Jump to content

Εκπιπτώμενες δαπάνες ελεύθερου επαγγελματία Μηχανικού


Recommended Posts

Γνωρίζετε αν στις εκπιπτώμενες δαπάνες μηχανικού που έχει δηλώσει ως έδρα την οικεία του, μπορούν να συμπεριληφθούν:

 

1) Ενοίκιο

2) Ηλεκτρικό, νερό

3) Σταθερό τηλέφωνο

4) Κοινόχρηστα

 

Αν ναι, εκπίπτει το 100% της δαπάνης ή κάποιο ποσοστό?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to post
Share on other sites
  • Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους κουμπάρους μου, .... Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους για την ευαισθησία σας, που συµµε

Λοιπόν ksteve η πρόταση πως θα αντιμετωπισθεί αυτό που ρωτάς, και που είπα στον μικρό να ρωτήσει για να δω αν είναι ορθή η σκέψη που είχα κάνει για το πως θα αντιμετωπισθεί ---τελικά "το είχα" --- εί

ksteve: Εννοείς ότι το πιστωτικό αφορά σε ΟΛΟ το ΦΠΑ λόγω του ότι για συγκεκριμένη πλέον συναλλαγή (αγορά laptop) ο φόρος καταβάλλεται από τον αγοραστή (δηλ. εσύ καταβάλεις τον ΦΠΑ), υπό την προϋπόθε

Posted Images

Χωρίς να είμαι σίγουρη το 1/3 των δαπανών αυτών δεν εκπίπτει στο ΦΠΑ αλλά υπολογίζονται σαν έξοδα επαγγέλματος στη δήλωση.

Link to post
Share on other sites

Πως ορίζεται εαν μια οικία ειναι αποκλειστικά επαγγελματική στέγη ή συστεγαση στο σπιτι? πχ εαν δηλώνει αλλη κατοικία και αλλη εδρα σε ιδιοκτητα στιπια, ειναι οκ?

Link to post
Share on other sites

Εάν η έδρα σου είναι στο σπίτι των γονιών σου και σου έχουν παραχωρήσει ένα δωμάτιο τότε δεν βάζεις τίποτα από τα παραπάνω έξοδα. Η εάν θέλεις τοοοοοσο πολύ να τα βάλεις πρέπει να βάλεις το ποσοστό εκείνο που αναλογεί: εάν το σπίτι των γονιών σου είναι 100τμ και το δωμάτιο που σου παραχώρησαν είναι 10τμ τότε μπορείς να βάλεις 1/10 (αγνοώντας ότι χρησιμοποιείς τη κουζίνα και το WC). Το ΦΠΑ εκπίπτει από παντού (πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ, ΟΤΕ, κτλ).

 

Εάν η έδρα σου είναι στο σπίτι σου τότε βάζεις το 1/3 σαν επαγγελματικά έξοδα. Το ΦΠΑ εκπίπτει από παντού (πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ, ΟΤΕ, κτλ).

 

Εάν έχεις υποκατάστημα σε μια άλλη πόλη που νοίκιασες σπίτι για τις ανάγκες του έργου που δουλεύεις τότε βάζεις το 1/2 σαν επαγγελματικά έξοδα. Το ΦΠΑ εκπίπτει από παντού (πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ, ΟΤΕ, κτλ).

Link to post
Share on other sites
To 1/3, σε όλα που αναφερεις.

 

πως προκύπτει το 1/3 ?

Link to post
Share on other sites

Το 1/3 το ακουσα απο εναν λογιστη, και για να ειμαι ειλικρινης δεν το εχω ψαξει παραπερα, αλλα μου ακουγεται λογικο.

 

 

 

*Δαπάνες επαγγελματικής έδρας: Ο λογαριασμός της ΔΕΗ, του σταθερού τηλεφώνου και της ΕΥΔΑΠ, καθώς και των κοινοχρήστων αφαιρούνται. Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι, ακόμη και αν ο λογαριασμός έχει εκδοθεί στο όνομα του ιδιοκτήτη του ακινήτου και όχι του ελεύθερου επαγγελματία που ενοικιάζει τον χώρο, η δαπάνη θα αναγνωριστεί. Στην περίπτωση που ως έδρα χρησιμοποιείται το σπίτι, οι λογιστές συνήθως συνιστούν να μην συμπεριλαμβάνεται στις δαπάνες το σύνολο των λογαριασμών ηλεκτρικού και νερού αλλά ένα μέρος.

 

http://archive.enet.gr/online/online_text/c=114,id=2776056

 

 

 

Το ζήτημα με το 1/3 (άποψή μου) προέκυψε στο παρελθόν μέσα από τις ανάγκες για την φορολογία. Γι' αυτό είπα ότι προκύπτει έμμεσα.

θεωρώντας λοιπόν ότι μια μέση κατάσταση είναι αυτή των 90-100 τετραγωνικών πήγα στο 1/3.

Φυσικά και είναι πραγματικό γεγονός, επομένως αν μπορεί κανείς να αποδείξει ότι τα εξοδα γίνονται για την εκπλήρωση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων δεν τίθεται θέμα.

 

Προσωπικά βαδίζω με βάση τα τετραγωνικά που χρησιμοποιώ για ΔΕΗ, ΥΔΡΕΥΣΗ, ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ

στον ΟΤΕ βάζω το 50%.

 

Γιάννη δεν θα επιμείνω άλλο θα πω μόνο ότι σε ελέγχους γίνεται αποδεκτό αυτό το 1/3, σε λογικά πλαίσια πάντα.

 

http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=23751&st=20

Link to post
Share on other sites

Το καλύτερο κατά τη γνώμη μου είναι ο επιμερισμός των δαπανών πρέπει να γίνει βάσει της σχέσης των μ2.

 

Δλδ σε σύνολο 100μ2 έχω δηλώσει πως τα 10μ2 είναι γραφείο.

 

Άρα θα έχω σαν δαπάνη επαγγελματία το 10/100 του συνόλου.

  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Το 1/3 μου το είπε και εμένα η λογίστρια THEOTDM900, προ 5 ημερών, γιατί είχα παρόμοιο θέμα. Αφορά όμως μόνο στα παραπάνω έξοδα, ακριβώς όπως αναφέρθηκαν (ΔΕΗ, νερό, κοινόχρηστα - αν αποτελεί διαμέρισμα πολυκατοικίας-, σταθερή και κινητή τηλεφωνία). Βέβαια, το σάιτ που μας παραπέμπει ο συνάδελφος παραπάνω, αναφέρει ότι ειδικά η κινητή, λογίζεται ως το 1/2 και όχι ως το 1/3. Εγώ, ωστόσο, για ασφάλεια, το συγκαταλέγω στο 1/3.

Link to post
Share on other sites

Η έδρα μου είναι στο σπίτι των γονιών μου, όποτε δεν βάζω τίποτα.

Στο υποκατάστημα μου στη Πάτρα βάζω τα πάντα στο 50% εκτός από το τηλέφωνο (σταθερό και κινητό) και το internet που βάζω το 100%.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.