Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αποζημίωση ανάρρωσης ελευθ. επαγγελματιών;


Stergios

Recommended Posts

Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ το γεγονός ότι δεν προβλέπεται από το ΤΣΜΕΔΕ ένα (έστω μικρό) ποσό αποζημίωσης ή έστω μία κάποια απαλλαγή από την πληρωμή των ασφαλίστρων, στις περιπτώσεις που κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να εργαστεί για κάποιο διάστημα (εννοείται λόγω πιστοποιημένου προβλήματος υγείας).

Είχα πρόσφατα κάποιο ατύχημα, έχασα την ισορροπία μου και έπεσα από μια μάντρα σε κάποια αποτύπωση που έκανα, έπεσα πολύ άσχημα με αποτέλεσμα να διαλύσω το δεξί μου πόδι από το γόνατο και κάτω. Τρεις μήνες με τα "σίδερα" της εξωτ. ανάπλασης οστών, βίδες, λάμες, παξιμάδια κτλ. + κάμποσο καιρό φυσιοθεραπείες κτλ.

Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή αναγκάζομαι κακήν-κακώς να σηκωθώ μόλις 15 μέρες μετά το ατύχημα και να παω για δουλειά, είτε μπορώ είτε όχι, μιας και με την επιστροφή μου από το ΚΑΤ βρήκα στο σπίτι να με περιμένει το "ραβασάκι" για την πληρωμή των ασφαλίστρων εξαμήνου ΤΣΜΕΔΕ και γενικότερα οι υποχρεώσεις "τρέχουν".

 

Εμένα συνάδελφοι επειδή είχα και παλαιότερα ΙΚΑ, όλο αυτό το σκηνικό μου φαίνεται απίστευτο! Αισθάνομαι ανασφάλιστος!

Να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος συνάδελφος... τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας βγει off, ας πούμε για... 1 χρόνο, για 2 χρόνια.

Καταστρέφεται;

Πεθαίνει (της πείνας);

Συνεχίζει να πληρώνει εισφορές χωρίς να εργάζεται και χωρίς να έχει εισοδήματα;

Τι ακριβώς προβλέπει το ταμείο μας;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τι ακριβώς προβλέπει το ταμείο μας;

 

τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας βγει off, ας πούμε για... 1 χρόνο, για 2 χρόνια.

 

την έδωσες μόνος σου την απάντηση... δυστηχώς...

Συνεχίζει να πληρώνει εισφορές χωρίς να εργάζεται και χωρίς να έχει εισοδήματα
Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω κι εγώ ότι και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης το ΤΣΜΕΔΕ δε δικαιολογεί καμία ελάφρυνση στις εισφορές του - μάλιστα επειδή θεωρεί ότι η εγκυμοσύνη "δεν είναι ασθένεια" δε δικαιολογεί ούτε τις απαραίτητες μηνιαίες επισκέψεις στο γυναικολόγο αλλά ούτε και τον προγεννητικό έλεγχο (στην περίπτωση της αμνιοπαρακέντησης το κόστος των εξετάσεων ήταν ιδιαίτερα υψηλό). Στο πρώτο μου παιδί άρχισα να δουλεύω πάλι (κακήν κακώς) από την 20η μέρα μετά τη γέννα ενώ στη δεύτερη εγκυμοσύνη μου, οπότε και χρειάστηκε να παραμείνω για μήνες στο κρεβάτι, απλά η επιστροφή στην εργασία μου ήταν σαν μια επιστροφή στο παρελθόν.... σαν όλα να είχαν πάει χρόνια πίσω και να άρχιζα ξανά φτου και από την αρχή.

Link to comment
Share on other sites

Βέβαια ο κ. Αλαβάνος στην εισηγηση του για το φορολογικό δεν ανέφερε τίποτα από τα παραπάνω

πως οι ελ. επγγελματίες φορολογούνται με συντελεστή επειδή ακριβώς έχουν λιγότερες παροχές από τους μισθωτούς και πρέπει κάπως να αοζημιωθούν

Link to comment
Share on other sites

αυτό στο οποίο αναφέρεστε είναι η διαφορά με την οποία αντιμετωπίζονται από όλα τα ταμεία οι ελευθεροι επαγγελματίες από τους μισθωτούς.

Δεν εχει να κάνει μόνο με την ανικανότητα εργασίας.

Υπάρχει και η άλλη απλοικότερη όψη.

Εν καιρό κρίσης π.χ. τωρα δεν κινείται τιποτα και η δουλειά είναι μηδέν. Και πάλι αυτο σημαίνει οτι οι εισφορές τρεχουν κανονικά. Επίσης ο ελευθερος επαγγελματίας δεν λογαριάζεται ως άνεργος ακόμα και αν βγάζει 5 € το μήνα.

Από την άλλη υπάρχουν και τα ωφέλη.

1. Οι εισφορές προς το ΤΣΜΕΔΕ είναι χαμηλότερες από αυτές του ΙΚΑ γιατι εκτός των άλλων δεν περιλαμβάνονται εισφορές για απώλεια εισοδήματος λόγω ασθένειας και ταμείο ανεργίας.

