Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επένδυση σε Φωτοβολταϊκό πάρκο


Fokos

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, σημερα βρηκα το φορουμ και απο το πρωι "παθανε" τα ματια μου απο το πολυ διαβασμα, ειδα πολλα χρησιμα πραγματα και μπραβο σας.

Βεβαια για καποιον που δεν εχει την απαραιτητη εμπειρια και γνωση ειναι λιγο δυσκολο να οργανωσει ολες αυτες τις πληροφοριες που ειναι σε διαφορα τοπικς εδω μεσα, γιαυτο ειπα να φτιαξω ενα νεο ποστ και να θεσω τις ερωτησεις - αποριες μου ( σιγουρα εχουν απαντηθει σε καποια σελιδα καποιου αλλου ποστ )

Αρα εξ αρχης ζηταω συγνωμη για την επαναληψη και θα ηθελα αν γινεται να κανουμε εναν διαλογο γενικο για την επενδυση σε φωτοβολταικο παρκο.

 

Να κανω μια εισαγωγη, εχω προσφατα κανει αποκεντρωση και κατοικο σε ενα χωριο στη Πελοπόννησο, εχω καποια στρεμματα γης απο τους γονεις μου και μπηκα στη διαδικασια να ψαξω τι "παιζει" με τα φωτοβολταικα.

Καταλαβα οτι τη συγκεκρημενη εποχη ειναι λιγο ακυρο να συζητας για τετοια επενδυση καθως ειναι στα "σκαρια" ο νεος νομος, οποτε κανεις δεν ειναι σιγουρος για τιποτα.

Τελος παντων, σαν γενικη ιδεα εγω εχω για ενα 100ρι παρκο σε περιπου 3 στρεμματα γης που εχω, εκτος οικισμου, με κολωνα της Δεη στα 50 μετρα ( εχει φερει ενας γειτονας λογο γεωτρησης ), με αγροτικο δρομο και σε αποσταση 5-6km απο τη θαλασσα.

 

Εχω παρα πολλες αποριες και τα εχω σκορπια στο κεφαλι μου, θα τα αναφερω καπως επιγραμματικά σε στυλ διατυπωσης - ερωτησης

1.Παιρνεις προσφορες απο τις διαφορες εταιριες

2.για παρκο ανω των 20kw θες εξαιρεση απο την ΡΑΕ, αλλα με τα λεγομενα του νεου νομο, θα καταργηθει αυτο και δεν θα χρειαζεται κανεις αδεια ή εξαιρεση απο την ΡΑΕ

3.Απο εκει και περα, μαζευεις ολη τη χαρτουρα, μαζι με τοπογραφικα και είτε τρεχεις μονος σου σαν το Βεγγο και γινονται τα νευρα σου τσαταλια, σε Νομαρχιες, Δασαρχεια κλπ κλπ κλπ, ειτε πας σε καποια εταιρια και τρεχουν αυτοι για σενα

4.Αν γινουν ολα αυτα, πας στη ΔΕΗ και εκει αν τηρείς οι προϋποθέσεις ειναι υποχρεωμενοι να προσφερουν συμβαση για 10+10 χρονια ( κατι διαβασα για 25 στον νεο νομο ) με τιμη αυτη τη στιγμη 0.45€ ( για εδω που ειμαι εγω )

5.Αν παρεις και την συμβαση με τη ΔΕΗ, πας σε μια τραπεζα ( αν δεν εχεις τα λεφτα ή αν απλα δεν θες να τα βαλεις ολα εξ αρχης απο τη τσεπη σου ) και η τραπεζα τριβει τα χερια της και σου δινει το 75 ακομα και το 100% της επενδυσης.

6.Ξεκινας την κατασκευη του παρκου σου, ενω εχεις διαλεξει την εταιρια, τον εξοπλισμο κλπ κλπ κλπ και αρχιζεις να κανεις τζιρους (να τα παιρνεις και να τα τρως στα μπουζουκια ή να πληρωνεις το δανειο σου, αναλογα τι "κινηση" εχει κανει ο καθενας )

 

Καπως ετσι τα εχω στο κεφαλι μου, πειτε μου αν ειμαι εστω και λιγο μεσα στο κλιμα ή αν εχω χασει εντελως τη μπαλα!!!

 

Απο εκει και περα, θελω να ρωτησω κατι που μου ειπαν σημερα όσων αφορα το ρεύμα, πρεπει να εχω κοντα μου κολόνα - σταθμό μεσης τασης για >20? και αν ναι θα μπορεσω να το βρω καπως μεσω της ΔΕΗ? Ο γείτονας εχει φερει κολόνα για ρεύμα λόγο γεώτρησης και παροτι δεν εχω ιδεα αν ειναι μεσης η χαμηλης τασης, φανταζομαι πως ειναι χαμηλης. Και τι προβλημα μπορει να μου δημιουργησει αυτο εμενα ?

