Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση για το "Σχέδιο νόμου για Αυθαίρετες Υπερβάσεις Δόμησης" του ΥΠΕΚΑ


Alsterwasser

Recommended Posts

Καλά.... και με τις άδειες (που είναι και μπόλικες) που εκδόθηκαν μετά τις 2-7-09 και σήμερα κοντεύουν να τελειώσουν τι γίνεται??? Θα μείνουν χωρίς ρύθμιση ??? Είναι ποτέ δυνατόν??? Τόσο ανόητοι είναι??? (για να μην πω τον χαρακτηρισμό αυτό που πρέπει)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 178
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

«Ατακτοποίητα» μένουν 100.000 ακίνητα

Μ. ΤΡΑΤΣΑ-Κ.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ | Τετάρτη 21 Απριλίου 2010 [ 21:47 ]

 

Εκατό χιλιάδες ακίνητα με παράνομους ημιυπαίθριους τα οποία χτίστηκαν τους τελευταίους δέκα μήνες σε όλη την Ελλάδα έχασαν το δικαίωμα της «τακτοποίησης». Μια νέα γενιά αυθαιρέτων δημιουργήθηκε από το περασμένο καλοκαίρι ως σήμερα, με βάση τις «διαβεβαιώσεις» ότι στη νέα ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους θα υπάγονταν όσοι χώροι είχαν παρανόμως κλείσει ή αλλάξει χρήση ως την ημέρα δημιοσίευσής της.

 

Τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι οι νέες άδειες αυξήθηκαν στην Αττική κατά 40%. Και αυτό συνέβη διότι, όπως λένε οι κατασκευαστές, βασίστηκαν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 29 Οκτωβρίου 2009 στην οποία αναφερόταν ότι κατά τη διάρκεια αναστολής της προηγούμενης ρύθμισης «δεν επιβάλλονται πρόστιμα και οποιεσδήποτε άλλες κυρώσεις για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων». Η συγκεκριμένη παράγραφος έδωσε το «πράσινο φως» στους κατασκευαστές να εκδώσουν νέες οικοδομικές άδειες με σκοπό να κλείσουν τους ημιυπαίθριους χώρους και να πουληθούν τα ακίνητα αυτά με βάση τη νέα ρύθμιση.

 

Ετσι όλες οι νέες οικοδομές έχουν ημιυπαίθριους χώρους, όπως τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας κ. Δ. Καψιμάλης. «Με την υπόσχεση μιας τέτοιας ρύθμισης, ο κόσμος έκλεινε τα πάντα. Υπήρχαν ιδιοκτήτες που δεν τους έφτανε ο ημιυπαίθριος, ζητούσαν να κλείσουν ακόμη και τα μπαλκόνια»!

 

Τελικά όμως χθες με μια τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, «τακτοποίηση» των αυθαίρετων υπερβάσεων δόμησης και των αλλαγών χρήσης θα μπορούν να κάνουν μόνο όσοι είχαν οικοδομική άδεια που εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε ως τις 2 Ιουλίου 2009 (ημέρα θέσπισης της ρύθμισης Σουφλιά) και είχαν υποβάλει αίτηση για σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) πριν από τις 30 Ιουλίου 2009.

 

Αυτό σημαίνει ότι τα ακίνητα τα οποία δεν είχαν ολοκληρωθεί ως τον περασμένο Ιούλιο δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και για να πωληθούν θα πρέπει να μην έχουν καμία πολεοδομική παρανομία. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, από τη στιγμή που δεν θα μπορούν να τα νομιμοποιήσουν, θα αφήσουν τα συγκεκριμένα ακίνητα στα... αζήτητα. «Αναμέναμε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να δείξει πολιτική γενναιότητα και, στα μερικά εκατομμύρια των “εγκλωβισμένων” έως τη ρύθμιση Σουφλιά, να συμπεριλάβει και μερικές χιλιάδες που έχτισαν μέσα στους τελευταίους μήνες» λέει ο μηχανικός - κατασκευαστής κ. Γιάννης Ψαρρός.

 

Οπως επισημαίνει ο ίδιος, «όλοι όσοι έρχονταν στο γιαπί το τελευταίο διάστημα ρωτούσαν πρώτα για τον ημιυπαίθριο. Πού βρίσκεται, αν μπορούν να τον “τακτοποιήσουν”. Είναι ενημερωμένοι. Οι διαπραγματεύσεις για την τιμή ακολουθούσαν».

 

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή κ. Κώστα Ανυφαντή, «το πρόβλημα είναι τεράστιο. Αν δεν αλλάξει η ημερομηνία χιλιάδες ιδιοκτήτες θα βρεθούν εκτός νόμου. Αφού αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην “τακτοποίηση” ας το κάνει ολοκληρωμένα».

