Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κλιματισμός σε Server Room


stathis81

Recommended Posts

Συνάδελφε δεν είμαι Μηχανολόγος αλλά από φίλο μου Μηχανογράφο Τράπεζας, ξέρω ότι τα μηχανήματα του computer room δεν πρέπει να δουλεύουν σε θερμοκρασία δωματίου άνω των 20-21C.

Το κλιματιστικό τους μηχάνημα δουλεύει 24 ώρες το 24 ωρο και για πρόσθετη ασφάλεια κάπου πρόβλεψαν και δεύτερο κλιματιστικό το οποίο με κάποιο αυτοματισμό θα ανοίγει όταν ανιχνευθεί άνοδος της θερμοκρασίας (που σημαίνει ότι το πρώτο θα έχει σταματήσει π.χ. από βλάβη).

Βέβαια οι προδιαγραφές είναι πολύ αυστηρές στις Τράπεζες, όπου το σύστημά τους δεν πρέπει επουδενί να "πέσει".

Link to comment
Share on other sites

Χρειάζεσαι μηχανήματα close control.

Ελέγχουν θερμοκρασία και υγρασία παράγοντες κρίσιμοι για τη σωστή λειτουργία των servers.

Την μελέτη την κάνουν συνήθως αυτοί που πουλάνε τέτοια είδη.

Με ένα απλό google search θα βγάλεις άκρη.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για τις αμεσες απαντησεις.

 

Υπαρχει καποιο προτυπο που τα αναφερει ολα αυτα?

 

Δεν πρεπει να ειναι τεκμηριωμενοι οι λογοι που θα χρησιμοποιησω μια μοναδα close control ή καποια αλλη μοναδα?

Link to comment
Share on other sites

Από τις απαιτήσεις των μηχανημάτων που θα λειτουργούν εκεί.

Οι απαιτήσεις των server π.χ. σε θερμοκρασία και υγρασία των χώρων τοποθέτησης να ανατρέξεις.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει νομοθεσία που να τα αναφέρει, υπάρχουν όμως οι τεχνικές προδιαγραφές που αναφέρουν τις συνθήκες λειτουργίας και αναφέρονται σε κάθε server.

 

Για τους υπολογισμούς σου πρέπει να ξέρεις την αναμενόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ισχύος των server (η οποία γίνεται θερμότητα κατά 100%), την κατανάλωση άλλων συσκευών όπως συνοδευτικού hardware, φωτιστικών σωμάτων, συστημάτων ασφαλείας, θέση, πιθανές άλλες πηγές θερμότητας, συντελεστές θερμομόνωσης των τοίχων, θερμοκρασίες γειτονικών χώρων, κτλ.

Πρέπει να μοιράσεις το ψυκτικό φορτίο σε 2 ή περισσότερα ανεξάρτητα συστήματα κλιματισμού, ώστε όταν χαλάσει ή κλείσει λόγω συντήρησης το ένα να μην υπάρξει πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Καλησπέρα!

Μιας και δεν είμαι πολύ σχετικός με το αντικείμενο του κλιματισμού και ύστερα από αναζήτηση πληροφοριών στο Internet βρήκα τον επισυναπτόμενο ορισμό για τα θερμικά και τα ψυκτικά φορτία ενός χώρου:
image.thumb.png.86609c89a3bd481634e49d6d2102579e.png

Ήθελα να διευκρινίσω σε περίπτωση Data Center ποιος ορισμός είναι ο καταλληλότερος. Σε μένα φαντάζει κατάλληλος ο όρος "Θερμικά φορτία" από την άποψη ότι τα PSU, ο φωτισμός και τα UPS των συγκεκριμένων χώρων εκλύουν θερμότητα, η οποία πρέπει να αφαιρεθεί μέσω της κλιματιστικής μονάδας. Έχω δει όμως σε βιβλιογραφία να αναγράφεται τις περισσότερες φορές ο όρος "ψυκτικά φορτία" για τους συγκεκριμένους χώρους.

Όποιος συνάδελφος είναι πιο σχετικός στο συγκεκριμένο θέμα, παρακαλώ ας δώσει διευκρινίσεις. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Σε ένα server room στην Ελλάδα σε ενδιαφέρει μόνο να ψύχεται ο χώρος για να αντιμετωπίζεται η θερμότητα που εκλύουν τα μηχανήματα. Άρα μιλάμε για ψυκτικά φορτία.

Link to comment
Share on other sites

Όλες ανεξαιρέτως οι σοβαρές επιχειρήσεις επαγγελματικού εξοπλισμού που μπαίνει σε server room (Power supplies, servers, switches, κτλ) δίνουν στις τεχνικές προδιαγραφές όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ο μηχανικός για τους υπολογισμούς του, όπως:

- Μέγιστο ρεύμα λειτουργίας

- Μέγιστο ρεύμα εκκίνησης. Μια συσκευή με ρεύμα λειτουργίας 3Α μπορεί να έχει ρεύμα εκκίνησης 60Α. Πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν στις καλωδιώσεις.

- Μέγιστη κατανάλωση (σε ισχύ)

- Θερμικό φορτίο, σε Btu/h.

Ενδεικτικά παραθέτω τα στοιχεία που παραθέτει ένας προμηθευτής. https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/routers/access/2900/hardware/installation/guide/Hardware_Installation_Guide/Overview.html

Προσοχή χρειάζεται και στις απώλειες των καλωδίων. Σε ένα σοβαρό server room μιλάμε για τεράστια ισχύ οπότε το θερμικό φορτίο λόγω ωμικής αντίστασης των καλωδίων δεν είναι αμελητέο.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν και το θερμικό φορτίο των τεχνικών που θα βρίσκονται στον χώρο.

Link to comment
Share on other sites

Να αναφέρουμε ακόμα πως σημαντικό είναι να προβλεφθεί auto restart της μονάδας για το συγκεκριμένο χώρο. Για μια ****διακοπή ρεύματος που θα γίνει βραδιάτικα θα χάσεις μηχανήματα & τη δουλειά σου...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.