Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εκπιπτώμενες δαπάνες ελεύθερου επαγγελματία Μηχανικού


Haralabis

Recommended Posts

ευχάριστο. ισχύει για όλους τους ελ/επ; ή μόνο για τους μη μισθωτούς; και τι παραστατικό πρέπει να ζητήσεις από το πανεπιστήμιο;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν έχω ιδέα.

Μια τυχαία συνάντηση είχα, όπου η άποψη του είναι εντελώς αντίθετη με άλλου λογιστή. Γι'αυτό ρωτάω αν κάποιος γνωρίζει τι ισχύει τελικά 

Link to comment
Share on other sites

Για ρίξε μια ματιά εδώ: https://tee-kdth.gr/wp-content/uploads/2017/09/seminar.pdf

Εμμέσως λέει ότι εκπίπτουν από το εισόδημα αν είναι στο εσωτερικό.

Ο εισηγητής είναι συνεργάτης του ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

πολύ έμμεσα το λέει όμως, δίνοντας την εντύπωση ότι τα μεταπτυχιακά γίνονται οπωσδήποτε στο εξωτερικό.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον συνονόματο παραπάνω.

Προσωπικά πάντως δεν θα θα θεωρούσα, ότι:

13 hours ago, curzondax said:

Εμμέσως λέει ότι εκπίπτουν από το εισόδημα αν είναι στο εσωτερικό.

Διότι:

1ον) Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο εύκολα, ότι εμμέσως λέει και ότι: επειδή γενικότερα οι φορολογικές διατάξεις έχουν κάποια αναλογικότητα δεν μπορούν να εκπέσουν (ούτε και του εσωτερικού το μεταπτυχιακό).

2ον) Θεωρώ ότι για να πούμε κάποια γνώμη, (ΙΣΩΣ!!!!) κάτι στο ότι αν εκπίπτουν ή αν δεν εκπίπτουν, και αυτό με πολύ μεγάλη επιφύλαξη, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι αναγράφει το έγγραφο (ΚΑΙ ως ερώτημα ΚΑΙ ως απάντηση) που μνημονεύεται στις σημειώσεις του συγκεκριμένου ενημερωτικού σεμιναρίου.

3ον) Στις σημειώσεις του σεμιναρίου αναφέρει " ...  σύμφωνα με την  § 2 του άρθρου 49 του Κ.Φ.Ε ...", όπου το άρθρο αυτό είναι του τότε ισχύοντα ν.2238/1994 (ΚΦΕ), πέραν του ότι το άρθρο αυτό έχει καταργηθεί για τις διαχειριστικές χρήσεις που αρχίζουν από 1ης Ιανουαρίου 2010 και μετά, με την παρ.6 άρθρου 7, ν.3842/2010, ο νόμος αυτός [ν.2238/1994 (ΚΦΕ)] έχει καταργηθεί και στο σύνολό του από την 31/12/2013 με την παρ.25 άρθρο 72 ν.4172/2013 (τωρινού ισχύοντα ΚΦΕ)

4ον) Οι συγκεκριμένες σημείωσεις του σεμιναρίου είναι προ του ν.4172/2013 (ΚΦΕ) ως σήμερα ισχύει (μάλλον κάπου στο 2010 πρέπει να είναι και όχι χρονικά αν κάποιος έλεγε ότι είναι τότε που φαίνεται στο link).

Οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην υιοθέτηση γενικότερα των όσων αναγράφουν οι σημειώσεις, διότι πολλά από αυτά που αναφέρει (π.χ. στις εκπιπτόμενες δαπάνες, αλλά και σε άλλα σημεία) δεν ισχύουν πλέον, και μπορούμε πολύ εύκολα να οδηγηθούμε σε λανθασμένες αποφάσεις/συμπεράσματα.

Η γνώμη μου (με ότι βάρος αυτή έχει ως μη ειδικού) είναι:

α) ότι σε κάθε περίπτωση για τον έλεγχο του αν μια δαπάνη εκπίπτει ισχύει πλέον αυτό που έγραψα παραπάνω, δηλαδή:  

On 7/31/2020 at 11:47 AM, georgegaleos said:

Όποια δαπάνη πληροί τα κριτήρια του άρθρου 22 ως σήμερα ισχύει και συγχρόνως δεν εμπίπτει στον περιοριστικό κατάλογο των μη εκπιπτόμενων δαπανών του άρθρου 23 ως σήμερα ισχύει, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης. 

