Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εκπιπτώμενες δαπάνες ελεύθερου επαγγελματία Μηχανικού


Haralabis

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

δες το από την άλλη: Οι απαντήσεις δόθηκαν. Όποιος θέλει ανάλυση υπάρχουν οι αρμόδιοι επαγγελματίες επί πληρωμή.

Ή υπάρχει και ο @georgegaleos....

Link to comment
Share on other sites

Κάποιος ΕΕ, που φορολογείται σαν μισθωτός. δεν μπορεί να έχει κανένα επαγγελματικό έξοδο (πλήν ΕΦΚΑ που πληρώνει ο εργοδότης).

Ότι έξοδο περαστεί στα βιβλία, πρέπει να  "αναμορφωθεί"

Βενζίνες δεν έχει νόημα να περαστούν σαν έξοδο, αφού ο ΦΠΑ βενζίνης επιβατικού, δεν εκπίπτει σε καμμία περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

On 9/17/2020 at 7:58 PM, eng11 said:

Έχω σύμβαση με εταιρία και καθημερινά παρέχω τις υπηρεσίες μου στην έδρα της. Η έδρα της από τη δική μου απέχει 30 χλμ (60 δηλαδή πήγαινε έλα). Μετακινουμαι με το ιδιωτικό μου αυτοκίνητο. Μπορώ να περάσω τις βενζίνες ως δαπάνη; το ΦΠΑ αυτών; τι άλλο θα μπορούσα να κάνω; γίνεται να το κάνω επαγγελματικο το αυτοκίνητο; είναι μεγάλο το κόστος (που το θεωρώ έξοδα του επαγγέλματος) μηνιαία... 

(A) Ο κανόνας σύμφωνα με τον ν.4172/2013, είναι ότι όποια δαπάνη πληροί τα κριτήρια του άρθρου 22 και συγχρόνως δεν εμπίπτει στον περιοριστικό κατάλογο των μη εκπιπτόμενων δαπανών του άρθρου 23, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.

Αναφορικά στο ΦΠΑ, εφόσον είναι ιδιωτικό αυτοκίνητο (και όχι αυτό λέμε "επαγγελματικό", αν και δεν υπάρχει τέτοια έννοια ως τύπος οχήματος... έχει συζητηθεί το θέμα του "επαγγελαμτικό" στο forum), τότε:

Ως προς την φορολογική αντιμετώπιση:

i) Ως προς την φορολογία ΦΠΑ δεν εκπίπτει. (Αν ήταν "επαγγελματικό" εκπίπτει και ο ΦΠΑ με τις περιοδικές ΦΠΑ)

ii) Ως προς την φορολογία εισοδήματος ο φόρος ενσωματώνεται στην αξία, ήτοι (ο ΦΠΑ) εξοδοποιείται και μειώνει τα φορολογικά αποτελέσματα της επιχείρησης, ήτοι (ο ΦΠΑ) θα ενημερώσει τα έξοδα στο Ε3, αλλά στις ΜΥΦ ξεχωριστά ως αξία και ξεχωριστά ως φόρος (ΦΠΑ) για να υπάρχει συμφωνία με τον αντισυμβαλλόμενο (εφόσον "κοπέι" τιμολόγιο) για να μην εμφανίζονται αποκλίσεις, αλλά το ίδιο ξεχωριστά τα ποσά και αν λάβεις απλή απόδειξη.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναφέρουν αριθμό κυκλοφορίας οχήματος ΤΥΠΩΜΕΝΟ και ΟΧΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ.
Δηλαδή ο φόρος δεν εκπίπτει από τον φόρο των εκροών της αντίστοιχης περιόδου, αλλά μπορεί να αναγνωρισθεί ως φορολογική δαπάνη. Αν λάβεις απόδειξη λιανικής πώλησης καυσίμων (όριο τα 100€), πρέπει να έχει τη σφραγίδα του εκδότη και τον αριθμό κυκλοφορίας του μεταφορικού του μέσου, όχι γραμμένο με το χέρι (αυτό ισχύει από 9/4/2019 με σχετική εγκύκλιο, δεν την έχω πρόχειρη), αλλά να εκτυπώνονται από το εμπορικό σύστημα του πρατηρίου. 
Από 100,01€ και πάνω, απαιτείται η έκδοση τιμολογίου πώλησης με πλήρη στοιχεία του επαγγελματία και εννοείται τον αριθμό κυκλογορίας.
Προσοχή διότι "από την μία" η απλή απόδειξη διευκολύνει την συναλλαγή, αλλά "από την άλλη" δεν δικαιολογείται γενικευμένη χρήση αποδείξεων λιανικής.

