Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Γεωθερμία


Recommended Posts

γενικά σαν μέθοδος εφαρμόζεται? Την έχει εφαρμόσει κάνας συνάδελφος και αντικαταστήσει την θέρμανση με το πετρέλαιο 100%? Εχετε ανάλογα παραδείγματα? Απόψεις?

Γνώμες?

Καλό θα ήταν να κατατεθούν κάποιες απόψεις και να αρχίζει ο κόσμος να γνωρίζει αυτήν την μέθοδο και που οικονομική μπορεί να είναι αλλά να λύσει και το πρόβλημα του δυσεύρετου πετρελαίου. Εμπρός λοιπόν για νέες μεθόδους οικονομικές και φυσικές!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • Απαντήσεις 46
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στο εξωτερικό εφαρμόζεται ευρέως(π.χ. Στις Η.Π.Α ξενοδοχεία και άλλα εμπορικά την εφαρμόζουν πάνω απο 20 χρόνια).Στην ελλάδα έχουν γίνει αρκετές εγκαταστάσεις σε κτίρια κατοικίας και σε δημόσιας χρήσης όπως το δημαρχείο της πυλαίας. Κ βεβαια ξεμπλέκεις με το πετρέλαιο-αέριο και η εγκατάσταση σου λειτουργεί αποδοτικά όλο το χρόνο. Μοναδική αλλά κρίσημη προυπόθεση είναι να πραγματοποιηθεί σωστή μελέτη και σχεδιασμός. Αλλιώς σε βάθος χρόνου(οχι και μεγάλο..) ο χρήστης θα παρατηρήσει μείωση απόδοσης.

Σημειώνω οτι το κόστος εγκατάστασης είναι αρκετά τσιμπημένο.Απόσβεση δε (ανάλογα την περίπτωση φυσικά) μετά απο 8 χρονια συνήθως.

Link to comment
Share on other sites

Highlander, είμαι πολύ επιφυλακτικός στο κατά πόσο αποσβένειται το πρόσθετο οικονομικό κόστος της "γεωθερμίας". Μην ξεχνάς ότι πρόκειται για μία αντλία θερμότητας στην οποία ο εξωτερικός εναλλάκτης έχει αντικατασταθεί από έναν γεωεναλλάκτη. Το πρόσθετο κόστος μεγάλο, η βελτίωση στον συνολικό μέσο βαθμό απόδοσης μικρή και αμφίβολη. Εξαρτάται από τις απαιτήσεις σε θέρμανση / ψύξη, από τις κλιματικές συνθήκες, από τις δυνατότητες του οικοπέδου... Μην ξεχνάς ότι οι αντλίες θερμότητας για να πετύχουν τον μέγιστο βαθμό απόδοσης διαστασιολογούνται (ως προς την θέρμανση) για την μέση διαφορά θερμοκρασίας. Η πρόσθετη θερμότητα (όταν απαιτείται) προσφέρεται από λέβητα πετρελαίου ή (το συνηθέστερο) από ηλεκτρικές αντιστάσεις.

 

Όσο για το "περιβαλλοντικό" κόστος (μετρημένο σε τόνους CO2 ανά BTU), είναι μεγαλύτερο, ιδιαίτερα μάλιστα εφόσον η ηλεκτροπαραγωγή βασίζεται σε λιγνιτικές μονάδες...

Link to comment
Share on other sites

Το κόστος είναι σχετικά μεγάλο σε περίπτωση που δεν έχεις επαρκή επιφάνεια στο οικόπεδό σου και χρειαστείς να κάνεις γεώτρηση αντί επιφανειακή τοποθέτηση των σωληνώσεων σου. Σε περίπτωση επιφανειακής τοποθέτησης υπολόγισε χοντρικά ενα κόστος περίπου διπλάσιο της τυπικής εγκατάστασης λέβητα.

 

Στην περίπτωση της γεώτρησης βέβαια έχεις καλύτερη και 100% σταθερή απόδοση του συστήματος όλο τον χρόνο. Σε περίπτωση επιφανειακής τοποθέτησης τότε μόνο σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες χάνεις σε απόδοση μιας και στο ένα μέτρο βάθος το έδαφος έχει αρκετά σταθερή θερμοκρασία όλο τον χρόνο.

 

Το καλό με την γαιωθερμία είναι ότι συνδιάζεται άψογα με επιδαπέδιο σύστημα θέρμανσης (παίζει και με κλασικά σώματα βέβαια αλλα όχι τόσο αποδοτικά). Το επιδαπέδιο σύστημα θέρμανσης θέλει θερμοκρασίες νερού στους 40 βαθμούς και όχι στους 60. Λόγω αυτού η απόδοση δεν μεταβάλεται σημαντικά με τις καιρικές συνθήκες μιας και θέλεις ουσιαστικά μειωμένη απόδοση του συστήματος.

 

Το κακό με το επιδαπέδιο σύστημα θέρμανσης όμως για την Ελλάδα και όλες τις νότιες χωρες είναι ότι έχουμε πολύ σκόνη στην ατμόσφαιρα, σκόνη την οποία ανακυκλώνει η ροή του αέρα σε όλη την επιφάνεια του δαπέδου και όχι μόνο στο σημείο πάνω από τα σώματα. Πράγμα όχι και τόσο υγειινό.

 

Έχουν γίνει αρκετές εγκαταστάσεις σε κατοικίες και τα μέχρι τώρα σχόλια είναι θετικά.

 

 

Εναλλακτικά λύση:

Θέρμανση με ηλιακό θερμοσίφωνα.

