Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήλωση για παραλιακό γήπεδο λόγω ζώνης παραλίας


Recommended Posts

ήθελα να ρωτήσω το εξής για την αρτιότητα γηπέδου που μετά τον καθορισμό της γραμμής παραλίας "χάνει" την αρτιότητά του. ξέρω ότι το θέμα έχει απασχολήσει ξανά το φόρουμ αλλά δεν έχω δει μια ξεκάθαρη απάντηση.

 

κατ' αρχάς να λάβει κανείς ως δεδομένο ότι πουθενά από όσο ξέρω δεν έχει γίνει αποζημίωση λόγω της δημιουργίας ζώνης παραλίας.

 

α περίπτωση: ο αιγιαλός καθορίστηκε πριν το 2001. άρα έχει επέλθει το εύλογο διάστημα μη συντέλεσης της απαλλοτρίωσης για τη δημιουργία ζώνης παραλίας.

 

σε συτή τη περίπτωση συμπεριλαμβάνεις στην έκταση και την ζώνη της παραλίας και αναφέρεις ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο το γεωτεμάχιο ή αφαιρείς τα τμ της ζώνης παραλίας ως δυνάμει απαλλοτριούμενο και γράφεις ότι είναι μη άρτιο και οικοδμήσιμο?

 

β περίπτωση: ο αιγιαλός καθορίστηκε μετά το 2001. Σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις ΝΣΚ και εγκυκλίους όπως η τελευταία Εγκ 5468/1-3-2009 άναφέρει στη παράγραφο 1 ότι από τη στιγμή που είχε καθοριστεί παραλία έστω και με προγενέστερες διατάξεις ΑΝ-2344/40 δημιουργεί τεκμήριο ότι η παραλία είναι αναγκαία και επομένως ακόμη κι αν θεωρείται η απαλλοτρίωση αυτοδίκαια άκυρη, πρέπει να ζητείται καθορισμός παραλίας.

 

αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι ανεξάρτητα με το καθεστώς σε σπρώχνει η εγκύκλιος αυτή να ζητήσεις εκ νέου καθορισμός της παραλίας, οπότε πας με τις διατάξεις του Ν.2971/01 και καταλαβαίνω ότι υπάρχει αυτοαποζημίωση για τη ζώνη της παραλίας και επανέρχομαι στο αρχικό μου ερώτημα:

 

απομειώνεις το εμβαδό του γεωτεμαχίου λόγω της ζώνης παραλίας και σε περίπτωση που "χάνει" το γεωτεμάχιο την αρτιότητα δηλώνεις ότι είναι μη άρτιο και οικοδομήσιμο.

 

συγχωρέστε με αν σας κούρασα...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Απαντήσεις 46
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα συνάδελφοι. Έχω ακριβώς την ίδια απορία με τον συνάδελφο markon. Αν θα μπορούσε κάποιος πιο έμπειρος να μας διαφωτίσει.

 

"ήθελα να ρωτήσω το εξής για την αρτιότητα γηπέδου που μετά τον καθορισμό της γραμμής παραλίας "χάνει" την αρτιότητά του. ξέρω ότι το θέμα έχει απασχολήσει ξανά το φόρουμ αλλά δεν έχω δει μια ξεκάθαρη απάντηση.

 

κατ' αρχάς να λάβει κανείς ως δεδομένο ότι πουθενά από όσο ξέρω δεν έχει γίνει αποζημίωση λόγω της δημιουργίας ζώνης παραλίας.

 

α περίπτωση: ο αιγιαλός καθορίστηκε πριν το 2001. άρα έχει επέλθει το εύλογο διάστημα μη συντέλεσης της απαλλοτρίωσης για τη δημιουργία ζώνης παραλίας.

 

σε συτή τη περίπτωση συμπεριλαμβάνεις στην έκταση και την ζώνη της παραλίας και αναφέρεις ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο το γεωτεμάχιο ή αφαιρείς τα τμ της ζώνης παραλίας ως δυνάμει απαλλοτριούμενο και γράφεις ότι είναι μη άρτιο και οικοδμήσιμο?"

