Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα υπόστεγα μετράνε στην κάλυψη και στη δόμηση;


Recommended Posts

Καταρχάς , στο άρθρο με του ορισμούς στον ΓΟΚ , δεν υπάρχει ο όρος υπόστεγο . Υπάρχει μόνο ο όρος προστέγασμα και συγκεκριμένα :

Προστέγασμα είναι η σταθερή ή κινητή προεξοχή πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου, η οποία δεν χρησιμοποιείται ως εξώστης.

Ως εκτούτου , δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε υπόστεγα με κολώνες και σε υπόστεγα χωρίς κολώνες . Οπότε όπως το καταλαβαίνω εγώ , τα υπόστεγα δεν μετράνε πουθενά . Σωστά ;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

'Αν το υπόστεγο έχει κολώνες μετράει στην κάλυψη και στην δόμηση αν δεν είναι ημιυπαίθριος χώρος. Αν πάλι δημιουργείται με την επέκταση της πλάκας του δώματος (πρόβολος), τότε έχεις να κάνεις με την αρχιτεκτονική προεξοχή (0,40μ) στην ΕΠΑΕ. Αυτά όπως τα θυμάμαι χωρίς κατάδυση στο χάος.

Link to comment
Share on other sites

Οταν αναφερεται η λεξη "υποστεγο" πρεπει να καθοριζεται τι εννοειται με αυτο λες.

1. σε περιπτωση που εννοεις προστεγασμα στο δωμα (φυσικα μη βατο) που να ειναι σε συνεχεια με την πλακα (προβολος δηλαδη), αυτο δεν προσμετραται στην καλυψη και στην δομηση, και μπορει να εχει διαστασεις συμφωνες με το ιδεατο στερεο της περιπτωσης που μελετας (και οχι 0,40 αποκλειστικα).

2. σε περιπτωση που εννοεις μια κατασκευη στον περιβαλλοντα χωρο, σε συνεχεια με το κτιριο...θελει κουβεντα.

Link to comment
Share on other sites

Από την πρόσφατη σχετική εμπειρία μου, ένα μεταλλικό υπόστεγο (με στύλους) μετρά στην κάλυψη ολόκληρο, στους ημιυπαίθριους ό,τι μπορεί να μετρήσει βάσει του ορισμού των ημιυπαιθρίων και το υπόλοιπο μετρά στη δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν μπορώ να βρω πουθενά μέσα στη Νομοθεσία το πού λέει πως αν τα υπόστεγα έχουν κολώνες μετράνε στην κάλυψη και στη δόμηση . Όλοι εδώ στην περιοχή αυτό πιστεύουν , αλλά κανείς δεν μπορεί να μου το δείξει και στην νομοθεσία ...

Link to comment
Share on other sites

Μια ιδεα (υποθεσεις κανω αυθαιρετες απο την στιγμη που δεν ξερω τι περιπτωση εχεις...) θα ηταν να δειξεις το υποστεγο σαν περγκολα, ετσι ωστε να μην προσμετραται στην δομηση, η οποια να εδραζεται σε μια μπαζωμενη βεραντα (εκτος καλυψης, εκτος δομησης).

Υποθετικα ολα αυτα παντα...

Link to comment
Share on other sites

Δεν πρόκειτα για οικία , αλλά για βιομηχανικά κτίρια , οπότε εκεί θα είναι υπόστεγα . Αλλά πάω να σκάσω ! Πού το λέει στην νομοθεσία ότι τα υπόστεγα με υποστηλώματα μετράνε στη δόμηση και στην κάλυψη ;

Link to comment
Share on other sites

Βασικά πρέπει να παίζει ρόλο η χρήση του υποστέγου.

Αν είναι για στάθμευση οχημάτων, τότε μετράει μόνο στην κάλυψη.

Αν είναι Η/Χ τότε μετράει πάλι μόνο στην κάλυψη και στο ποσοστό των Η/Χ, αν πληρεί τις απαιτήσεις αυτών.

Αλλιώς μετράει και στην δόμηση.

 

Αν τώρα δεν έχει στύλους, τότε είναι εξώστης.

 

Εχω κάνει σε βιομηχανικό κτιριο την στέγη να εξέχει της κάτοψης (χωρίς στύλους) 2μ περίπου αριστερά δεξιά και δεν μέτρησε πουθενά, παρά μόνο στον όγκο ο όγκος της στέγης που εξείχε.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Λέει πουθενά ότι δεν μετράνε;

Κάθε στεγασμένος χώρος δε μετρά στην κάλυψη;

Κάθε στεγασμένος υπέργειος χώρος που δεν είναι ημιυπαίθριος δε μετρά στη δόμηση;

Link to comment
Share on other sites

άρθρο 11 ΓΟΚ, παρ.9.

9. Σε καταστήματα και εισόδους κτιρίων πάνω από κοινόχρηστους χώρους επιτρέπεται να κατασκευάζονται μόνιμα προστεγάσματα χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα, σύμφωνα με τις παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου αυτού. Μέσα στις αποστάσεις Δ του κτιρίου από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπέδου τα παραπάνω προστεγάσματα επιτρέπεται να κατασκευάζονται με πλάτος μέχρι 0,10 της απόστασης Δ.

 

Συμφωνώ με τον Χάρη οτι κάθε στεγασμένος χώρος που δεν είναι εξώστης μετρά στην κάλυψη. Επίσης κάθε στεγασμένος υπέργειος που δεν είναι ημιυπαίθριος, μετρά στη δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.