β) Αν για την δαπάνη του μεταπτυχιακού τεκμηριωθεί επαρκώς η παραγωγικότητά της για την επιχείρηση και ότι το μεταπτυχιακό είναι προς το συμφέρον της επιχείρησης (π.χ, αν μπορέσει ο μηχανικός να τεκμηριώσει ότι το μεταπτυχιακό θα συμβάλλει π.χ. στην απόκτηση δεξιοτήτων του σχετικές με το επάγγελμά του KAI να τεκμηριώσει ότι το μεταπτυχιακό π.χ. ως εξειδίκευση θα βελτιώσει την αποδοτικότητά του μηχανικού), τότε θεωρώ ότι εκπίπτει.

γ) Κάθε δαπάνη πλέον αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, και εξετάζεται ξεχωριστά κατά τον έλεγχο ως προς την εκπεσιμότητά της.

δ) Μεγάλη προσοχή όταν εκπίπτουμε "περίεργες, δύσκολες" δαπάνες, διότι, όπως έγραψα:  

On 7/31/2020 at 11:47 AM, georgegaleos said:

... το τι συμφέρει την επιχείρηση και ποια δαπάνη θα της αποφέρει άμεσα ή έμμεσα κέρδος δεν μπορεί να το κρίνει ο ελεγκτής, παρ' όλα αυτά το συγκεκριμένο κριτήριο έχει μία επικίνδυνη (!!) υποκειμενικότητα, αφού στο "τέλος της ημέρας" ο έλεγχος μπορεί να αποφασίσει ότι μία δαπάνη δεν είναι προς το συμφέρον της επιχείρησης και να την προσθέσει στις λογιστικές διαφορές. Βέβαια από την άλλη υπάρχει και η δυνατότητα προσφυγής στην ΔΕΔ.


 

Edited by georgegaleos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 λεπτά πριν, georgegaleos said:

αν μπορέσει ο μηχανικός να τεκμηριώσει ότι το μεταπτυχιακό θα συμβάλλει π.χ. στην απόκτηση δεξιοτήτων του σχετικές με το επάγγελμά του KAI να τεκμηριώσει ότι το μεταπτυχιακό π.χ. ως εξειδίκευση θα βελτιώσει την αποδοτικότητά του μηχανικού), τότε θεωρώ ότι εκπίπτει.

Συμφωνούμε. Θεωρώ ότι ο Μηχανικός θα κάνει μεταπτυχιακό στο αντικείμενό του επειδή πιστεύει ότι θα τον βελτιώσει στο επάγγελμα. Δε θεώρησα ότι πάει για Μεταπτυχιακό στην Αστρολογία (ΥΓ δε θα πω εύκολα κάποια άλλη επιστήμη διότι ποτέ δεν ξέρεις τι βοηθάει (πολύ)).

Link to comment
Share on other sites

Από την μία οι λογιστές δεν συμφωνούν μεταξύ τους, από την αλλή παίρνω τηλέφωνο να ρωτήσω στην ΔΟΥ και δεν το σηκώνει κανείς

και να θες να είσαι τίμιος σε αυτή την χώρα δεν γίνεται

Ξέρει κανείς κανένα email της εφορίας που να απαντάνε σε τέτοιου είδους ερωτήματα;

Link to comment
Share on other sites

Το καταλαβαίνω αν υπάρχει μερική αβεβαιότητα αλλά πιστεύω ο georgegaleos το τεκμηρίωσε επαρκώς διότι από τη μία ισχύει ο Ν4172/13 και επιτρέπεται αν συμφωνεί με το Αρθ-22 και δεν απαγορεύεται από το Άρθ-23. Το 22 προϋποθέτει ότι το μεταπτυχιακό ωφελεί την επιχείρηση οπότε είναι εύκολα εντάξει αν είναι άμεσα του αντικειμένου (και ο επαγγελματίας πιστεύει ότι το χρειάζεται) και είναι ΟΚ σε περιπτώσεις επικουρικής γνώσης όπως υπολογιστές και ίσως πράγματα όπως διοίκηση (αν και ποτέ Αστρολογία). 

Ο georgegaleos έχει πολύ καλές γνώσεις λογιστικών θεμάτων οπότε θα θεωρούσα τη γνώμη του τουλάχιστον "50% λογιστή".

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχω σύμβαση με εταιρία και καθημερινά παρέχω τις υπηρεσίες μου στην έδρα της. Η έδρα της από τη δική μου απέχει 30 χλμ (60 δηλαδή πήγαινε έλα). Μετακινουμαι με το ιδιωτικό μου αυτοκίνητο. Μπορώ να περάσω τις βενζίνες ως δαπάνη; το ΦΠΑ αυτών; τι άλλο θα μπορούσα να κάνω; γίνεται να το κάνω επαγγελματικο το αυτοκίνητο; είναι μεγάλο το κόστος (που το θεωρώ έξοδα του επαγγέλματος) μηνιαία... 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.