Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ύψος υπογείου από τελική στάθμη εδάφους


STAVROSL

Recommended Posts

Μέσα στα 80cm υπάρχει και η κρέμαση του περιμετρικού δοκαριού, δηλαδή πάνω κάτω 30-40cm οπότε ο φεγγίτης γίνεται σαν πολεμίστρα.

 

Τοπική εκσκαφή κάνω έτσι και αλλιώς για προσβάσεις με σκάλες ή ράμπες, αλλά δεν ξέρω πως ακριβώς ορίζεται. Φαντάζομαι πως κάπως ορίζεται, γνωρίζεις που μπορώ να το βρω?

 

Κατά την γνώμη μου όλος ο ΓΟΚ είναι μια ανοησία.

Δηλαδή ένας που βάζει ένα κρεβάτι και κοιμάται στην υπόγεια αποθήκη του πχ για δροσιά ή γιατί τον έδιωξε η γυναίκα του απ' το κρεβάτι, εκτός από ότι τον έδιωξε η γυναίκα του απ' το κρεβάτι είναι και πολεοδομικά παράνομος και πείτε μου εσείς τι απ' τα δυο είναι χειρότερο? lol

 

Αν δεν φύγουμε απ' αυτή την νοοτροπία της 25ετιας (=Σ.Δ) να πάμε σε ένα μοντέλο που αφενός θα ορίζεται πλήρως και θα ελέγχεται το περίγραμμα του κτιρίου (Σ.Κ.) και αφετέρου θα δίνεται ένα μέγιστο ύψος σε τομή και όχι σε όψη, δηλαδή ο όγκος του κτιρίου μαζί με ένα ελάχιστο ύψος ορόφου, (γιατί θα υπάρξουν και έξυπνοι που θα φτιάξουν ορόφους 2m), άλλα θα φτιάχνουμε στα χαρτιά και άλλα στην πράξη.

 

Η πολεοδομική τρέλα συνεχίζεται....

Έχω περίπτωση δυο οικοπέδων εκτός σχεδίων υφιστάμενων από πολύ παλιά που χάνουν την αρτιότητα για 300τμ επειδή κάποιος θεώρησε πως ασφαλτοστρωμένη οδός από 20ετιας που είναι και περασμένη στο (Ε.Κ.) θα έπρεπε να είναι εθνική, επαρχιακή, δημοτική, κοινοτική κτλ. Και η τρέλα συνεχίζεται γιατί αν αγοράσουμε και πάμε στα 4στρ σήμερα τίθεται το θέμα των 25m προσώπου που ισχύει μετά το 2003, που ναι μεν τα έχουμε αλλά είναι ένα ολόκληρο θέμα να χαρακτηρίσεις τον αγροτικό δρόμο ως κοινόχρηστο....

Η ίδια η πολιτεία σε ωθεί τελικά να πας στα 4στρ με πλάγιο τρόπο.... που φυσικά θα κάνω προκειμένου να μην χάσω 2 άδειες!

 

Είναι να τρελαίνεσαι, σε μια φάση είχα φτάσει σε σημείο που να λέω πως θα ασχολούμαι μόνο με στατικά και λοιπές μελέτες εκτός από αρχιτεκτονικά, αλλά έτσι δεν μπορείς να ζήσεις.

 

Τέλος πάντων σας ευχαριστώ για την βοήθεια και για την ευκαιρία που μας δίνει το forum να πούμε δυο πράγματα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. υπάρχουν και τα ανεστραμενα δοκαρια (για το θέμα της πολεμίστρας)

 

2. στην Ελλάδα όποιο οικδομικό κανονισμό και να φτιάξουμε πάντα δυστυχώς κάποιοι θα συνεχίζουν να παρανομούν

 

3. καλώς δεν επιτρέπεται κατοικία στο υπόγειο, το μόνο που μας έλειπε είναι να θεσμοθετήσουμε την αθλιότητα

Link to comment
Share on other sites

1)Τα ανεστραμμένα δοκάρια είναι εύκολο να τα λες, δυσκολότερο να τα υλοποιήσεις για πολλούς λόγους κατασκευαστικούς, αρχιτεκτονικούς και πρακτικούς όπως:

Λόγω οπλισμού ανάρτησης, δεν ξέρω πόσα προγράμματα δίνουν αποτέλεσμα σε αυτό και πόσα είναι ικανά να τα ξεχωρίσουν στον ικανοτικό.

