Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εκπιπτώμενες δαπάνες ελεύθερου επαγγελματία Μηχανικού


Haralabis

Recommended Posts

Λοιπόν παληκάρια πήξτε με τις απαντήσεις.

 

Θα αναφέρω απλά την εμπειρία μου:

με το ΤΕΕ (ΤΜΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ, [email protected])

με το ΤΣΜΕΔΕ (ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Ε.Τ.Α.Α. ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & Ε.Δ.Ε., [email protected])

 

Και στους δύο απέστειλα το παρακάτω mail.

Οι απόψεις τους διαφέρουν.

Απλα τις παραθέτω και ο καθείς βγάζει τα συμπεράσματά του και πράττει ανάλογα.

 

Αναφορικά στο mail που έστειλα:

"Κύριοι,

δια της παρούσας και προκειμένου να καθορισθεί ο τρόπος της καθαρά φορολογικής αντιμετώπισης των αναδρομικών εισφορών του Β'11, τα οποία αναρτήθηκαν την 12/12/2016 στον ιστότοπο του ΤΣΜΕΔΕ, θα ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά για τα παρακάτω, τα οποία αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στα ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ του Β'2011:

1ον) Αν η πρόσφατη ανάρτησή τους την 12/12/2016 ταυτίζεται και με την πρώτη χρονικά βεβαίωσή τους και

2ον) Αν η εμπρόθεσμη πληρωμή τους έως την 30-12-2016 συνιστά κάποια παράταση για τα συγκεκριμένα αναδρομικά ή είναι χρονικά η αρχική εμπρόθεσμη πληρωμή τους."

 

Αναφορικά στην απάντηση από το ΤΣΜΕΔΕ:

μου έστειλαν τα δύο παρακάτω και επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί μου.

α) Δ12Α 1054299 ΕΞ 26.3.2014 Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσεως 2013 των ελευθέρων επαγγελματιών

β) ΠΟΛ.1113/2.6.2015 Εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες του ΚΦΕ ν4172 (Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 22, 22Α και 23 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167Α'))

Στην τηλεφωνική επικοινωνια (εκεινοι πήραν τηλέφωνο) μου ανέφεραν τα παρακάτω:

Σύμφωνα με το (α)

"4. Στη φορολογία εισοδήματος ισχύει η βασική αρχή της αυτοτέλειας των χρήσεων, γι’ αυτό δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση στην τρέχουσα χρήση δαπάνες που αφορούν προηγούμενες ή επόμενες χρήσεις έστω και αν καλύπτονται με δικαιολογητικά της τρέχουσας χρήσης, καθόσον οι δαπάνες κατά κανόνα αναγνωρίζονται στην χρήση κατά την οποία καθίστανται δεδουλευμένες και εκκαθαρισμένες, ανεξάρτητα αν έχει καταβληθεί το αντίτιμό τους ή όχι."

 

Στο ταμείο μας οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ανα εξάμηνο με ημερομηνίες εμπρόθεσμης καταβολής τους την 30/4 και την 31/10 κάθε έτους. Σε κάθε περίπτωση οι ημερομηνίες αυτές τα τελευταία δύο έτη έχουν καταστρατηγηθεί με παρατάσεις που φτάνουν μέχρι και το επόμενο έτος και κατά αυτούς οι ασφαλιστικές εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ "καθίστανται δεδουλευμένες και εκκαθαρισμένες, ανεξάρτητα αν έχει καταβληθεί το αντίτιμό τους ή όχι.",στην ημερομηνία έκδοσης του ειδοποιητηρίου ανεξάρτητα ποιο εξάμηνο αναφέρει το ειδοποιητήριο.

 

Σύμφωνα με το (β)

"Ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν στα έτη 2014 και επόμενα, οι οποίες καταβάλλονται εκπρόθεσμα, εκπίπτουν κατά το έτος καταβολής τους ανεξαρτήτως του έτους που αφορούν."

