Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη


nomad

Recommended Posts

ΠΡΟΜΗΝΥΜΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΟΡΩΝ

 

Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.

 

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

 

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

 

Παρ’ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ’ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

 

Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

 

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ‘ρθουν.

 

Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.

 

Μακάρι να έχω άδικο.

 

Μίκης Θεοδωράκης

Αθήνα 27-4-2010

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 129
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ενταξει ησυχασα..αφου το λεει και ο Μικης οτι τα προβληματα μας ειναι αποτελεσμα διεθνους συνομωσιας με γενικο κατευθυντηριο τους (ποιους αλλους αραγε?) Αμερικανους, ε τοτε ετσι θα 'ναι..

 

Μην τυχον παει ο νους σας οτι μπορει να φταιμε εμεις οι Ελληνες για τα χαλια μας. Α πα πα.. φταινε οι Αμερικανοι, τα διεθνη κεντρα, ο Σιωνισμος, ο Σορος, οι κακοι κερδοσκοποι ...σωστα Μικη?

Link to comment
Share on other sites

Το επιχείρημα "μα αφού και άλλες χώρες έχουν χρέη, γιατί μόνο εγώ πάω στο ΔΝΤ; ", μου θυμίζει το παιδικό επιχείρημα που λέγαμε (και μερικοί συνεχίζουν να το λένε) "μα αφού και ο Γιωργάκης έκανε αταξίες, γιατί μαλώνετε μόνο εμένα; ".

 

Πέρα από αυτό όμως, το ότι τα εθνικά μας θέματα, κατά έναν απροσδιόριστο, αλλά καλά τεκμηριωμένο απο την ιστορία, τρόπο, σχετίζονται με την εκάστοτε οικονομική μας υγεία, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Link to comment
Share on other sites

Έντάξει παιδιά, ο Θεοδωράκης παρά την ηλικία του σκέφτεται με διαύγεια και εκφράζεται. Σωστό ή λάθος δεν το γνωρίζω, αλλά η προσφορά του και οι αγώνες του τα τελευταία 65 χρόνια στο τόπο είναι δεδομένα. Επομένως η άποψή του θα πρέπει το λιγότερο να αποτελεί αφορμή προβληματισμού και φυσικά να γίνεται σεβαστή.

Link to comment
Share on other sites

Παρ' ολο που πολλές φορές εχω διαφωνίσει με δηλώσεις του Μίκη (απο την εποχή του "Καραμνλής ή τανκς" ) πολυ φοβάμαι οτι μπορεί να εχει δίκιο. Σίγουρα φταίνε ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για το χάλι στο οποίο εχουμε φτάσει. Μήπως ομως δεν φτάσαμε τυχαία ή απο λάθος αλλά συστηματικά μας οδήγησαν εδώ οι μέχρι σήμερα ηγέτες μας ;

Σήμερα μου ήρθε στο νού η δήλωση της Αννας Ψαρούδα - Μπενάκη οταν πριν απο πέντε περίπου χρόνια ώς πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωνε στον Κάρολο Παπούλια την εκλογή του ώς Προέδρου της Δημοκρατίας . Ειχα ακούσει την ομιλία της (οπως και πολλοί αλλοι) και δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι εννοούσε - "πού το πήγαινε". Παραθέτω ενα απόσπασμα που το θεωρώ επίκαιρο πλέον και ο καθένας άς κάνει τις σκέψεις του :

 

« Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης.

Η χώρα μας εξάλλου θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά διλήμματα σε πολλούς τομείς: στα εθνικά θέματα δρομολογούνται εξελίξεις που απαιτούν σύμπνοια και νηφαλιότητα, στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα πρέπει να γίνουν τομές και να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, η διαπαιδαγώγηση των νέων θα απαιτήσει αναπροσανατολισμούς στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, ο ελληνικός πολιτισμός θα πρέπει να ανακτήσει την ιστορική του πρωτοπορία.»

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά , o άνθρωπος λέει :

 

"Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις... "

" ..εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή.. "

"Μακάρι να έχω άδικο."

 

Τα λάθη μας στην οικονομία είναι γνωστά.

