Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συνένωση μη αρτίων γηπέδων εκτός σχεδίου


Recommended Posts

20 ώρες πριν, theofani said:

Καλησπέρα συνάδελφοι. Εξετάζω μία πιθανή περίπτωση συνένωσης 4 όμορων γηπέδων του ίδιου ιδιοκτήτη με 4 συμβόλαια αγοράς το 2022. Τα δύο από αυτά είναι πάνω από 4 στρέμματα και προ του 85 με κτίρια νομίμωςυφιστάμενα, ενώ τα άλλα δύο μικρότερα των 4 στρεμμάτων μεταξύ 85-2003 αδόμητα. Αν θεωρήσουμε ότι η τοις πράγμασι συνένωση πραγματοποιηθεί σήμερα, λόγω έκδοσης αδείας, θα έχουμε ένα γήπεδο άρτιο, αλλά για να είναι οικοδομήσιμο θα πρέπει να έχει πρόσωπο 25μ. σε αναγνωρισμένη οδό προ 23; Τα κτίρια που υφίστανται νομίμως, θα θεωρηθούν ως διάσπαση όγκου στην νέα άδεια και θα δημιουργήσουν πρόβλημα; 

Υπάρχει κάποια άποψη στα παραπάνω ερωτήματα; Ειδικά για την χρονολογία της συνένωσης, με έχει μπερδέψει αρκετά η άποψη συναδέλφων που θεωρούν ως ημερομηνία τοις πράγμασι συνένωσης την ημερομηνία μεταγραφής των συμβολαίων απόκτησης των γηπέδων για τον έλεγχο της οικοδομησιμότητας, ενώ η εγκύκλιος αναφέρει: «... Ο χρόνος συνένωσης δεν αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τον έλεγχο της αρτιότητας οικοδομησιμότητας, αφού προϋπόθεση για την εφαρμογή της παρ.6 του άρθρου 33 του ν.4759/20 είναι τουλάχιστον ένα από τα γήπεδα που συνενώνονται να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του προαναφερόμενου νόμου.»
 

Edited by theofani
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 216
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1. Σύμφωνα με την  1296/06 απόφαση του ΑΠ "...Σε περίπτωση που τα όμορα οικόπεδα ή γήπεδα του αυτού ιδιοκτήτη δεν είναι άρτια, έστω και αν αποκτήθηκαν με διαφορετικά συμβόλαια, δεν διατηρούν την αυτοτέλειά τους και εξετάζονται ως ενιαία ιδιοκτησία. ....". Άρα τα μικρότερα των 4000 μ², αν είναι όμορα, θεωρούνται ως ένα (συνενωμένα)

2. Οποιαδήποτε πράξη επιφέρει σήμερα συνένωση, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι (με τα σημερινά δεδομένα, μιας και σήμερα δημιουργείται το νέο γήπεδο) η υπάρχουσα δόμηση δεν αντίκειται στα σημερινά επιτρεπόμενα, και διασφαλίζεται (με τα σημερινά ισχύοντα) η αρτιότητα-οικοδομησιμότητα του ενιαίου γηπέδου

Αν υπάρχει οποιαδήποτε ασυμφωνία μεταξύ της ανωτέρω απόφασης κι εγκυκλίων, υπερισχύει η απόφαση του ΑΠ, δεδομένου ότι, πέραν των άλλων, έχει συυνταγματικό έρεισμα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και επανέρχομαι. Στην περίπτωση που τα αγορασθέντα 4 όμορα γήπεδα από τον ίδιο αγοραστή - ιδιοκτήτη το 2022, ανήκαν σε ίδιους συνιδιοκτήτες - πωλητές, με ημερομηνία τελευταίου συμβολαίου το 1992, σύμφωνα με την 1296/06, τα γήπεδα θεωρούνται ως ενιαία έκταση από τότε, δηλαδή το 1992. Με την έκδοση Ο.Α. σήμερα, απο τον νέο ιδιοκτήτη, θα εξετάζαμε την οικοδομησιμότητα του ενιαίου γηπέδου ως μεταγενέστερο του 2003 ή ως μεταξύ 85 - 2003;

Edited by theofani
Link to comment
Share on other sites

Ως χρόνος δημιουργίας του ενιαίου, θεωρείται ο χρόνος απόκτησης του τελευταίου γηπέδου. 

Επισημαίνω ότι (σύμφωνα με την ανωτέρω απόφ. ΑΠ), για να θεωρηθούν αυτοδίκαια συνενωμένα, θα πρέπει να ήταν όλα μη άρτια.

Όμως, αν κατάλαβα καλά, ο σημερινός ιδιοκτήτης κατασκεύασε οικοδομές στα άρτια? Αν είναι έτσι, τί έδειξε στις άδειες? Αν τα έχει δείξει ξεχωριστά, δεν υπάρχει συνένωση από τότε.

 

Link to comment
Share on other sites

Τις άδειες στα άρτια τις είχαν εκδώσει οι πρώην ιδιοκτήτες, αυτοί που πούλησαν στον σημερινό ιδιοκτήτη, σε κάθε άρτιο ξεχωριστά. Με αυτόν τον τρόπο, η τοις πράγμασι συνένωση, από ότι καταλαβαίνω, μπορεί να θεωρηθεί μόνο από τον σημερινό ιδιοκτήτη και συνεπώς, αν ο σημερινός ιδιοκτήτης εκδώσει άδεια σήμερα για το ενιαίο, αυτό θα ελεγχθεί ως μετά το 2003. Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Ως συνενωμένα μπορούν να θεωρηθούν από το χρόνο απόκτησης του τελευταίου, με την  προϋπόθεση η υπάρχουσα δόμηση στο ενιαίο να μην υπερέβαινε την επιτρεπόμενη τότε.

Εάν εκδοθεί άδεια σήμερα, ο έλεγχος (επί του ενιαίου) θα γίνει με τα σημερινά ισχύοντα

 

Link to comment
Share on other sites

Σε συνέχεια όσων σωστά γράφει ο "τέτρις".

Θα πρέπει να γίνει καλή αποτύπωση του "συνολικού" πλέον γηπέδου και προπάντων τα κτίσματα, για να κάνεις τον έλεγχό, αν μπορεί, με την νέα πλέον μορφή- γεωμετρία, να δεχθεί ένα νέο κτίσμα!

Δεν μας έδωσες τα εμβαδά των υπαρχόντων κτισμάτων, αλλά και του συνολικού εμβαδού του νέου γηπέδου . 

Καθως επίσης & πως είναι τοποθετημένα τα υπάρχοντα κτίσματα.   

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.