Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βόθροι


xobit

Recommended Posts

υπαρχει και η ενναλακτικη λυση τοησ τουαλετας κομποστ

 

Μια χαρά μου ακούγεται η λύση της τουαλέτας κομόστ. Ειδικά αν επιλέξει κανείς ένα έτοιμο σύστημα λεκάνης-κομποστοποιητή από τα πολλά που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Γερμανία, Βρετανία κ.λπ.) και δεν το παλέψει με αυτοσχέδιες "ταρζανιές". Πρακτικά είναι απόλυτα άοσμες (πιό άοσμες και από τις λεκάνες που έχουμε συνήθως στα σπίτια μας!) γιατί δημιουργούν συνθήκες αρνητικής πίεσης στο εσωτερικό τους. Τραβάνε συνεχώς αέρα προς τα μέσα με τη βοήθεια βεντιλατέρ και τον βγάζουν από μία μικρή "καμινάδα" πάνω από τη σκεπή.

Λύση οικολογική (πλήρης ανακύκλωση!), οικονομική (δεν απαιτεί υδραυλική εγκατάσταση, αφού δε χρησιμοποιεί νερό) και παντελώς άοσμη.

 

Αυτό που αναρωτιέμαι είναι: "Με την πολεοδομία τί γίνεται;"

 

Προβλέπεται κάπου η χρήση τουαλέτας κομπόστ; Και, εάν δεν προβλέπεται ρητά, μπορεί με κάποιον τρόπο να γίνει δεκτή από τις "αυθεντίες" που υπηρετούν στα κατά τόπους πολεοδομικά καταστήματα στο "Ελλάντα";:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • 2 weeks later...

για επαγγελματικη χρηση εχει καταργηθει πλεον η σηπτικη δεξαμενη/απορροφητικος βοθρος (περιθωριο μεχρι τελος 2015). Μονο στεγανος και μεταφορα σε βιολογικο ή μινι βιολογικος καθαρισμος στον χωρο.

Link to comment
Share on other sites

Μεχρι το τελος του 2015 πρεπει ολες οι επιχειρησεις να συμμορφωθουν με την Υγιεινομικη Διαταξη του 2011 σχετικα με επαναχρησιμοποιηση. ΔΕΝ λεει πουθενα ξεκαθαρα οτι καταργουνται οι σηπτικες/απορροφητικοι αλλα πρακτικα εκει οδηγει. πρεπει να αποδειξεις με μελετη αποβλητων οτι τα εισερχομενα φορτια ειναι τοσο χαμηλα που πρακτικα δεν βγαινει. ολο αυτο οδηγει στην διαδικασια στεγανου - βιολογικου.

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Λάθος κάνεις φίλε μου. Σαφέστατα μπορείς να κάνεις σηπτική/απορροφητική  τουλάχιστον για αστικά λύματα. 

Τι υπολογισμούς κάνεις και λες ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα ?

Link to comment
Share on other sites

Εχεις δικιο για τα αστικα λυματα. το προβλημα με τις αναλυσεις το αντιμετωπισαμε σε βιομηχανικα λυματα απο μικρα τυροκομεια, οινοποιεια και γενικοτερα δραστηριοτητες με μεγαλα φορτια.

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Hannibal και KonstantinosA,

 

Η χρήση συστήματος σηπτικού-απορροφητικού βόθρου για αστικά λύματα απαλλάσσεται από την έκδοση άδειας επαναχρησιμοποίησης υπό προϋποθέσεις:

-Δυναμικότητα < 50 Μ.Ι.Π.

-Διάθεση επεξεργασμένων μέσω περιορισμένης άρδευσης δια υπεδαφίου συστήματος (όπως πράγματι είναι ο απορροφητικός βόθρος)

-Σε υδατικά διαμερίσματα που δεν εμπίπτουν στο άρθρο 7 του ΠΔ51/2007.

 

Διαφορετικά τα όρια εκροής που καλείται να επιτυγχάνει το σύστημα επεξεργασίας είναι αυτά του Πίνακα 1 του Παραρτήματος Ι της ΚΥΑ 145116/2011, τα οποία είναι απίθανο να επιτευχθούν με τις αναερόβιες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη σηπτική δεξαμενή.

 

Ωστόσο, ΔΕΝ προκύπτει "σαφέστατα" από την ΚΥΑ της επαναχρησιμοποίησης και της τροποποίησης αυτής (που παρεμπιπτόντως δεν είναι η "Υγειονομική Διάταξη του 2011")  ότι "μπορείς να κάνεις σηπτική/απορροφητική τουλάχιστον για αστικά λύματα". Συγκεκριμένα:

 

Από τη παράγραφο 7 του άρθρου 9 της ΚΥΑ 145116/2011, όπως αυτό τροποποιήθηκε από την ΚΥΑ 191002/2013, προκύπτει ότι εφόσον ισχύουν οι ως άνω προϋποθέσεις "θα λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις διάθεσης λυμάτων που περιλαμβάνονται στην οικοδομική άδεια των ανωτέρω εγκαταστάσεων."

 

Η τελευταία φράση υποδηλώνει ότι η απαλλαγή αναφέρεται σε χρήση σηπτικού-απορροφητικού βόθρου που έχει εγκριθεί από Πολεοδομία. Για υφιστάμενα κτίρια της δεκαετίας του '70 προβλεπόταν στις οικοδομικές άδειες κατά κόρον σύστημα σηπτικού απορροφητικού. Για τα νέα κτίρια ωστόσο και παρουσία των Δ/νσεων Υδάτων δε νομίζω ότι είναι πλεον αρμόδια η Υ.ΔΟΜ. να εγκρίνει την υπεδάφια διάθεση λυμάτων... 

Edited by CivilKald
Link to comment
Share on other sites

Σωστος ο CivilKald και με την αναλογη νομοθεσια. Εγω μιλησα περισσοτερο πρακτικα οτι σε πιο προσφατες δραστηριοτητες αναγκαστηκαμε να παμε σε στεγανο και βιολογικο λογω φορτιων...

Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντίνε,

 

Για τις δραστηριότητες που αναφέρεις που παράγουν υγρά βιομηχανικά απόβλητα (πέραν των αστικών λυμάτων), ούτως ή άλλως, δε δύναται να εγκριθεί βάσει νόμου σύστημα σηπτικού - απορροφητικού, διότι αυτό έχει εφαρμογή σε αστικά λύματα (αμιγώς οικιακού τύπου: κατοικίες, ξενοδοχειακά καταλλήματα, σαφώς διαχωρισμένο δίκτυο αποχέτευσης αστικών λυμάτων σε βιομηχανικές δραστηριότητες). Για τα υγρά βιομηχανικά απόβλητα εφαρμόζονται τουλάχιστον τα όρια του Πίνακα 1 Παρατήματος Ι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.