Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τα υπόστεγα μετράνε στην κάλυψη και στη δόμηση;


Recommended Posts

Σημερα αφιερωσα την μερα μου να ξεψαχνισω την υφισταμενη νομοθεσια για τα στεγαστρα και τα προστεγασματα  και κατεληξα στα παρακατω. 

Συμφωνα με το σημειο 79 του ΝΟΚ '' Στέγαστρο είναι η μη προσβάσιμη σταθερή κατασκευή, σε πρόβολο ή επί υποστυλωμάτων, που κατασκευάζεται με συμπαγή σταθερά ή κινητά στοιχεία στην οροφή του. Το στέγαστρο είτε τοποθετείται σε επαφή με μία όψη χωρίς να αποτελεί συνέχεια του φέροντος οργανισμού υπό την προϋπόθεση, ότι είναι κατασκευασμένο από διαφορετικό υλικό είτε απέχει ελάχιστη απόσταση δ/4 από οποιαδήποτε όψη του κτιρίου, χωρίς να ισχύουν οι ανωτέρω περιορισμοί. Επιτρέπονται, κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, κάθετα στοιχεία πλήρωσης, αποκλειόμενης της δημιουργίας κλειστού χώρου.

Ποστεγασμα ή στεγαστρο σε επαφη με κτιριο

Αρα απο το παραπνω  συμπαιρενω οτι το στεγαστρο κατ' επεκταση του κτιριου μπορει να υφισταται ( και ας εχει επαφη με την μια πλευρα του κτιριου - δλδ καταργει το παλαιοτερο '' αποκλειομένων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων στοιχείων πλήρωσης ΄΄ ) με την προυποθεση οτι θα ειναι κατασκευασμενο απο διαφορετικο υλικο.

Παρακατω αφηνει και την δυνατοτητα μετα απο εγκριση του ΣΑ να εχει καθετα στοιχεια πληρωσης.

Συμφωνα με το αρθρο 16 του ΝΟΚ τα στεγαστρα και τα προστεγασματα στις οψεις κτιριων χωρις να μετρουν στην δομηση και την καλυψη μπορουν να εχουν πλατος Δ/4 ή Δ/2 για οψεις καταστηματων

Συμφωνα με το αρθρο 11 δεν μετρουν στην δομηση οι κατασκευες του αρθρου 16,17 και 19 με τις ελαχιστες αποστασεις που προβλεπονται σε αυτα

Ομοιως το αρθρο 12 δεν μετρουν στην καλυψη οι κατασκευες του αρθρου 16,17  με τις ελαχιστες αποστασεις που προβλεπονται σε αυτα

Αρα ενα στεγαστρο ή προστεγασμα σε επαφη με την οψη κτιριου κατασκευαζεται χωρις να μετρα στην δομηση και στην καλυψη , αρκει να πληρουνται οι διαστασεις Δ/4 ή Δ/2  (για καταστηματα)

Βεβαια αφηνει και την δυνατοτητα σε δωματα απο υποχωρηση οροφου  και εξωστες να υπερβαινουν το Δ/4 αρκει να μην προεξεχουν του πλατους του εξωστη.

Το θεμα εδω ειναι αν θελω να βγαλω αδεια για στεγαστρο σε επαφη με οψη κτιριου με πλατος μεγαλυτερο του Δ/4 μπορω να την βγαλω και να το μετρησω στην δομηση και την καλυψη ή υποχρεωτικα πρεπει να θεωρηθει η/χωρος...? Αποψη μου ειναι οτι μπορω αρκει να μετρησει στην δομηση και καλυψη

Στεγατρα και προστεγασματα στον ακαλυπτο

Οσον αφορα τα στεγαστρα στους ακαλυπτους χωρους του οικοπεδου μπορουν κατασκευαζονται σε αποταση απο κτιριο τουλαχιστον δ/2 και συμφωνα με το αρθρο 17 δεν τιθεται περιορισμος ως προς το μεγεθος τους.

Η φραση στο τελος της παρ 7 του αρθορυ 17 ''Το σύνολο των κατασκευών των περιπτώσεων αέργολες) και ια (στέγαστρα) της παρ. 7 του άρθρου 17, του ν. 4067/12, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εμβαδόν της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου΄΄  εχει καταργηθει

Αρα με βαση τα παραπανω συμπαιρενω οτι τα στεγαστρα στους ακαλυπτους χωρους του οικοπεδου και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση  διατασονται ελευθερα , χωρις περιορισμο μεγεθους.

