Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έρευνα για Νέους Πολιτικούς Μηχανικούς


ikotz

Recommended Posts

Συνάδελφοι, καλό μήνα και χρόνια πολλά.

 

Τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2007 πραγματοποιήσαμε στον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος έρευνα για τους νέους συναδέλφους μας (ηλικίας έως 35 ετών).

 

Στο τελευταίο τεύχος του Δελτίου του ΣΠΜΕ δημοσιεύτηκε η περίληψη των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής.

 

Για όποιον/όποια ενδιαφέρεται, "ανεβάζω" σε αυτό το topic το πλήρες κείμενο με τα αποτελέσματα.

 

Μπορείτε να το διαβάσετε και εδώ.

 

Αναμένω τα σχόλιά σας. Κυρίως σχετικά με την αξιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας.

 

Είμαστε μηχανικοί κι όχι δημοσκόποι. Άρα δεν έχει σημασία να κάνουμε διαπιστώσεις. Σημασία έχουν οι προτάσεις που καταθέτουμε, ώστε να βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας για την επόμενη γενιά πολιτικών μηχανικών.

ereyna_menepom_spme_2007_analysis_april_2008_122.pdf

Link to comment
Share on other sites

μια στιγμη γιατι θα τρελαθω,

 

αυτο το 36% με πανω απο 20.000€ εισοδημα πρεπει να αμοιβεται καθε μηνα (ειναι 13 μισθοι) με

 

1540€ για τους εχοντες 20.000€και

 

1920€ για τους εχοντες 25.000€

 

λαμβανοντας υπ'οψη οτι ειναι ολοι νεοι μηχανικοι με βαρια εως 8-10 χρονια στην υπηρεσια (γράφημα 7),ποια θεση δινει τέτοιο μηνιαιο μισθο?

Link to comment
Share on other sites

Αν βάλεις 6 και 7 τοις χιλίοις, λοιπά επιδόματα, εκτός έδρας κτλ πρέπει να είναι καμία 700Ε επιπλέον το μήνα.

Προσωπικά πιστευώ το 6 και 7 τοις χιλίοις έπρεπε να αφαιρείται απο τον μισθό αφού αφορά αντιστάθμισμα για ''ευθύνη των μηχανικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους'' (ποια ευθύνη?) Μάλιστα αυτό το επίδομα το πληρώνει ο εκάστοτε εργολάβος.

Αυτά και ας με κράξει όποιος θέλει...

Link to comment
Share on other sites

Οι μισθοί είναι 14.

Μισθοί 12 μηνών + 1/2 μισθού το Δώρο Πάσχα + 1/2 μισθού το επίδομα αδείας + 1 μισθός το δώρο Χριστουγέννων.

Αυτά ισχύουν τόσο για όσους είναι δημόσιοι υπάλληλοι όσο και για όσους απασχολούνται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα.

Φαντάζομαι οι αποδοχές είναι μικτές.

Το εισόδημα μπορεί να προέρχεται και από άλλες νόμιμες δραστηριότητες για έναν δημόσιο υπάλληλο. Ποιος το πιστεύει; :lol:

Link to comment
Share on other sites

Το χαλαρό απογευματινό στατικό με καφεδάκι 150Ε το τεμάχιο θεωρείται νόμιμη δραστηριότητα?

Συγνώμη για το ύφος μου αλλα δε κρατιέμαι.

Link to comment
Share on other sites

Οι μισθοί είναι 14.

Μισθοί 12 μηνών + 1/2 μισθού το Δώρο Πάσχα + 1/2 μισθού το επίδομα αδείας + 1 μισθός το δώρο Χριστουγέννων.

Αυτά ισχύουν τόσο για όσους είναι δημόσιοι υπάλληλοι όσο και για όσους απασχολούνται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα.

Φαντάζομαι οι αποδοχές είναι μικτές.

Το εισόδημα μπορεί να προέρχεται και από άλλες νόμιμες δραστηριότητες για έναν δημόσιο υπάλληλο. Ποιος το πιστεύει; :lol:

 

Υπάρχουν και οι συμβασιούχοι (8μηνο) που μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμα χωρίς περιορισμούς (υπογράφουν ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ). Ωστόσο και αορίστου να 'σαι, κάνεις αίτηση στο αντίστοιχο συμβούλιο για έγκριση ή μη, των εργασιών που θες να κάνεις. Μόνο οι ΜΟΝΙΜΟΙ περιορίζονται.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την μελέτη. Την είδα χθές και αυτό που παρατήρησα είναι το υπερβολικά μεγάλο ποσοστό στην κατηγορία Δ.Α. Κοιτάξτε τα 4 πρώτα γραφήματα. Πως το κρίνετε αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ikotz

συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του συλλόγου. Προσωπικά δεν είχα το χρόνο να μελετήσω αναλυτικά την έκθεση αυτή και για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω ότι με ενδιαφέρει και πολύ αφού νομίζω ότι τα έσοδα των μηχανικών είναι μεγέθη πολύ ελαστικά και εισέρχονται πολλές παράμετροι που δυσχεραίνουν τις συγκρίσεις (αναφέρω επιγραμματικά: τόπος και είδος δραστηριότητας, εξοδα γραφείου, κατασκευή κλπ). Πάντως θεωρώ ότι σίγουρα σε κάποιους συναδέλφους θα είναι χρήσιμη. Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία ελπίζω ο συλλογος να προβεί και σε επόμενες που θα αφορούν κατά την γνώμη μου πολύ σημαντικότερα θέματα όπως:

1. Ασφαλιστικό-γιατί θεωρώ δύσκολο για έναν νέο συνάδελφο να μπορεί να εκπληρώσει τις δυσβασταχτες εισφορές, ακόμη και για εμάς τους παλαιότερους (ασφαλισμένος από το 1995 δεν έχω πληρώσει δύο συνεχόμενες φορές το ίδιο ποσό). Φυσικά δεν αναφέρουμε την εξυπηρέτηση από τα περιφερειακά τμήματα του ΤΣΜΕΔΕ που είναι τριτικοσμικού επιπέδου

2. Σύλλογος - Δημιουργία Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών (αντίστοιχου της ΕΜΥΔΑΣ), απαγκιστρωμένου από το ανεπαρκές και κομματικοποιημένο ΤΕΕ όπου καρεκλοκένταυροι και δημόσιοι υπάλληλοι νέμονται τα πάντα, στέλνοντας μας ένα "ενημερωτικό" φυλλάδιο πολλές φορές με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση.

3. Επαγγελματικά - Επιτέλους κάποιος να κάνει κάτι για τις Πολεοδομίες ξεκινώντας από τους κανόνες στοιχειώδους ευγενείας και υπενθυμίζοντας ότι συναλλάσονται με επιστήμονες οι οποίοι έχουν το λιγότερο τα ίδια χρόνια σπουδών με το προσωπικό (εάν όχι πολύ περισσότερα)

4. Αθέμιτος ανταγωνισμός - Εχετε αναλογιστεί πως δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποκτήσει αστρονομικές περιουσίες με μισθούς? Εχει κινηθεί ποτε μια διαδικασία νομική εναντίον όλων αυτών που διαφημίζονται ως "μηχανικοί"?

 

Ελπίζω ότι οι νεώτεροι άνθρωποι που ασχολούνται με τα συνδικαλιστικά να ασχοληθούν με ζητήματα που καίνε τον μαχόμενο κλάδο και τον μηχανικό που συνδυάζει την επιστημονική γνώση με την επαγγελματική νοοτροπία. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και ελπίζω σε ανάλογη συνέχεια. Και πάλι συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στις 17/6/08 στην αίθουσα εκδηλώσεων των Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ γίνεται μια εκδήλωση για τις προοπτικές του επαγγέλματος. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την έρευνα αυτή με μέλη ΔΕΠ και φοιτητές Πολιτικούς Μηχανικούς.

 

Με στόχο να αναδείξουμε στους φοιτητές το τετράπτυχο: ατέλειωτες ώρες εργασίας-χαμηλές αμοιβές-αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον-ανασφάλιστη εργασία.

 

Και να παρουσιάσουμε στους καθηγητές τι περισσότερο θα ήθελαν να έχουν μάθει οι νέοι μηχανικοί από τη σχολή αποφοίτησής τους.

 

Πάντως τα μισθολογικά θέματα που αναφέρετε συνάδελφοι δεν είναι εύκολο να τα αναλύσει κανείς...

 

Τα 4 ζητήματα που θέτεις k_pat είναι πολύ ενδιαφέροντα. Όσο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αυτό ήταν το Νο 1 πρόβλημα που μας ανέφεραν οι συνάδελφοι στον Βόλο την Παρασκευή που κάναμε εκεί μια ημερίδα για ενισχύσεις-επισκευές κτιρίων. Σίγουρα χρειάζεται ισχυρή νομική θωράκιση το επάγγελμα!

 

Δεν μπορούν όμως να γίνουν όλα μαζί. Γι' αυτό ξεκινήσαμε από τις Πολεοδομίες: http://www.michanikos.gr/ftopic2290.html

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.