Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπεγράφη ο κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων


lefterism

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ωραίος!

 

με μια πρόχειρη και γρήγορη ματιά, δεν είδα καποια αλλαγη στο αρθρο 12 σχετικα με τις αμοιβές, και αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν γνωρίζουμε ή είναι φανερό το ποιοι θα υπογράφουν τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης. Θα απαιτείται η υπογραφή μόνο ενός μηχανικού ή είναι απαραίτητη η υπογραφή ενος μηχανολόγου/ηλεκτρολόγου αλλά και ενός αρχιτέκτονα/πολιτικού.

Link to comment
Share on other sites

Επιτέλους καταργείται η απαρχαιωμένη ωρομέτρηση και επιβάλλεται η θερμιδομέτρηση και για θέρμανση και για ΖΝΧ.

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι πολύ καλό το link.

 

@Vlad

Αναφέρει ότι δικαίωμα υπογραφής έχουν όσοι ήδη έχουν για τις Η/Μ μελέτες, άρα φαντάζομια απεριόριστα οι Ηλεκτρολόγοι-Μηχανολόγοι Μηχανικοί και με περιορισμούς οι άλλες ειδικότητες.

 

Πάντως από ότι είδα, η μελέτη είναι καθαρά Η/Μ και δύσκολα κάποιος άσχετης ειδικότητας θα κάτσει να την κάνει......

 

Το ποιοί θα είναι οι ενεργειακοί επιθεωρητές το γνωρίζουμε;

Link to comment
Share on other sites

@JasonK

 

"Δικαίωμα υπογραφής της μελέτης ενεργειακής απόδοσης κτιρίου έχουν οι

νομιμοποιούμενοι, μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, να υπογράφουν τις αντίστοιχες

μελέτες."

 

Aυτό αναφέρεται, "αντίστοιχες μελέτες", δε ξεκαθαρίζει για η/μ. Ακόμα περισσότερο αναφέρει ότι η αμοιβή υπολογίζεται με βάση την αρχιτεκτονική και τις η/μ μελέτες

 

καταλαβαίνω γιατί το λες, αλλά οκ.....

 

δεν εχω διαβασει ολο το νομο..

θα κατσω αυριο να το διαβασω προσεκτικά..και θα επανελθω με αρκετές απορίες!!

Link to comment
Share on other sites

Οταν λέει τις αντίστοιχες μελέτες εννοεί τα Η/Μ θα τις κάνουν οι μηχανολόγοι και την θερμομόνωση οι πολιτικοί-αρχιτεκτονες- μηχανολόγοι.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι ότι την μελέτη ενεργειακής απόδοσης θα μπορουν να την υπογράψουν αρχιτέκτονες-πολιτικοί-μηχανολόγοι-ηλεκτρολόγοι χωρίς να υπάρχει ανάγκη συνεργασίας μεταξύ τους, ίσως εάν πρόκειται για μεγάλο κτήριο να μπορούν να υπογράψουν μόνο μηχανολόγοι-ηλεκτρολόγοι αφού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έχουν απεριόριστο δικαίωμα υπογραφής Η/Μ.

Link to comment
Share on other sites

Συνεργασία θα απαιτείτε σίγουρα. Δεν μπορεί για παράδειγμα ένας μηχανολόγος να διαμορφώνει το κέλυφος έτσι ώστε να είναι θερμομονωμένο σωστά χωρίς να ρωτάει πχ τον πολιτικό ή τον αρχιτέκτονα. Ότι έχει να κάνει με δομικά στοιχεία θα είναι του πολιτικού/αρχιτέκτονα. Οτι έχει να κάνει με εγκαταστάσεις θα είναι του μηχανολόγου.

Link to comment
Share on other sites

@geliakos, νομιζω οτι θα μπορουμε, γνωριζουμε απο μετάδοση θερμότητας, και τους διάφορους νομους σχετικά με μόνωση, οπότε ουσιαστικά η μόνη πληροφορία που χρειαζόμαστε είναι οι συντελεστές των δομικών στοιχείων από άποψη υλικού. Εξάλλου πως γινόταν η θερμομόνωση τόσο καιρό..

δε διαφωνώ όμως ότι θα χρειάζεται συνεργασία, επειδή αναφέρει ο νόμος ότι η μελέτη στα περιεχόμενα, απαιτεί 3 πράγματα, τις Η/Μ, τα αρχιτεκτονικά και τα περί κελύφους..που σημαίνει ότι η συμβολή του αρχιτεκτονα/πολιτικού θα πρεπει να σημαντική πέρα από τους υπολογισμούς..γιαυτό αρχικά μίλησα για διπλουπογραφή..αν τυχόν υπάρχει περίπτωση για κάτι τέτοιο.

 

να διευκρινήσω ότι είμαι νέος και δεν έχω εμπειρία, απλά θέλω να ασχοληθώ και να μάθω για έναν νέο νόμο που βγήκε και ουσιαστικά η πλειοψηφία των μηχανικών θα βρίσκεται πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο για τη σύνταξη αυτής της μελέτης.

 

jasonK μάλλον έχεις δίκιο για την υπογραφή, θα ισχύει ότι για την θερμομόνωση η οποία αντικαθίσταται..το θέμα είναι ποιοι θα γνωρίζουν να την εκτελέσουν..

 

nikosxeng, αναφέρει ο νόμος κάτι τέτοιο, δε τον διαβασα ακομα...δε νομιζω...μια χαρά μαλλον μπορούν και οι χημικοί όπως όλες οι ειδικότητες των μηχανικών..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.