 

Για σκεφθείτε όμως , όταν θα μπουν στο τραπέζι αργότερα θέματα Ελληνοτουρκικά , Κυπριακό , Σκοπιανό κλπ , πόσο ισχυρή διαπραγματευτική θέση θα έχεις όταν λίγους μήνες πριν γονυπετής παρακαλούσες να σου δώσουν κάνα φράγκο τόσο το ΔΝΤ και η Ε.Ε. ?

 

Οταν μάλιστα ξέρεις (και ξέρουν) ότι του χρόνου θα χρειαστείς κι άλλα δανεικά ?

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω για "διεθνή συνωμοσία" αλλά σε πολλά πράγματα έχει δίκιο ο Μίκης. Πως πέφτει στο τραπέζι ξαφνικά το Σκοπιανό και όλα τα υπόλοιπα; Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα παρά την εμπλοκή της στην ΕΕ στο ΝΑΤΟ κλπ ήταν και παραμένει χώρα (ως λαός) εχθρική προς τους Αμερικανούς...

 

Και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην Χούντα όπως λέει ο Μίκης. Αν πάμε πιο παλιά θα θυμηθούμε το "δόγμα Τρούμαν" και την λεγόμενη Αμερικανική βοήθεια... Ήταν η πρώτη μεγάλη προσπάθεια των ΗΠΑ να δέσουν την Ελλάδα στο άρμα της!

 

Μην ξεχνάμε επίσης το πόσο φιλοαμερικάνος είναι ο Γιωργάκης και ίσως δεν είναι τυχαίο που ξεκίνησαν όλα αυτά επί Γιωργάκη (πρόσφορο έδαφος;; ).

 

Δεν ξέρω τι και κατά πόσο είναι αλήθεια απ' όλα αυτά αλλά σε κάθε περίπτωση σέβομαι την θέση και την άποψη του Μίκη ακόμη και μετά την - κατά 180 μοίρες - πολιτική στροφή του στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Link to comment
Share on other sites

"Εξαργύρωσε" και αυτός αυτός την προσφορά του και τους αγώνες του. "Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου".

Και τώρα μας φταίνε πάλι "οι αμερικάνοι" και "οι κερδοσκόποι".

Το μεγαλείο των "πνευματικών" και "ανθρώπων του πολιτισμού" της Ελλάδος δυστηχώς, μα καλα όλοι νομίζουν οτί έχουμε "iq καλαμποκιού" σε αυτή την χώρα ?

Δεν βρήκε να φταίξει κανέναν άλλον ?

Δεν έχει μιλήσει με έναν άπλο άνθρωπο και αυτός ? Να του πει τι συμβαίνει ?

Τι στο καλό όλοι μεσα σε "αποστειρώμενη ατμόσφαιρα" ζούνε , όπως ο εκλίπων Michael Jackson ?

 

Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.

 

Και εγώ φοβάμαι, αλλά δεν μου φταίνε οι Αμερικάνοι ...

Ακόμα και ο ηττημένος σε πόλεμο διαπραγματεύται τους όρους παράδοσης του, και δεν ξεπουλάει την χωρα του όπως κάνουν οι δίκοι μας πολιτικοί.

"Κάνεις δεν μπορέι να ανέβει στην πλάτη σου αν εσύ δεν σκύψεις"

 

EDIT: Τώρα βρήκα που δημοσιεύτηκε, σε εφημερίδα του γνωστού συκροτήματος, αναμενόμενο ...

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά πιστεύω ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Δηλαδή, το οργανωμένο και μεθοδευμένο της υπόθεσης υφίσταται με την ευκαιρία της επίτασης πρόσφορης εθνικής παθογένειας (γιατί η κρίση δεν έχει μόνο οικονομικό σκέλος), υπό το πρίσμα καυτών γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή. Και ενδεικτικά να αναφέρω ότι, η πρόσφατη "κρίση των στρατηγών" στην Τουρκία, με το ιστορικό της απόλυτης εξουσίας των στρατιωτικών παραγόντων, δεν πείθει παρά μόνο ως «έξωθεν καλή μαρτυρία» και άλλοθι για το επιβεβλημένο του timing στο οποίο διαβλέπουν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.