Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόσταση Δ από όρια


Recommended Posts

Συνάδελφε σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Κι εγώ θεωρώ οτι δεν είναι δυνατόν να γράφεται κάτι τέτοιο σε ένα συμβόλαιο και να υπερισχύει του ΓΟΚ, ωστόσο σε αυτή τη δουλεία δεν παύει κανείς να μαθαίνει :)

Link to comment
Share on other sites

Συνηθως οι συμβολαιογραφοι αντιγραφουν τη δηλωση και τα νουμερα απο το σχεδιο του μηχανικου.Μηπως εκει ειναι η παρεξηγηση, στο κειμενο του σχεδιου?

Link to comment
Share on other sites

Ο αγοραστής της μιας καθέτου ιδιοκτησίας ισχυρίζεται πως έθεσε ο ίδιος προϋπόθεση να τηρηθεί Δ από το εσωτερικό όριο (συνεπώς 2Δ μεταξύ μελλοντικών κτηρίων) και βάσει αυτής της απαίτησης έγινε η σύσταση αλλά και η αγοραπωλησία.

 

Καθώς όμως μια τέτοια διάταξη μειώνει τα επιτρεπόμενα στοιχεία δόμησης (και την κάλυψη αλλά και τη δόμηση εμμέσως - λόγω μέγιστου αριθμού ορόφων), θεωρώ πως μια τέτοια σημείωση στο συμβόλαιο δεν είναι δυνατόν να έχει ισχύ!

Link to comment
Share on other sites

Ο ΓΟΚ ειναι υπερανω συμβολαιου.Αν χτισει μεσα στο Δ και το αλλο κτιριο απεχει Δ δε νομιζω οτι μπορει να "τιμωρηθει" κανενας πολεοδομικα επειδη δεν τηρηθηκαν καποιες αποστασεις ενος συμβολαιου.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι,

έπειτα από έλεγχο μερικών ημερών, η πληροφορία που συνέλεξα με βάση το παραπάνω ερώτημα ταυτίζεται πρακτικά με το σχόλιο της myri:

1. Η πολεοδομία δεν επεμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Εφόσον έχουν τηρηθεί τα πλευρικά όρια από τις ξένες (ανεξάρτητες) ιδιοκτησίες και την πρασιά, δεν τίθεται θέμα πολεοδομικής νομιμότητας. Το θέμα του "εσωτερικού κανονισμού" (δικός μου αυθαίρετος και αδόκιμος όρος) που αφορά τις κάθετες ιδιοκτησίες απασχολεί την πολεοδομία μόνο στην περίπτωση υφιστάμενου κτηρίου, από το οποίο προφανώς πρέπει να τηρηθεί απόσταση Δ.

 

2. Οι δικηγόροι που ρώτησα με παρέπεμψαν σε συμβολαιογράφους και αντιστρόφως, ωστόσο κι από εκεί προέκυψε κάποια πληροφορία. Μπορεί λοιπόν να τεθεί ζήτημα στα αστικά δικαστήρια, όπως ανέφερε η myri, εφόσον κατά τον ορισμό των καθέτων ιδιοκτησιών αναφέρθηκαν ρητά πλάγιες αποστάσεις μεγαλύτερες από τις πολεοδομικά απαιτούμενες. Σύμφωνα με δικηγόρους, το ποιός θα δικαιωθεί σε μια τέτοια περίπτωση δε το ξέρουμε, σίγουρα όμως παίρνει αρκετό χρόνο!

 

Το τελικό ερώτημα είναι το εξής:

Το υπόγειο εντάσσεται σε αυτήν τη διαδικασία; Πρέπει να τηρεί τις αποστάσεις αυτές ή μπορεί να εξέχει του περιγράμματος του κτηρίου (για εντός σχεδίου δόμηση); Υπάρχει περίπτωση να ανακύψει και εκεί νομικό θέμα;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχω καταμπερδευτεί, παρακαλώ για τη βοήθεια όποιου γνωρίζει... Σε οικισμό προυφιστάμενο του 1923, ποια η υποχρεωτική απόσταση νέου κτίσματος, αφ'ενός από τα όρια με τα όμορα, και αφ'ετέρου με το όριο του δρόμου; Ποιος είναι ο εν ισχύ νόμος που προσδιορίζει τα παραπάνω;

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε ΦΕΚ 138Δ΄ /13/3/1981 (Π.Δ. 2/3/81)

 

http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=104&lang=en

 

Υποχρεωτικές αποστάσεις από τα όρια: Αν το κτίριο δεν εφάπτεται Δ=2,50 και μέσα στα 2,50 επιτρέπονται εξώστες έως 1,00μ.

Αν το οικόπεδο είναι >=500,00μ2 το κτίριο τοποθετείται 4,00μ. εσώτερον της οικ. γραμμής (Ο.Γ. = "... η εν τοις πράγμασι υφισταμένη τοιαύτη."

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.