και

"Σε περίπτωση που οι εκπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ετών 2014 και επομένων έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, αυτές θα εκπίπτουν κατά το χρόνο καταβολής τους σύμφωνα με την υπόψη ρύθμιση."

Οπώς είπα και πιο πάνω στο ταμείο μας οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ανα εξάμηνο με ημερομηνίες εμπρόθεσμης καταβολής τους την 30/4 και την 31/10 κάθε έτους. Σε κάθε περίπτωση οι ημερομηνίες αυτέ τα τελευταία δύο έτη έχουν καταστρατηγηθεί με παρατάσεις που φτάνουν μέχρι και το επόμενο έτος.

 

Λοιπόν αυτοί θεωρούν με αυτο που γράφει:

1) "Ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν στα έτη 2014 και επόμενα" το λεκτικό "αφορούν" ταυτίζεται με το λεκτικό "βεβαιώνονται-εμφανίζονται για πρώτη φορά στο site ως ποσά ή σου τυπώνονται απευθείας στο γκισέ του ταμείου" και έχει σχέση με όποιεσδήποτε εισφορές βεβαιώνονται (ανεξαρτήτου το πιο εξάμηνο αναγράφεται στο ειδοποιητηριο) και ότι εφόσον "βεβαιωθούν" μετά τις ημερομηνίες αυτές (30/4 & 31/10) αναγκαστικά είναι εΚπρόθεσμες οι όποιες πληρωμές.

2) Επίσης ότι οι παρατάσεις, ταυτόχρονα με την ανανέωση της ισχύς της ασφαλιστικής ενημερότητας και χωρίς πρόστιμα ή προσαυξήσεις, δεν καθιστά εμπρόθεσμη την πληρωμή. Εξακολουθεί να είναι εΚπρόθεσμη.

Αλλά με αυτό που γράφει η ΠΟΛ "υπαχθεί σε ρύθμιση" αυτοί θεωρούν ότι οι παρατάσεις χωρίς πρόστιμα ή προσαυξήσεις δίνονται για διευκόλυνση και αφορούν ένα είδος ρύθμιση και με δεδομένο ότι το ταμείο ασφαλίζει ιδιότητα δίνονται για να έχει ισχύ η ιδιότητα.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ με βάση τα παραπάνω (Α) και (Β), κατά την κυρία που μίλησα, και ήταν κάτι περισσότερο από κατηγορηματική, πάντα θα εκπίπτουν στον έτος καταβολής τους, κυρίως στην βάση του ότι θεωρούν ότι αυτή η δαπάνη των αναδρομικών του Β'11 "καταστάθηκε δεδουλευμένη και εκκαθαρισμένη" το 2016, το οποίο είναι και το έτος (2016) που βεβαιώθηκαν για πρωτη φορά και άρα θα αναγνωρισθεί ως δαπάνη του 2016.

 

Αναφορικά στο ΤΕΕ:

Η απάντησή τους (γραπτή στην περίπτωσή τους με mail) ήταν η ακόλουθη:

 

"Σύμφωνα με την ΠΟΛ1113/2015, «οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα (εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους ή τυχόν παράτασής της), ακόμη και σε επόμενο φορολογικό έτος, εκπίπτουν από τα έσοδα του φορολογικού έτους το οποίο αφορούν.». Συνεπώς, εφόσον η γνωστοποίηση των αναδρομικών εισφορών αναφέρουν προθεσμία εμπρόθεσμης πληρωμής και αυτή τηρηθεί, το σχετικό έξοδο έχετε δικαίωμα να το εκπέσετε από τα έσοδα της αντίστοιχης χρήσης (2011), και όχι από τα έσοδα του 2016.

 

Επιπρόσθετα, η ίδια ΠΟΛ ορίζει ότι «Ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν στα έτη 2014 και επόμενα, οι οποίες καταβάλλονται εκπρόθεσμα, εκπίπτουν κατά το έτος καταβολής τους ανεξαρτήτως του έτους που αφορούν». Αντιλαμβανόμαστε ότι οι εν λόγω εισφορές δεν αφορούν το 2014 ή επόμενο έτος, συνεπώς επίσης προκύπτει ότι δεν δύναται να εκπέσουν από τα έσοδα του έτους καταβολής."

