Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος "Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης κλπ"


achille

Recommended Posts

@myri

Αναφέρεσαι στις χρήσεις γης που καθορίστηκαν το 1987 και μεταγενέστερα για τις ΠΜ που εγκρίθηκαν από τότε και μετά. Στα ΡΣ που εγκρίθηκαν με τις διατάξεις του νδ 1923 δεν εφαρμόζονται, κατ' ανάγκη, οι χρήσεις αυτές εκτός εάν με το ΓΠΣ του ΟΤΑ καθορίστηκαν χρήσεις γης με βάση το πδ του 1987. Υπενθυμίζω ότι υπάρχουν περιοχές, όπως αυτές που ανέφερα πιο πάνω, στις οποίες εφαρμόζεται η "αποκλειστική" κατοικία και σ' αυτές δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των οικιών για γραφεία.

Link to comment
Share on other sites

@myri

Προσοχή: Το αν επιτρέπεται στη χρήση γης "κατοικία" να γίνονται γραφεία αυτό δεν σημαίνει και απαλλαγή από την άδεια αλλαγής χρήσης. Το απόσπασμα που παρέθεσες αναφέρεται στις χρήσεις γης.

Από κατοικία σε γραφείο απαιτείται άδεια αλλαγή χρήσης γιατί αλλάζουν τα φορολογικά.

Link to comment
Share on other sites

Επιβεβαιώνω κι εγώ διότι έχω κάνει παλαιότερα άδεια αλλαγής χρήσης από κατοικία σε γραφεία... (σε εκτός σχεδίου αλλάζει η μέγιστη δόμηση από 200 σε 600!!)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, τα αν θα προχωρήσει κάποιος σε άδεια αλλαγής χρήσης είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας άδειας λειτουργίας.

Αν δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας ποιος θα είναι αυτός που θα κινήσει διαδικασία άδειας αλλαγής χρήσης?

 

Βέβαια με τα παραπάνω δεν θέλω να πω πως δεν απαιτείται άδεια αλλαγής χρήσης, απλά την καθημερινή πρακτική δείχνω.

 

υ.γ. Βέβαια θα πρέπει να το επιτρέπει και το καταστατικό της πολυκατοικίας.

 

Συμπληρωματικά κάποια έγγραφα

 

17414/Εγκ.12/90 : "Αποδοχή της με αριθ. 24/90 γνωμοδότησης της Νομικής Δ/νσης με την οποία παρέχονται οδηγίες για αλλαγή χρήσης"

 

Σας κοινοποιούμε για εφαρμογή τη με αριθ. 24/90 γνωμοδότηση της Νομικής Δ/νσης του ΥΠΕΧΩΔΕ την οποία αποδεχόμαστε.

 

Με την παραπάνω γνωμοδότηση, γίνεται δεκτό, ότι για αλλαγές χρήσεις, που έγιναν προ της εφαρμογής του ΓΟΚ/85, σε επιτρεπόμενη στην περιοχή χρήση και εφ' όσον δεν παραβιάζουν τις πολεοδομικές διατάξεις, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 1337/83 περί υποβολής δηλώσεων και καταβολής της προβλεπόμενης ειδικής εισφοράς.

 

Τα παραπάνω ισχύουν, εφ' όσον πρόκειται μόνο για αλλαγή χρήσεως χωρίς να έχουν γίνει συγχρόνως και οικοδομικές εργασίες, για τις οποίες χρειαζόταν οικοδομική άδεια.

 

Αυτονόητο είναι ότι έαν, η κατά τα παραπάνω αλλαγή χρήσης συνοδευόταν και από εκτέλεση οικοδομικών εργασιών, για τις οποίες απαιτείτο οικοδομική άδεια, τότε οι διατάξεις του αρθρου 15 του Ν. 1337/83 (με τις προυποθέσεις που αναφέρονται σ' αυτό) είχαν εφαρμογή μόνο για τις υπόψη οικοδομικές εργασίες.

