Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Καθαρό και μεικτό εμβαδόν


alexc

Recommended Posts

Μπόρεί κάποιος να εξηγήσει τι πρέπει να ξέρει ένας ιδιώτης για το καθαρό και το μεικτό εμβαδόν;

 

Βλέπω π.χ. κάποια νούμερα και θα ήθελα να μάθω τη λογική τους, αν δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο.

 

Συγκεκριμένα όταν έχω κατάστημα με καθαρό 99,80 και μεσοπάτωμα 58,20 το μεικτό σύμφωνα με ένα συμβόλαιο βγαίνει 121,30. Αυτό όμως πώς προκύπτει ακριβώς; Υπάρχει κάποια φόρμουλα;

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Αν το μεικτο ειναι μικροτερο απο το καθαρο οπως καταλαβαινεται ειναι λαθος...εκτος και αν δεν εχει προσμετρησει το μεσοπατωμα.....

Link to comment
Share on other sites

Επειδη ειναι λιγο περιεργο το ζητημα, εχεις καποιο συγκεκριμενο θεμα που σε απασχολει?

Πχ. μιλαμε για μια ιδιοκτησια ή για μια πολυκατοικια?

Link to comment
Share on other sites

πρόκειται για ένα ισόγειο κατάστημα με μεσοπάτωμα. Το καθαρό εμβαδό του ισογείου είναι 99,80 και το καθαρό του μεσοπατώματος είναι 58,20. Το μεικτό εμβαδό τι είναι; Είναι το άθροισμα ή κάτι άλλο;

 

Γενικά όμως, τι θα πει καθαρό και μεικτό εμβαδό; Υπάρχει όντως τεχνικός διαχωρισμός μεταξύ των δύο; Διότι γεωμετρικά είμαι βέβαιος οτι δεν υπάρχει (θα επεκταθώ αν χρειαστεί)

Link to comment
Share on other sites

Το καθαρό εμβαδόν αναφέρεται στον εκμεταλλεύσιμο χώρο ενός καταστήματος (ή διαμερίσματος κλπ) και είναι η επιφάνεια χωρίς να προσμετράται σε αυτήν η επιφάνεια που καταλαμβάνει η εξωτερική τοιχοποιία (πολλές φορές και η επιφάνεια των εσωτερικών χωρισμάτων). Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του θεωρητικού πληθυσμού ενός χώρου (πχ τον αριθμό καθήμενων πελατών μιας αίθουσας εστιατορίου).

Στην πράξη (τίτλοι ιδιοκτησίας, σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, οικοδομικές άδειες) χρησιμοποιείται το μικτό εμβαδόν, δηλαδή η επιφάνεια μιας ιδιοκτησίας στην οποία συμπεριλαμβάνεται η επιφάνεια που καταλαμβάνει η εξωτερική τοιχοποιία.

Link to comment
Share on other sites

Σε γενικες γραμμες ειναι οπως στα ειπε ο συναδελφος..

Το τυπικο εμβαδον (πχ αγορας ή ενοικιασης) ειναι το μεικτο εμβαδον, δλδ το εμβαδον που περιγραφεται απο την εξωτερικη πλευρα των εξωτερικων τοιχων μιας ιδιοκτησιας.. Σε περιπτωση μεσοτοιχιας με αλλη ιδιοκτησια ο τοιχος συνηθως μοιραζεται στη μεση, σε περιπτωση μεσοτοιχιας με κοινοχρηστο ο τοιχος χρεωνεται στην ιδιοκτησια.. Αυτοι ειναι μερικοι γενικοι "κανονες" για το μεικτο εμβαδον..

 

Υπαρχουν μικροδιαφορες αναλογα με το σκοπο για τον οποιο θελουμε να υπολογισουμε το καθαρο εμβαδον ενος χωρου, ειδικα οταν προκειται για επαγγελματικο χωρο..

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καθαρό λοιπόν εμβαδόν εννοείται το εμβαδόν που περικλείεται αναμεσα στα εσωτερικα κ εξωτερικά ντουβάρια(ο χώρος που ζούμε) χωρίς να λαμβάνω υποψιν μου τα εσωτερικά ντουβάρια?Αναφέρομαι σε οροφοδιαμέρισμα γιατί έχω ενα θέμα με αυτά που γράφει το συμβόλαιο...Επίσης τα μπαλκόνια προσμετρώνται στο μεικτό εμβαδόν?? Το κλιμακοστάσιο???

Link to comment
Share on other sites

Σε ποια πόλη βρίσκεται το ακίνητο??

Μιλώντας πάντα για τη Θεσσαλονίκη, όπου το καθαρό και μικτό εμβαδο στις αγοροπωλησίες και τα διαμερίσματα είναι κοινή πρακτική ( νομίζω ότι στις άλλες πόλεις δε τα χρησιμοποιούν), θα σου πω τα εξής:

καθαρό εμβαδό θεωρούμε το εμβαδό του διαμερίσματος μαζί με τους εξωτερικούς τοίχους. Στο μικτό εμβαδό προστίθενται και κάποια μέτρα των κοινόχρηστων χώρων της οικοδομης (κλιμακοστάσια, εισοδος, κοινόχρηστοι διάδρομοι υπογείου, απόληξη κλιμακοστασίου). Τα μπαλκόνια, όχι δε μετράνε.

Στην περίπτωση του οροφοδιαμέρισματος το μικτό εμβαδό είναι τουλάχιστον το διαμέρισμα + το κλιμακοστάσιο του ορόφου. Ίσως είναι και λίγο παραπάνω λόγω εισόδου κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.