Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παλαιότερες κατατμήσεις


Recommended Posts

ποιο διαγραμμα οριων?σε πενταρι της ΓΥΣ ειναι τα ορια και ουτως η αλλως δεν φαινοντε ουτε πολλοι απο τους αλλους δρομους.και αν δεν θεωρουντε δρομοι τοτε τι ειναι?διοτη η διανομη του 83 τους αφησε εξω.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή η ιδιωτική '' πολεοδόμηση '' που έγινε μόνο στα χαρτιά το 83 (που και σαφώς απαγορευόταν) θα πρέπει σήμερα να αναγνωριστεί? Ναι μεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε κατάτμηση εκτός σχεδίου, όμως ο νομοθέτης δεν είναι υποχρεωμένος να προσαρμόσει τους κοινόχρηστους χώρους σε αυτή.

 

Επομένως τα γήπεδα (που φαίνονται στα χαρτιά ως κοινόχρηστοι χώροι) προσαρτώνται, ως σαν να είχαμε να κάνουμε με προσκύρωση οδού.

Link to comment
Share on other sites

Επομένως τα γήπεδα (που φαίνονται στα χαρτιά ως κοινόχρηστοι χώροι) προσαρτώνται, ως σαν να είχαμε να κάνουμε με προσκύρωση οδού.

πολυ θα βοηθουσε αν υπαρχει καποια σχετικη νομολογια η εγκυκλιος περι αυτου.Διοτι απο την αλλη θα μπορουσε καποιος να επικαλεστει το επιχειρημα οτι απο τοτε που δημιουργηθηκε ο οικισμος εως σημερα ,οι "δρομοι" αυτοι λειτουργουν σαν κοινοχρηστοι χωροι,ανοικτοι σε ολους.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείς στην οικεία πολεοδομία (είτε με την μορφή απλής συνεννόησης είτε, ακόμη καλύτερα, ζητώντας βεβαίωση οικοδομησιμότητας σύμφωνα με την πρότασή σου).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δεν βρήκα topic που να ταιριάζει περισσότερο στο ερώτημά μου, επομένως το καταθέτω εδώ.

 

Η υπόθεση έφτασε σε μένα για νομιμοποίηση αυθαίρετων τμημάτων μιας ισόγειας οικίας και έχουμε κολλήσει στο τοπογραφικό και στην αρτιότητα.

 

Έχω συμβόλαιο του 1956 και άδεια ισόγειας κατοικίας του 1962 που απεικονίζουν οικόπεδο περίπου 140τμ (περίπου διαστάσεις 12*11,5μ).

Το 1962 (μάλλον) κατά την κατασκευή της κατοικίας, το πίσω όριο του οικοπέδου υλοποιείται κατά 1,5μ πιο μέσα σε βάρος του οικοπέδου. Έτσι το "νέο οικόπεδο" προκύπτει περίπου 120τμ (περίπου διαστάσεις 12*10μ).

 

Οι κληρονόμοι του ιδιοκτήτη δε θυμούνται γιατί έγινε αυτό (θυμούνται από πάντα το οικόπεδο με τα σημερινά του όρια). Κάποιοι λένε οτι έχουν την εντύπωση πως το έκανε ο τότε ιδιοκτήτης για να αποφύγει προστριβές με τον όμορο (προφανώς διαφωνούσαν για τα όρια). Άλλοι λένε οτι το έκανε από καλή πρόθεση ο τότε ιδιοκτήτης για να "αφήσει" περισσότερο κήπο στον όμορο ο οποίος ήταν ανηψιός του.

Ό,τι κι αν έγινε, έγινε δια λόγου και δεν υπάρχει συμβόλαιο.

(Αυτή τη στιγμή ψάχνω τα συμβόλαια του ομόρου να δω τι μπορώ να μάθω από εκεί.)

 

Το οικόπεδο (των 140τμ) είναι άρτιο κατά παρέκκλιση ως προυφιστάμενο του 1973 με εμβαδόν > 112,5τμ.

 

Ερωτήματα:

1) Η απομείωση του οικοπέδου κατά 20τμ θεωρώ πως συνιστά κατάτμηση. Υπάρχει περίπτωση να θεωρηθεί ως ακριβέστερη καταμέτρηση ορίων;

2) Αν υποθέσουμε οτι βρίσκω τα συμβόλαια του όμορου και δεν αναφέρουν τίποτα βοηθητικό, μπορώ να αποδείξω την ημερομηνία κατάτμησης με αεροφωτογραφίες και φωτοερμηνεία; Προσπαθώ να αποδειξω οτι η κατάτμηση έγινε πριν το 1973 ώστε να μη χάσει το οικόπεδο την κατα παρέκκλιση αρτιότητα.

3) Ακόμα όμως και να αποδείξω την ημερομηνία κατάτμησης, είναι νόμιμη αυτή η κατάτμηση αφού οδηγεί σε οικόπεδα μη άρτια κατά κανόνα; Ή μήπως επειδή έγινε πριν το 1965 αλλάζει κάτι;

4) Η δια λόγου κατάτμηση έχει ισχύ;

 

 

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τα 20τμ από τον όμορο. Θέλουν απλώς να τακτοιποιήσουν τις αυθαιρεσίες στο σημερινό οικόπεδο για να το πουλήσουν.

Link to comment
Share on other sites

συναδέλφισσα anka

1. καταπάτηση ίσως,χρησηκτησία ίσως, γιατί κατάτμηση και αν το θεωρήσεις κατάτμηση δεν αποτελεί ενιαίο με το όμορο, δεν έγινε μεταβίβαση με συμβολαιογραφική πράξη

κατά την γνώμη μου μπορεί να θεωρηθεί νεώτερη καταμέτρηση αφού το αρχικό διάγραμμα είναι το 1956

2. η φωτοερμηνεία για τόσο μικρά μεγέθη δεν θα σε βοηθήσει

3. δες τι ισχύει για τα πρίν την ισχύ του 651/77

4. ο συνάδελφος ΜΑΚΑΡ έχει κατ'επανάληψη γράψει πότε συντελείται - επέρχεται κατάτμηση

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

ΘΕΟΧΑΡΗ,

 

Σ'ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Θα το ψάξω κι άλλο και θα επανέρθω, έχω αρκετό διάβασμα απ'ότι φαίνεται και δεν ξέρω από πού να αρχίσω.

 

Επ'ευκαιρίας,

έστω οτι έχω οικόπεδο 100τμ από το 1950 και με απόφαση χρησικτησίας του 2010 ο όμορος πάρει τα 20τμ και μου μείνουν τα 80τμ.

Η ημερομηνία δημιουργίας του οικοπέδου μου είναι πλέον το 2010;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.