 

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και μόνο αν υπάρχει τεχνική αδυναμία, δεν κλείνονται ημιυπαίθριοι στην Ελλάδα, λένε οι κατασκευαστές. «Τι θα γίνει όμως με αυτούς που χτίζουν κτίρια στην τρέχουσα περίοδο, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Να σταματήσουν; Τι θα γίνει με καταστήματα που μετέτρεψαν τα υπόγεια σε χώρους πώλησης το τελευταίο διάστημα; Δεν θέλουμε εσαεί να συνεχιστεί αυτή η τακτική αλλά με αυτά που χτίστηκαν το τελευταίο 10μηνο ή χτίζονται σήμερα τι θα γίνει;» αναρωτιέται ο κ. Καψιμάλης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν έτοιμα συμβόλαια στα συμβολαιογραφικά γραφεία που έχουν «παγώσει».

 

Τα πρόστιμα

 

Εφόσον εντοπιστούν οι παράνομοι χώροι _ κλεισμένοι ημιυπαίθριοι, υπόγεια και ισόγεια γκαράζ που άλλαξαν χρήση, πατάρια που έγιναν σοφίτες _ τα πρόστιμα που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους θα αφορούν ποσοστό 30% επί της τιμής ζώνης για την ανέγερση και 5% για τη διατήρηση ανά έτος. Με την επαναφορά σε ισχύ όμως της καταργηθείσας διάταξης του Ν. 3121/03 αυστηρή τιμωρία περιμένει μηχανικούς και εργολάβους που είναι υπεύθυνοι για πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και με χρηματική ποινή από 5.000 ευρώ ως 50.000 ευρώ. Οι ποινές αυξάνονται για αυθαίρετα που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές (π.χ. βιοτόπους): ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και πρόστιμο 10.000-100.000 ευρώ. Μάλιστα για τους μηχανικούς οι οποίοι εκπόνησαν τις μελέτες και επέβλεψαν τις εργασίες προβλέπεται προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος και για τους εργολάβους διαγραφή ως και έξι χρόνια από τα μητρώα εταιρειών.

Link to comment
Share on other sites

 

Τελικά όμως χθες με μια τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, «τακτοποίηση» των αυθαίρετων υπερβάσεων δόμησης και των αλλαγών χρήσης θα μπορούν να κάνουν μόνο όσοι είχαν οικοδομική άδεια που εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε ως τις 2 Ιουλίου 2009 (ημέρα θέσπισης της ρύθμισης Σουφλιά) και είχαν υποβάλει αίτηση για σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) πριν από τις 30 Ιουλίου 2009.

 

Αυτό σημαίνει ότι τα ακίνητα τα οποία δεν είχαν ολοκληρωθεί ως τον περασμένο Ιούλιο δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και για να πωληθούν θα πρέπει να μην έχουν καμία πολεοδομική παρανομία.

 

 

Δεν παμε καλα... Δεν παμε καθολου καλα... Αυτο με τις 30 Ιουλιου που ανανφερεται στο δελτιο τυπου του υπουργειου γιατι δεν το βλεπω?

http://www.ypeka.gr/ypeka/

Link to comment
Share on other sites

Ολοι όσοι θίγονται θα προσφύγουν στο ΣτΕ και θα ρίξουν την ανόητη ρύθμιση , γιατί το κράτος πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια .

 

Αλλωστε η υπουργός είπε από τον Οκτώβριο ότι σε 6 μήνες πρέπει να λυθεί το θέμα .

Ακόμα υπάρχουν και οικοδομές με παλιότερες άδειες , αλλά σταματημένες λόγω της κρίσης .

 

Δεν μπορούν πιά να βρούν μιά ρύθμιση που να εφαρμόζεται στον πραγματικό κόσμο και όχι στην κομματική γυάλα που έχουν ανατραφεί όλοι αυτοί οι επαγγελματίες κηφήνες της πολιτικής που δεν έχουν κάνει ένα μεροκάματο στην ζωή τους .

 

Ελεος πιά .

 

Μόνο νόμους γιά παραγραφές των κλεψιών τους ξέρουν να κάνουν καλά .

 

Η ανοχή των πολιτών τελειώνει και όταν ο κόσμος δεν θα έχει να χάσει τίποτα , τότε θα τρίβουν τα μάτια τους και θα τρέχουν να κρυφτούν στα κόττερα των χρηματοδοτών τους .

Link to comment
Share on other sites

 

.............

 

Τελικά όμως χθες με μια τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, «τακτοποίηση» των αυθαίρετων υπερβάσεων δόμησης και των αλλαγών χρήσης θα μπορούν να κάνουν μόνο όσοι είχαν οικοδομική άδεια που εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε ως τις 2 Ιουλίου 2009 (ημέρα θέσπισης της ρύθμισης Σουφλιά) και είχαν υποβάλει αίτηση για σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) πριν από τις 30 Ιουλίου 2009.

 

.................

 

 

Φανταζομαι 30 Ιουλιου του 2010 εννοει....?

Link to comment
Share on other sites

Με γκρέμισμα κινδυνεύουν πάνω από 80.000 κλειστοί χώροι- ημιυπαίθριοι, πατάρια, υπόγεια και πιλοτές- που βρίσκονται σε κτίρια για τα οποία η αίτηση θεώρησης της οικοδομικής άδειας για ηλεκτροδότηση θα υποβληθεί μετά τις 30 Ιουλίου 2010.

