Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοινοτική άδεια - απαιτήσεις, προϋποθέσεις έκδοσης


Recommended Posts

Κοινοτική άδεια βγαίνει βάσει:

1. Τις διατάξεις του Ν. 1577/85

2. Την αριθμ. 60885/4963/27-9-90 Απόφαση Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 656/Β/90)

3. Την απόφαση του εκάστοτε Νομάρχη για τους όρους δόμησης.

 

Κοινοτική άδεια βγαίνει για νέα αποθήκη έως 50τμ ή για προσθήκη αποθήκης έως 20τμ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι τα κτίσματα που προϋπάρχουν στο οικόπεδο (αν υπάρχουν) πρέπει να μην έχουν χρήση αποθήκης.

 

 

Το θετικό είναι ότι δεν απαιτούνται αμοιβές.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Στην κοινοτική άδεια απαιτούνται συμβόλαια του οικοπέδου ή όχι?

Δεν ρωτάω αν τα ζητάνε πάντα, αλλά αν με το γράμμα του νόμου απαιτούνται συμβόλαια, κατ΄αναλογία των κανονικών αδειών.

Υπάρχει κάποιο έγγραφο που να ξεκαθαρίζει αν απαιτείται ή όχι?

Link to comment
Share on other sites

Το ότι απαιτούνται είναι σίγουρο, όμως δεν έχω ψάξει βάσει ποιου νόμου (ούτε στις κανονικές άδειες) γιατί θεωρώ απόλυτα λογικό το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελεγχθεί να είναι το ιδιοκτησιακό.

Πάντως εκτός απο συμβόλαιο έχω βγάλει κοινοτική με τίτλο ιδιοκτησίας απο διανομή κανονικά.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση.Ήρθε ενας υποψήφιος πελάτης που θέλει να βγάλει άδεια 50 τ.μ. και ισχυρίζεται οτι μπορεί να εκδοθεί απο την κοινότητα.Απ οτι γνωρίζω κατι τέτοιο ίσχυε παλαιότερα.Γνωρίζει κανένας κάτι περισσότερο?

 

Μήπως ισχύει για ανέγερση αγροτικής αποθήκης και μόνο για εκτος σχεδίου?....

 

Κάθε πληροφορία καλοδεχούμενη.

 

Παρατήρηση: Πριν αναρτήσετε οποιοδήποτε μήνυμά σας, χρησιμοποιείστε την "Αναζήτηση" για την ύπαρξη τυχόν όμοιων θεμάτων. Το μήνυμά σας μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, ilias

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει αυτή η δυνατότητα φεκ 656/16-10-1990 τεύχος δεύτερο. Στο ΦΕΚ αναφέρονται σε ποιες περιοχές μπορεί να βγει "κοινοτική" άδεια. Μέχρι 50 τμ για αποθήκη, 20 τμ για βοηθητικούς χώρους(κουζίνες. λουτρά κτλ) για αντικατάσταση στέγης. Προσοχή στο σημείο του ότι η συνολική δόμηση δε μπορεί να υπερβαίνει τα 200 τμ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα κ απο εμένα. Πριν την Υ/Α του 1990 για την έκδοση αδειών από κοινοτάρχες ίσχυε η εγκύκλιος Ε49/77. Μήπως την έχει κάποιος για να την ανεβάσει; Ευχαριστω πολυ

Link to comment
Share on other sites

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 49/77

'Εχοντας υπόψη:

 

1) Τις διατάξεις της παρ.3 του Αρθ-1 του ΝΔ-691/77 (ΦΕΚ-207/Α) "περί καταργήσεως του ΝΔ-349/74 τροποποιήσεως των περί αυθαιρέτων οικοδομών κατασκευών διατάξεων και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων.

2) Τις διατάξεις του ΝΔ/17-7-23 "περί σχεδίων πόλεων,κλπ".

3) Το ΝΔ-8/73 "περί Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού".

4) Το από ΒΔ/15-6-68 "περί καθορισμού των όρων και περιορισμών δομήσεως των οικοπέδων, των κειμένων εντός των νομίμων υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών των στερουμένων εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου (ΦΕΚ-11/Δ) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα.

5) Την Αποφ-37608/5/6-11-76 (ΦΕΚ-161/Δ) "περί

αντικαταστάσεως της Αποφ-18241/12-5-76 περί τρόπου εκδόσεως οικοδομικών αδειών".

6) Την Αποφ-19596/19/26-6-76 (ΦΕΚ-186/Δ) "περί αδειών μικρών μονορόφων οικοδομών".

7) Τις Ε-22820 της 15-7-77 (Εγκ-39), Ε-22819 της 15-7-77 (Εγκ-40) και Ε-22818 της 15-7-77 (Εγκ-41) Εγκυκλίου μας.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

 

Α - Ι) Μέσα σε οικισμούς απομακρυσμένους και δυσπρόσιτους από τις έδρες των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, όπως και οικισμούς των Παραμεθορίων περιοχών.

