Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νέος Μηχανικός και Συμμετοχή στις προκείμενες Εξετάσεις ΤΕΕ - Εγγραφή ΤΣΜΕΔΕ


thanasisrou

Recommended Posts

Αυτό δεν θα στο πουν στο ΤΕΕ αλλά θα το συνενοηθείς με τον εκάστοτε εργοδότη. Κατ' αρχήν, είσαι σίγουρος ότι θα προσληφθείς ως μισθωτός και δεν θα είσαι με μπλοκάκι όπως η μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών? Γιατί στην δεύτερη περίπτωση επιβαρύνεσαι το 100% των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ (και καλά αυτό "προβλέπεται" από τους εργοδότες στη διαπραγμάτευση του μισθού).

 

μπλοκακι:oops:δεν νομιζω οτι καταλαβαινω...δηλαδη να μην σε ασφαλισει καθολου και απλα στη διαπραγματευση μισθου να διεκδικησεις κατι παραπανω για να πληρωνεις μονος τις εισφορες???

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Λοιπόν, αν και φεύγουμε offtopic, οι τρόποι απασχόλησης ενός μηχανικού σε μια εταιρεία, βιομηχανία η γραφείο είναι η εξής δύο:

 

- Μέσω σύμβασης εργασίας. Αυτό που λέμε μισθωτός υπάλληλος. Ώπου υπογράφεις τύπου συμβόλαιο ορισμένου η αόριστου χρόνου του οποίου κάποιοι όροι καθορίζονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Προβλέπει δηλαδή ελάχιστο μισθό, καταβολή ασφάλισης, επιδόματα, δώρα, άδειες, αποζημιώσεις απόλυσης. Ο τρόπος αυτός προφανώς συμφέρει τον εργαζόμενο, όπως καταλαβαίνεις όμως "περιορίζει" πολύ τον εργοδότη. Χαζό ρήμα χρησιμοποίησα, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ στον εργοδότη.

 

Οπότε οι περισσότεροι μηχανικοί (και δη εμείς οι νέοι) απασχολούμαστε με τον πιο διαδεδομένο τρόπο.

 

- Ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Σου ζητάει ο εργοδότης να κάνεις έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία και σου λέει χονδρικά το εξής: θα παίρνεις τόσα από τα οποία θα πληρώνεις το ΤΣΜΕΔΕ σου. Η βέβαια μπορεί να σου πει ότι θα πληρώνει αυτός το ΤΣΜΕΔΕ σου (πράγμα γενικά πιο σπάνιο), ανάλογη όμως όπως καταλαβαίνεις θα είναι και η διαφορά στην αμοιβή σου. Στην περίπτωση αυτή όλα αυτά που σου περιέγραψα προηγουμένως ως υποχρεώσεις του εργοδότη δεν ισχύουν και γι' αυτό προτιμάται κατά κράτος αυτή η μέθοδος απασχόλησης στην πιάτσα. Στην ουσία αυτό που κάνεις είναι να είσαι κάτι σαν υπάλληλος - αλλά όχι υπάλληλος, συνεργάτης το λένε, παρόλο που θα χτυπάς το 8ωράκι - 10ωράκι στο γραφείο, εταιρεία, βιομηχανία. Και κάποιες φορές θα σε καλεί ο εργοδότης να του κόβεις απόδειξη παροχής υπηρεσιών από το μπλοκάκι (που ανέφερα και πιο πάνω ;)) που θα σου θεωρήσει η εφορία όταν κάνεις έναρξη.

 

Καλώς ήρθες στον κόσμο μας συνάδελφε.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης με το καθεστώς του Ελεύθερου Επαγγελματία, θα πρέπει κάθε τρίμηνο να κάνεις δήλωση ΦΠΑ άσχετα εαν έχεις κόψει ή όχι Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (=μπλοκάκι)

Επίσης δεν δικαιούσαι άδειες (ασθενείας ή διακοπών) και δεν δικαιούσαι αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης.

Link to comment
Share on other sites

ααααααα αυτα ειναι τα ωραια!αν ειναι ποτε δυνατον!!!σοκαριστηκα τωρα η αληθεια ειναι.οπως και να εχει ευχαριστω πολυ παιδια για τη βοηθεια, βουταω και εγω στα βαθεια σιγα σιγα...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Επαναφέρω το τόπικ γιατί ως νέος μηχανικός και εγώ,θέλω μία διευκρίνιση σχετικά με το 'μπλοκάκι'. 'Οταν είσαι σε μία εταιρία με μπλοκάκι,δεν δικαιούσαι 13 και 14ο μισθό και άδειες;

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ ''thanasisrou''':

1. Εάν θέλεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, δώσε στο ΤΕΕ και αναγκαστικά(αυτομάτως) γράφεσαι το ΤΣΜΕΔΕ (με 975€ το εξάμηνο).

2. Αν γραφτείς στο ΤΣΜΕΔΕ και είσαι άνεργος, θα πρέπει να το πληρώνεις από την τσέπη σου.

3. Τώρα εάν προσληφθείς κάπου, λογικά θα είσαι με απόδειξη παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι).

Όλα όσα συνεπάγονται από το μπλοκάκι θα τα κανονίσεις με τον εργοδότη. Δηλ. να κανονίσεις τον μισθό σου και από εκεί και πέρα να σου πληρώνει κυρίως το ταμείο. Ακόμα και τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειες, συμφωνία είναι. Μπορεί και να στα δώσει.

4. Υποχρεώσεις από μπλοκάκι: α) ΦΠΑ κάθε τρίμηνο (στο πληρώνει αδιαπραγμάτευτα) ο εργοδότης, β)βιβλίο εσόδων-εξόδων, γ)εκκαθαριστική ΦΠΑ, δ)συγκεντρωτική δήλωση προμηθευτών μία φορά το χρόνο.

5. Και τώρα το καλό: το 20% του ποσού που θα κόβεις με μπλοκάκι,λογικά θα το παίρνεις επιστροφή από την εφορία με την υποβολλή της φορολογικής σου δήλωσης.

Παράδειγμα : παίρνεις 1000Ε Χ 12μισθούς = 12.000Ε. Τα 2400Ε θα παρακρατούνται από τον εργοδότη, ανεξάρτητα από τον μισθό σου και θα τα παίρνεις πίσω.

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε, κ εγω τοτε περασα κ πηγα απο τα κεντρικα του ΤΣΜΕΔΕ να παρω το φακελο που ηταν να μου ταχυδρομησουν...Αλλιως ακομα θα περιμενα οπως κ συ...Τι να σου πω, αν θες πηγαινε καμια βολτα ή παρ τους κανα τηλ να δεις αν τα χουν ταχυδρομησει

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.