Λόγω ελλειπών γνώσεων των συνεργείων κατασκευής και αν βρεις κάποιον να ξέρει θα πληρώσεις το κάτι παραπάνω.

Επίσης είναι δύσκολο να τα εμπιστευτείς σε πατώματα χρήσης όπου συχνά φορτώνονται με πράγματα που δεν περιμένεις.

Επίσης σκέψου πως σε όποιες πλευρές θα έχεις εξώστες ή πόρτες εισόδου τα δοκάρια δεν θα είναι ανεστραμμένα ενώ αλλού θα είναι, στους κόμβους λοιπόν που θα συγκλίνουν ανεστραμμένα και μη δεν θα είναι ότι καλύτερο και από αγκυρώσεις και από πλευράς έντασης.

Μην ξεχνάς πως στο μπετό μια καλή – απλή μόρφωση του φορέα μπορεί να σε βγάλει από πολλούς μπελάδες, οι υπολογισμοί είναι βασισμένοι σε ιδεατές καταστάσεις και οι οπλισμοί σε μεγάλο βαθμό από ελάχιστα και κατασκευαστικοί, οπότε προέχει να έχεις ένα καλά μορφωμένο φορέα.

Πραγματικά δεν ξέρω πόσοι έχουν φτιάξει ανεστραμμένα δοκάρια για να δημιουργήσουν σωστά παράθυρα στο υπόγειο.

 

2) Δεν ξέρω σε ποια πόλη ζεις - δουλεύεις, αλλά όσοι ζουν σε ορεινές περιοχές με μεγάλες κλίσεις τα υπόγεια είτε με το 1.5m είτε με το 0.80m σε όλες τις όψεις είναι πραγματικό πρόβλημα.

Είναι καθημερινό το φαινόμενο να ανοικοδομείς σε οικόπεδα με κλίσεις ακόμα και πάνω από 100% και να σου βγαίνουν δυο στάθμες απ' την μια μπαζωμένες και απ' την άλλη να έχουν θέα χιλιόμετρα. Για αυτό λέω ότι τα ύψη έπρεπε να μετρούνται σε τομή..... του στυλ φίλε δικαιούσαι 4 στάθμες των 3 μέτρων με την μια ως υπόγειο εκτός συντελεστή δόμησης και όπου σου βγει.

Από εκεί και πέρα θα ήταν στο χέρι του καθενός μέχρι που θα σκάψει για να θεμελιώσει ανάλογα το πόσο ριψοκίνδυνος νιώθει, ή τέλος πάντων να δίνεται ένα ποσοστό πχ 50% στο σύνολο του εμβαδού των όψεων του "υπογείου" που θα πρέπει να είναι μπαζωμένες.

 

3) Δεν είναι θέμα θεσμοθέτησης της αθλιότητας αλλά προσωπική επιλογή του καθενός που θα κατοικεί. Σε πληροφορώ πως υπάρχουν αρκετά διαμερίσματα τα οποία είναι και νόμιμα με παλιότερους κανονισμούς όπου μετρούσαν ύψος από τον δρόμο - οικοδομική γραμμή τα οποία έχουν ανώτερη θέα, φως και συνθήκες αερισμού από διαμερίσματα τρίτου ορόφου της Αθήνας.

 

Που θέλω να καταλήξω?