2. Η προσδοκώμενη σύνταξη (λέμε τώρα) είναι αντίστοιχη με του ΙΚΑ για ημέρες εργασίας σαν να δούλευες πάντα. Αν στο ΙΚΑ π.χ. δεν εδινες εισφορές για 5 χρόνια γιατι ήσουν άνεργος θα μειωθεί η σύνταξή σου αντίστοιχα για τα χρόνια που δεν δούλευες.

Καταλήγοντας υπάρχουν γενικότερα στο ασφαλιστικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών νοοτροπίες παλαιότερων δεκαετιών και ειδικότερα νοοτροπίες ότι ο ελευθερος επαγγελματίας έχει πάντα δουλειά ή/και κονομάει. Π.χ. η αδυναμία εργασίας εκλαμβάνεται σαν "σιγα το πράμα, θα πάρει από τα έτοιμα που μαζεψε τόσο καιρό".

Αυτά, και περαστικά σας αγαπητέ φίλε.

Link to comment
Share on other sites

πως οι ελ. επγγελματίες φορολογούνται με συντελεστή επειδή ακριβώς έχουν λιγότερες παροχές από τους μισθωτούς και πρέπει κάπως να αοζημιωθούν

 

Καλά αυτό ας μην το λέμε δημόσια και μην το επικαλούμαστε ως δικαιολογία γιατί θα μας δείρουν. Δεν είναι άλλοθι για ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση, το ότι λόγω της αδιαφορίας μας, έχουμε αφήσει το ΤΣΜΕΔΕ να αλωνίζει! Άλλα είναι τα επιχειρήματα περί του λόγου για τον οποίο επιβάλλεται να φορολογούμαστε με ειδικό καθεστώς και έχουν ήδη αναλυθεί.

 

Πέρα από αυτά, σκεφτόμουν σοβαρά εδώ και καιρό να αρχίσω να ψάχνω για προσφυγή (δικαστική) εναντίον του ΤΣΜΕΔΕ και της πρακτικής του. Αποφάσισα ότι δεν θέλω να ανεχτώ άλλο αυτή την κατάσταση. Και όχι κύριοι, δεν προτίθεμαι να αποποιηθώ της ιδιότητας του Μηχανικού. Απλά είναι αυτονόητο, ότι πρέπει να έχω το δικαίωμα να απαλλάσομαι εντελώς και άνευ όρων των εισφορών μου και να εισπράττω επίδομα όπως όλοι οι εργαζόμενοι, όταν δεν έχω δουλειά. Επειδή είχα διαβάσει ότι κάτι τέτοιο συζητιέται πλέον επίσημα να γίνει, έβαλα στον "πάγο" προς το παρόν το εγχείρημα. Αν εντός του έτους δεν διευθετηθεί, προτείνω σε όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουμε για να συντονιστούμε για μαζικές κινήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Καλά αυτό ας μην το λέμε δημόσια και μην το επικαλούμαστε ως δικαιολογία γιατί θα μας δείρουν.

διαφωνώ κάθετα, για εμένα είναι ο πιο σηματικός λόγος

 

το πρόβλημα δεν είναι να με φορολογήσουν εσοδα-έξοδα

το πρόβλημα είναι να με φορολογήσουν για τεκμαρτό εισόδημα (τεκμήρια διαβίωσης ) που δεν εισπράτω

επειδή είμαι άρρωστος, έγκυος ή άνεργος

Link to comment
Share on other sites

Το ασφαλιστικό των μηχανικών είναι όντως ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ.

 

Για παράδειγμα,εγώ πληρώνω κ ΤΣΜΕΔΕ κ ΤΠΕΔΕ.Γενικά,ό,τι λήγει σε ''ΕΔΕ'' πρέπει να το πληρώνω,χωρίς καμία ανταποδοτικότητα εν καιρώ υπηρεσίας.Μου μοστράρουν το παραμύθι της ''σύνταξης''.Ποιάς σύνταξης βρε καθάρματα?Να πιάσω τον Τσιτουρίδη να του ζητάω τα δεδουλευμένα που τζογάρισε θέλετε?

 

ΓΙΑΤΙ?

 

Να εφεύρω λοιπόν ταμεία όπως ''ΜΠΕΛΜΕΔΕ'',''ΚΘΕΔΕ'',''ΠΡΕΔΕ'',''ΤΒΕΔΕ'',''ΣΚΕΔΕ'',''ΘΡΕΔΕ'',να πιάσω κ έναν Υπουργό να τον τρελάνω στους αστακούς το Πάσχα στην Κέρκυρα,να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο-νταβατζιλίκι κ να κάαααααααααθομαι να εισπράττω μέχρι να σαπίσει το κορμί μου από το καθισιό.

 

Μας έχουν κάνει να βελάζουμε στις εισφορές κ τώρα μας αντιμετωπίζουν κ σαν συνταξιούχους από πάνω..........να πάμε στην ουρά να πάρουμε 50 ευρώ (γιατί κάτω από 50 ποιός χάνει μεροκάματο να πάει να πάρει?)

 

Αν γίνει μαζική κινητοποίηση εναντίον του(των) ταμείου(ων) των μηχανικών,να ξέρετε ότι εγώ ΕΙΜΑΙ ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ.

 

Καλή ανάρρωση στο συνάδελφο εύχομαι.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.