Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπεγράφη ο κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων


lefterism

Recommended Posts

Υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς και τίθεται σε εφαρμογή τον Ιούνιο ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα (ΚΕΝΑΚ), που αντικαθιστά τη μελέτη θερμομόνωσης, προβλέπει ενεργειακές επιθεωρήσεις στα νέα κτίρια και στα υφιστάμενα, όταν πωλούνται ή ενοικιάζονται και κατάταξη των κτιρίων ανάλογα με την ενεργειακή τους συμπεριφορά ώστε οι χρήστες (ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές) να γνωρίζουν τις δαπάνες που θα καταβάλουν για θέρμανση, κλιματισμό, φωτισμό, θέρμανση νερού κλπ.

 

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας&Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με τον ΚΕΝΑΚ:

 

-Προβλέπεται η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για όλα τα νέα κτίρια, συνολικής επιφάνειας άνω των πενήντα τ.μ., τα υφιστάμενα κτίρια που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, τα υφιστάμενα κτίρια επιφάνειας άνω των 50 τ.μ. ή τμήματα αυτών όταν πωλούνται ή εκμισθώνονται, καθώς και σε όλα τα κτίρια του δημόσιου & ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το πιστοποιητικό θα ισχύει για 10 χρόνια. Η απαίτηση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στην περίπτωση αγοραπωλησίας τίθεται σε εφαρμογή έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του ΚΕΝΑΚ και στην περίπτωση ενοικίασης εννέα μήνες μετά (και όχι δύο χρόνια όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά). Η τιμή βάσης για το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών για τις κατοικίες, όπως έχει ανακοινώσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, θα είναι 1 ευρώ το τετραγωνικό.

 

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ενεργειακού επιθεωρητή και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την πραγματική τους κατανάλωση και τις τυχόν δυνατότητες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι θα εγγραφούν σε Μητρώο που θα τηρείται στο υπουργείο. Η κατάταξη θα γίνεται με βάση το λόγο της κατανάλωσης του κτιρίου προς την κατανάλωση του κτιρίου αναφοράς.

 

-Θεσμοθετείται η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων που αντικαθιστά τη μελέτη θερμομόνωσης και θα εκπονείται για κάθε νέο κτίριο, καθώς και για κάθε υφιστάμενο, εφόσον θα ανακαινίζεται ριζικά και βασίζεται σε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία αναφέρεται: α) στην απαίτηση κάλυψης ελάχιστων προδιαγραφών του κτιρίου όσον αφορά στο σχεδιασμό του, το κτιριακό κέλυφος και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και β) στη σύγκρισή του με κτίριο αναφοράς. Ως κτίριο αναφοράς νοείται κτίριο με τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά, θέση, προσανατολισμό, χρήση και χαρακτηριστικά λειτουργίας με το εξεταζόμενο κτίριο που πληροί όμως ελάχιστες προδιαγραφές και έχει καθορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.

 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τα οφέλη από τον ΚΕΝΑΚ είναι οικονομικά (περιορισμός των λειτουργικών εξόδων και εξόδων συντήρησης των κτιρίων, αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας), κοινωνικά (δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, βελτίωση της ποιότητας ζωής) και περιβαλλοντικά (περιορισμός των εκπομπών ρύπων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, με σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην εξοικονόμηση ενέργειας).

 

 

πηγή

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ναι αλλά ο κανονισμός αυτός που ψηφίστηκε, ποιος είναι? Είναι ακριβώς αυτό το σχέδιο που ήταν σε διαβούλευση? Έγιναν αλλαγές (πολύ πιθανό, αλλιώς δεν υπήρχε και λόγος για διαβούλευση)?

 

Ποια είναι η τελική μορφή του?

Link to comment
Share on other sites

...............

Υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς και τίθεται σε εφαρμογή τον Ιούνιο ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα (ΚΕΝΑΚ),
Link to comment
Share on other sites

Πιθανόν να έχω ελλειπή πληροφόρηση αλλά από ότι ξέρω ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οι απαιτήσεις για το ποιός μπορεί να γίνει ενεργειακός επιθεωρητής και με τί προσόντα.