Οποιαδήποτε προσπάθεια καθορισμού της οικοδομικής γραμμής υψομετρικά και αν γίνει ή έχει γίνει πάντα θα υπάρχουν περιπτώσεις που δεν θα τις καλύπτει, οπότε η λύση είναι να μετράμε το συνολικό ύψος και τις στάθμες σε τομή και αν θέλουν να συνεχίσουν να έχουμε την τρισμεγίστη βλακεία που λέγεται σ.δ. και τι προσμετρά και τι δεν προσμετρά ας δίνουν συν μια στάθμη εκτός συντελεστή για βοηθητικές χρήσεις.

 

Ξέρεις τι ωραίο είναι να προσπαθείς να χωρίσεις σε τρία ίσια μέρη με οριζόντιες ιδιοκτησίες κτίρια που έχουν διαφορά κάλυψης & δόμησης λόγω ύπαρξης τοίχων πάχους > 0.50m και με διαφορετικά περιγράμματα, ενώ έχουν την ίδια δόμηση που πρέπει να μοιραστούν οι τρεις ιδιοκτήτες και να πρέπει να το εξηγήσεις και στο συμβολαιογράφο πως αυτό που μοιράζονται είναι την επιτρεπόμενη δόμηση.

Ο συντελεστής δόμησης μόνο προβλήματα δημιουργεί που μάλλον τα θέλουν και οι ίδιοι για να τα παίρνουν που και που όπως τώρα με τον 3843/10.

Προσωπικά, αν και θα μου ήταν εύκολο να χτυπάω 300αρια για 2 ωρίστες χαλαρής και ανεύθυνης δουλειάς, αποτρέπω τους πελάτες να κάνουν ρυθμίσεις.

Τους λέω έχεις ημιυπαίθριο και του έβαλες παράθυρο?

Όταν και αν σου κάνουν καταγγελία σπάσε το τζάμι φθηνότερο θα σου βγει!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μέσα στα 80cm υπάρχει και η κρέμαση του περιμετρικού δοκαριού, δηλαδή πάνω κάτω 30-40cm οπότε ο φεγγίτης γίνεται σαν πολεμίστρα.

 

Ε, καλά, μην πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό... Ποιος σε υποχρεώνει να κάνεις δοκάρι πάνω από το παράθυρο;

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως στην περίμετρο του κτιρίου δεν θα έχεις δοκό?

Πόση θα είναι η κρέμαση, είναι άλλο θέμα, αν πεις ότι και το παράθυρο θα έχει ποδιά 10cm ψηλότερα απ' το εξωτερικά διαμορφωμένο έδαφος τότε το παράθυρο περιορίζεται αρκετά σε ύψος, αντίθετα το 1.5m δίνει ελευθερία.

Τέλος πάντων αφού είναι 0.8m είτε το συζητάμε είτε όχι δεν πρόκειται να αλλάξει οπότε το σχεδιάζουμε και έτσι και τέλος, να ήταν το μόνο στραβό καλά θα ήταν, αλλά δεν είναι!...

Link to comment
Share on other sites

Επίσης σκέψου πως σε όποιες πλευρές θα έχεις εξώστες ή πόρτες εισόδου τα δοκάρια δεν θα είναι ανεστραμμένα ενώ αλλού θα είναι, στους κόμβους λοιπόν που θα συγκλίνουν ανεστραμμένα και μη δεν θα είναι ότι καλύτερο και από αγκυρώσεις και από πλευράς έντασης.

δεν είμαι ειδική στα στατικά και ούτε θεωρώ πως πρέπει να βάζουμε ανεστραμένα χωρίς λόγο

αλλά ειδικά για την περίπτωση του υπογείου όπου έχουμε τοιχεία (έως την οροφή του υπογείου) δεν θεωρώ πως είναι και τόσο μεγάλη επιβάρυνση για την κατασκευή

 

 

επίσης όπου έχω πόρτα-μπαλοκονόπορτα προφανώς έχω εξώστη ή μπαζωμένη βεράντα

αρα δεν έχω από κάτω παράθυρο

Για αυτό λέω ότι τα ύψη έπρεπε να μετρούνται σε τομή..... του στυλ φίλε δικαιούσαι 4 στάθμες των 3 μέτρων με την μια ως υπόγειο εκτός συντελεστή δόμησης και όπου σου βγει.

