Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγή επιβλέποντος χωρίς την παραίτηση του μηχανικού


Recommended Posts

18 ώρες πριν, ΚΑΝΑ said:

εμ καλά σου είπα ότι αν σου ζητάει μόνο...

Δώσε στην ΥΔΟΜ και μια Υ.Δ ιδιοκτήτη θεωρημένη για το γνήσιο ότι τις εργασίες αυτές τις επίβλεψε ο παλιός και ότι και ο/η ίδιος (ο/η ιδιοκτήτης) αναλαμβάνει την ευθύνη για οτιδήποτε έχει σχέση με αυτή

To ΦΕΜ ειναι οι κρατήσεις που γίνονται στη καθαρή αξία του τιμολογίου?και τις πληρώνει ο ιδιοκτήτης κατευθείαν στην εφορία?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε σχετικά με την αλλαγή επιβλέποντα  μηχανικού σε άδεια που έχει εκδοθεί το 2005.

Τι δικαιολογητικά χρειάζεται;Επίσης στο σύστημα των ηλεκτρονικών αδειών στις ενημερώσεις δεν έχει την επιλογή αλλαγή επιβλέποντα.

Μήπως γνωρίζετε κάτι σχετικά;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Link to comment
Share on other sites

On 4/11/2018 at 5:24 ΜΜ, andreas_87 said:

Οχι στο ΦΕΜ για τον νέο επιβλέποντα. 

Το ΦΕΜ είναι η προκαταβολή φόρου του μηχανικού (10% για την δική σου αμοιβή) στην καθαρή αξία της αμοιβής του. Τον αποδίδει ο ίδιος μέσα από το TAXIS

Edited by Faethon11
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 11/11/2018 at 11:52 ΜΜ, ioanna.d said:

Καλησπέρα συνάδελφοι,

θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε σχετικά με την αλλαγή επιβλέποντα  μηχανικού σε άδεια που έχει εκδοθεί το 2005.

Τι δικαιολογητικά χρειάζεται;Επίσης στο σύστημα των ηλεκτρονικών αδειών στις ενημερώσεις δεν έχει την επιλογή αλλαγή επιβλέποντα.

Μήπως γνωρίζετε κάτι σχετικά;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Δεν πας "ενημέρωση"   θα επιλέξεις  πράξη "αναθεώρησης" λόγω αλλαγής επιβλέποντα σύμφωνα με τα παρακάτω της ΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/ΦΕΚ 3136/31-7-18 

Άρθρο 5

Διαδικασία ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

1.  Κατά την ηλεκτρονική διαδικασία αναθεώρησης οικοδομικών αδειών, ο Διαχειριστής της αίτησης εισάγει στο σύστημα:

α) αίτηση για αναθεώρηση (σ.σ αφορά προσθήκη ή τροποποίηση μελετών ή παράταση ισχύος -σ.σ ή αλλαγή επιβλέποντα)

 2.  Κατά την ηλεκτρονική διαδικασία αναθεώρησης οικοδομικών αδειών κατά τον χρόνο ισχύος τους, για αλλαγή επιβλέποντα λόγω παραίτησης ή αντικατάστασης, ο Διαχειριστής της αίτησης εισάγει στο σύστημα:

α) Αίτηση για αναθεώρηση

β) υπεύθυνη δήλωση του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα για την ανάθεση της διαχείρισης της αίτησης στον Διαχειριστή αίτησης

γ) τον αριθμό οικοδομικής άδειας του κτιρίου

δ) τα στοιχεία του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα

ε) τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην παρ. 9 [S1] του άρθρου 42 του ν.4495/2017


1. [S1]Η οικοδομική άδεια αναθεωρείται κατά το χρόνο ισχύος της, αν παραιτηθεί ή αντικατασταθεί - αλλάξει ο επιβλέπων μηχανικός, με αίτηση που συνοδεύεται από:

α) λεπτομερή τεχνική έκθεση του νέου επιβλέποντος μηχανικού, η οποία περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή του σταδίου των εργασιών και φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου,

β) δήλωση του μηχανικού που αντικαθίσταται για τη σύννομη περάτωση των εργασιών που έχει επιβλέψει, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση, καθώς και φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου. Οι οικοδομικές εργασίες στην περίπτωση αυτή διακόπτονται αμέσως και επαναλαμβάνονται μόνο μετά την αναθεώρηση της άδειας και την ανάληψη επίβλεψης από νέο μηχανικό.