Οι μονοι περιορισμοι ειναι ως προς την θεση να ειναι δ/4 απο κτιριο και αν ειναι να εισχωρει εντος Δ τοτε εχει περιορισμο και ως προς το πλατος και ως προς το ποσο εισχωρει εντος Δ  = Δ/4

Για τα προστεγασματα ισχυει οτι και για τα στεγαστρα με την προυποθεση οτι σε αυτα βαζει τον περιορισμο Δ/2 στο πλατος ( βεβαια δεν καταλαβαινω την υπαρξη προστεγασματος στον ακαλυπτο - το προστεγασμα αντιλαμβανομαι οτι παντα ειναι προεκταση σε ενα κτιριο)

Για εντος προκηπιου αφηνει μονο προστεγασματα με του περιορισμους του αρθρου 16 ως προς το πλατος

Τροπος εκοδσης αδειας για τα παραπανω

Συμφωνα με τον 4495/2017 αρθρο 29 περ. λα '' στέγαστρα και προστεγάσματα των παραγράφων 72 και 79 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, υπό την προϋπόθεση της παρ.6ιστ του άρθρου 11 του ν.4067/2012'', συμπαιρενω οτι τα παραπανω κατασκευαζονται με ΕΕΔΜΚ

Το μονο που με προβληματιζει ειναι οτι με βαση ολα τα παραπανω μπορω να κατασκευασω στεγαστρο με ΕΕΔΜΚ χωρις περιορισμο μεγεθους και χωρις να μετρα σε δομηση και καλυψη σε ενα οικοπεδο ή ενα αγροτεμαχιο . Θεωρω οτι  ή ειναι φωτογραφικο για καποιους ή ειναι ακραιο και δεν το εχουν καταλαβει

Τελος δεν γινεται καμια αναφορα στην νομοθεσια για το υψος που πρεπει να εχει ενα στεγαστρο ελαχιστο ή μεγιστο

Αναμενω να ακουσω τις γνωμες σας για την ερμηνεια μου

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 50
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ξεκινώντας να συμφωνήσουμε όσον αφορά τα προστεγάσματα, ότι απο τη στιγμή που είναι "σε συνέχεια" των όψεων του κτιρίου πάντα θα είναι "προέκταση" αυτού.

Όσον αφορά τα στέγαστρα, και εγώ συμπεραίνω ότι δεν "μετράνε" σε κάλυψη και δόμηση και τοποθετούνται "ελέυθερα" (περ. (ια) Στέγαστρα σε οποιαδήποτε θέση) άρα μπορείς να προχωρήσεις σε κατασκευή χωρίς περιορισμούς.

Ωστόσο, σε αδόμητο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο στο οποίο προφανώς δεν υπάρχει "χρήση" κτιρίου καθώς δεν υπάρχει κάποιο κτίριο, μπορεί να τοποθετηθεί απλά ένα στέγαστρο? Τι χρήση θα έχει αυτό? Σε παλαιότερη συζήτηση με υπάλληλο της πολεοδομίας, μου είχε εκφέρει την άποψη οτι ΔΕΝ επιτρέπεται να κατασκευάσεις στέγαστρο σε αδόμητο οικόπεδο για τον παραπάνω λόγο..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Υπόστεγο δεν υπάρχει κατά ΝΟΚ. Τον όρο τον χρησιμοποιούμε στον 4495 για να δηλώσουμε με αναλυτικό κατασκευές μονίμως ανοικτές που όμως δεν πληρούν τον ορισμό του στεγάστρου (πχ με κατακόρυφα στοιχεία πλήρωσης). Σε παλιές άδειες κατά ΓΟΚ όντως τα μετρούσαμε μόνο στην κάλυψη.

Πλέον:

·       Τα στέγαστρα δεν προσμετρώνται στην κάλυψη (§4.δ άρθρου 12, με έμμεση παραπομπή στην §7.ια του άρθρου 17)

·       Τα στέγαστρα δεν προσμετρώνται στη δόμηση (§6.ιστ άρθρου 11, με έμμεση παραπομπή στην §7.ια του άρθρου 17)

·       Τα στέγαστρα δεν προσμετρώνται στον όγκο (§2.β άρθρου 13, με έμμεση παραπομπή στην §6 άρθρου 11. Εξαιρούνται οι β΄, δ΄, ε΄, ιδ΄, ιε΄, κζ΄, λ΄, λβ΄, λγ΄, οπότε η §6.ιστ όπως παραπάνω δε μετράει.)