Ως προς τη λογιστική αντιμετώπιση:

Σχετική η ΣΛΟΤ.2669 ΕΞ 28.12.2015 "Ενσωμάτωση του ΦΠΑ ως έσοδο και δαπάνη"

 

 

3 hours ago, georgios_m said:

το να περνάς τις βενζίνες στις δαπάνες συμβαδίζει με την φορολογία ως μισθωτού;

Εφόσον είναι επαγγελματική δαπάνη και πληρεί τα παραπάνω στο (Α), πρέπει να καταχωρηθεί, πόσο μάλλον αν έχει τιμολογηθεί με τιμολόγιο.
Οπότε στο τέλος του έτους θα γίνει η αναμόρφωση (με κάποιο ποσοστό, εσύ θα κρίνεις) εφόσον κάποιο μέρος της δαπάνης αφορά σε προσωπικές ανάγκες.
Αναφορικά σε αυτό που ρωτάς, την απάντηση την έδωσες μόνος σου: ".... ως μισθωτού". Προφανώς καταλαβαίνω ότι εννοείς ότι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των διατάξεων της περ. στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ) (δηλ. έχεις 1-3 εργοδότες κλ κλπ) φορολογείσαι σαν μισθωτός (φορολογικά δεν είσαι μισθωτός). Στην περίπτωση αυτή, φορολογικά εξακολουθείς να είσαι "φ.π. πρόσωπο ελ. επαγγελματίας" απλά αλλάζει ο τρόπος φορολόγησής σου.

Εκπίπτουν οι όλες οι δαπάνες σύμφωνα που πληρούν το παραπάνω (Α) (μεταξύ αυτών και των των καυσίμων που συζητάμε, όπως έγραψα παραπάνω), απλά αφαιρούνται μόνο οι καταβληθείσες ασφαλσιτικές εισφορές (είτε αυτές που καταβάλλεις εσύ μέσω ειδοποιητηρίων, είτε αυτές που καταβάλλονται από τον εργοδότη σου και σε εσένα φαίνονται ως κρατήσεις εφόσον έχεις ένταχθεί ασφαλιστικά στη ρύθμιση του άρθρου 39, παρ. 9,  του ν.4387), δηλαδή μεταξύ των άλλων δαπανών σου που δεν αφαιρούνται, δεν θα αφαιρεθούν και οι δαπάνες καυσίμων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήγματος.
Δηλαδή εκπίπτουν κανονικότατα, απλά εφόσον εμπίπτεις στο άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013 είναι αδιάφορες στον υπολογισμό του φορολογητέου, απλά δηλαδή δεν μετέχουν/δεν αφαιρούνται, και όχι δεν εκπίπτουν.

Έτσι εξάλλου είναι "στημένο" και το Ε3, συμπληρώνεις κανονικά το Ε3, οπότε αν υποθετικά αγνοήσεις αρχικά ότι εμπίπτεις στο άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013 πρέπει να εξάγεται --αγνοώντας ότι εμπίπτεις στο άρθρου 12, παραγρ. στ'--- το ορθό φορολογητέο αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα εκπιπτόμενα ή αναμορφούμενα έξοδα. Και στην συνέχεια με την επιλογή στην πρώτη σελίδα του κωδ.007 "Ναι" και τον κωδ.006="ΟΧΙ" απλά το σύστημα αγνοεί όλες τις δαπάνες πλην των εισφορών, καθώς συμπληρώνεται και στο Ε1 ο κωδ.019, οπότε αλλάζει και ο τρόπος φορολόγησής σου.

 

Edited by georgegaleos
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 9/19/2020 at 7:56 PM, georgegaleos said:

(A) Ο κανόνας σύμφωνα με τον ν.4172/2013, είναι ότι όποια δαπάνη πληροί τα κριτήρια του άρθρου 22 και συγχρόνως δεν εμπίπτει στον περιοριστικό κατάλογο των μη εκπιπτόμενων δαπανών του άρθρου 23, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Αφού η θέρμανση είναι προς το συμφέρον της επιχείρησης, τότε εκτιμώ ότι το κόστος της εκπίπτει, έστω και υπολογίζοντας το 1/3, όπως με τα κοινόχρηστα

Edited by gp1
Link to comment
Share on other sites

Η φορολογική νομοθεσία δεν ορίζει ποσοστό (ούτε στα κοινόχρηστα). Εϊναι καθαρά δική σου επιλογή το ποσό (ή το ποσόστό) που θα αναμορφώσεις και θα μπορείς γενικότερα να αιτιολογήσεις σε πιθανό έλεγχο. Αν θεωρείς (και μπορείς να αιτιολογήσεις την δαπάνη) μπορείς να την εκπέσεις στο 100% όπως μπορε΄ςι να την εκπέσεις και κατα 0,01%. Αυτό που θέλω να πω μεείανι ότι πλεόν δεν υπάρχει ποσοστό ... αρκεί να πληρούνατι τα παραπάνω που έγραψα.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 15/4/2010 at 2:10 ΜΜ, Topap said:

To 1/3, σε όλα που αναφερεις.

Πολύ ενδιαφέρον... Άρα το προ δεκαετίας, νούμερο 2 post του παρόντος νήματος δεν ισχύει...

Edited by gp1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.