 

 

Και όπως είπα .... τα συμπεράσματα και το πράττειν δικό σας.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

κακώς το τεε απάντησε γιατί δεν εκδίδει αυτό τις βεβαιώσεις καταβολής εισφορών

είναι συνεπώς αναρμόδιο

οι βεβαιώσεις του τσμεδε από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τα αναδρομικά έχουν την παρακάτω εγγραφή:

Από - Έως                       ποσό

01.07.16 - 01.07.16       428,70

δηλαδή καμία αναφορά σε 2011, αναδρομικότητα, εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα.

 

Link to comment
Share on other sites

Georgegaleos +1 για την ταχύτητα και την τεκμηρίωση - αν και νομίζω ότι σηκώνει κουβέντα το θέμα ειδικά για 2011-2012.

 

zxgr διαφωνώ το θέμα είναι κυρίως τι λέει το ειδοποιητήριο ως "παραστατικό" από τη στιγμή που περνάνε στα βιβλία, και λιγότερο τι λέει η βεβαίωση.

Και το ειδοποιητήριο λέει ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ παντού.

 

Τώρα στα περί αρμοδιότητας κατά τη γνώμη μου και οι δύο συμβουλευτικά μόνο μπορούν να γνωμοδοτήσουν ως "φορείς μας", αρμόδιο είναι το Υπ Οικονομικών (υφιστάμενοι του οποίου θα κάνουν ενδεχόμενο σχετικό έλεγχο στα βιβλία μας).

 

Πάντως το ΤΕΕ απάντησε τα προφανή, όπως το σκεφτόμουν και γω, αλλά και η κυρία του ΤΣΜΕΔΕ φαίνεται ότι έκανε ενδελεχέστατο homework για να απαντήσει. Άρα ..ασάφεια για την ώρα.

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Τα φώτα σας στο παρακάτω:

Λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας.

Ενδεικτικό ποσό 100€.

Ημερομηνία έκδοσης 10/1/2017 (προ της 15/1/17 ...... ΕΛΠ)

Περίοδος κατανάλωσης 10/12/2016 - 9/1/2017

 

Το ερώτημά μου:

1) Πως καταχωρείται σε χειρόγραφα απλογραφικά (α)σε ποιες στήλες, (β)σε ποιες χρονιές και (γ)με τι ποσά αναφορικά στα παρακάτω:

i) ΕΛΠ

ii) Φορολογία εισοδήματος

iii) Φορολογία ΦΠΑ

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

@sarcs

έχω δικαίωμα να περάσω με μια συγκεντρωτικη εγγραφή στα έξοδα τις εισφορές τσμεδε με βάση την βεβαίωση και να αγνοήσω τις ενδιάμεσες καταβολές 

συνεπώς η εφορία δεν βλέπει τι έχει το κάθε ειδοποιητηριο της χρονιάς

 

@georgegaleos

μάλλον έχω χάσει επεισόδια, τι συμβαίνει μετά της 15/1 με τα πρότυπα;

λογαριασμούς καταχωρώ με αποκλειστικό κριτήριο την ημερομηνία έκδοσης αδιαφορώντας για την περίοδο κατανάλωσης

Edited by zxgr
Link to comment
Share on other sites

zxgr το αν θα επιλέξεις να τις περάσεις συγκεντρωτικά (ισχύει ακόμα δε το ξέρω ειναι αλήθεια?) δεν αναιρεί ότι ίσως δεν πρέπει να περαστούν. Είναι βέβαια μια καλή ..δικαιολογία.

 

Για τα ερωτήματα του georgegaleos δηλώνω και εγω άγνοια (τι αλλάζει από 15/1 δεν ισχύουν όσα λέει ο 4308 για τις πολύ μικρες οντότητες?) , κάνω ακριβώς ότι και συ, καταχώρηση βάσει έκδοσης και τελος.