 

Χρειάζεστε ηλιακό τύπου με κενό αέρα και ενα πολύ πολύ μεγάλο καζάνι αποθήκευσης νερού (άρα χώρο) πολύ καλά μονωμένο. Οι ηλιακοί τύπου κενού αέρος έχουν την δυνατότητα να παράγουν πολύ μεγάλη θερμοκρασία στο νερό (εως και πάνω από 100 βαθμούς). Εαν διαστασιολογηθεί σωστά η όλη εγκατάσταση μόνο σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες και παρατεταμένη κακοκαιρία δεν δουλευει μιας και ο ηλιακός δουλεύει και με συνεφιά, έχει μεγάλη απόδοση και το καζάνι διατηρεί νερό για πολλές ημέρες. Σαν backup πηγή ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε ακόμη και το ενεργειακό τζάκι (το οποίο και από μόνο του μπορεί να υποστηρίζει όλο το σύστημα θέρμανσης και ζεστού νερού).

 

Τα παραπάνω δεν είναι θεωρητικά αλλά έχουν εφαρμοστεί ακόμη και στην Ελλάδα. Την θέρμανση με το ενεργειακό τζάκι την έχω δει σε λειτουργία.

Link to comment
Share on other sites

...Σε περίπτωση επιφανειακής τοποθέτησης υπολόγισε χοντρικά ενα κόστος περίπου διπλάσιο της τυπικής εγκατάστασης λέβητα...

 

:shock::shock::shock:

Ένα λεβητοστάσιο με λέβητα μαντεμένιο, κυκλοφορητής inverter και κάθε απίθανο αυτοματισμό δεν ξεπερνάει τα 3500€ (Αν και το τυπικό λεβητοστάσιο πολύ σπάνια ξεπερνάει τα 1500€). Λες ότι μπορείς να κάνεις "γεωθερμία" με 7000€; Μα 4000€ κάνει μόνο ο συμπιεστής... Η αντλία θερμότητας κομπλέ (με τους εναλλάκτες, τους κυκλοφορητές, τις αντιστάσεις, το δοχείο αδρανείας) κάνει πάνω από 12000€...

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη αλλά απλά δεν το διατύπωσα σωστά. Δεν εννοούσα μονο το λέβητα αλλά το σύνολο του κόστους της εγκατάστασης θέρμανσης.

 

Οι τιμές της γεωθερμίας έχεις δίκιο ότι ξεκινάνε περίπου από τα 13000 ευρώ για μια τυπική κατοικία.

 

Θα πρέπει όμως να προσθέσεις στο αρχικό κοστολόγιο του κλασικού συστήματος θέρμανσης και το επιπλέον κόστος αγοράς των κλιματιστικών (ελάχιστο 2 μικρά και ενα μεγάλο). Στην δε απόσβεση του κόστους θα πρέπει να προσθέσεις και την κατανάλωση των κλιματιστικών αυτών το καλοκαίρι που κάθε άλλο παρά μικρή είναι.

Link to comment
Share on other sites

Οι Γ.Α.Θ φτάνουν σε cop και το 5 σε σχέση με τις αντλίες θερμ. αέρος που κυμαίνονται απο 3.5-4.Αλλά όπως γράφτηκε κ πιο πάνω πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προυποθέσεις που διασφαλίζει οτι η εγκατάσταση δεν θα χρησιμοποιεί εφεδρικό σύστημα (λεβητας πετρελαίου)

Σαν συμπέρασμα πιστεύω οτι δεν εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλες τις περιπτώσεις και οτι το κόστος πολλές φορές είναι απογορευτικό

Link to comment
Share on other sites

Το σύστημα εφαρμόζεται σχεδόν παντού (όπου μπορεί να γίνει εκσκαφή ή γεώτρηση) αλλά το κόστος με την γεώτρηση είναι απαγορευτικό για τους πολλούς. Κάνεις απόσβεση μεν αλλά πρέπει να έχεις τα χρήματα διαθέσιμα αρχικά που είναι και το μεγάλο πρόβλημα για την πλειονότητα. Επίσης με ενα φωτοβλταϊκό πάνελ έχεις και την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεσαι για την λειτουργία του συστήματος.

 

Προς το παρόν δεν είναι για τους πολλούς αυτή η τεχνολογία. Ελπίζουμε στο μέλλον.

Link to comment
Share on other sites

15000 είναι το κόστος της γεωθερμίας και ουσιαστικά 10000 πάνω από ένα λεβητοστάσιο . Η απόσβεση έρχεται σε 8 περίπου χρόνια , αλλά και το κόστος των 10000 γιά μιά μονοκατοικία των 250 μέτρων είναι αστείο .

Γιά τα κόστη σύμφωνα με τον συνεργάτη μηχανολόγο της εταιρείας μας που είναι από τους γνωστούς στο χώρο με αρκετά υλοποιημένα έργα .

 

Απλά το θέμα των σωστών η και πρωτοπόρων μηχανολογικών σε ένα κτίριο δεν είναι ακόμη must στην ελλάδα .

Το ίδιο ισχύει και γιά τους αγοραστές των διαμερισμάτων που ο συλλέκτης των υδραυλικών τους ενοχλεί οπτικά , ενώ δεν το θεωρούν ατού του διαμερίσματος . Προτιμούν το σύστημα μαστός ταφ και κανάβι .

Μάλιστα θεωρώ ότι το γεγονός ότι εγώ βάζω συλλέκτες στις εμπορικές δουλειές εδώ και 15 χρόνια , ήταν μεγάλο λάθος μου .

Αν έβαζα πετρούλες σε όψεις των 300 -400 τμ θα ήμουν πιό "ποιοτικός" .:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παιδιά. Χαίρομαι που ξεθάψατε αυτό το ποστάκι και αναφέρθηκαν τόσα λιγότερα χρήσιμα ή χρησιμότερα και που ο μέσος αναγνώστης σήμερα σχηματίζει μια αρκετά καλή εικόνα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.