Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος "Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης κλπ"


achille

Recommended Posts

Σε περίπτωση που κάποιος έχει κλείσει την ανοιχτή θέση σταθμευσης στην πυλωτή, η οποία του ανήκει σύμφωνα με το συμβόλαιο, και την μετέτρεψε σε κλειστή θέση σταθμευσης τι γίνεται; Μπορεί να τακτοποιηθεί ή χρείαζεται απλά αναθεώρηση άδειας;

Link to comment
Share on other sites

Μόλις επικοινώνησα με το ΥΠΕΚΑ, και ρώτησα αν τα υπόγεια που έχουν ξεμπαζωθεί μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Ο υπάλληλος λοιπόν μου είπε ότι δεν κοιτάμε καθόλου τον περιβάλλοντα χώρο (στάθμη εδάφους κ.τ.λ.). Αρκεί το ύψος του κτιρίου (από το δάπεδο του υπογείου ως τη στέγη) να είναι αυτό που περιγράφεται στην Ο.Α.. Αν είναι μέσα σε αυτό το ύψος τότε τακτοποιείται.

Επίσης για τις περιπτώσεις που τα υπόγεια κάλυπταν κάποιο μέρος από το περίγραμμα του ισογείου και το υπόλοιπο ήταν κλεισμένο - μπαζωμένο (δηλαδή η θεμελίωση είχε γίνει στην ίδια στάθμη, ένα τμήμα φαινόταν υπόγειο και ένα τμήμα ήταν προς μπάζωμα, με περιμετρικά τοιχεία προφανώς), ενώ τώρα είναι στο σύνολο ανοιγμένο, δεν τακτοποείται.

 

***Σας τα μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη διότι ξέρετε πολύ καλά άλλο πράγμα οι προφορικές απαντήσεις και άλλο οι γραπτές.

Πάντως μου απάντησε αμέσως και με σιγουριά θα έλεγα. Φάνηκε σαν να ήταν ξεκάθαρο για τον ίδιο.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις επικοινώνησα με το ΥΠΕΚΑ, και ρώτησα αν τα υπόγεια που έχουν ξεμπαζωθεί μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Ο υπάλληλος λοιπόν μου είπε ότι δεν κοιτάμε καθόλου τον περιβάλλοντα χώρο (στάθμη εδάφους κ.τ.λ.). Αρκεί το ύψος του κτιρίου (από το δάπεδο του υπογείου ως τη στέγη) να είναι αυτό που περιγράφεται στην Ο.Α.. Αν είναι μέσα σε αυτό το ύψος τότε τακτοποιείται

 

Αυτή την αίσθηση είχα και εγώ. ΒΛέποντας όμως και τον τρόπο που τα ελέγχουν πιστεύω ότι τακτοποιούνται τα πάντα, αρκεί να πληρώνονται τα πρόστιμα. Δώστε και σώστε ...

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε μία περίπτωση ο πελάτης θέλει να νομιμοποιήσει τον η/υ χώρο στον δεύτερο όροφο και δύναται αφού πληρεί τις προυποθέσεις του νόμου.αλλά έχει απο πάνω όροφο δικό του χωρίς άδεια.έχω κάποια ευθύνη εγώ ως μηχανικός για τον πάνω όροφο (δεν είναι σοφίτα) εφόσον προχωρήσω στην τακτοποίηση του η/υ?είμαι δηλ υποχρεωμένος να τσεκάρω κάθε αυθαιρεσία?συγγνώμη προκαταβολικά αν έχει ξανασυζητηθεί.ομολογώ ότι κάπου το πήρε το μάτι μου παλιότερα αλλά με μια γρήγορη αναζήτηση δεν μπόρεσα να το ξαναβρώ.

Link to comment
Share on other sites

Εσύ υπογράφεις την Τεχνική Έκθεση η οποία συνοδεύεται από τα σχέδια, πάνω στα οποία σημειώνεις τους χώρους που ρυθμίζονται. Εφόσον λοιπόν τα σχέδια αυτά είναι τα σωστά (δλδ τα εγκεκριμένα) δεν έχεις καμία ευθύνη και ούτε απαιτείται αυτοψία.

Τώρα βέβαια ορισμένοι συνάδελφοι πιστεύουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και αυτοψία.

Η απόφαση δική σου.

Link to comment
Share on other sites

Κατόπιν επικοινωνίας με το ΥΠΕΚΑ επιβεβαιώνω τα του kostaskalam ότι δηλαδή τα ξεμπαζωμένα υπόγεια δύναται να νομιμποιηθούν αρκεί να διατηρούν τα "εσωτερικά" υψόμετρα τους (δαπέδο υπογείου έως πλάκα οροφής) όπως στην οικ. άδεια, δίχως να ελέγχεται ο περιβάλλον χώρος δηλ. η στάθμη εδάφους.

 

Επίσης βάση ΥΠΕΚΑ, για μονοκατοικίες, το βάση οικ. άδειας υπάρχον κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο υπόγειο αλλά και ο τυχών διάδρομος (επίσης βάση οικ. άδειας) του υπογείου εφόσον δεν αλλάζουν χρήση, δεν απαιτήται να τακτοποιηθούν.

 

Προσωπικά, σε περίπτωση που έτυχε, τακτοποίησα τον διάδρομο υπογείου, καθώς αποτελούσε διάδρομο που οδηγούσε πλέον σε χώρους κύριας χρήσης (οι αποθήκες υπογείου έγιναν κοιτώνες) και τους κοιτώνες, αλλά δεν τακτοποίησα το κλιμακοστάσιο. Κατά τον έλεγχο πληρότητας, συζητώντας το, δεν είχα κανένα πρόβλημα.

 

Όμως εμένα συνάδελφοι, μου γεννάται το εξής ερώτημα. Εάν σε μία ιδιοτκησία, υπάρχουν χώροι που δύναται και άλλοι που δεν δύναται να τακτοποιηθούν, τι κάνει κανείς ηθηκά? Ως μηχανικοί κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα όμως μίας και θα γίνουν έλεγχοι μήπως "καίμε" τον ιδιοκτήτη?

Δεδομένου πάντα ότι με βάση την ερμηνευτική εγκύκλιο 5 - Άρθρο 8 - Παράγρ. 3 - θα γίνουν έλεγχοι και ουσιαστικά τακτοποιώντας κάποιος, είναι σαν να λέει ελάτε!

Link to comment
Share on other sites

τα ξεμπαζωμένα ρυθμίζονται. Κανείς δεν είπε το αντίθετο.

 

Άμα ο γείτονας σου κάνει καταγγελία ότι ξεμπάζωσες 1.50 μέτρο και έρθει η πολεοδομία;

 

Τότε θα σου καθίσουν το πρόστιμο.

Link to comment
Share on other sites

σε κατοψη οροφου τριοροφης οικοδομης εχει κλεισει ο η/χ καθ. υπερβαση του σ.δ και εχει αλλαξει και η χρηση του (απο κατοικια σε γραφειο).τι κανω ρε παιδια?

Link to comment
Share on other sites

......τι κανω ρε παιδια?

Εξαρτάται γιατί ακριβώς ενδιαφέρεσαι.

Αν σε ενδιαφέρει μόνο ο Η/Χ τότε κάνεις ρύθμιση σε γραφείο.

Αν όμως θέλεις το σύνολο τότε προχωράς σε άδεια "αλλαγής χρήσης", όμως ο Η/Χ μάλλον πρέπει να παραμείνει Η/Χ!!

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.