Είχε γραφεί ότι θα γίνουν κάποια σεμινάρια και όσοι τα παρακολουθήσουν θα πιστοποιηθούν ως ενεργειακοί επιθεωρητές.

Αν δεν ορισθούν οι ενεργειακοί επιθεωρητές πως θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου από τον Ιούνιο;

Η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων για να είναι ουσιαστική πρεπει να απαιτεί γνώσεις και συγκεκριμμένες προδιαγραφές. Εχουν ανακοινωθεί αυτά;

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το πράγμα που όλα γίνονται ανάποδα, δεν μπορώ να το χωνέψω... Σαφής και βέβαιη η τόνωση της αγοράς, αλλά για να μη τα φάνε πάλι η μαστοράντζα και οι μάντρες υλικών θα πρέπει οι διαδικασίες να προβλέπουν την εμπλοκή των μηχανικών και τη τήρηση της νομιμότητας. Σίγουρα θα γίνουν και άλλες εργασίες παράλληλα, όπως για παράδειγμα βάψιμο εσωτερικού κλπ... Σε άλλες περιπτώσεις πιθανώς και περισσότερες.

Οπως πολλοί γνωρίζετε, τα παλιά κουφώματα κατά την αποξήλωση πιθανώς να δημιουργήσουν μερεμέτια, άρα ευκαιρία και για εσωτερικά βαψίματα... Παράλληλα θα μπορούσαν κάποιοι να κάνουν και μια ψιλοανακαίνιση... Ολα αυτά θα τα καρπώνονται μαύρα τα μαστόρια, η πλειοψηφία των οποίων δεν θα έχει χαρτιά?

Τουλάχιστον με την επιχορήγηση έχουμε μια ελπίδα και εμείς οι νόμιμοι επαγγελματίες αφού θα πρέπει να προσκομίζουν οι ιδιοκτήτες τα παραστατικά στη τράπεζα...

 

Οσο για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, ας παρουμε μια ιδέα του τί θα κάνουν... Φαντάζομαι μετρήσεις με κάποιο εξοπλισμό... Αλλιώς τί, θα μαντεύουν; Οπότε ας είμαστε λίγο συγκρατημένοι με τις απαιτούμενες γνώσεις και ικανότητες... μη ψωνιζόμαστε ότι θα γίνεται κάποια ιδιαίτερα επιστημονική εργασία...

 

Αλήθεια, κανένα link για το πλήρες τελικό κείμενο και τις προδιαγραφές;

Link to comment
Share on other sites

Συγκεντρωμένα τα σχετικά links:

 

Η Απόφαση και το ΠΔ δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά τα πλέον πρόσφατα κείμενα (που μάλλον θα ισχύσουν με μικρές αλλαγές) βρίσκονται εδώ.

 

Σήμερα ανακοινώθηκε η υπογραφή της Απόφασης, το δελτίο τύπου βρίσκεται /249/language/el-GR/Default.aspx"]εδώ και εδώ (από το οποίο δελτίο τύπου προέρχεται η δημοσίευση #1).

 

Πολύ χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Τα sites της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ καθώς και το αντίστοιχο "θεματικό", στα οποία προφανώς θα γίνονται όλες οι σχετικές ανακοινώσεις είναι εδώ και εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά πέρασε η αποψη του ΤΕΕ που μιλούσε για κτίριο αναφοράς.

Που μπορούμε όμως να βρούμε την μορφή του τελικού ΚΕΝΑΚ;

Link to comment
Share on other sites

συναδελφοι, αν γινει γνωστό που ή πότε ανακοινωθεί η τελική μορφή του νόμου, με όλα τα άρθρα έτσι όπως ηταν γραμμενη στο opengov και ελπίζω με τις κατάλληλες αλλαγές καθώς υπήρχαν πολλές ασάφειες, ας γραφτεί και εδώ για την ενημέρωση όλων μας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.