Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Στατικός υπολογισμός βάσεων στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων στέγης


 
Kiki

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι χρόνια πολλά,

 

ως νέα πολιτικός μηχανικός θα ήθελα να υπολογίσω τα φορτία που πρέπει να παραλάβει το σύστημα στήριξης φ/β πλαισίων επάνω σε στέγη. Η νομοθεσία ορίζει τα πανέλα να ακολουθούν την κλίση της στέγης, επομένως ο τρόπος στήριξης θα είναι οριζόντιες δοκοί που θα δένουν με κάποιο τρόπο στις τεγίδες και επάνω σε αυτές θα κουμπώνουν τα πανέλα.

 

Από φορτία θεωρώ ότι έχουμε το ίδιο βάρος και το χιόνι. Επομένως κάνω αναγωγή των φορτίων σε kN/m επάνω στην οριζόντια δοκό και την λύνω ως αμφιέρειστη για να βρω βέλος κάμψης και δυνάμεις στις στηρίξεις. Είναι σωστός αυτός ο τρόπος? Έχει κάνει κάποιος κάτι αντίστοιχο?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Επειδή τα πανέλα είναι παράλληλα με την στέγη θεωρώ ότι δεν δημιουργούν υφαρπαγή. Είναι αυτό σωστό? Μήπως κάνω λάθος και πρέπει να το υπολογίσω και αυτό? Και αν ναι πώς?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Aν ηθελες να υπολογισεις φορτια επι της κατασκευης θα εβαζες μονο το επιπλεον βαρος του ΦΒ πανελ. Αφου θες να υπολογισεις τη βαση στη ουσια του πανελ, θα παρεις και τον ανεμο κανονικα..Προσοχη!! Τα φορτια του ανεμου μπορει να ειναι ειτε αρνητικα είτε θετικα συμφωνα με τον ΕΚ1 (μερος 1.3 αν θυμαμαι καλα για τον ανεμο).

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως τα πάνελ έχουν έτοιμο πιστοποιημένο σύστημα στήριξης με αλουμινένιες δοκούς και γαλβανισμένες βάσεις που πιάνουν με στριφώνια στην διαδοκίδωση (ή το πέτσωμα ή τα ψαλίδια) κάτω από τα κεραμίδια, οπότε δεν χρειάζεται να υπολογίσεις τίποτα.

 

Αν πάλι θέλεις οποσδήποτε να υπολογίσεις τις δοκούς, πολύ σπάνεια έχουν μόνο δύο στηρίγματα (τα στηρίγματα τοποθετούνται κάθε 1~1,5m), οπότε μάλλον θα έχεις συνεχή δοκό πολλών ανοιγμάτων.

 

Όσο για τα φορτία 90% κρίσιμη φόρτιση θα είναι ο άνεμος. Όπερ σημαίνει ΕΚ-1. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΕΚ-1 δεν έχει πίνακες αεροδυναμικών συντελεστών για πάνελ πάνω σε στέγη (απ' όσο ξέρω).

 

Αν τα πάνελ απέχουν αρκετά από τον κορφιά και την περίμετρο της στέγης (ώστε να μπορείς να υποθέσεις ροή παράλληλη με την επιφάνεια της στέγης) χρησιμοποίησε τον πίνακα 6.7 (μονοκλινή στεγαστρα). Θεώρησε ταχύτητα ανέμου 15% μεγαλύτερη λόγω του κτίσματος (δεν το προβλέπει ο ΕΚ-1 --> μπαλαμούτι, εναλλακτικά υπολόγισε τον συντελεστή s από §4.2 θεωρώντας ότι το σπίτι είναι λόφος, πάλι μπαλαμούτι...), γωνία στέγης α=5° (κατασκευαστικές ατέλειες), λόγο πληρότητας φ=50% (οι δοκοί και η τραχύτητα των κεραμιδιών αποτελούν εμπόδιο στην ροή του ανέμου) και... καλή τύχη.

 

Αν τα πάνελ πλησιάζουν ή εξέχουν από τα όρια της στέγης τα πράγματα μπλέκουν αρκετά.

 

Φυσικά, θα χρειαστεί και ο ΕΚ-9 για τον έλεγχο των αλουμινένιων δοκών, αλλά αυτό έρχεται μετά...

 

Προσοχή: Τα πάνελ είναι μικρά, χρησιμοιποιούμε τους συντελεστές cpe,1.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
Συνήθως τα πάνελ έχουν έτοιμο πιστοποιημένο σύστημα στήριξης με αλουμινένιες δοκούς και γαλβανισμένες βάσεις που πιάνουν με στριφώνια στην διαδοκίδωση (ή το πέτσωμα ή τα ψαλίδια) κάτω από τα κεραμίδια, οπότε δεν χρειάζεται να υπολογίσεις τίποτα.

 

 

Μου ζητηθηκε να κανω τη μελετη για τη βαση στήριξης φωτοβολταικων συστηματων η οποια μου ειπαν πως θα πιστοποιηθει απο καποια tuv? Επειδη ειναι η πρωτη φορα που ασχολουμε, ξερει καποιος αν μπορω να βρω καποια ετοιμη τετοια μελετη ωστε να δω τι πρεπει να κανω? Υπαρχει καποιο προγραμμα που χρησιμοποιειται σε τετοια περιπτωση?

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά πρέπει να κάνεις μια εμπεριστατωμένη στατική μελέτη και να την καταθέσεις στη TUV. Υπολόγισε τα φορτία με βάση τους Ευρωκώδικες (χιόνι, άνεμος κτλ), βάλε και σεισμό κατά ΕΑΚ, κάνε έλεγχο μελών, κόμβων και κατέθεσέ την.

 

Προγράμματα υπάρχουν πολλά..το ETABS είναι ένα από αυτά.

 

Φιλικά

Link to comment
Share on other sites

Αν καταλαβα καλα ειναι στατικη μελετη σαν αυτη που κανουμε για τα κτιρια? Δηλ. εγω που χρησιμοποιω το statics μπορω να την κανω? Δεν ξερετε αν υπαρχει καποια ετοιμη πουθενα...

 

Ευχαριστω για την απαντηση.

 

Μπορεις να ασχοληθεις εσυ Κικη μ'αυτο?

 

Παρατήρηση: Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, terry

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.