Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εκπιπτώμενες δαπάνες ελεύθερου επαγγελματία Μηχανικού


Haralabis

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τιμολόγιο αγοράς laptop στις 19/09/2017 με εσφαλμένη χρέωση ΦΠΑ και πιστωτικό τιμολόγιο ΦΠΑ στις 11/10/2017, πως νομίζετε πρέπει να καταχωρηθούν στο βιβλίο εσόδων εξόδων? Με δύο εγγραφές στις ημερομηνίες που εκδόθηκε το καθένα, ή και τα δύο στην αρχική ημερομηνία 19/09/2017 (αφού στη περιοδική ΦΠΑ  θα αναφερθούν στην αρχική ημερομηνία). Στις συγκεντρωτικές με εγγραφές στην ημερομηνία έκδοσης του κάθε στοιχείου?

Edited by ksteve
Link to comment
Share on other sites

Οταν κάποιο εξοδο είναι μικροτερο των 100€ αντί για τιμολογιο, μπορεί να γίνει δεκτή και η απόδειξη.

Είναι απαραιτητο να βαλουν και την σφραγιδα στην αποδειξη ή δεν χρειαζεται σφραγιδα?

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

ksteve:

Εννοείς ότι το πιστωτικό αφορά σε ΟΛΟ το ΦΠΑ λόγω του ότι για συγκεκριμένη πλέον συναλλαγή (αγορά laptop) ο φόρος καταβάλλεται από τον αγοραστή (δηλ. εσύ καταβάλεις τον ΦΠΑ), υπό την προϋπόθεση ότι έχεις (όπως πράγματι έχεις) δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών ?
Σωστά ?
Να υποθέσω ότι στο πιστωτικό αναγράφει κάποια αιτιολογία του είδους : "Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής" ?
Να υποθέσω ότι στο πιστωτικό αναγράφεται μόνο το ποσό του ΦΠΑ (όχι τίποτα καθαρές αξίες) ?
Να υποθέσω ότι δεν έχεις υποβάλλει την περιοδική του 3ου τριμήνου ?
 
Παναγιώτη:
θεωρώ ότι η πρώτη σου πρόταση είναι καταφατική.
Το άρθρο 10 της ΠΟΛ.1003/31.12.2014, [όπως τροποποιήθηκε με τις: 1) ΠΟΛ.1024/21.1.2015, 2)Λογιστική Οδηγία εφαρμογής του ν.4308/2014 «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», 3) ΠΟΛ.1261/3.12.2015] για το απλοποιημένο τιμολόγιο αναφέρει τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει μία τέτοια Απόδειξη Λιανικής Πώλησης για να καταχωρηθεί στα βιβλία.
 
"[...]
10.2.2 Επέχουν θέση απλοποιημένου τιμολογίου και στοιχεία λιανικής πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών, που καλύπτουν επαγγελματικές συναλλαγές και μέχρι του ορίου των εκατό (100) ευρώ, εφόσον εκδίδονται για την αγορά μη εμπορεύσιμων (για τον αγοραστή) αγαθών (αναλώσιμων) ή για τη λήψη, ομοίως, υπηρεσιών
 
Η ρύθμιση αυτή στοχεύει στην διευκόλυνση των συναλλαγών, χωρίς ωστόσο να ισοδυναμεί με υποκατάσταση του τιμολογίου πώλησης από τις αποδείξεις λιανικής.
Δηλαδή, δεν δικαιολογείται γενικευμένη χρήση αποδείξεων λιανικής. 
 
Στις περιπτώσεις αυτές, η τεκμηρίωση της σχετικής δαπάνης από τον αγοραστή των αγαθών ή τον λήπτη των υπηρεσιών δύναται να επιτυγχάνεται με την αναγραφή του είδους των αγαθών και των υπηρεσιών επί των στοιχείων λιανικής πώλησης κατά γενική περιγραφή ή και από την περιγραφή της δραστηριότητας– επαγγέλματος του εκδότη στα στοιχεία αυτά. Σε κάθε περίπτωση, η τεκμηρίωση είναι θέμα πραγματικών περιστατικών.
[...]"
 
Τι σημαίνουν τώρα τα υπογραμμισμένα.
 
Αν π.χ. η απόδειξη λιανικής εκδίδεται για καύσιμα εκπίπτει γιατί η νομοθεσία προβλέπει ότι εκδίδονται έναντι τιμολογίου.
 
Άλλων ειδών αποδείξεις λιανικής άνω των 100€ καταχωρούνται κανονικά εφόσον πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 22 (ν.4172/2013) και συγχρόνως δεν εμπίπτει στον περιοριστικό κατάλογο των μη εκπιπτόμενων δαπανών του άρθρου 23 (ν.4172/2013), είναι δαπάνες για την επιχείρηση, αλλά δεν εκπίπτουν για την φορολογία εισοδήματος και για την φορολογία ΦΠΑ, εφόσον είναι δυνατή η έκδοση τιμολογίου.
 
