Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τα υπόστεγα μετράνε στην κάλυψη και στη δόμηση;


Recommended Posts

Όταν έχουμε μεταλλικό κτίριο και βάζουμε τις μεταλλικές κολώνες εκτός του πάνελ, πως μετρανε στην κάλυψη και στην δόμηση? Το εμβαδόν της διατομής? 

IMG_20190329_174645.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 50
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

πρωτη φορά το βλεπω σε κατασκευη - εκτός περιπτωσεων ¨ψυγειων¨ κ.α.. Θεωρω ότι μετράει το περίγραμμα της εξωτερικής παρειάς του κτιρίου σου -όπως αυτό ορίζεται από την προβολή της μετώπης (τμήμα-ζώνη που είναι πράσινο/γκρι ψηλά και πλησίον της στέγης)- ως δομικό μερος του

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Μετά από τόσα χρόνια, τι γνώμη έχετε για τα υπόστεγα ή προστεγάσματα χωρίς ή με κολώνες? Μετράνε/ δόμηση? κάλυψη? (Εννοούμε μη βατά)

Link to comment
Share on other sites

Ερωτήσεις - Απαντήσεις 12ης Σύσκεψης ΤΕΕ ΤΚΜ – Υ.ΔΟΜ Δήμων Κ.Μακεδονίας

 8. Ερ.: Σύμφωνα με την παρ 7ια του αρθ 16 του ΝΟΚ, επιτρέπονται στέγαστρα σε οποιαδήποτε θέση στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση ,και με πλάτος μέχρι 1/4Δ ή δ όταν αυτά αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών ακάλυπτων .

Επίσης καθορίζεται στο τέλος της παρ 7 του ίδιου άρθρου ότι το σύνολο των κατασκευών (α) και (ια) (δηλαδή πέργκολες και στέγαστρα) δεν μπορεί να υπερβαίνει το εμβαδόν της επιτρεπόμενης κάλυψης.

Η παραπάνω απαγόρευση της υπέρβασης του εμβαδού της επιτρεπόμενης κάλυψης σημαίνει ότι οι πέργκολες και τα στέγαστρα συμπεριλαμβάνονται στον συντελεστή κάλυψης ή ότι μόνο οι εν λόγω κατασκευές, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες που υπολογίζονται στην κάλυψη, δεν μπορούν να υπερβούν την επιτρεπόμενη κάλυψη του οικοπέδου?

Απ.: «Στέγαστρο είναι η μη προσβάσιμη σταθερή κατασκευή, σε πρόβολο ή επί υποστυλωμάτων, που κατασκευάζεται με συμπαγή σταθερά ή κινητά στοιχεία στην οροφή του, αποκλειομένων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων στοιχείων πλήρωσης» (άρθρο 2 παρ 79 Ν. 4067/12).

Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου μεταξύ άλλων δεν προσμετρούνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο, χώρων και κατασκευών όπως ορίζονται στα άρθρα 16 και 17, με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτάαρ. 4δ, άρθρου 12, ν. 4067/11).

Σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 7 ια και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση, επί των ακαλύπτων χώρων επιτρέπονται στέγαστρα, με περιορισμό του πλάτους τους όταν αυτά αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών ακαλύπτων. Το σύνολο των κατασκευών των περιπτώσεων αέργολες) και ια (στέγαστρα) της παρ. 7 του άρθρου 17, του ν. 4067/11, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εμβαδόν της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου (τελευταίο εδάφιο παρ.7, άρθρου 17, ν. 4067/11) χωρίς - όπως προαναφέρθηκε - να προσμετρούνται σε αυτήν.

Edited by Pavlos33
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Πάμε λίγο πάλι τι καταλαβαίνω εγώ γιατί αυτή η νομοθεσία προκαλεί λίγο τρέλα:

1) Στέγαστρα, προστεγάσματα με κατακόρυφα φέροντα στοιχεία ή μη ΔΕΝ προσμετρούνται στην ΔΟΜΗΣΗ

2) Στέγαστρα με διαστάσεις <1/4Δ ΔΕΝ προσμετρούνται ούτε στην ΚΑΛΥΨΗ

3) Στέγαστρα με διαστάσεις >1/4Δ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ στην ΚΑΛΥΨΗ (μόνο το τμήμα που είναι >1/4Δ ή όλο άραγε?)

4) Τι σημαίνει αυτή η πρόταση "Το σύνολο των κατασκευών των περιπτώσεων α έργολες) και ια (στέγαστρα) της παρ. 7 του άρθρου 17, του ν. 4067/11, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εμβαδόν της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου (τελευταίο εδάφιο παρ.7, άρθρου 17, ν. 4067/11) χωρίς - όπως προαναφέρθηκε - να προσμετρούνται σε αυτήν." ???

@ΚΑΝΑ Σ'ευχαριστώ για το παραπάνω απόσπασμα!!

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έχεις κάποιο δίκιο. Τα στέγαστρα στο στέλεχος της άδειας δεν μπαίνουν στα πραγματοποιούμενα στοιχεία κάλυψης (τα βάζουμε στα σχόλια/ περιβάλλον χώρος) αλλά στο διάγραμμα κάλυψης τα ελέγχουμε να μην ξεπερνούν την επιτρεπόμενη κάλυψη. Μόνο τα στέγαστρα και τις πέργκολες, ξεχωριστά ελέγχονται τα κτίσματα.

Το 1/4Δ ισχύει για στέγαστρα εντός του Δ (ή δ αντίστοιχα) , δηλαδή το στέγαστρο θα πρέπει να αφήνει 3/4Δ από το όριο.

Link to comment
Share on other sites

19 λεπτά πριν, Gousgounis said:

Το 1/4Δ ισχύει για στέγαστρα εντός του Δ (ή δ αντίστοιχα) , δηλαδή το στέγαστρο θα πρέπει να αφήνει 3/4Δ από το όριο.

αχα...δηλαδή αν είσαι τραβηγμένος "πίσω", και μεγαλύτερη διάσταση να έχεις δεν μετράει σε κάλυψη...αν όμως είσαι μέσα στα 3/4Δ τότε είναι παράνομο (για νέα δεν επιτρέπεται, για υφιστάμενα θεωρείται αυθαίρετο) σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Τα υφιστάμενα είναι όλα αυθαίρετα, αφού για την κατασκευή στεγάστρου απαιτείται άδεια δόμησης ( ή έστω ΕΕΜΚ με τις αλλαγές του 4495). Ασχέτως μετράει δε μετράει σε δόμηση κάλυψη.

Τώρα το αν μπορεί να δοθεί βεβαίωση για μεταβίβαση αυτό θέλει συζήτηση...

Link to comment
Share on other sites

Ναι. Είναι αυθαίρετα μεν (θα υπολογιζόταν πρόστιμο στον αναλυτικό) άλλα δεν μετράνε στην πραγματοποιούμενη κάλυψη. Πρέπει όμως να κάνεις έναν επιπλέον έλεγχο ότι το σύνολο των στεγάστρων δεν υπερβαίνει την επιτρεπόμενη κάλυψη.

*Προσωπική άποψη: Η διάταξη αυτή είναι κάπως "χαζή" για το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων. Ίσως όμως έχει νόημα σε μεγάλα ακίνητα εκτός σχεδίου όπου θα μπορούσε πχ κάποιος να πει, ωραία αφού τα στέγαστρα δεν μετράνε σε κάλυψη θα παω να γεμίσω όλο το γήπεδο με στέγαστρα. Η διάταξη αυτή δεν σου επιτρέπει να κάνεις κατι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.