Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Θόρυβος και Δονήσεις


George_K

Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι

πριν λιγους μηνες αγοράσαμε ενα μικρό νεοδμητο οροφοδιαμέρισμα Α οροφου που ηταν ονειρο ζωης για εμας.

Δυστυχως παρολους του ελεγχους με μηχανικούς (2) πριν την αγορά, ο κατασκευαστης φρόντισε ωστε το όνειρο να γίνει εφιάλτης απο νωρις.

Χωρις να θελω να κουρασω με λεπτομερειες περι διαροοων που ειχαμε απο ενωσεις σωλήνων καθως και τα σκαψιματα που ακολουθησαν κλπ θα αναφερω 2 γεγονοτα:

Απο την 1η μερα μολις ξεκινούσε να λειτουργεί το καλοριφερ σε όλο το διαμέρισμα ακουγόταν ένας υψίσυχνος θόρυβος από μοτερ.

Μετα από πιέσεις προς τον κατασκευαστη εφερε τον τεχνικό του και το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν είναι να χαμηλώσουν τη ροή του κυκλοφορητη ωστε να μειωθεί ο θόρυβος με συνέπεια ομως να μειωθεί και η απόδοση του καλοριφέρ σε ολη την πολυκατοικια...

 

Λίγο αργότερα παρατηρησαμε οτι κάθε φορά που στον 3ο οροφο δηλαδή 2 οροφους πιο πάνω ξεκινα να λειτουργει το κλιματιστικό, στο διαμέρισμα μου και μονο σε αυτο ακόυγεται ενα βουητό και μάλιστα στον τοίχο του κλιμακοστασιου έξω από την πόρτα του διαμερισματος αν ακουμπήσει κάποιος το χέρι του αισθάνεται τη δόνηση της λειτουργίας του κλιματιστικού σα να είναι βιδωμένο ακριβως από την πίσω μεριά. Μονο που ειναι 2 ορόφους πιο πάνω και 3 δωμάτια πιο μέσα. Αυτό το πρόβλημα εξακολουθεί να μας βασανιζει παρόλο που το συγκεκριμένο κλιματιστικό ειναι επώνυμο & inverter & ελεγχθηκε 3 φορές & μπήκαν λαστιχενιες ροδέλες στη βάση του για καλύτερη αοπόσβεση.

Η δονηση και ο θορυβος ακούγεται μόνο στο δικό μου διαμέρισμα και μόνο στον τοίχο του κλιμακοστασιου έξω από το δικό μου διαμέρισμα. Ουτε καν στον 2ο & 4ο οροφο με τους οποιους συνορευει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης.

Δεν ειναι περίεργα αυτά;

Τι μπορούμε να κάνουμε γιαυτο τo τελευταιο; Αν μπορουμε φυσικά..

Ανησυχουμε μήπως τελικά καναμε κακη επιλογή. Συνεχως βρισκουμε μικρες και μεγαλες κακοτεχνιες που μας χαλάνε τη διάθεση.

 

Σημερα φεραμε παλι μηχανικο για γενικό ελεγχο ο οποιος βρηκε καποιες κακοτεχνιες οχι ανησυχητικές κατα την αποψη του και θεωρει οτι είναι μεσα στα πλαίσια της γενικής προσπάθειας μειωσης κοστους των κατασκευαστων. Πραγματα απαραδεκτα για μενα.

Για τις δονησεις και το θορυβο μας ειπε οτι "ισως" υπάρχουν κακοτεχνιες ή αστοχια υλικού "κάπου" στην τοιχοποιία ή τη μόνωση και σιγουρα στα σημεία που οι σωλήνες εισερχονται στους τοιχους οπου δεν υπάρχουν καποιοι ειδικοι δακτυλιοι αντιθετως σε ενα σημειο που ο κεντρικός σωλήνας θερμανσης εισερχεται στον τοιχο στο υπογειο φαινεται ένα κομματι εφημεριδας που εχει χτιστει απο πανω με σοβά.