Link to comment
Share on other sites

συναδελφοι υγεια και δυναμη

αρτιοτητα και παραλια

1. αιγιαλος και παραλια καθορισθηκαν πριν το 2001 (και δεν εχουν ανακαθορισθει)

α. ο αγιαλος ισχυει, αλλα δεν ειναι ιδιοκτησια, καθοτι κοινοχρηστος απο τη φυση του

β. η παραλια εχει αυτοδικαια ανακληθει (παρελευση τριετιας χωρις αποζημιωση), οποτε μπορει και να ειναι ιδιοκτησια. Σε περιπτωση μεταβιβασης το τμημα που ηταν καποτε παραλια μετραει στη αρτιοτητα και μεταβιβαζεται κανονικα. (ενδεχεται ομως με τον ανακαθορισμο της να χαθει η αρτιοτητα)

γ. σε περιπτωση εκδοσης οικοδομικης αδειας, υπαρχουν δυο επιλογες

- να μην ανακαθορισθει η παραλια και το κτισμα να τοποθετηθει εκατο μετρα απο την ακτη

- να γινει αποδοχη της παλιας παραλιας, συμφωνα με εγκυκλιο του ΥΠΕΚΑ (εσφαλμενη κατα την αποψη μου γιατι η παραλια δεν μπορει νομικα να εχει ΜΙΣΟΑΝΑΚΛΗΘΕΙ) και στην περιπτωση αυτη το τμημα εντος της παλιας παραλιας δεν μετραει στην αρτιοτητα κλπ.

 

2. αιγιαλος και παραλια καθορισθηκαν μετα το 2001

εδω τα πραγματα ειναι εντελως ξεκαθαρα

- η παραλια τελει επ αοριστον υπο απαλλοτριωση μεχρι την αποζημιωση της ( δεν υποκειται σε αυτοδικαιη ανακληση, αλλα μονο σε δικαστικη αρση της)

- εκλαμβανεται ως οδος ρυμοτομικου σχεδιου, οποτε και πριν την αποζημιωση δεν μετραει στην αρτιοτητα

- παρα ταυτα μεχρι την αποζημιωση εξακολουθει να ειναι ιδιοκτησια ( ο ιδιοκτητης μπορει να την φυτευσει μαρουλακια)

- αν ο ιδιοκτητης περιμενει γερη αποζημιωση, καλυτερα να ενημερωθει, οτι εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων, υποκειται σε αυτοαποζημιωση (κοινως δεν παιρνει τιποτα)

Link to comment
Share on other sites

Εγκ-17525/5/11 Εγκ-5/11

Σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων ( Εγκ-6125/9/04 και Εγκ-5468/1/09 ), οι οποίες αναφέρονται στο χειρισμό των ζητημάτων που προκύπτουν από τον καθορισμό ζώνης παραλίας υπό το νομικό καθεστώς του ΑΝ-2344/40 , διευκρινίζονται και αποσαφηνίζονται τα ακόλουθα:

 

1. Εάν οι ενδιαφερόμενοι αιτούντες οικοδομική άδεια σε γήπεδο που τέμνεται από γραμμή παραλίας, καθορισθείσα υπό τις προϊσχύουσες του Ν-2971/01 διατάξεις, δεν επικαλούνται την αυτοδίκαιη ανάκληση της σχετικής απαλλοτρίωσης, αλλά αποδέχονται αυτήν και δεν περιλαμβάνουν την επιφάνεια της παραλίας στο ακίνητό τους, τότε δεν απαιτείται νέος καθορισμός παραλίας σύμφωνα με το Αρθ-8 του νόμου αυτού και δεν κωλύεται η έκδοση οικοδομικής άδειας.

 

2. Εάν η απομείωση του γηπέδου λόγω της απαλλοτρίωσης για τη δημιουργία ζώνης παραλίας έχει ως συνέπεια την απώλεια της αρτιότητάς του, εφαρμοστέας είναι οι διατάξεις του Αρθ-1 παρ.2γ του ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85).

 

3. Στο τοπογραφικό που υποβάλλεται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας πρέπει να εμφαίνεται η αρχική ιδιοκτησία, σύμφωνα με τον τίτλο κτήσης, στην οποία θα σημειώνεται το τμήμα του ακινήτου που εμπίπτει εντός της καθορισθείσας ζώνης παραλίας. Αυτονόητο είναι ότι οι υπολογισμοί για την επιτρεπόμενη δόμηση καθώς και η τοποθέτηση των κτρίων και λοιπών εγκαταστάσεων θα γίνεται επί του υπόλοιπου τμήματος του ακινήτου.

  • Like 1
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι σας ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες. Σιγά σιγά αρχίζω και τα ξεκαθαρίζω. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδελφοι σε παραλιακό οικισμό προ του 1923 άνω των 2000 κατοίκων φεκ 138/δ 1981 ξεκίνησαν οι εργασίες χάραξης αιγιαλού και παραλίας το έτος 2000.Το φέκ βγήκε τ0 2004, και αναφέρει "έχοντας υπόψη τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άθρου 34 του Ν.2971/01 σύμφωνα με τις οποίες εκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τον καθορισμό αιγιαλού και παραλίας εξακολουθούν να διέπονται απο τις ισχύουσες μέχρι την ισχύος του νόμου αυτού διατάξεις"

Με ποιές διατάξεις τελικά βγήκε το φεκ?????? του 2971/01 ή του 1940???????