Αν υποβληθεί δήλωση παραίτησης του επιβλέποντος μηχανικού, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση με τις εκτελεσθείσες εργασίες, διακόπτονται αμέσως οι οικοδομικές εργασίες και η συνέχισή τους επιτρέπεται μόνο μετά την αναθεώρηση της αδείας και την ανάληψη επίβλεψης από νέο μηχανικό.

Ο επιβλέπων θεωρείται ότι απέχει από την επίβλεψη των εργασιών δόμησης που ανέλαβε και απαλλάσσεται των ευθυνών του μόνο αν δηλώσει εγγράφως την αποχή από την επίβλεψη στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ..

Οι κρατήσεις και οι εισφορές που καταβλήθηκαν κατά την έκδοση των αδειών συμψηφίζονται κατά την έκδοση της αναθεώρησής τους. Αν δεν είναι απαραίτητη η αναθεώρηση αλλά μόνο η ενημέρωση του φακέλου της άδειας, δεν απαιτούνται πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις.

 

 

Edited by ΚΑΝΑ
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

καλησπέρα,

είχαμε βγάλει με τον πατέρα μου μια άδεια το 2012 και λόγω του ότι βγήκε στην σύνταξη και ο πελάτης θέλει να ξεκινήσει Ιανουάριο να χτίζει, χρειάζεται να κάνω αναθεώρηση για αλλαγή μηχανικού και να μπω εγώ στην θέση του.

Για την μελέτη επίβλεψης έχει πληρωθεί εκείνος το 2012, εγώ συμφωνώ με την αμοιβή και θέλω απλά να κάνω την επίβλεψη του έργου, στο eadeia, χρειάζεται να βάλω αμοιβές νέες? πρέπει να φαίνεται κάποια 'επιστροφή' χρημάτων από τον πατέρα μου σε μένα?

Χρεώνεται κάτι στον πελάτη για την διαδικασία ή αφορά τον μηχανικό που αναλαμβάνει?

Ξαναπληρώνουμε ΦΕΜ?

Edited by patty
Link to comment
Share on other sites

1. Από την στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει το έργο, θα υπολογίσεις το σύνολο των αμοιβών επίβλεψης στο όνομά σου

2. Αν υπάρχει κάποια επιστροφή (προφανώς της επίβλεψης) αυτή θα είναι από τον πατέρα σου προς τον ιδιοκτήτη αλλά δεν ενδιαφέρει το κράτος αυτό...

3. Πληρώνεις ΦΕΜ στο όνομά σου ανάλογο της απόδειξης  με την συμφωνηθείσα αμοιβή σου.

 

Link to comment
Share on other sites

έχω σημειώσει κάτι λάθος, σε όλες τις μελέτες ήμαστε μαζί 50%, και έχουμε πληρωθεί την μελέτη επίβλεψης το 2012, άρα τώρα τι πρέπει να γίνει με το ποσό που αντίστοιχεί στον πατέρα μου, θα πληρώσει εκείνος εμένα?

δεν με ενδιαφέρει η αμοιβή, για το τυπικό της διαδικασίας ρωτάω? δηλ στο eadeia θα ανεβάσω αμοιβές και θα ξαναπληρώσω ΦΕΜ?έχουμε ήδη πληρώσει ΦΕΜ και οι δύο το 2012, απλά τώρα μου μεταφέρει και την επίβλεψη του, το 50%

Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχάς δέχεται η ΥΔΟΜ να μην προσκομίσεις δήλωση παραίτησης του πατέρα σου αλλά μόνο δική σου 

ή αν δεν δέχεται και την απαιτεί, τότε πως ο πατέρας σου (που από σήμερα είναι συνταξιούχος ή ακόμη χειρότερα από παλαιότερα )   θα υπογράψει (τώρα-σήμερα ) ως ενεργός επιβλέπων μηχανικός?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.