Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάργηση οικισμού


Recommended Posts

Συνάδελφοι, καλημέρα!

Ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την κατάργηση προ του '23, μη οριοθετημένων οικισμών, κάτω των 2000 κατοίκων.

Πρόκειται για εγκατελειμένο οικισμό από τη δεκαετία του '60, για τον οποίο το ΓΠΣ της περιοχής, το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμη, προτείνει την κατάργησή του.

Νομίζω ότι στην παρούσα φάση ισχύουν τα διατάγματα για την εντός σχεδίου δόμηση, αλλά τι γίνεται μετά την κατάργησή του; Θα ισχύει το διάταγμα για την εκτός σχεδίου δόμηση με τους κατά κανόνα όρους αρτιότητας; Υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί κάποια παρέκκλιση;

Link to comment
Share on other sites

Οι οικισμοί προ '23 αποτελούσαν τη βασική (και μοναδική) κατηγοριοποίηση οικισμών στην περίοδο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '70 οπότε το ΣτΕ έκρινε ότι η υπουργική απόφαση του 1964 (αν θυμάμαι καλά), που καθόριζε το πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, δεν είχε εξουσιοδότηση νόμου και το 1981 εκδόθηκε το σχετικό πδ που ισχύει και σήμερα αλλά η κατηγοριοποίηση οικισμών κατ' αυτό τον τρόπο σταμάτησε μετά την έκδοση του πδ του 1985 για τον καθορισμό οικισμών <2000 κατ.

 

Για την περίπτωσή σου, πρέπει να εξετάσεις στην οικεία Πολεοδομία αφενός αν εκδόθηκε απόφαση Νομάρχη για το χαρακτηρισμό του οικισμού ως προϋφιστάμενου του '23 αφετέρου αν η απόφαση αυτή δεν ακυρώθηκε από το ΣτΕ (όλες οι αποφάσεις που δεν ακυρώθηκαν εξακολουθούσαν να ισχύουν, εκτός αν μεταγενέστερα οι οικισμοί υπήχθησαν στην κατηγορία των οικισμών <2000).

 

Με δεδομένο ότι ο οικισμός είναι εγκαταλελειμμένος από τη δεκαετία του '60, πιθανολογώ ότι ουδέποτε χαρακτηρίστηκε, με απόφαση Νομάρχη, ως οικισμός προ '23 και επομένως σωστά το ΓΠΣ προτείνει την κατάργησή του.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Καλησπέρα .. σε τέτοιου είδους οικισμό (προ 23 που έχει καταργηθεί ) τι ισχύει για ρύθμιση αυθαιρέτου με τον Ν. 4495/17  του οποίου για το νόμιμο τμήμα εχει εκδοθεί άδεια σε οικισμό? 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.