μα ισχύει αυτό που περιγράφεις

δεν ξέρω τι γίνεται στα εκτός σχεδίου όπου ζητούν 1 μόνο όροφο

αλλά κατά τα άλλα ισχύει αυτο που λες

 

Δεν είναι θέμα θεσμοθέτησης της αθλιότητας αλλά προσωπική επιλογή του καθενός που θα κατοικεί. Σε πληροφορώ πως υπάρχουν αρκετά διαμερίσματα τα οποία είναι και νόμιμα με παλιότερους κανονισμούς όπου μετρούσαν ύψος από τον δρόμο - οικοδομική γραμμή τα οποία έχουν ανώτερη θέα, φως και συνθήκες αερισμού από διαμερίσματα τρίτου ορόφου της Αθήνας.

τώρα στο θέμα της κατοίκισης του υπογείου

δεν είναι θέμα προσωπικής επιλογής

σκέψου πως αν θεσμοθετηθεί η κατοίκιση στα υπόγεια σε κάθε εργολαβική πολυκατοικία θα κάνουν και 5 υπόγεια διαμερίσματα

 

επειδή έχω διαβάσει και τον ΓΟΚ 55 και τον ΓΟΚ73 είμαι 99% σίγουρη πως δεν επιτρεπόταν ούτε η χρήση κατοικία ούτε η χρήση καταστήματος σε υπόγειο χώρο

οι χώροι αυτοίήταν βοηθητικοί

 

------

Αυτό με τις οριζόντιες ιδιοκτησίες να σου πω δεν το κατάλαβα

------

επίσης αν ξαφνικά καταργηθεί ο ΣΔ και αντικατασταθει από ΣΟ θα καταργηθούν πχ οι διώροφοι χώροι , αρχιτεκτονικές εσοχές, φωταγωγοί κλπ που προσμετρούν στον όγκο και όχι στη δόμηση

 

άρα κατα τη γνώμη μου εκτός του γεγονότος πως δε θα λύσει τίποτα πρακτικά

(σκέψου τώρα να μιλάς στον πελάτη για κυβικά μέρα και όγκο)

θα φτωχύνει και τα αρχιτεκτονικά εργαλεία σχεδιασμού

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σχετικό-άσχετο, επειδή έχω μια νομιμοποίηση "πέφτω" πάνω στο εξής: Πριν το 2003,(που ίσχυε το 1,50) σε εκτός σχεδίου κατοικία 1-όροφη, δεν μπορούσες να αφήσεις το 1,50μ γιατί 1,50+0,16(ας πούμε για την πλάκα)+2,40(ελάχιστο καθαρό)+0,16(πλάκα) = 4,22 > 4,00. Σωστά?

Σε αυτή την περίπτωση, τί κάνεις με την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης? Το δείχνεις πιο μπαζωμένο ή το πας για όροφο και το ξεμπαζώνεις όλο?

 

* Στην περίπτωση που έφτιαξες βέβαια καθαρό άνοιγμα ορόφου 3,00μ ας μη το συζητήσουμε...

Edited by AKK
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

αν το γήπεδο βρίσκεται 2 μέτρα χαμηλότερα απο το ύψος του δρόμου (έχει σηκωθεί ο δρόμος) το διαμορφωμένο μου έδαφος μπορεί να είναι στο ύψος του δρόμου σωστά.Άρα μπορεί η οροφή του υπογείου μου να σηκωθεί 2+0,80=2,80 απο το υφιστάμενο έδαφος. σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.