Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δόμηση κοντά σε ρέματα


Niko

Recommended Posts

Καλημέρα!!! Στα πόσα μέτρα και μετά δεν ψάχνουμε για τα ρέματα; Δηλαδή αν έχει γίνει υδραυλική μελέτη κτλ κτλ; Μέσα στο γεωτεμάχιο ή στο διπλανό το ψάχνουμε, από εκεί και πέρα;;

Edited by Architect90
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι, 

είμαι αρκετά νέα μηχανικός οπότε χρειάζομαι τα φώτα σας και την επιείκειά σας όσον αφορά στο παρακάτω θέμα:

Οικόπεδο εντός οικισμού σε χωριό της Ικαρίας, συνορεύει με ρέμα.
Το ρέμα αυτή τη στιγμή είναι σε διαδικασία οριοθέτησης από την περιφέρεια. Έχει γίνει ηδη κάποια πρόταση με σχέδιο, έχει σταλεί στην περιφέρεια, έχει γυρισει πίσω με διορθώσεις και βρίσκεται στην τεχνικη υπηρεσία της Ικαρίας σε διαδικασία διορθώσεων με σκοπό να κατατεθεί εκ νεου το νέο διορθωμενο σχέδιο, να εγκριθει και να δημοσιευθεί.

Το οικοπεδο, ορθογωνιου σχηματος με διαστασεις 25x5.5μ. συνορευει με το ρεμα στο στενό κομμάτι των 5.5μέτρων.
Και μάλιστα απ ότι έχω καταλάβει χωρις να έχω στα χέρια μου την αρχική μελέτη του ρέματος, αυτό οταν καθοριστεί θα παίρνει και ένα κομμάτι απο το οικόπεδό μου. 

Απ' ότι έχω καταλάβει μέχρι στιγμής έχω τις εξης επιλογες για έκδοση άδειας:
- Να εκδόσω τωρα πριν την οριοθέτηση οικοδομική άδεια που να αφήνει απόσταση 10μ απο την γραμμη πλημμύρας (πρακτικά ανέφικτο στην περίπτωση μου γιατι δε μενει ουσιαστικα οικοπεδο για να χτισω)
- Να περιμενω την οριοθέτηση του ρέματος και μετά??
Μετά την οριοθέτηση του ρέματος για εντος σχεδιου ακολουθώ την Απόφαση 3046/304/89 - Άρθρο 5 - Παραγραφος 1 και χτίζω στο όριο του ρέματος με την προυποθεση οτι εχουν κατασκευαστει τα έργα διευθέτησης? Η ακόμα και μετά την οριοθέτηση χρειάζομαι 10μ αποσταση απο το ρεμα? 

Στην πολεοδομια της Ικαριας δεν γνωριζουν να απαντησουν και μου λενε αν μαθω κατι παραπανω από την Αθήνανα τους ενημερώσω. Αρνούνται να εκδοσουν αδεια αυτη τη στιγμη παντως.
Στην πολεοδομια της Σαμου που ρωτησα επισης δεν γνωριζουν και ακολουθουν την ιδια τακτικη με της Ικαριας. Εχουν παγωσει ολες τις αδειες διπλα σε ρεματα.
Στην πολεοδομια της Νίκαιας - Αττικη που εκανα μια ερωτηση, απάντησαν οτι χτίζουμε κανονικα δίπλα σε οριοθετημένο ρέμα (Μηδέν απόσταση από το όριό του).

Ελπίζω να ήμουν σαφής στην ερώτηση. 

 

Ευχαριστω εκ των προτέρων.

 

Link to comment
Share on other sites

Αναγκαστικά, θα περιμένεις την απόφαση έγκρισης .

Και, δεν μπορείς να τοποθετήσεις το κτίριο πάνω στην οριογραμμή, διότι, αν γίνουν εργασίες διευθέτησης, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος (ανάλογα με το ανάγλυφο του εδάφους-κλίσεις) για τα χωματουργικά. 

 

Link to comment
Share on other sites

Despoinis Vatomouro:

ΑΡΘΡΟΝ-28-ΝΟΚ
Εξουσιοδοτικές διατάξεις
1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις δόμησης κοντά σε ρέματα. 

Ν. 4258/14 ΆΡΘΡΟ 9 παρ 4

4. Έως την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στην παρ.1  του Αρθ-28   του Ν-4067/12, οι αποστάσεις δόμησης από τις γραμμές πλημμύρας που αναφέρονται στην παρ.2 του Αρθ-5 του παρόντος ορίζονται ως εξής: 
Α. Για τις εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών περιοχές, απόσταση 10 μέτρων από κάθε μία των γραμμών πλημμύρας και 
Β. για τις εκτός σχεδίου περιοχές, απόσταση 20 μέτρων από κάθε μία των γραμμών πλημμύρα

και έχουμε και την παρ. 1.2 του άρθρου 6 Κτιριοδομικού Κανονισμού η οποία παραμένει χωρίς να υπάρχει νόμος που να την καταργεί  δημιουργώντας σύγχυση στην ερμηνεία των διατάξεων Ν. 4258/14. Πιθανολογώ ότι η ΥΔΟΜ θα καταλήξει στην αυστηρότερη ερμηνεία (Ν. 4258) και θα ζητήσει απόσταση 10 μ από την γραμμή πλημμύρας.

ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ.        Αποφ-3046/304/89 
ΑΡΘΡΟΝ-6.               (ΦΕΚ-59/Δ/3-2-89) 
ΔΟΜΗΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ.
      1. Στα ρέματα, των οποίων οι οριογραμμές έχουν καθορισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-6 του Ν-880/79 (ΦΕΚ 58/Α), όπως ισχύει η ανέγερση κτιρίων, εγκαταστάσεων ή περιτοιχισμάτων και γενικά η δόμηση ρυθμίζεται ως εξής: 

      1.1. Απαγορεύεται απολύτως η δόμηση μέσα στην έκταση που περικλείεται από τις οριογραμμές του ρέματος. 

      1.2. Επιτρέπεται η δόμηση έξω από την έκταση της προηγούμενης περίπτωσης σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής, μόνο εφόσον έχουν κατασκευαστεί τα έργα διευθέτησης του ρέματος. 
      Εάν δεν έχουν κατασκευασθεί τα έργα διευθέτησης του ρέματος, η δόμηση επιτρέπεται σε απόσταση τουλάχιστον 10μ. από την οριογραμμή. 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos33)

Συνάδελφοι χρόνια πολλά (Δεκαπενταύγουστος γαρ).

Ήθελα να ρωτήσω τι περιορισμούς έχουμε για εγκατάσταση ΦΒ πλησίον ρέματος. Έχω μια περίπτωση αγροτεμαχίου διανομής που πλησίον αυτού (περίπου στα 20 μ σε μια γωνία του) υπάρχει ρέμα. Το ρέμα είναι "τεμάχιο" της διανομής, φαίνεται δηλαδή στον κτηματολογικό πίνακα.

Για την εγκατάσταση ΦΒ συστήματος απαιτείται ΕΕΔΜΚ και περίφραξη. Υπάρχει κάποιος περιορισμός για τη δόμηση πλησίον ρέματος και για ΕΕΔΜΚ; 

Αν ναι. ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί;

Ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos33)

Καλησπέρα σας

Έχω μια περίπτωση ιδιοκτησίας 2200τ.μ. εκτός σχεδίου πόλεως εκτός οικισμοί εντός της ζώνης των 500μ. από το συνεκτικό τμημα του οικισμού.

Το πρόβλημα είναι ότι η ιδιοκτησία συνορεύει με οριοθετημένο υδατορεμα. Σαν εκτός σχεδίου από όσα καταλαβαίνω θα πρέπει αν κτίσω στα 20μ. από το όριο του υδατορεματος. Όμως αν πάω στα 20μ. από το υδατορεμα δεν θα μπορέσω να κτίσω καθώς δεν θα υπάρχει χώρος τοποθέτησης της οικοδομής.

Υπάρχει κάποιος τρόπος (φεκ) να φτιάξω κάποιο τοιχειο (αντιπλημμυρικά έργα) κατά μήκος της ιδιοκτησίας και να μπορέσω να κτίσω αν και εκτός σχεδίου σε απόσταση μικρότερη των 20μ. από το υδατορεμα?

 

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Αν το ρέμα δεν είναι οριοθετημένο δεν μπορείς να κρίνεις που θα καθοριστεί τελικώς η γραμμή πλημμύρας από την απαιτούμενη υδραυλική μελέτη που θα εγκριθεί. Τα 20 μ ισχύουν από την γραμμή πλημμύρας η οποία αν το ρέμα είναι μεγάλο μπορεί να εισέχει προς το γεωτεμάχιο και αναλόγως σχήματος μπορεί ακόμη και να του στερήσει ή περιορίσει δυσμενώς την οικοδομησιμότητά του.

Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά υδατορέματα για τα οποία προ έκδοσης άδειας θα ζητηθεί και για αυτά απάντηση από την  δ/νση υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Για σχετική νομοθεσία διαβάζεις Ν. 4258/14, Αποφ-140055/17 (ΦΕΚ-428/Β/15-2-17)  και το σχετικά πρόσφατο έγγραφο του ΥΠΕΚΑ με Α. Π.: ΥΠΕΝ/ΔΠΔΥΠ/49374/898 προς την Κ.Ε.Δ.Ε Ημ/νία: 31/05/2019 με θέμα: ΘΕΜΑ: «προστασία οριοθέτηση και αποκατάσταση υδατορεμάτων »

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Για προσωρινή οριοθέτηση

-          10μ. απόσταση από τις γραμμές πλημμύρας για εντός σχεδίου (Ν.4258/2014 Αρ.9 Παρ. 4Α)