 

Τι λετε για όλα αυτά;

 

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Πιθανότατα υπάρχει πρόβλημα έδρασης στον κυκλοφορητή και στο κλιματιστικό το 3ου ορόφου. Αν έχεις σίγουρα εντοπίσει τα μηχανήματα, που σου δημιουργούν πρόβλημα, τότε να πεις σε αυτόν, που σου έκανε την εγκατάσταση, να βάλει σωστές έδράσεις. Οι εδράσεις πρέπει να προσδιορισθούν υπολογιστικά λαμβάνοντας υπόψη τις στροφές λειτουργίας. Με το να τοποθετηθεί στην τύχη ένα ελαστικό παρέμβυσμα μερικές φορές είσαι τυχερός, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κάνει τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς ακόμη και οι αθόρυβες μονάδες έχουν δονήσεις, και ανάλογα με το που στερεώνεται η μονάδα μπορεί να είναι από ανεπαίσθητες μέχρι άκρως ενοχλητικές. Το πρόβλημα όμως λύνεται εύκολα. Ελαστικές βάσεις (σινεμπλόκ) υπάρχουν σε κάθε μέγεθος και κάνουν εντυπωσιακή δουλειά με τα κλιματιστικά (συνήθως έχουν την μορφή ελαστικού κυλίνδρου που βγάζει μπουλόνι πάνω / κάτω και τοποθετούνται μεταξύ εξωτερικής μονάδας και της βάσης της).

 

Ο θόρυβος του κυκλοφορητή μπορεί να είναι είτε μηχανικός (από τον ίδιο τον κυκλοφορητή) είτε υδραυλικός. Το πρόβλημα θα το λύσει μόνο ένας Μηχανολόγος Μηχανικός. Δυστυχώς οι υδραυλικοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή από ότι αφήνεις να εννοειθεί τα προβλήματα είναι πολλά ζήτα πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ σε πρώτη φάση και στη συνέχεια δικαστικά μην τον αφήσεις, και μόνο αυτό που έγραψες ( το όνειρο έγινε εφιάλτης ) ήταν αρκετό για να μου σηκωθεί η τρίχα.

Μην αφήνετε τον κάθε τυχάρπαστο άσχετο ανίκανο λαμόγιο θρασύ τύπο να πλουτίζει εις βάρος σας, κυνήγα τον.

Link to comment
Share on other sites

Δυσκολο να πεις. Δεν ξερω και εαν το ΤΕΕ μπορει να το λυσει. Γενικα θα πρεπει να μειωσουμε τον θορυβο απο τις εδράσεις με ειδικά gel. Τωρα θα πρεπει να δουμε εαν ο θορυβος ειναι πρωτογενης (κυκλοφορητητης, κλπ). Τωρα δεν μπορω να καταλάβω για ποσο θορυβο μιλάμε. Επίσης μερικές φορές εαν εχουμε πρωτογενη δεν φτιαχνετε με gel και μπορει να φταει το μηχανημα. μειωνοντας την παροχή απλα συντονίζεις αλλού και απλα μειώνεις την θερμική απόδοση.

Link to comment
Share on other sites

Aγαπητέ Ροδόπουλε,

 

Το θέμα δεν είναι μόνο η τεχνική επίλυση του ζητήματος αλλά το γεγονός ότι το όνειρο αυτού του ανθρώπου έγινε εφιάλτης από τις αβλεψίες- κακοτεχνίες του εργολάβου, εκεί εστιάζω πάνω από όλα, το σημείο αναφοράς είναι η αθέτηση της συμφωνίας και οι κακοτεχνιες η ύπαρξη των οποίων θα κατοχυρωθει με την επίσημη διαπίστωση του προβλήματος από πραγματογνώμονα.

Γιατί πρέπει ο ιδιοκτήτης να ψάξει να βρει την λύση??

Την λύση πρέπει να την βρεί ο εργολάβος για όλα τα θέματα του διαμερίσματος και να την ΠΛΗΡΩΣΕΙ.

Link to comment
Share on other sites

Να απευθυνθείτε σε μηχανολόγο μηχανικό γιά το θέμα του λεβητοστασίου η ακόμα καλύτερα να ζητήσετε από τον κατασκευαστή να φέρει τον επιβλέποντα μηχανολόγο .

 

Γιά το θέμα του κλιματιστικού προφανώς δεν το τοποθέτησε ο κατασκευαστής οπότε πρέπει να συνενοηθείτε με τον συνιδιοκτήτη σας .

