Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβή μηχανικού, Φορολογικά


bt.architecture

Recommended Posts

Καλημέρα και καλή χρονιά

Επειδή έχουν γραφτεί πάρα πολλα και δυσκολο να μπορεσω να τα διαβασω ολα, θελω να κανω 2 ερωτησεις που μπορει ηδη να εχουν απαντηθει.

1) Ειμαι μηχανολογος μηχανικος. Εχω δικαίωμα να σφραγισω την τεχνικη εκθεση?

2) Μπορω να κανω τακτοποιηση για το σπιτι μου? Τι γινεται με την "αμοιβη" μου? παιρνω καποια απαλλαγη?

 

Ευχαριστω εκ των προτερων για τις απαντησεις.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μου έτυχε προς τακτοποίηση πυλωτή όπου ένα τμήμα έχει γίνει κατοικία και ένα άλλο αποθήκη (σε επαφή αλλά ανεξάρτητη). Θα υποβάλλω δυο φακέλους; Και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταβληθούν και δυο αμοιβές;

 

Αν ο προς τακτοποίηση χώρος είναι ενιαίος, τότε υποβάλλετε ένα φάκελο.

αΝ είναι δύο ξεχωριστοί, τότε υποβάλλετε δύο φακέλους.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ soundholics. Είναι ξεχωριστοί χώροι, άρα υποβάλλω δυο φακέλους. Εισπράτω δυο αμοιβές ή μπορώ να καλύψω με μια και τους δυο φακέλους σαν ενιαία τακτοποίηση pilotis;

Link to comment
Share on other sites

δύο ξεχωριστοί φάκελοι, δύο ξεχωριστές αμοιβές.

σκέψου ότι μελλοντικά μπορεί να χρειαστείς να μεταβιβάσεις κάποιον από τους δύο χώρους. Καλό είναι να έχεις δύο ξεχωριστά χαρτιά τακτοποίησης.

Link to comment
Share on other sites

@sada

Λοιπόν επειδή έχω απαντήσεις επί του θέματος και αμελούσα τόσες μέρες να σας ενημερώσω θα τις βάλω εδώ. Παρακαλώ κάποιον mod να τις μεταφέρει στο κατάλληλο θέμα:

 

1) Όσον αφορά το στοιχείο. Ρώτησα στη ΔΟΥ μου. Στο "εισόδημα" μου είπαν "δεν μας αφορά, ρώτα στους ελεγκτές". Πήγα στον επόπτη των ελεγκτών. Ξεκίνησε από ΑΠΥ με ένδειξη δωρεάν, του ανέφερα εγώ περί στοιχείου αυτοπαράδοσης (μου είπε "κι αυτό γίνεται" αν θέλω το παίρνω από ένα βιβλιοπωλείο), για σιγουριά μου είπε να ρωτήσω και στον ΚΒΣ (αν θα πρέπει να είναι θεωρημένο) αν και ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι αθεώρητο. Το ρεζουμέ της απάντησής του ήταν: "μην ασχολείσαι-μην κόβεις τίποτα εφόσον δεν προκύπτει εισόδημα". Ο μόνος λόγος να κοπεί στοιχείο αυτοπαράδοσης, είναι ο ΦΠΑ επί των δαπανών, που πρέπει θεωρητικά να αποδοθεί, ο οποίος όμως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο επόπτης ότι είναι εντελώς "απροσδιόριστος" (μπορώ να επικαλεστώ δηλαδή ότι απλά έχω δαπάνες μηδέν).

2) Από όσο κατάλαβα, ούτε ΤΣΜΕΔΕ-ΕΜΠ χρειάζεται να πληρωθεί στην ΕΤΕ, γιατί πολύ απλά και τυπικά δεν υπάρχει αμοιβή (εφόσον παίρνεις απαλλαγή). Παρ'όλα αυτά έκοψα ένα γραμμάτιο κρατήσεων να το έχω μαζί καλού κακού και αν δε μου το ζητήσουν στην Πολεοδομία, θα το χρησιμοποιήσω για κάποια άλλη δουλειά.

3) Δεν πληρώνεις ΦΕΜ. Συμπληρώνεις κανονικά έντυπο δήλωσης με το ποσό και το ΦΕΜ που αναλογεί, και πας στο "εισόδημα" και παίρνεις απαλλαγή. Όσον αφορά αυτό το "μια φορά στη ζωή μας", δεν ξέρω πως προέκυψε ως φήμη από κάποιους συναδέλφους. Στη ΔΟΥ μου είπαν ότι όσες φορές και αν τους πάω απαλλαγή από το ΤΕΕ, εφόσον δεν προκύπτει εισόδημα, θα μου δίνουν κάθε φορά απαλλαγή και από το ΦΕΜ. Είναι θέμα του ΤΕΕ δηλαδή το αν δίνει μια φορά απαλλαγή αμοιβής ή απεριόριστες (και δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα να δίνει πάνω από μια).

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να μην τρέχεις 2η φορά, πήγαινε ξανά και στην ΔΟΥ, τα δικαιολογητικά που πήγες στο ΤΕΕ για την απαλλαγή. Δηλαδή συμβόλαιο, και υπεύθυνη δήλωση ότι παραμένεις ιδιοκτήτης (εμένα με έβαλαν να γράψω επιτόπου νέα υπ. δήλωση που να δηλώνω ότι είμαι ακόμα ιδιοκτήτης) αλλά δεν επέμεναν για το συμβόλαιο (τους είπα ότι δεν βλέπω το λόγο και δεν το είχα μαζί οπότε το "προσπέρασαν").[/QUO

 

σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την αναλυτική απάντησή σου! ευχαριστώ και τους υπόλοιπους που ασχολήθηκαν με το θέμα! θα πάω και στη ΔΟΥ μου να δε τι θα μου πούν αν και αυτό πολύ με αγχώνει..... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Για τιμές ζώνης:

http://www.gsis.gr/ANTIKEIMENIKES_AXIES_2007/PERIFEREIES.html

 

Μπορείς και από το ΕΤΑΚ του ακινήτου.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους!

Ακόμα μία απορία .. περίπτωση η/υ και παταριού για ρύθμιση στην ιδια κατοικία...

 

Ενας ιδιοκτήτης (δύο παράβολα: 250 για τον η/υ+350 για το παταρι εντός ογκου). Ερ#1: Η αμοιβή είναι μία σωστά??

 

Ερ#2: Στο ΤΕΕ συμπληρώνω αθροιστικά τα τ.μ. των χωρων στο πεδίο ρύθμιση Ν.3863 ή ξεχωριστά τα τ.μ. του ημιυπαιθριου στο πεδίο η/υ και τα τ.μ. του παταριου στο πεδίο αλλη χρηση??

 

Ερ#3: τη σκάλα την μετραω ολη (μέχρι το δάπεδο του υποκειμενου οροφου) ή τα 2/3??

 

Παρακαλώ πολύ τα Φώτα σας -μέρα που είναι.. :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.