Παράδειγμα τα διόδια που δεν είναι δυνατή η έκδοση τιμολογίου γίνεται κανονικά η έκπτωση (και για την φορολογία εισοδήματος και για αυτή του ΦΠΑ). Αντίθετα αν πας να αγοράσεις μολύβια, τρίλετ από το σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να εκδοθεί τιμολόγιο ή να είσαι σε θέση να δικαιολογήσεις ότι δεν μπορούσε να εκδοθεί. Εδώ πάει και η αναφορά περί του "γενικευμένη χρήση αποδείξεων λιανικής", δηλαδή το εύρος ---όχι στο πλήθος ανά κάποια χρονικά διαστήματα--- της χρήσεως ΑΛΠ σε αγορές μη αναλωσίμων αγαθών.
Δηλαδή όπου είναι δυνατή η έκδοση τιμολογίου, να γίνεται έκδοση τιμολογίου.
 
Που έχει νόημα η σφραγίδα σε συνδυασμό με την "αναγραφή του είδους των αγαθών και των υπηρεσιών επί των στοιχείων λιανικής πώλησης κατά γενική περιγραφή". Επειδή αν πας π.χ. σε ένα βενζινάδικο ή σε ένα περίπτερο μπορεί να αγοράσεις διάφορα πράγματα τα οποία να τα "χτυπήσει" στην ταμειακή με περιγραφή ως "Διάφορα 24%" χωρίς να φαίνεται τι πράγματα είναι αυτά, σου λέει να γράψει από πίσω από την απόδειξη τα είδη ονομαστικά και να το σφραγίσει.
Το παραπάνω απαντά και στο ερώτημά σου.
 
Υ.Γ. Επειδή το ερώτημα του φίλου ksteve θεωρώ ότι θα απασχολήσει πολλούς από εμάς (αν και πιστεύω ότι "το 'χω" σε πολύ γενικές γραμμές) έχω πει στον μικρό ανιψιό-φοιτητή ΤΕΙ λογιστικής και υποψήφιο λογιστή να ρωτήσει σχετικά του φίλους λογιστές στο taxheaven και για την περίπτωση που δεν θα έχει υποβληθεί η περιοδική αλλά και αν θα έχει υποβληθεί η περιοδική.
Edited by georgegaleos
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

georgegaleos

η βοήθεια σου είναι ανεκτίμητη και σε ευχαριστώ!

Όλες οι υποθέσεις που έκανες για το ερώτημα που υπέβαλα είναι σωστές και περιμένω απάντηση. Εννοείται ότι η βοήθεια του μικρού ανιψιού είναι πολύτιμη και του αξίζουν πολλά ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν ksteve η πρόταση πως θα αντιμετωπισθεί αυτό που ρωτάς, και που είπα στον μικρό να ρωτήσει για να δω αν είναι ορθή η σκέψη που είχα κάνει για το πως θα αντιμετωπισθεί ---τελικά "το είχα" :grin: --- είναι η παρακάτω:

Με την προϋπόθεση ότι ΟΛΕΣ οι υποθέσεις που έκανα παραπάνω είναι καταφατικές:

1) Αναφορικά στα βιβλία και σε στήλες.
Το αρχικό τιμολόγιο με συνημμένο λογιστικό σημείωμα που θα έχει το πιστωτικό και θα περιγράφει την συγκεκριμένη εγγραφή.
Περιγραφή Στήλης : περιεχόμενο στήλης
Ημερ/νία : 19/9/2017
Τύπος : Τ.Δ.Α. ή ότι γράφει
Περιγραφή δαπάνης : Laptop
Επωνυμία : την επωνυμία του προμηθευτή
ΑΦΜ : το ΑΦΜ του προμηθευτή
ΔΟΥ : την ΔΟΥ του προμηθευτή
(νέα στήλη) Πάγια χωρίς ΦΠΑ : 1.000€ (την καθαρή αξία του τιμολογίου)
(νέα στήλη) ΦΠΑ άρθρου 39α : 0,00€ (μηδέν)

 

Το πιστωτικό τιμολόγιο: καμία εγγραφή στα χειρόγραφα, ούτε στο τρέχον τρίμηνο ούτε στο τρίμηνο έκδοσής του. 