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

sarcs δες εδώ και θα καταλάβεις.

Δεν μπορώ να εντάξω την περίπτωσή μου (δηλ. Δαπάνη που αφορά εν μέρει το 2016 με χρόνο έκδοσης π.χ. 10/1/2017., δηλ δαπάνη που αφορά δύο έτη 2016 & 2017 αλλά έκδοση τιμολογίου το 2017 και πριν την 15η του μήνα)

 

Αν μπορείς να βγάλεις κάτι στην περίπτωσή μου ... καλοδεχούμενο ...

 

edit: εγώ έχω κάνει την παρακάτω καταχώρηση και νομιζω οτι είναι ορθή (?)

post-2272-0-02728200-1484220667_thumb.jpg

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

1- Πρώτον προφανώς το έχεις εξειδικεύσει όσο το 1% των συναδέλφων, και το γνωρίζεις το θέμα καλύτερα από μένα.

2-έχω ξαναδιαβάσει σχετικώς, τα έχω ακούσει και στο ετήσιο φορολογικό του ΤΕΕ, αλλά δεν έχω προσπαθήσει καν να το εφαρμόσω, γιατί θεωρώ ότι είναι @@@ της "διοίκησης" που μόνο μπέρδεμα δημιουργούν σε απλογραφικά ειδικά που υποτίθεται ότι είναι απλά, και ειδικά για ποσά που δεν είναι σοβαρά. Αν υπολογίσουμε ότι 99% και του χρόνου το Δεκέμβριο θα έχεις ανάλογη εγγραφή, τότε είτε τη χειριστείς τυπικά όπως εσύ, είτε πιο απλά όπως εγώ με βάση ημερομηνία έκδοσης, το τελικό αποτέλεσμα δε θα διαφέρει ουσιωδώς.

3-με βάση αυτά που διάβασα και στο άρθρο, η καταχώρησή σου μου φαίνεται σωστή. έτσι φανταζόμουν και γω την "αναλογική καταχώρηση". άρα ας πούμε ότι λογιστικά είναι οκ.

Με μπερδεύει μόνο το παράδειγμα περίπτωση 2η, που ενώ στα ΕΛΠ αναφέρει την αναλογική καταχώρηση, στη φορολογία εισοδήματος αναφέρει "εκπίπτει το 2017". Πώς να το αποτυπώσεις αυτό σε απλογραφικό σύστημα δε το ξέρω. Ίσως με το να αφαιρούσες όλο το ποσό το 16,93 από το 2016 σε άλλη στήλη "προς  αναμόρφωση", και να το προσέθετες "ξανά" με κάποιον τρόπο (ποιον?) στο 2017?

αυτό βέβαια τελικά καταλήγει σε αποτέλεσμα φορολογικό ισοδύναμο με το να το καταχωρούσες όλο το 2017. απλά έχεις κάνει πιο πλήρη και τυπική καταχώρηση στα βιβλία σου.

δε ξέρω αν βοήθησα.

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

 

Τα φώτα σας στο παρακάτω:
Λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας.
Ενδεικτικό ποσό 100€.
Ημερομηνία έκδοσης 10/1/2017 (προ της 15/1/17 ...... ΕΛΠ)
Περίοδος κατανάλωσης 10/12/2016 - 9/1/2017
 
Το ερώτημά μου:
1) Πως καταχωρείται σε χειρόγραφα απλογραφικά (α)σε ποιες στήλες, (β)σε ποιες χρονιές και (γ)με τι ποσά αναφορικά στα παρακάτω:
i) ΕΛΠ  ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ 2017 ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ 2016 ΚΑΙ ΣΤΟ 2017
ii) Φορολογία εισοδήματος ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2/3 ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΠΡΟ ΦΠΑ ΑΞΙΑΣ ΣΤΟ 2016 ΚΑΙ 1/3 ΣΤΟ 2017
iii) Φορολογία ΦΠΑ   ΦΠΑ ΣΤΟ 1ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2017

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.