Edited by Gousgounis
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Για την θέση του στεγάστρου στο δώμα που δεν ειναι σε εσοχή δεν λει τίποτα οπως και αν πρέπει να ειναι εντός ιδεατού στερεού. Μονο στην περίπτωση της πέργκολας σρ 19/2στ λέι οτι επιτρέπεται με την προϋπόθεση τήρησης των διαταξεων περι ιδεατού στερεού. Πως το αντιλαμβάνεστε;

Link to comment
Share on other sites

Όπως σωστά πρόσεξες, στο άρθρο 19 (κατασκευές επάνω απο το κτίριο) δεν αναφέρει τίποτα για στέγαστρα, οπότε σε αντίθεση με τις πέργκολες (περ στ) δεν επιτρέπονται.

Νομίζω προς πρόσφατα έχουν προσθέσει μία παράγραφο για ενεργειακά στέγαστρα, όμως δεν το έχω ψάξει.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
On 2/15/2021 at 3:24 AM, pontifikas said:

 

"Οι μονοι περιορισμοι ειναι ως προς την θεση να ειναι δ/4 απο κτιριο και αν ειναι να εισχωρει εντος Δ τοτε εχει περιορισμο και ως προς το πλατος και ως προς το ποσο εισχωρει εντος Δ  = Δ/4"

 

Καλησπέρα!! Επειδή τώρα χρειάστηκε να ψάξω το συγκεκριμένο θέμα όσο εκτενέστερα μου επιτρέπουν οι υπόλοιπες εργασίες του γραφείου... Αυτή η παράγραφος ΓΙΑΤΙ εφαρμόζεται στα στέγαστρα??? Θεωρούνται κατά τους ορισμούς του άρθρου 16 ως "σταθερό σύστημα σκίασης" ή "αρχιτεκτονικό-διακοσμητικό στοιχείο" ?

Προσωπικά αντιλαμβάνομαι πως τα στέγαστρα αναφέρονται ουσιαστικά μόνο στην παράγραφο 7 περίπτωση ια του άρθρου 17 όπου 

"7. Επί των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση, σύμφωνα με την παρ. 2, επιτρέπονται οι παρακάτω κατασκευές:"

και

"ια) Στέγαστρα σε οποιαδήποτε θέση."

Είναι έτσι ή σφάλω κάπου; Μήπως η διαφορά μας οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΝΟΚ ξανα-τροποποιήθηκε με νόμο του 2021 αργότερα των σχολιασμών σας;

Ευχαριστώ

 

Edited by Zoey Georgaka
Link to comment
Share on other sites

Το αναφέρει (όχι ακριβώς όπως το γράφει ο συνάδερφος που παραθέτεις, αλλά μόνο ως προς το μέγιστο πλάτος) στο άρθρο 17 παρ 4 περίπτωση "στ" Ν.4067/12 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4759/20.

Εγώ το αντιλαμβάνομαι πως μπορείς να ξεκινήσεις ένα στέγαστρο απο το όριο με πλάτος Δ/4 (θα απέχει τουλάχιστον 3Δ/4 απο το κτίριο οπότε καλύπτει και τον περιορισμό της θέσης ως προς την όψη του άρθρου 2)

Σχετικά με τη λογική του νομοθέτη (όσο είναι βέβαια αυτό εφικτό γιατί πολλές φορές δεν υπάρχει καν λογική) θεωρώ πως προστέθηκε για να μη "μπουκώνει" όλος ο ακάλυπτος με με κατασκευές, αν και η τήρηση της φύτευσης θα έπρεπε να αρκεί.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα,

τη στιγμή που ένα στέγαστρο (πάνω απο πόρτα εισόδου σε υπάρχον κτίριο) δε μετρά σε κάλυψη, δόμηση και όγκο γιατί απαιτείται για ΕΕΜΚ (αρθρ. 29-λα) διάγραμμα κάλυψης;

Αν πρέπει να εκπονηθεί το διάγραμμα κάλυψης πρέπει να ελεγθεί ολόκληρο το κτίριο για το στέγαστρο που βρίσκεται σε επαφή της όψης, στο εξωτερικό του κτιρίου;

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Αν τηρούνται οι προϋποθέσεις του αρθρ. 29-λα τότε αυτό αναφέρετια στην ΤΕ για ΕΕΜΚ.

Αν απαιτείται ΔΚ τότε θα πρέπει να γίνει κανονική άδεια ή αναθεώρηση.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι άδειες εκδίδονται σε νόμιμα ή τακοτποιημένα κτίρια οπότε θα πρέπει να ελεγχθεί το κτίριο και για ΕΕΜΚ χωρίς ΔΚ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.