2) Αναφορικά στην περιοδική ΦΠΑ (ΠΟΛ. 1150/2017)
κωδ.ΧΧΧ = ποσό εισροής
κωδ.303, 307 = 1.000,00€
κωδ.333, 337 = 240,00€
κωδ.311 = 1.000,00€
κωδ.312=0,00€ (μηδεν)
κωδ. = ποσό εκροής
κωδ.366, 367 = 1.000,00€
κωδ.386, 387 = 240,00€

3) Αναφορικά στις πελατών προμηθευτών (ΜΥΦ) σύμφωνα με την γραμμογράφηση που σου εμφανίζει κατά την εισαγωγή του εξόδου.
Το Αρχικό (χρεωστικό) τιμολόγιο
ΑΦΜ : το ΑΦΜ του προμηθευτή
Αξία προ ΦΠΑ : 1.000,00€
ΦΠΑ : 240,00€
Χρ/Πιστ : Χρεωστικό
Ημ/νία αναφ. : 19/9/2017
Υπόχρεος : Ναι

Το Πιστωτικό τιμολόγιο
ΑΦΜ : το ΑΦΜ του προμηθευτή
Αξία προ ΦΠΑ : 0,00€ (μηδέν)
ΦΠΑ : 240,00€
Χρ/Πιστ : Πιστωτικό
Ημ/νία αναφ. : 11/10/2017
Υπόχρεος : Ναι

Η άλλη σκέψη που είχα και που δεν την θεωρούσα (και εξακολουθώ να μην την θεωρώ) ορθή για την Πελατών-Προμηθευτών (ΜΥΦ) ήταν η παρακάτω γιατί:
α) ενώ θα συμφωνούσες με τον αντισυμβαλλόμενο στο τέλος χρήσης με τις καθαρή αξία και το ΦΠΑ, δεν θα συμφωνούσες με το πλήθος των παραστατικών και
β) Είναι δύο ξεχωριστά-διαφορετικού τύπου παραστατικά (ένα χρεωστικό και ένα πιστωτικό) και κατά πάσα πιθανότητα (έως βεβαιότητα) ως δύο ξεχωριστά θα τα καταχωρήσει και ο αντισυμβαλλόμενος.

Η καταχώρηση που δεν θεωρώ ορθή έχει ως εξής:
ΑΦΜ: το ΑΦΜ του προμηθευτή
Αξία προ ΦΠΑ: 1.000,00€
ΦΠΑ: 0,00€ (μηδέν)
Χρ/Πιστ: Χρεωστικό
Ημ/νία αναφ.: 19/9/2017
Υπόχρεος: Ναι
Αξία

Αν ήδη είχε υποβληθεί η περιοδική θα πρέπει να γίνει τροποποιητική για την περιοδική ΦΠΑ σύμφωνα με την αναγραφόμενα στην συνημμένη ΠΟΛ.1052/4.4.2017 (σε συνδυασμό με την ΠΟΛ. 1150/2017).

Τα υπόλοιπα (σχετικά με εγγραφή σε βιβλία και πελατών-προμηθευτών), δεν αλλάζει κάτι, όπως παραπάνω.

 

Αυτά ...πιο αναλυτικά "πεθαίνεις"... καλό βράδυ.

ΠΟΛ 1052_2017_Πιστωτικό τιμολογίου σε λάθος χρέωση ΦΠΑ.pdf

ΠΟΛ.1150_2017 Περί μη χρέωσης ΦΠΑ σε κινητά, υπολογιστες.pdf

Edited by georgegaleos
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Έμεινα άναυδος από την απάντηση... 

Αν απαντάς έτσι για θέματα λογιστικής δεν μπορώ να σε φανταστώ σε θέματα δικά μας (πολιτικού μηχανικού) :!:

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους κουμπάρους μου, ....

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους για την ευαισθησία σας, που συµµετέχετε σε µια κορυφαία κατά την άποψη µου διαδικασία, κατά την οποία συζητούνται σοβαρότατα θέματα που δεν έχουν να κάνουν µόνο µε τον παράγοντα εργασία ή µε την ποιότητα της εργασίας, αλλά έχουν να κάνουν µε την ίδια τη ζωή.

Να συγχαρώ αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία και εργάζονται για την διατήρηση του επιτυχημένου forum ...

at least but not last, όπως ήδη κάπου στο forum έχω πει και πέραν του "μεταξύ σοβαρού και αστείου" παραπάνω, τον Σωτήρη που ο ιδιαίτερος τρόπος γραφής του, συμβουλές του και η γενικότερη βοήθειά του στο forum, με οδήγησε στο να μελετώ και να ψάχνω περισσότερο τις απαντήσεις του σε θέματα όχι της αρμοδιότητάς μου αλλά που ενδιέφεραν κι εμένα.

Καλημέρα.

:grin:  :grin:  :grin:

Edited by georgegaleos
  • Upvote 8
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.