Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νομιμοποίηση αυθαιρέτου - πρόστιμα


chronism

Recommended Posts

Παιδια χρειάζομαι βοήθεια.

 

Ένας πελάτης μου, αγόρασε 2 καταστήματα το ένα δίπλα στο αλλο που βρίσκονται στο ισόγειο μίας πολυκατοικίας. Συνηδητοποίησε όμως ότι ο ενδιάμεσος τοίχος είναι σε άλλη θέση από αυτή των σχεδίων στην άδεια της πολεοδομίας.

Πήγα στην πολεοδομία Αθηνών και μου είπαν να το τακτοποιήσω με το άρθρο 22 και να πληρώσει ο ιδιοκτήτης πρόστιμο. Η μόνη αλλαγή που έχει γίνει είναι ότι γκρεμίστηκε και χτίστηκε αλλού ο εσωτερικός τοίχος. Καμία άλλη αλλαγή δεν έχει γίνει ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά.

 

α. Τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσω;

β. Μπήκα στο e-πολεοδομια και λεέι πινακίδιο αμοιβής τοπογραφικού. αφού το τοπογραφικό δεν αλλάζει δεν μπορώ να προσκομίσω αυτό της πολεοδομίας χωρίς να πάρω αμοιβή ειδικά για αυτό;

γ. τι είναι πινακίδιο αμοιβής τοπογραφικού; εγω απλώς αντιγραφή του παλιού τοπογραφικού θα κάνω αν χρειαστεί.

δ. επίσης όψεις τομές δεν αλλάζουν. μπορώ να προσκομίσω αυτά της άδειας; θα τα δεχτούν;

ε. επισης στο e-πολεοδομία λεει και "υψόμετρα". δηλαδή τι εννοεί;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 156
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

... εγω απλώς αντιγραφή του παλιού τοπογραφικού θα κάνω αν χρειαστεί.

 

Συνάδελφε δεν πάνε έτσι τα πράγματα.

Θα καταθέσεις τοπογραφικό με σημερινή ημερομηνία, σφραγισμένο από εσένα,

με ότι ευθύνες αυτό συνεπάγεται

και απλώς θα έχεις αντιγράψει κάτι άλλο;;; Αυτά δεν είναι υπεύθυνες δουλειές και δεν συμβαδίζει με το να λέγεσαι μηχανικός!

 

Θα πάρεις το γεωδετικό σου σταθμό, θα τον στήσεις όσες φορές χρειάζεται και θα κάνεις την αποτύπωση.

ΞΕΡΕΙς ΠΟΣΕς ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΈΧΟΥΝ ΣΤΗΘΕΙ ΛΑΘΟΣ Ή ΕΧΟΥΝ ΑΛΟΙΩΜΕΝΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ;;;;

ΧΙΛΙΑΔΕΣ!!!

Εσύ θα παρουσίαζες μία πλαστή κατάσταση και όχι την πραγματική σε τυχόν παρανομία του προηγούμενου μηχανικού

 

Τώρα που το έμαθες

να στήνεις total station άλλη φορά και να αφήσεις τις αντιγραφές, το σχολείο τελείωσε!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
emmanoulikps,

Στο θέμα μας τώρα, θα πρέπει να σου πω οτι το θέμα των αυθαιρέτων είναι από τα πιο πολύπλοκα και είναι αδύνατο να σου απαντήσουμε χωρίς να δούμε το αυθαίρετο, να δούμε τους όρους δόμησης της περιοχής και πολλά πολλά άλλα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείς σε μηχανικό της περιοχής σου, μόνο αυτός μπορεί να σε βοηθήσει υπεύθυνα. Η όποια διαδικασία γενικά είναι χρονοβόρα και κοστίζει οπότε να είσαι προετοιμασμένος.

 

Γιατί να απευθυνθεί σε μηχανικό της περιοχής του? Έχω επανειλημμενως χάσει δουλειές γιατι κάποιοι επιτήδειοι λόγω συμφερόντων τους, φόβιζαν τους ιδιώτες και τους ωθούσαν να απευθυνθούν σε "μηχανικό της περιοχής"

 

Το να το προτείνει όμως ακόμη και συντονίστρια ενός τέτοιου site είναι λίγο χοντρό. Έχω κάνει δουλειές από Γιάννενα μέχρι Καλαμάτα. Δεν καταλαβαίνω οδηγίες τέτοιου τύπου!! Μήπως θα μπορούσε να υπάρξει μια σοβαρή τεκμηρίωση της θέσης?

Γιατί και εμεις οι ίδιοι ενισχύουμε προβλήματα?