 

Oι χώροι αυτοί τίθενται εκτός της νέας ρύθμισης για τους παράνομα κλειστούς χώρους που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με ξαφνική προσθήκη μιας παραγράφου που έγινε χθες το βράδυ στη Βουλή από το υπουργείο στο νομοσχέδιο για «την ταυτότητα των κτιρίων, τις υπερβάσεις δόμησης και τις αλλαγές χρήσεις». Ετσι, όπως έλεγαν χθες πηγές του υπουργείου, «αυτοί οι ιδιοκτήτες είναι καλύτερα είτε να γκρεμίσουν τώρα τους παράνομα κλειστούς χώρους ή να σταματήσουν κάθε εργασία κλεισίματος...».

 

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παράγραφο που προστίθεται στο άρθρο 5, «δεν υπάγονται στις διατάξεις (...) τα κτίρια για τα οποία η αίτηση θεώρησης της οικοδομικής τους άδειας για τη σύνδεση των κτιρίων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας υποβάλλονται μετά την 30.7.2010».

 

Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών κ. Δημήτρης Καψιμάλης, «αυτήν τη στιγμή υπάρχουν από 80.000 έως 100.000 κλειστοί χώροι- ημιυπαίθριοι, σοφίτες, πατάρια, πιλοτές- σε κτίρια στα οποία οι οικοδομικές εργασίες είναι σε εξέλιξη- και οι ιδιοκτήτες τους δεν προλαβαίνουν να πάρουν ρεύμα με το νέο όριο».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το μέτρο αυτό είναι άδικο για όσους έχουν πάρει δάνειο και εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών έχουν επιβραδύνει τις εργασίες, με συνέπεια να μην προλαβαίνουν να υποβάλουν αίτηση για να ηλεκτροδοτηθούν με βάση το νέο όριο. Ενας κατασκευαστής που έχει πάρει άδεια, για παράδειγμα τον Απρίλιο του 2009 για να χτίσει 20 διαμερίσματα, χρειάζεται τουλάχιστον 2 χρόνια για να ολοκληρώσει τις εργασίες και να πάρει ρεύμα. Με το νέο όριο δεν προλαβαίνει...».

 

Η 2η αλλαγή που προωθήθηκε χθες το βράδυ από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η αύξηση από 3 σε 6 μήνες του περιθωρίου που έχουν οι ιδιοκτήτες που κατέθεσαν φάκελο και χτίζουν με τους περιορισμούς που έθετε η ρύθμιση του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά προκειμένου να αναθεωρήσουν την οικοδομική άδεια και να συμπεριληφθούν στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν εκκρεμεί αίτηση σε φορέα κοινωνικής ωφέλειας δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση έχουν τα ακίνητα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε μέχρι τις 2 Ιουλίου 2009.

 

Οι προσθαφαιρέσεις

Οι ξαφνικές νομοτεχνικές... προσθαφαιρέσεις στο νομοσχέδιο είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο τις τελευταίες μέρες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της αφαίρεσης μιας παραγράφου, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, με την οποία διευκρινιζόταν ότι οι κλειστοί χώροι δεν υπολογίζονται στο τεκμήριο διαβίωσης.

 

Τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία ανέφερε πως «σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών οι χώροι θα δηλώνονται με τον τρόπο που γίνεται σήμερα και δεν θα υπολογίζονται στα τεκμήρια διαβίωσης».

 

Το ίδιο συνέβη με τον τρόπο υπολογισμού των προστίμων για τη διευθέτηση των παράνομα κλειστών χώρων. Την περασμένη Παρασκευή η κ. Μπιρμπίλη είχε δηλώσει στη Βουλή ότι θα υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία, για να το αλλάξει την περασμένη Δευτέρα, όπου ξεκαθάρισε ότι τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την τιμή ζώνης.

 

«Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και σε βάθος όλες τις απαιτούμενες συμπληρωματικές κρίσιμες ρυθμίσεις με τις προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες το βράδυ στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη. «Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν για 8 μήνες κτίρια με άδεια που εκδόθηκε μέχρι τις 2 Ιουλίου του 2009, αποκλείοντας έτσι τη διατήρηση αυθαιρέτων χώρων σε ανεγειρόμενα κτίρια. Οι έλεγχοι θα αρχίσουν την 1.1.2010 για όλα τα νέα κτίρια και το μέτρο της ταυτότητας των κτιρίων σταδιακά θα επεκταθεί και στα παλαιότερα κτίρια».

Link to comment
Share on other sites

Αυτό με τις 31.07.2010 είναι μεγάλη χαζομάρα...

Ας μου εξηγήσει κάποιος το λόγο για να υπάρχει μία τέτοια ρύθμιση...

 

Το 02.07.2009 το καταλαβαίνω...

Το άλλο είναι εντελώς εκτός λογικής.... Το μόνο που σκέφτομαι είναι:

Τελική θεώρηση ----> Αμοιβή Επίβλεψης ---> ΦΠΑ...

Έχει κανείς άλλος καμιά καλύτερη δικαιολογία;

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.