 

Γενικά να έχετε υπ΄ όψη σας ότι επειδή η κατασκευή οικοδομών είναι χειροποίητη δουλειά και όχι βιομηχανοποιημένη , μπορεί να έχει τις λεγόμενες παιδικές ασθένειες .

 

Συνήθως η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών τις αποκαθιστούν άμεσα και πάντως έχουν καλή θέληση .

 

Μην είστε απόλυτος η πικραμένος , εφ' όσον υπάρχει αυτή η διάθεση από τον κατασκευαστή .

 

Μην ξεχνάτε ότι βιομηχανικά προιόντα όπως τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται πανομοιότυπα κατά εκατομμύρια παρουσιάζουν κατασκευαστικές βλάβες , πόσο μάλλον τα χειροποίητα που δοκιμάζονται στην πράξη .

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Η καλή διάθεση που δείχνει μερικές φορές ο κατασκευαστής δυστυχώς δεν αρκεί.

Κλείσαμε χρόνο και τα προβλήματα δεν ξεχάστηκαν.

Εχουν ήδη σκάψει 3 τοίχους μέσα και εξω από το διαμέρισμα για διαρροές από κακές ενώσεις του υδραυλικού στους πλαστικούς σωλήνες. Η απάντηση τους είναι οτι ο υδραυλικός εγκαταστάτης έκανε λίγο τσαπατσοδουλειά..

Το ένα μπάνιο μυρίζει μόνιμα μούχλα και η απάντηση είναι οτι λόγω της διαρροης ποτισε ο τοίχος και θα κάνει λέει ποοολλούς μηνες ακόμη να "τραβήξει" η υγρασία.

Οι δονήσεις στους τοίχους από το λέβητα του υπογείου, τα αιρ-κοντισιον ή και τα αυτοκίνητα που βάζουν μπροστά είναι απίστευτες. Αν ακουμπήσεις τον τοίχο νιώθεις να τρέμει στη συχνότητα λειτουργίας του μηχανήματος.

Η ηχομόνωση είναι άγνωστη λέξη σε αυτό το κτίριο, απλά δεν υπάρχει! Ακούμε συνομιλίες 2 ορόφους πιο πάνω..

Καλές οι θεωρίες περί χειροποίητης εργασίας αλλά εδώ φαίνεται οτι παραέγινε οικονομία. Αμφιβάλλω πλέον για το τι έχουν μέσα οι τοίχοι και τί ποιότητα μπετόν έχει πέσει. Ανοίξαμε μια μικρή τρύπα στο ταβάνι για τοποθέτηση φωτιστικού και το τρυπάνι μετά τα 2 πρώτα εκατοστά μπήκε μέσα για πλάκα λες και είχε αέρα.

Ψάχνω νομικά τις επιλογές μου αλλα ο δικηγόρος μου με έχει απογοητεύσει παρουσιάζοντας μου την κατάσταση του δίκαιου στην Ελλάδα τραγικά χρονοβόρα και πολυέξοδη.

Link to comment
Share on other sites

Αυτά και πολλά άλλα συμβαίνουν επειδή το ελληνικό κράτος δεν θεωρεί αναγκαία την μελέτη ηχομόνωσης και δεν την ζητά η πολεοδομία. Θεωρούν ότι οι κατασκευαστές διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και ότι είναι σε θέση να την εφαρμόσουν, χωρίς την απαραίτητη έγγραφη απόδειξη των πεπραγμένων τους, δηλ. την ακουστική μελέτη.

 

Καί τώρα έχεις να αντιμετωπίσεις νομικά, τεχνικά και όλου του κόσμου τα προβλήματα μόνος σου, χωρίς την συμπαράσταση κανενός.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αγαπητέ κύριε George_K σχετικά με το θέμα σας το μόνο που μπορώ να πω είναι αίσχος σε όλα, καταλαβαίνω όταν λέτε ‘το όνειρο έγινε εφιάλτης ‘ αυτό που μπορώ να κάνω για να σας βοηθήσω είναι να δω το πρόβλημα σας και να σας προτείνω κάποιες λύσεις

 

Απαγορεύεται η αναζήτηση μηχανικών, τεχνικών γραφείων ή εταιρειών παροχής υπηρεσιών, κατασκευαστικών προσφορών, σύνταξης μελετών, παροχής συμβουλών κ.λπ.

ilias

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.