργου ή του κατασκευαστή δεν διενεργούνται οι έλεγχοι και επανέλεγχοι , ο Επιβλέπων έχει το δικαίωμα να ζητήσει από την Αστυνομική Αρχή τη διακοπή του έργου (Εχει και την υποχρέωση?), γνωρίζοντας συγχρόνως με αναφορά του στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ τους λόγους αυτής της διακοπής.

15.3. Υπεύθυνος για τα στοιχεία της τυπικής αποκλίσεως με τα οποία έγινε η Μελέτη συνθέσεως (άρθρο 5.2.2.) είναι ο κατασκευαστής του έργου.

 

 

υ.γ. Την σύνθεση του σκυροδέματος το εργοστάσιο την δίνει εφόσον το ζητήσει ο αγοραστής.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 304
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

...Μέχρι τότε, σε ένα σύνηθες οικοδομικό, έχεις ρίξει 4 ορόφους πάνω από αυτόν που ψάχνεις την αντοχή του μέσω δοκιμίων...

 

 

Αν θυμάμαι καλά ο ΚΤΣ λέει ότι κατ' αρχάς ξαναελέγχεις τον φορέα με την μειωμένη αντοχή...

 

Όσο για την ουσία, έστω δεν πιάνεις το κριτήριο για 1ΜPa... (πολύ σπάνιο, μέσα σε δέκα χρόνια μου έτυχε μία φορά). Ε, και; Το πρόβλημα είναι όταν αρχίσεις να χάνεις αρκετά MPa... (γιαυτό παίρνεις και 7 ημερών)

 

Ο ΚΤΣ μια χαρά τα λέει...

Link to comment
Share on other sites

1- Από το λεκτικό του ΚΤΣ ένας σχολαστικός αναγνώστης δεν μπορεί να καταλάβει αν η λήψη δοκιμίων είναι υποχρεωτική.

2- Υλικά δεν παραγγέλνει ο επιβλέπων αλλά ο εργοταξιάρχης. (άλλο αν τυχόν συμπίπτουν)

3- Ελέγχεις μόνο παραστατικά. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ελέγχεις σύνθεση.

4- Όντως.

5- Δεν έχεις να αξιολογήσεις και πολλά. Ο ΚΤΣ λέει τι πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση.

 

1- Και να συμφωνώ, από την στιγμή που κάποια "ιερά τέρατα" του σκυροδέματος λένε "γράψτε την εντολή" καλό είναι να την γράφουμε.

2- Ναι, αλλά τουλάχιστο στο σκυρόδεμα και το σιδερο, κάνω πίσω και απλά βοηθώ σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατασκευαστής

3- Σωστά, απλά είναι το 1ο μέτρο πρόληψης και "τυλίγματος" του προμηθευτη.

4- Χαιρομαι που συμφωνουμε

5- Ναι βρε, αξιολογεις και αποφασίζεις βάσει ΚΤΣ.

 

Zavi, καλά τα κάνεις αφού μπορεις. Απλά εγω θέλω τα λεφτα που θα πληρωσω για τα δοκιμια κι επειδη ΔΕΝ ανεχομαι την μιρλα του ΚτΕ (σε αυτεπιστασια), κοιτω να κανω την συμφωνια εξ αρχής. Επειδη το 70%+ ακούει -όπως προειπα- τον φίλο τον μπετατζη και δεν θελει να πληρωσει δοκιμια, σίγουρα δεν θα τα πληρώσω εγω κι ας έρθει μετα να μου πει κατι.

Erling από την 15.2.1 καταλαβαινεις τι;

Μιλα για "μέρινα", "επίβλεψη" και "προσωπικό που διαθέτει ο κατασκευαστής".

Μέριμνα = έγγραφη εντολή λήψεως δοκιμίων

Επίβλέψη (αυταπόδεικτη)

Προσωπικό που διαθέτει ο κατασκευαστής = πληρώνει για την λήψη τους.

 

Ο μηχανικος απλά πρέπει να:

- ζητα να ληφθουν τα δοκίμια

- να ειναι διαθέσιμος να επιβλέψει την λήψη τους

- να σταματα το εργο αν δεν παιρνονται τα δοκιμια (κατι που ομολογω δεν το ειχα προσεξει. Αλλά τι λέμε τωρα..)

 

Δεν λεει πουθενα οτι πρεπει "να πιστοποιει την αντοχη του τελικου προιόντος" και άλλες τετοιες μαρκετίστικες φανφαρες που όντως πιάνουν στους αγοραστες αλλα οχι σε γνωστες μηχανικους.

Link to comment
Share on other sites

saltapidas, αν είσαι τόσο ζορισμένος, χώσε μέσα στην ΤΕ των στατικών μία σελίδα σχετικά με τις υποχρεώσεις του ΚτΕ υπογεγραμμένη από τον ίδιο και από εσένα (πριν βγει η άδεια), και όταν κάνεις την επίβλεψη απλώς χαλάρωσε...

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει ένα γενικό λάθος στην αντίληψη του Επιβλέποντα μηχανικού.Σύμφωνα με τον ορισμό του, ο Επιβλέπων είναι το κακό σπυρί στον πισινό του ΚτΕ στα ιδιωτικά έργα και όχι αυτός που κατασκευάζει.

 

Οι προηγούμενες γενιές μηχανικών μέσα στην ημιμάθειά τους φρόντισαν να διαμορφώσουν την αγορά έτσι ώστε αν σήμερα πας να εξηγήσεις στον πελάτη ότι ο Επιβλέπων είναι ένας ''κακός τύπος που θέλει ποιότητα'', τότε απλά σε περνάνε για σχιζοφρενή κ πάνε σε άλλο.

 

Εγώ τις παράτησα τις πολλές εξηγήσεις κ κάνω το κορόιδο.Όλα μέσα στη δουλειά είναι.Κ αν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να εφαρμόζει κατά γράμμα τη Νομοθεσία, τότε μπράβο του, κατέκτησε μια θέση στο περιθώριο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με είχε απασχολήσει το θέμα για μία κατοικία σε δυσπρόσιτο - απομακρυσμένο μέρος. Τελικά δεν κατάλαβα ποτέ ποιος και πως αποφασίζει αν απαιτούνται τα της §15 ή αρκούν τα της §14. Περιττό να σχολιάσω ποιας παραγράφου οι προβλέψεις ικανοποιήθηκαν τελικά...

 

Το συμπέρασμα είναι ότι όταν ο ΚΤΣ μιλάει για "μικρά έργα" υποθέτει και πάλι ότι υπάρχει μέσα στο εργοτάξιο μονάδα σκυροδέματος που κάνει παραγωγή σύμφωνα με τον ΚΤΣ. Δηλαδή με συνεχή σύνθεση. Δηλαδή χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα είδη αδρανών. Αυτομάτως εξαιρούνται οι μπετονιέρες και τα αμμοχάλικα. Δοσολόγηση με ζύγιση, μίξερ και τα συναφή... Μιλάμε για σοβαρές καταστάσεις δηλαδή... (τρις :))

Και δοθέντος ότι το ΣΚ-300 καλύπτει έργα μέχρι 10m³, δεν είναι δυνατόν να φτιάξεις ένα μικρό οικοδομικό έργο με εργοταξιακό σκυρόδεμα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.