Link to comment
Share on other sites

συναδελφε, δεν ειπε κανείς να πάει στον μηχανικό της περιοχής που το παίζει "μαγκίτης" κοινώς σε αυτόν που τα υπογράφει όλα

αυτό μπορώ να σου πω πως είναι και επικινδυνο

 

από την άλλη η κοινή λογική λεει, πως όταν βγάζεις άδεια πρέπει να συνεργαστείς με έναν ντόπιο μηχανικό που θα κάνει και τη διεκπαιρέωση στην πολεοδομία και θα συμετέχει στην επίβλεψη του έργου

δίοτι εαν είσαι μακριά θα είναι δυσκολο να διεκπεραιώσεις τη διαδικασία

και θα είναι σχεδόν αδύνατη η επίβλεψη

Link to comment
Share on other sites

@Patis

 

α. για τα δικαιολογητικά θα σε συμβούλευα να απευθυνθείς στην πολεοδομία για να γλυτώσεις

τα πήγαιν' έλα. Η σύμφωνη γνώμη του έτερου ιδιοκτήτη νομίζω πως είναι απαραίτητη (ίσως και της πολυκατοικίας). Πάντως αν αυτός ο τοίχος που λες έχει αλλάξει και την όψη νομίζω πως θα χρειάζονται περισσότερα.. αλλά δεν θυμάμαι και πολύ καλά..

β. Το τοπογραφικό αλλάζει χρόνο με τον χρόνο (και η μέθοδος τοπογράφησης επίσης) και προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να κάνεις καινούριο..

γ. Το πινάκιο αμοιβής τοπογραφικού είναι ο υπολογισμός της αμοιβής για το τοπογραφικό.

δ. Μπορεί και να τα δεχτούν μπορεί και όχι...από την άλλη μεριά εσύ πληρώνεσαι την αποτύπωση.. άσε που δεν είσαι σίγουρος πως η οικοδομική άδεια έχει τηρηθεί. Προσωπικά

θα έλεγχα την συνέπεια της κατασκευής με την μελέτη και θα έκανα καινούριο σχέδιο αποτύπωσης (αλλά αυτό το κρίνεις εσύ ανάλογα με το πόσο τυπικός θέλεις να είσαι στην δουλειά σου)

ε. Τα υψόμετρα τα παίρνεις από το σχέδιο πόλης του δήμου και αφορούν στις στάθμες των δρόμων και των κράσπεδων

 

συγγνώμη τώρα είδα πως το μήνυμα είναι παλιό

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μπορεί κάποιος συνάδελφος να μας περιγράψει την γ φάση νομιμοποίησής αυθαιρέτου με το νόμο 1337/83 και έπειτα από αυτήν η οικοδομή μας έχει οικοδομική άδεια; η πρέπει να εκδοθεί για το αυθαίρετό Ο.Α. σε αυτήν την φάση ή μεταγενέστερα; ή με την τρίτη φάση είμαστε απαλλαγμένοι από την Ο.Α. και μόνο για νέες εργασίες χρειαζόμαστε ;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Παιδία γεια σας, είμαι νέα μηχανικός και ήθελα να ρωτήσω το εξής: Σε ένα οικόπεδο υπάρχει κατοικία νόμιμη αλλά και προσθήκη αυθαίρετη. Υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Αν θέλει να νομιμοποιήσει την αυθαίρετη κατασκευή (δεν υπάρχει κάποιο πρόστιμο ή καταγγελία) ποια είναι η διαδικασία; Πρέπει να πληρώσει κάποιο πρόστιμο ή αν όχι τι;

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Μια ερώτηση μόνο. Εχω μια περίπτωση ισογείου καταστήματος ταβερνας με αρχική αδεια 84 τ.μ. Εκ των υστέρων ο ιδιοκτήτης έκανε μια προσθήκη 50 τετραγωνικών μέτρων χωρις άδεια και μου ζωτα να την νομιμοποιήσω. Τι μελέτες χρειάζονται , υπάρχει θεμα με τον ΚΕΝΑΚ; Χρειάζονται μηπως μελέτες ενεργητικής πυροπροστασίας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων . Καλή συνέχεια στου συναδέλφους!

Link to comment
Share on other sites

Σε ένα οικόπεδο υπάρχει κατοικία νόμιμη αλλά και προσθήκη αυθαίρετη. Υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Αν θέλει να νομιμοποιήσει την αυθαίρετη κατασκευή (δεν υπάρχει κάποιο πρόστιμο ή καταγγελία) ποια είναι η διαδικασία; Πρέπει να πληρώσει κάποιο πρόστιμο ή αν όχι τι;

 

Θα πρεπει να πληρωσει τα προστιμα και μετα να βγαλει αδεια νομιμοποιησης.Τα προστιμα αυξηθηκαν παρα πολυ (μια περιπου κλιμακα αυξησης ειναι απο 58€ σε 500 € ανα μ2) απο το 2004, οποτε ειναι κρισιμη η ημερομηνια ανεγερσης.Αν βεβαια υπαρχει δυναοτητα νομιμοποιησης (υπαρχει συντελεστης δομησης) το προστιμο ειναι το 1/5 του κανονικου (για μετα το 2004).Βεβαια υπαρχει και το προστιμο διατηρησης το οποιο ειναι το μισο του προστιμου ανεγερσης για καθε χρονο (για μετα το 2004)Για πριν το 2004 ειναι φθηνοτερα τα ποσα.

Link to comment
Share on other sites

Το αυθαίρετο είναι κατασκευής 1991 και είναι σε οικισμό προ του 23 αν αυτό λέει κάτι. Σε τετοιες περιπτώσεις πόσο περίπου έιναι το πρόστιμο ανα τ.μ.;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.