Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απαιτείται αυτοψία για βεβαίωση κύριας χρήσης;


akis83

Recommended Posts

Κι όμως η υπάλληλος απαιτεί να είναι εγκατεστημένος ο εξοπλισμός..Και δεν δέχεται συζήτηση επί του θέματος..Περιμένω να μου το δώσει γραπτώς καθώς και που αναφέρεται ότι έχουμε αυτήν την υποχρέωση για βεβαίωση κύριας χρήσης.. Μιλάμε για την Πολεοδομία Σύρου..δεν γνώριζα ότι δεν γίνεται πουθενά αλλού αυτοψία..τα δικά μας παιδιά είναι πολύ τυπικά ..μέχρι να πάρουν αυτό που θέλουν..τεσπά..γι'αυτό και έχουν βγει τα ''όργια'' παραέξω..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κι επανέρχομαι στο θέμα που με ''καίει'' από τις 16/03..Η υπάλληλος υποστηρίζει ότι ενώ ο φάκελλος είναι πλήρης δεν είδε στην αυτοψία-άσχετα ότι υπάρχει- την υδραυλική εγκατάσταση για τον λουτήρα(!!!)..κι ετοιμάζεται να μου το δώσει και γραπτώς..!!Μήπως γνωρίζει κάποιος κάποια επίσημη εγκύκλιο που να λέει τι δικαιολογητικά απαιτούνται για βεβαίωση κύριας χρήσης..?Για να τα βάλω δίπλα δίπλα στην εφημερίδα..!Επίσης σε πόσες μέρες έχει την υποχρέωση να απαντάει γραπτώς κι αν αναφέρεται κάπου ότι για να πάρεις την ΒΚΧ πρέπει να έχεις περάσει ΕΠΑΕ πρώτα *(πέρασε 16/04) ή μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα..Οι απαντήσεις σας θα με βοηθούσαν πολύ για το πως πρέπει να κινηθώ καθ'ότι νέος μηχανικός..Ευχαριστώ..

Link to comment
Share on other sites

Στο έγγραφο που έχει το poleodomia.gov αναφέρει το υπ’ αριθμ. 12043/801/9-4-03 έγγραφο της Δ.Ο.Κ.Κ του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..

Μήπως αυτό το έγγραφο αναφέρει ακριβώς τι πρέπει να απαιτούν οι υπηρεσίες?

Link to comment
Share on other sites

Το ξετρύπωσα.... :P

 

--------------------------------------------------------------------------

Εγγρ-12043/801/9-4-03

Διευκρινήσεις σχετικά με βεβαιώσεις χώρων Κύριας Χρήσης

(αυτοψία, για την χορήγηση βεβαιώσεων κυρίας χρήσης,

άδεια αλλαγής χρήσης κτιρίου, γενικές οδηγίες)

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ

Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας

Διεύθυνση ΟΚΚ

Τμήμα: Β

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Μεσογείων και Τρικάλων 36

Ταχυδρομικός Κώδικας: 115 26 - Αθήνα

Πληροφορίες: Α. Παύλου

Τηλέφωνο: 210 69 29 903 – 5

 

Σχετ.:

α) το Εγγρ-536/19-3-03 σας.

β) το Εγγρ-477/14-3-00 σας.

γ) το Εγγρ-1033/4-9-00 της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

δ) την Αποφ-48669/2886/16-6-89 .

ε) την Εγκ-83230/23-6-00 - Εγκ-36/00.

στ) την Εγκ-40446/19-9-90 .

 

Σε απάντηση του (α) σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι:

 

Η αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία προκειμένου να χορηγήσει βεβαίωση χώρου κυρίας χρήσης, πρέπει να ζητάει από τον ενδιαφερόμενο να αναγράφεται στην αίτηση του η συγκεκριμένη χρήση για την οποία προορίζεται ο χώρος.

 

Η χρήση αυτή θα πρέπει να εμπεριέχεται στις χρήσεις που αναφέρονται στην παρ.Β του Αρθ-1 του ΠΔ/23-2-87 (ΦΕΚ-166/Δ/6-3-87 ), ή στις κατηγορίες χρήσεων που αναφέρονται στον Κτιριοδομικό Κανονισμό Αποφ-3046/304/30-1-89 (ΦΕΚ-59/Δ/3-2-89 ). Επισημαίνεται η κοινή υπουργική Αποφ-ΔΙΑΔΠ/Α1/3143/02 (ΦΕΚ-193/Β/20-2-02 ), που αφορά απλούστευση διαδικασιών και ειδικότερα οι διατάξεις των εδαφ.6 και εδαφ.24 της παρ.II για τις αναφερόμενες χρήσεις κτιρίων, όπως επίσης και ότι ο όρος κατάστημα αφορά μόνο εμπορικές χρήσεις.