 

ΑΡΙΘΜΟΣ 605/2004 :

 

Πρόεδρος : Χρήστος Βασιλάκης

Εισηγητής : Γεώργιος Σκουλούδης

 

Από τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 5 και της παρ. 4 του άρθρου 22 του ΓΟΚ/85 (ν. 1577/85) συνάγεται ότι η αλλαγή χρήσης τμήματος κτιρίου χωρίς την κατά το άρθρο 5 παρ. 1 του ίδιου νόμου ειδική άδεια είναι αυθαίρετη, εάν δε αντιβαίνει σε ουσιαστική πολεοδομική διάταξη, οι δομικές κατασκευές, δια των οποίων εχώρησε η αλλαγή αυτή χρήσης, είναι κατεδαφιστέες. Εάν η αλλαγή χρήσης, που αντιβαίνει σε ουσιαστικές πολεοδομικές διατάξεις, εχώρησε χωρίς την ανέγερση δομικών κατασκευών, τότε επιβάλλεται η αποκατάσταση, με το εκάστοτε κατάλληλο μέσο, της προβλεπόμενης στην οικεία οικοδομική άδεια χρήσης.

 

Αλλά είμαστε εκτός θέματος :(

Link to comment
Share on other sites

Κακώς δεν τα ελέγχετε (όσοι δεν το κάνετε). Εφόσον η "μονάδα" είναι η "ιδιοκτησία", δεν μπορεί αυτή να προσδιοριστεί με άλλον τρόπο, πέρα από έλεγχο του συμβολαίου.

Αν δεν ελέγχεται συμβόλαιο εξάλλου, για ποιές υπεύθυνες δηλώσεις-εξουσιοδοτήσεις κλπ. συζητάμε; Πάω εγώ και "τακτοποιώ" το δικό σου διαμέρισμα! Που το ξέρω εγώ ότι αυτός που μου αναθέτει είναι ο ιδιοκτήτης; Πως ξέρω ότι υπάρχει καν σύσταση διηρημένης σε ένα κτίριο; Πάνε περίπατο όλα. Τα συμβόλαια δεν είναι απαραίτητα ανάμεσα στα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά στην Πολεοδομία (κακώς κατά τη γνώμη μου), αλλά είναι δεδομένο ότι πρέπει να ελέγχονται από εμάς.

Link to comment
Share on other sites

έστω κάνω αλλαγή χρήσης από γκαράζ σε παντοπωλείο, μετά την ολοκλήρωση της τακτοποίησης μπορώ να αλλάξω εκ νέου την χρήση του παντοπωλείου σε κομμωτήριο πχ (έστω ότι η κόρη του πελάτη μου στο μέλλον θέλει να αλλάξει τη χρήση)

 

αναρωτήθηκε κανείς???

Link to comment
Share on other sites

Ότι μπορεί να γίνει νόμιμα, απαιτείται να γίνει νόμιμα.

 

Δηλαδή, άμα η αλλαγή χρήσης μπορεί να γίνει κανονικά με άδεια αλλαγής χρήσης, θα το κάνεις έτσι.

 

Συνάδελφε αυτο νομιζω δεν ισχυει, διοτι το υπογειο που απο βοηθητικη χρηση μετατραπηκε σε κατοικια ΚΑΝΟΝΙΚΑ θελει αλλαγη χρησης ΑΛΛΑ παρολαυτα περιλαμβανεται στον 3483/10.

Link to comment
Share on other sites

@sundance άλλο εννοώ.

Έστω ότι έχουμε έναν χώρο που έχει χρήση κατοικίας και εγώ το έχω κάνει γραφείο.

Στην περιοχή επιτρέπονται και οι 2 παραπάνω χρήσεις.

Δε μπορώ να το εντάξω σε αυτό το νόμο. Θα πάω κανονικά με άδεια αλλαγής χρήσης.

 

Άλλο παράδειγμα.

Σε οικοδομή που έχω υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, αλλά έχω κλείσει Η/Χ, δε μπορώ να τους δηλώσω με το νόμο αυτό. Θα πρέπει να κάνω τακτοποίηση και να εξαντλήσω τον συντελεστή.

 

Το υπόγειο που αναφέρεις, δε μπορείς να του αλλάξεις χρήση, γιατί δεν έχεις υπόλοιπο δόμησης (λογικά).

 

 

@dix e6

Η περαιτέρω αλλαγή χρήσης δεν επιτρέπεται. Έχοντας δώσει στο χώρο αυτό χρήση επί παραδείγματι "κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος", μετά θα μπορείς να βγάζεις άδειες λειτουργίας (περισσότερες από μία) οι οποίες απαιτούν τέτοιου είδους χρήση.

Θα μπορείς να ανοίξεις τη μία σουβλατζίδικο και την άλλη κομμωτήριο.

Την πρώτη πρόταση τη λέει ο νόμος (εγκύκλιος 8 ), από εκεί και πέρα είναι η λογική μου...

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.