-          20μ. απόσταση από τις γραμμές πλημμύρας για εκτός σχεδίου (Ν.4258/2014 Αρ.9 Παρ. 4Β)

 

Για οριστική οριοθέτηση (εντός και εκτός σχεδίου) *

-          10μ. απόσταση σε μη διευθετημένο ρέμα από γραμμή οριοθέτησης (Κτιριοδομικός Αρ.6 Παρ. 1.2)

-          «κολλάμε» στα κατασκευασμένα έργα διευθέτησης του ρέματος (Κτιριοδομικός Αρ.6 Παρ. 1.2)

 

* Υπάρχουν απόψεις  που λένε ότι στην οριστική οριοθέτηση για εκτός σχεδίου ίσως να πρέπει πάρεις 20μ σε οριοθετημένο ρέμα, γιατί οι αποστάσεις που αναφέρει ο κτιριοδομικός αφορούν παλαιότερη νομοθεσία (Ν. 880/1979). Επίσης αναφέρεται στον Ν.4258/2014 Αρ. 9 Παρ. 4 ότι οι αποστάσεις δόμησης θα καθοριστούν με  προεδρικό διάταγμα που πρόκειται να εκδοθεί, όπως προβλέπει ο  ΝΟΚ Αρ. 28 Παρ. 1.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Παίδες καλησπέρα!

Αγροτεμάχιο διανομής, εκτός σχεδίου βρίσκεται πλησίον υδατορέματος με λεκάνη 2km2. Το ρέμα φαίνεται στη 

διανομή και ξεκινάει από τα βόρεια και καταλήγει προς τα νότια και σταματάει στο κέντρο του τεμαχίου μου. Μετά 

δεν συνεχίζει, ούτε παρουσιάζεται στα κατάντη τεμάχια. Αυτά στο χάρτη της διανομής. 

Στην πραγματικότητα τώρα, το ρέμα διέρχεται του αγροτεμαχίου και αποστραγγίζεται στα κατάντη τεμάχια, χωρις ωστό να υπάρχει μετά το τεμάχιο 

μου διαμοφομένη κοίτη. Κάνω προσωρινή οριοθέτηση και καθορίζω γραμμές πλημμύρας. Αυτές να τις συνεχίσω σύμφωνα με τη διαμορφωμένη κοίτη, ή 

να τις σταματήσω εκεί του τελειώνει το ρέμα της διανομής. Θεωρώ πως πρέπει να τις συνεχίσω αφού το ρέμα θα πρέπει να αποστραγγίζεται.

Επίσης, η εκταση που βρίσκεται μεταξύ των οριογραμμών αφαιρείται από την ιδιοκτησία??? Η βαραίνεται με κάποια μορφή δουλείας???

(ουσιαστικά δεν μπορείς να χτίσεις εκεί αλλά θα πρέπει να απέχει 20μ από τις γραμμές πλημμύρας).

Αν αφερείρειται, στη λογική π.χ. της απαλλοτρίωσης, έχω θέμα με την οικοδομησιμότητα του οικοπέδου και δεν μπορεί να χτίσει ο πελατης.

Ποια η γνώμη σας, ο πολεοδομία του Δήμου δεν ήξερε να μου απαντήση και αυτή δεν τους έχει ξανα τύχει

Σας ευχαριστώ!!!

Link to comment
Share on other sites

Για τη συνέχιση των γραμμών πλημμύρας θεωρώ λογικό το να συνεχιστούν. Η έκταση  που καταλαμβάνεται από τις οριογραμμές δεν αφαιρείται από την επιφάνεια του γηπέδου και δεν του στερεί την αρτιότητα. Από τη στιγμή που εγκρίνονται οι γραμμές πλημμύρας (και οι οριογραμμές φυσικά) ξέρεις ότι η γραμμή δόμησης θα είναι 20 μ οπότε κρίνεις και το οικοδομήσιμο τμήμα του γηπέδου.

Ν. 4062/19 ΦΕΚ 45/Α

Άρθρο 64
Τροποποίηση διατάξεων 
του ν. 4258/2014 (A΄ 94)
1. Στο άρθρο 5 του ν. 4258/2014 προστίθεται παρά-
γραφος 3β ως εξής:
«3β. Η οριοθέτηση των υδατορεμάτων με οποιονδήπο-
τε από τους προβλεπόμενους τρόπους δε συνεπάγεται 
απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών στην εδαφική περιοχή που 
περικλείεται από τις οριογραμμές του υδατορέματος, 
η οποία αποτελεί περιοχή εκτός πολεοδομικού σχεδι-
ασμού και χαρακτηρίζεται ως ζώνη υδατορέματος.
Εκ-
κρεμείς πράξεις αναλογισμού που έχουν συνταχθεί για 
εκτάσεις ή τμήματα εκτάσεων εντός των οριογραμμών 
ανακαλούνται αυτοδίκαια και χωρίς καμία άλλη διατύ-
πωση, κατά το μέρος που δεν έχουν συντελεστεί.».

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.