 

Η αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία θα εξετάζει:

 

α) εάν η χρήση που ζητάει ο ενδιαφερόμενος επιτρέπεται, στην περιοχή του ακινήτου από τους ισχύοντες όρους δόμησης κατά το χρόνο που γίνεται η αίτηση και

 

β) εάν η ζητούμενη χρήση, είναι σύμφωνη με τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου όπως αυτή αναφέρεται στην οικοδομική άδεια, ή επιτρέπεται χωρίς να εκδοθεί άδεια αλλαγής χρήσης, με βάση την παρ.1 του Αρθ-22 και το Αρθ-5 του ΓΟΚ/85 όπως ισχύουν από 13-6-00 , καθώς και την (δ) σχετική . Είναι αυτονόητο ότι για τη χορήγηση της ως άνω βεβαίωσης, ο εν λόγω χώρος θα πρέπει να έχει όλες τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης (ύψος, φωτισμός, προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης).

 

Η βεβαίωση χώρου κυρίας χρήσης, θα χορηγείται αν ισχύουν αθροιστικά οι δυο παραπάνω προϋποθέσεις (α και β) και θα συνοδεύεται από ακριβή αντίγραφα των θεωρημένων σχεδίων της οικοδομικής άδειας. Αν δεν ισχύουν οι α και β, τότε το ακίνητο εμπίπτει στις διατάξεις των παρ.3 και παρ.4 του Αρθ-22 του ΓΟΚ/85 όπως συμπληρώθηκε με το Αρθ-8 παρ.4 του Ν-3044/02, σε συνδυασμό με το Αρθ-23 παρ.1 όπως τροποποιήθηκε με το Αρθ-20 του Ν-2831/00 και τις οδηγίες που δίνονται με την Εγκ-55/00 (Αρθ-20 παρ.1), με βάση τα οποία εάν απαιτείται εκδίδεται άδεια νομιμοποίησης.

 

Σε περίπτωση που απαιτείται άδεια αλλαγής χρήσης, θα πρέπει η ζητούμενη χρήση να τηρεί εκτός των άλλων διατάξεων και αυτές του Κανονισμού Πυροπροστασίας ΠΔ-71/88 (ΦΕΚ-32/Α/17-2-88 ), καθώς και τις διατάξεις της παρ.5 του Αρθ-3 του Ν-960/79 (ΦΕΚ-194/Α/25-8-79), λαμβάνοντας υπόψη την (ε) σχετική , για τις περιπτώσεις νομιμοποίησης αλλαγής χρήσης.

 

Όσον αφορά το θέμα της αυτοψίας, δεν απαιτείται για την χορήγηση βεβαιώσεων κυρίας χρήσης σε κτίρια που έχουν οικοδομική άδεια, έστω και αν υπάρχουν εσωτερικές εργασίες που εμπίπτουν στις εργασίες για λόγους χρήσεως και υγιεινής σύμφωνα με την παρ.1 του Αρθ-22 του ΓΟΚ/85. Δεν απαιτείται επίσης αυτοψία για τα αυθαίρετα μετά το 1955, δεδομένου ότι πρέπει να προηγηθεί της σχετικής βεβαίωσης άδεια νομιμοποίησης ενώ απαιτείται για τα προϋφιστάμενα του ΓΟΚ/55 κτίσματα που δεν έχουν άδεια σύμφωνα με την παρ.2 της (στ) σχετικής .

 

--------------------------------------------------------------------------

 

Τώρα ψάχνω και για τα υπόλοιπα Σχετικά που αναφέρονται...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

erling & Albireo σας ευχαριστούμε πολύ

--------

1. από ότι διαβάζω δεν απαιτείτα αυτοψία (όπως δηλ γνωριζα)

 

2. όταν ζητώ βεβαιωση κύριας χρήσης που γράφει πως είμαι υποχρεωμένος να έχω πραγματοποιήσει τις εργασίες;;;;;;

Μα αν δεν πάρω την έγκριση πως ο χώρος είναι κατάλληλος είναι δυνατον να ξεκινήσω οποιαδήποτε εργασία :shock:

Link to comment
Share on other sites

Ισχύουν απόλυτα αυτά που λέει η myri. Επειδή η στάση της υπαλλήλου της πολεοδομίας εγείρει υποψίες λάβετε υπόψη σας ότι για την εν λόγω πολεοδομία (Σύρου) ο Διευθυντής της έχει απομακρυνθεί και εκρεμούν πλήθος καταγγελιών εις βάρος του. Είναι μία από τις πλέον βρωμερές πολεοδομίες.