Η ΛΕΜΠΕΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ :Αιγιαλός και παραλία που καθορίστηκαν μετά την 19-12-1998 μετατράπηκαν ήδη σε ρυμοτομική απαλλοτρίωση (δηλαδή αν δεν είχαν περάσει 3 χρόνια όταν εκδόθηκε ο Ν.2971/01). Η άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης γίνεται μετά από Δικαστική Απόφαση, με τις δ/ξεις του άρθ.10 του Ν.3044/02

Η πολεοδομία ισχυρίζεται ότι καθορίσθηκε με το καθεστός του 1940 και χρείζει επανακαθορισμού η ζώνη παραλίας.

Είμαι σε φάση έκδοσης οικοδομικής αδείας , έχω το κατα κανόνα εμβαδόν >2000,00 μ2 . Μοναδικό πρόσωπο έχω στη ζώνη παραλίας την οποία και έχω παραχωρήσει σε κοινή χρήση συμβολαιογραφικά.

Η ζώνη παραλίας δεν αποτελεί πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο??? δεν εξασφαλίζεται έτσι η οικοδομησιμότητα?

Η πολεοδομία ισχυρίζεται ότι δεν αρκεί και ότι πρέπει να συνδέεται κιόλας με το υφιστάμενο δίκτυο κοινοχρήστων.

Έχει ισχύη η εγκύκλιος 5/2011 σε οικισμούς ή μονον σε εκτός σχεδίου περιοχές?

Ελπίζω να μήν σας κούρασα και παρακαλώ όποιος γνωρίζει κάτι θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.

ευχαριστώ πολύ!

Edited by a.sahinis
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αυθαίρετα σε ζώνη παραλίας με φεκ το 1993 που δεν έγινε η απαλλοτροιωση και πρέπει να γινει επανακαθορισμός μπορούν να δηλωθούν με τον Ν. 4014/11 ?

Link to comment
Share on other sites

#8

Αν δεν τα δηλωσεις και με τον επανακαθορισμο βγεις "εκτος" της παραλίας, τότε δεν θα εχεις "νομιμο" κτιριο ή τμημα κτιριου...

Αν αποφασισεις να τα δηλωσεις

γραφεις στις παρατηρησεις οτι θα γινει επανακαθορισμός...

και περιμενεις το αποτελεσμα του καθορισμού...

Τι θα γινει με τα προστιμα που "τρεχουν" ...μάλλον τα πληρωνεις....αφου αλλοιως χανεις την "ρυθμιση"

 

Εκτος και αν πιστευεις- οπως οι πιό πολλοι- οτι ο 4014 θα ισχυει εσαει - με καποια διαφορετικη μορφή-

...δεν τα δηλωσεις τωρα...

και αφου κανεις τον επανακαθορισμό, προχωρησεις, αναλογα με το αποτελεσμα...

 

θα ακουσουμε πρωτα και τις γνωμες των λοιπων φιλων...

και αποφασιζεις...

Link to comment
Share on other sites

Στα πλαίσια που λέει ο Δημήτρης κινείται και η δική μου άποψη.

 

Υπάρχει και η δήλωση του Παπακωνσταντίνου για τις περιπτώσεις περιοχών που εκκρεμούν δασικοί χάρτες.

Είχε πει λοιπόν μέσες άκρες το εξής:

"δηλώστε τα άμα θέλετε, άμα όμως μετά τους δασικούς χάρτες το ακίνητο σας βρίσκεται σε δασική περιοχή, χάνετε τα λεφτά σας".

Link to comment
Share on other sites

Την ίδια άποψη έχω κι εγώ.

Σημαντικός παράγοντας για την απόφαση του ιδιοκτήτη (διότι δική του πρέπει να είναι η απόφαση) είναι το ύψος του προστίμου που πρέπει να καταβληθεί και μπορεί στη συνέχεια να πάει ..."υπέρ πίστεως και πατρίδος". Είναι διαφορετικά να μιλάμε για π.χ. 3.000 ευρώ, διαφορετικά για π.χ. 15.000 ευρώ...

Ποιός ξέρει ακόμα, μπορεί ο επανακαθορισμός να γίνει σε 30 χρόνια....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.