Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος "Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης κλπ"


achille

Recommended Posts

Συνάδελφοι , αν έχεις ολοκληρώσει τη διαδικασία τακτοποίησης πέρσι με το Νόμο Σουφλιά (δηλαδή έχεις πληρώσει όλο το ποσό που είχε βγει τότε και είχες πάρει όλες τις σφραγιδες από την πολεοδομία) χρειάζεται να πληρώσεις τυχόν έξτρα ποσό που προκύπτει από διαφορά σε τιμή ζώνης, ελάχιστη τιμή νομού κλπ σε σχέση με το νόμο Σουφλιά και το νόμο Μπιρμπίλω?

 

Παράδειγμα:

Τακτοποίηση που έγινε με το νόμο Σουφλιά: 2.000 EURO.

Τακτοποίηση με τα σημερινά δεδομένα: 3.700 EURO.

 

Στο άθρο 10 του νόμου γράφει:

 

"Οι ιδιοκτήτες οι οποίοι εξόφλησαν την εισφορά που προβλέπεται στα άρθρα 40 κ 41 του Ν.3775/2009, θεωρείται ότι έχουν ολοκληρώσει πλήρως τη διαδικασία που προβλέπεται στις διατάξεις του παραπάνω νόμου."

Όλα καλά μέχρι εδώ...διαβάζω καλά, έτσι? λέει: ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ.......συνεχίζει...

 

"Στην περίπτωση αυτή επιτρέπεται η σύνδεση των κτιρίων, στα οποία υφίστανται χώροι που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5, με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας." (Τελεία έχει, την προσέξατε έτσι??)

Πάρα πολύ ωραία...μέχρι εδώ....τι μας λέει ο ποιητής? Όσοι τακτοποίησαν με το νόμο Σουφλιά είναι οκ και μπορούν να συνδεθούν με τα δίκτυα κοινής ωφελειας... ΑΜ ΔΕ (σιγά μη μας άφηνε έτσι ο ποιητής....το καλύτερο μας το φύλαγε για το τέλος!!!!).

 

"Οι ιδιοκτήτες αυτοί μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος νόμου συμψηφιζομένο του ποσού της εισφοράς που καταβλήθηκε με το ειδικό πρόστιμο που προβλέπεται στο άρθρο 6." ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ

 

Και το κορυφαίο???

"Τυχόν επιπλεόν καταβληθέντα ποσά δεν αναζητούνται" ξανά ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ.

Αν δηλαδή με τον Σουφλιά έβγαινε παραπάνω το ποσό δεν παίρνεις τίποτα πίσω... Αν όμως βγαίνει παρακάτω πρέπει να πληρώσεις τη διαφορά!

 

Μετά από κανά εξάμηνο λοιπόν θα βγει και ένας καινούριος νόμος και θα λέει:

"το ποσό που ανέφερε ο νόμος Μπιρμπίλω, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΜΕ, τώρα να υπολογστεί επί της μέγιστης αντικειμενικής αξίας της Ελλάδας και όσοι ιδιοκτήτες έχουν ρυθμίσει σύμφωνα με το Ν. 3843/2010 για να μην του κόψουμε τον ξέρετε ποιόν, ΠΡΕΠΕΙ να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος νόμου συμψηφιζομένου του ποσού της εισφοράς που καταβλήθηκε με το ειδικό πρόστιμο που προβλέπεται στον παρόντα νόμο!!!!"

 

Υ.Γ. Μου διαφεύγει κάτι????

Link to comment
Share on other sites

συνάδερφοι καλησπέρα.

 

αν μηχανικός αναλάβει την τακτοποίηση η/χ σε μια πολυκατοικία είναι υποχρεωτικό στο τεέ να δηλώσει την τακτοποίηση για να είναι η όλη διαδικασία νόμιμη η μπορεί να την αναλάβει και να πληρωθεί για την εργασία αύτη χωρίς να δηλωθεί στο τεέ?

 

Παρατήρηση: Χρησιμοποιείστε την αναζήτηση.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, achille.

 

Παρατήρηση: Τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, achille.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

demakhs

Με δελτίο τύπου που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ στις 5/7/2010 αποφασίσθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία αναδρομική επιβολή φόρου που σχετίζεται με την ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων - τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων και των υπολοίπων χώρων που θα δηλώνονται με βάση το νόμο 3843/2010.