Link to comment
Share on other sites

Η βεβαίωση Χώρου Κύριας Χρήσης δίνεται χωρίς αυτοψία. Η "νομιμότητα" που αναγράφεται πάνω στην σφραγίδα με την οποία γίνεται η θεώρηση των σχεδίων, σημαίνει πως τα σχέδια που προσκόμισε ο Μηχανικός στην Πολεοδομία, τα οποία υποβάλλονται ως η πραγματική αποτύπωση του χώρου και όχι ως η επιθυμητή τελική κατάσταση, καλύπτονται από τις υπάρχουσες οικοδομικές άδειες όσον αφορά τις διαστάσεις και την χρήση του χώρου. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, καθώς δεν πραγματοποιείται αυτοψία. Άρα τα σχέδια είναι και μια δήλωση του Μηχανικού ότι έτσι είναι η κατάσταση του καταστήματος αυτήν την στιγμή.

 

Τώρα, υπάρχουν περιπτώσεις όπως π.χ. τα Φαρμακεία, στις οποίες οι φορείς που δίνουν τις άδειες λειτουργίας- και όχι οι Πολεοδομία - απαιτούν αυτοψία από την Πολεοδομία πριν δώσουν την άδεια. Αυτή είναι άλλη διαδικασία, όπου ο ενδιαφερόμενος ζητάει αυτοψία χωρίς να υποβάλλει σχέδια, και παίρνει μια απλή βεβαίωση - μετά την αυτοψία εννοείται - ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές.

 

Τα πράγματα μπερδεύονται καμιά φορά γιατί συνήθως η αίτηση για αυτοψία (όταν απαιτείται από τους φορείς αδειοδότησης) και η θεώρηση των σχεδίων για βεβαίωση Χώρου Κύριας Χρήσης γίνονται ταυτόχρονα, με την ίδια αίτηση.

 

Σχετικά με αυτό :

Η αυτοψία από το υγειονομικό έρχεται μετά και σίγουρα πρέπει να είναι εγκατεστημένος όλος ο εξοπλισμός..Η λογική μου λέει να μην εγκαταστήσω τον εξοπλισμό πριν την βεβαίωση κύριας χρήσης αφού υπάρχει το ενδεχόμενο τελικά το κτίριο να μην πληρεί της προϋποθέσεις (θεωρητικά μιλώντας)..Δεν πρέπει ο πελάτης να ειναι κατοχυρωμένος πριν ξοδέψει τα χρήματά του σε κινητό εξοπλισμό..?

 

Οι Μηχανικοί που εκπονούμε τις μελέτες είμαστε αυτοί που διασφαλίζουμε τον πελάτη με τις γνώσεις μας. Αν υποσχεθώ εγώ σε πελάτη ξενοδοχείο 5 αστέρων, και από άγνοια του σχεδιάσω ένα που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 3, δεν είναι κάτι που αφορά την Πολεοδομία γιατί αυτή θα μου δώσει απλά την οικοδομική άδεια για ξενοδοχείο...νομίζω...;!;;!! :???:

Link to comment
Share on other sites

...σημαίνει πως τα σχέδια που προσκόμισε ο Μηχανικός στην Πολεοδομία, τα οποία υποβάλλονται ως η πραγματική αποτύπωση του χώρου και όχι ως η επιθυμητή τελική κατάσταση, καλύπτονται από τις υπάρχουσες οικοδομικές άδειες όσον αφορά τις διαστάσεις και την χρήση του χώρου.

αυτό από που προκύπτει;;;

 

 

...Τώρα, υπάρχουν περιπτώσεις όπως π.χ. τα Φαρμακεία, στις οποίες οι φορείς που δίνουν τις άδειες λειτουργίας- και όχι οι Πολεοδομία - απαιτούν αυτοψία από την Πολεοδομία πριν δώσουν την άδεια.

δε γνωρίζω τη διαδικασίαπου περιγράφεις

η σύνηθης τρόπος είναι χρηση γης> οικοδομική άδεια>βεβαίωση κύραις χρήσης> αίτηση στη Νομαρχεία ή Δήμο για άδεια λειτουργίας>αυτοψία από Νομαρχεία ή Δήμο

 

 

Τα πράγματα μπερδεύονται καμιά φορά γιατί συνήθως η αίτηση για αυτοψία (όταν απαιτείται από τους φορείς αδειοδότησης) και η θεώρηση των σχεδίων για βεβαίωση Χώρου Κύριας Χρήσης γίνονται ταυτόχρονα, με την ίδια αίτηση.

 

Σχετικά με αυτό :

 

 

.... δεν είναι κάτι που αφορά την Πολεοδομία γιατί αυτή θα μου δώσει απλά την οικοδομική άδεια για ξενοδοχείο...νομίζω...;!;;!!

να συμπηρώσω πως σε πολύπλοκες άδειες μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία της προέγκρισης απο τον αρμόδιο φορέα που δίνει την άδεια λειτουργίας

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.