 

Τελος ας παμε λιγο και στο θεμα επενδυσης. Με μια μικρη ερυνα που εχω κανει το κοστος για την "με το κλειδι στο χερι " κατασκευη ενος παρκου 100kw ξεκιναει απο 260-270 χιλιαρικα για τα στατικα και μπορει να φτασει και τα 400 χιλιαρικα για 2 αξονικα μονοκρυσταλικα trackers. Μιλαω για Γερμανους και οχι για Κινεζους, σε κινεζους απο οτι ειδα πεφτεις ενα 20% πιο κατω. Η σκεψη μου ειναι, χωρις αναπτυξιακο νομο!!Γιατι να βαλω λεφτα... αφου η τραπεζα ( καποιες τραπεζες ) μου δινουν το 100% της επενδυσης σε δανειο με επιτοκιο 5-5.5%, αφηνω το χωραφι με τον ηλιο να "γεννάει' ρευμα, το ρευμα θα "γενναει" λεφτα, τα λεφτα θα τα παιρνει η τραπεζα για 6-7 χρονια και οταν με το καλο παρει η τραπεζα τα λεφτακια της μετα απο καποια χρονια, θα αρχισει να γεμιζει και εμενα η τσεπη μου !!! Ακουγεται πολυ "καπως" η ολη λογικη... αλλα διαφωνει καποιος? Εκτος αν καπου δεν εχω καταλαβει κατι σωστα... τοτε παω πασο...

 

Κουραστικα εγω ο ιδιος που τα γραφω... φανταζομαι θα σας κουρασω και εσας αν το διαβασετε, οποτε το σταματαω εδω ( προς το παρων ) και ελπιζω καποιος να μπει στο κοπο να το διαβασει και να απαντησει 8-)

 

Περιμένω απόψεις, απαντήσεις, σχόλια, καλοπροαίρετα και μη, θετικά και αρνητικά

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ωραιος ρε φιλε.Εχω αρχισει και εγω το ψαχνω αλλα εσυ το εχεις ψαξει πιο πολυ απο εμενα

 

Οτι δεν θα χρειαστε εξαιρεση απο ΡΑΕ το λενε και αλλου.Εγω σκεφτομαι εαν γινεται να κανεις πολλα 20kw για να το γλιτωσεις αυτο

 

Μακαρι να απαντησει καποιος σε ολα τα ερωτηματα σου

Link to comment
Share on other sites

Ωραιος ρε φιλε.Εχω αρχισει και εγω το ψαχνω αλλα εσυ το εχεις ψαξει πιο πολυ απο εμενα

 

Οτι δεν θα χρειαστε εξαιρεση απο ΡΑΕ το λενε και αλλου.Εγω σκεφτομαι εαν γινεται να κανεις πολλα 20kw για να το γλιτωσεις αυτο

 

Μακαρι να απαντησει καποιος σε ολα τα ερωτηματα σου

 

Αν εχω καταλαβει καλα,

με βαση το τωρινά δεδομενα μπορεις να το κανεις αυτο, με οριο τα 100kw παλι. 5 20αρια δηλαδη.

 

Αν ομως ισχυει αυτο για "καταργηση" της εξαιρεσης απο την ΡΑΕ με το νεο νομοσχεδιο, τοτε δεν υπαρχει λογος να μπεις σε αυτη τη διαδικασια.

Link to comment
Share on other sites

νομιζω πρεπει να ειναι αρτιο και οικοδομισιμο το αγροτεμαχιο δηλαδη 4στρ?

 

και πως γινεται το100kw να καταμεριζεται σε 20x5kw και να το εντασεις στο αναπτυξιακο νομο σαν ενα εργο?πρεπει το αγροτεμαχιο να χωριστει σε 5 κομματια??μπερδεμα ειναι

 

τελοςπαντων ας απαντησουν πρωτα στα δικασου ερωτηματα γιατι ετσι χαλαω και το thread

Link to comment
Share on other sites

Με τον νεο νομο δεν θα απαιτειται ΡΑΕ ή η διαδικασια για κατω απο 100 θα απλοποιηθει.. Μιλωντας με καποιον που ειναι ηδη στο χωρο, πιστευει οτι ο "γραφειοκρατικος" χρονος θα πεσει στους 4 μηνες..

Link to comment
Share on other sites

Και εγω τετοια πληροφοριση εχω.

Ας επιστρεψουμε στο αρχικο μου ποστ please.

Περιμενω αποψεις - προτασεις - παρατηρησεις :)

Link to comment
Share on other sites

Επειδη εχω μπερδευτει λιγο... μια σημαντικη ερωτηση...

Πηρα το τοπογραφικο σημερα και λεει :

"Το αγροτεμαχιο με στοιχει ( ****) Εμβαδου Εολ=2419,84τμ ειναι εκτος σχεδιου και εκτος ζωνης του Δημου ** του Νομου ** βρισκεται στην κτηματικη περιφερεια του Δ.Δ** στη θεση ** ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αρτιο και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οικοδομησιμο και ΔΕΝ επιτρεπεται η δομηση του συμφωνα με τις ισχυουσες πολεοδομικες διαταξεις.

Το ανωτερο αγροτεμαχιο δεν υπαγεται στις διαταξεις του Ν.1337/83 επομενως δεν οφειλει εισφορα σε γη και χρημα"

 

 

Αυτο τωρα ειναι θετικο η αρνητικο για την επενδυση? Γιατι καπου διαβασα κατι για "Αρτιο" κλπ αλλα δεν μπορω να το βρω τωρα...

 

Οποιος ξερει ας απαντησει παρακαλω

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω να μπορείς να βγαλεις άδεια ξεχωριστά για 5x20 kw. H αδειοδότηση θα πρέπει να βγει για τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ. Ίσως κατα τη λειτουργία του να μπορέσεις το διαχωρίσεις ως προς την ισχύ του (χωρίς να είμαι πολύ σίγουρος) αλλά δε νομίζω να σε συμφέρει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.