 

Η νεκροψία θα δείξει

Link to comment
Share on other sites

@ demakhs

 

σε παρόμοιο θέμα που είχα (ημιυπαίθριος που ρυθμίστηκε με το νόμο Σουφλιά)

κατάλαβα τα εξής:

αν ο ιδιοκτήτης είχε πληρώσει όλο το ποσό που έβγαινε τότε ΚΑΙ είχε πάρει και τη σφραγίδα περαίωσης τότε με το νέο νόμο ΔΕ χρειάζεται να κάνει τίποτα επιπλέον

αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει τη τελική σφραγίδα περαίωσης ή δεν πλήρωσε όλες τις δόσεις τότε ναι, τον πιάνει ο καινούριος νόμος και τα πρόστιμα πρέπει να υπολογιστούν με τα νέα δεδομένα (φθηνότερα ή ακριβότερα εξαρτάται την περίπτωση)

Τώρα γιατί ... "ο ποιητής" λέει αυτό το "μπορούν να υπαχθούν" (άρθρο 10, παρ.1) δε ξέρω.... Μήπως απλά είναι κακογραμμένα ελληνικά όπως άλλωστε ολόκληρος ο νόμος? Ή μήπως "ο ποιητής" εννοεί ότι κάποιος με ρυθμισμένο έναν ημιυπαίθριο αλά Σουφλιά μπορει τώρα να επανέλθει με το νέο νόμο και να περιλάβει στη ρύθμιση και κάτι ακόμη το οποίο δε ρυθμιζόταν με το Σουφλιά αλλά τώρα ρυθμίζεται. Πχ στο διαμέρισμά του να έχει εκτός του ημιυπαίθριου και μια σοφίτα ή έναν φωταγωγό?

Link to comment
Share on other sites

εχω περίπτωση όπου υπάρχει μια οπή στην πλάκα(σκάλα) όπου τελικά εγινε με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη και του μάστορα σε διαφορετική θέση από αυτή που δείχνει στην οικοδομική άδεια.Μπορεί να νομιμοποιηθει με βάση τον συγκεκριμένο νόμο?δεν εχω βγάλει εγ'ώ την άδεια

 

Είναι αμφιλεγόμενο το θέμα σου αλλα αν γινόταν θα σου ρυθμιζαν το εμβαδό της οπής που "έκλεισες". Βέβαια κι αυτό σίγουρα θα έχει μετρηθεί στη υπάρχουσα δόμηση, οπότε ούτε υπέρβαση δόμησης έχεις αλλά ούτε και αλλαγή χρήσης. Συνεπως θα σε δυσκολέψουν στην πολεοδομία. Αν μάθεις κάτι πιο έγκυρο ενημέρωσε το forum γιατί με ενδιαφέρει.

 

Πάντως σε ίδια περίπτωση πέρισυ έβγαλα άδεια νομιμοποιήσης με όλα τα παρελκόμενα δηλαδή μελέτες και φυσικά πρόστιμο.

Link to comment
Share on other sites

Αντιγραφή από παλιότερη ανάρτηση, βάσει σεμιναρίου του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Σε οικόπεδο όπου υπάρχει υπόλοιπο δόμησης, ο νόμος Σουφλιά προέβλεπε ότι σε μελλοντική προσθήκη, οι τακτοποιούμενοι χώροι θα αφαιρούνταν από το υπόλοιπο. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι το υπόλοιπο δόμησης δεν επηρεάζεται. Όσοι χώροι έχουν τακτοποιηθεί με το νόμο Σουφλιά, θα πρέπει να ξαναδηλωθούν για να μη χάσουν το υπόλοιπο δόμησης. Το νέο πρόστιμο θα συμψηφισθεί με το παλιό. Παρόν στο ακροατήριο ήταν και ο διευθυντής της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, ο οποίος διαφώνησε με αυτό και είπε ότι δε χρειάζεται αυτή η διαδικασία. ΤΕΕ και διευθυντής είχαν τα δικά τους και άκρη δεν βγήκε αφού ο ένας την έλεγε στον άλλον.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

οτι υπάρχει ασάφεια είναι γεγονός

 

οπότε ποιός θα πληρώσει τη νύφη ;;; ο πολίτης

 

προτιμά να πληρώσει 200ευρώ παραπάνω παρά να θεωρηθεί άκυρο και να τραβάει τα μαλλία του

Link to comment
Share on other sites

Σε μια επίσκεψή μου σήμερα στη πολεοδομία ρώτησα για το "παράβολο" (όπως το ήξερα μέχρι σήμερα) των 250 και 350 ευρώ όσον αφορά τις τακτοποιήσεις. Ο αρμόδιος υπάλληλος με ενημέρωσε πως σύμφωνα με την εγκύκλιο 8, την οποία ομολογώ πως δεν είχα βρει για να διαβάσω αναλυτικά, δεν αποκαλείται "παράβολο" αυτό που πρέπει να καταβληθεί στην εφορία αλλά "τριπλότυπο 3741". Παραθέτω λοιπόν αυτό το σχόλιο ώστε να αποφευχθούν οι περιπτώσεις που πάνε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων με χώρους προς τακτοποίηση, παίρνουν από την εφορία παράβολα 250 ευρώ και μετά όταν συνειδητοποιήσουν πως έγινε λάθος, τα χρήματα δεν επιστρέφονται.... Συνεπώς αγαπητοί συνάδελφοι και φίλτατοι ιδιοκτήτες, "τριπλότυπο 3741". Από βδομάδα που θα πάω να πληρώσω για κάποια τακτοποίηση, ίσως έχω νέα κι από την εφορία. Χαιρετώ κι ελπίζω να βοήθησα σε κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.