α) Που υπάρχουν πριν από το έτος 1923 (23) και έχουν με την τελευταία απογραφή πληθυσμό μέχρι και 2000 κατοίκους, χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως.

β) Που έχουν εγκεκριμένο σχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας ή άλλης Κρατικής Υπηρεσίας, για αστική αποκατάσταση, με πληθυσμό βάσει της τελευταίας απογραφής μέχρι 2000 κατοίκους και όταν τα οικοδομικά τετράγωνα και τα οικόπεδα έχουν οριοθετηθεί από τις Υπηρεσίες που συνέταξαν και ενέκριναν το σχέδιο, δύναται ο Πρόεδρος της οικείας Κοινότητας, ή ο νόμιμος αναπληρωτής του να χορηγή οικοδομικές άδειες όταν πρόκειται για τις επόμενες εργασίες.

(1) Περίφραξη ή περιτοίχιση οικοπέδων.

(2) Μικροεπισκευή ή διαρρύθμιση οικοδομών.

(3) Προσθήκη βοηθητικού χώρου (λουτρού, αποθήκης κλπ. μέχρι 15 τετραγ. μέτρα συνολικά) με απλές μονόροφες οικοδομές.

(4) Κατασκευή νέας απλής μονόροφης οικοδομής επιφάνειας μέχρι 60 μ2 χωρίς φέροντα στοιχεία από σκυρόδεμα (κολώνες, δοκάρια, πλάκες κλπ.) και μόνο μια φορά για κάθε οικόπεδο.

ΙΙ) Οι ανωτέρω οικισμοί καθορίζονται με απόφαση Νομάρχου μετά από γνώμη του Συμβουλίου Δημοσίων 'Εργων του Νομού.

ΙΙΙ) Η μεταβίβαση της αρμοδιότητος αυτής δεν επιτρέπεται όταν πρόκειται για:

α) Πρωτεύουσες Νομών ή Επαρχιών.

β) Τουριστικές περιοχές και Λουτροπόλεις.

γ) Παραδοσιακούς οικισμούς.

δ) Περιοχές με έντονη σεισμικότητα όπου απαιτείται αντισεισμικός έλεγχος.

ε) Σε περιοχές που παρουσιάζουν σημαντική οικοδομική ανάπτυξη.

 

"Κατ' εξαίρεση ,επιτρέπεται η έκδοση αδείας από τον Πρόεδρο της οικείας Κοινότητος, σε οικισμούς τουριστικών περιοχών, σε λουτροπόλεις και παραδοσιακούς οικισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι:

α) Οι οικισμοί θα υπάγονται στις περιπτώσεις των εδαφ.α και β της παρ.ΑΙ της παρούσης αποφάσεως.

β) Το κτίσμα για το οποίο ζητείται η άδεια θ'ανοικοδομηθεί σύμφωνα με τα σχέδια των καταλλήλων κατά περίπτωση τύπων κατοικιών που έχει μελετήσει η Υπηρεσία Οικισμού του Υπ.ΔΕ και κατόπιν εγκρίσεως της αρμοδίας ΕΕΑΕ η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τον απαιτούμενο βαθμό προστασίας του Οικισμού και τους τυχόν ειδικούς όρους δομήσεως που έχουν επιβληθεί για την προστασία αυτών.

γ) Το εμβαδόν του κτίσματος δεν θα υπερβαίνει τα 60 τ.μ. και εάν οι εξωτερικοί τοίχοι πρόκειται να κατασκευασθούν με λιθοδομή τα 65 τ.μ.".

 

ΙV) Η άδεια θα χορηγείται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτου όπου θα περιγράφονται λεπτομερώς οι εργασίες που θα γίνουν. Στις περιπτ.(3) και (4) της παρ.Α-1 είναι απαραίτητο μαζί με την αίτηση να υποβάλλεται και ένα πρόχειρο σχέδιο (σκαρίφημα) που θα παρουσιάζει το οικόπεδο με όλες τις διαστάσεις του, το εμβαδόν του, τις γειτονικές ιδιοκτησίες και τον δρόμο, τα κτίσματα που υπάρχουν μέσα στο ίδιο οικόπεδο και τη θέση και τις διαστάσεις της προσθήκης ή του νέου κτίσματος μέσα στο οικόπεδο.

Β - Ι) Σε όλους τους άλλους οικισμούς της χώρας που υπάρχουν πριν από το 1923 και έχουν στην τελευταία απογραφή πληθυσμού μέχρι και 2.000 κατοίκους χωρίς σχέδιο, δύναται ο Πρόεδρος ή ο νόμιμος αναπληρωτής του, να χορηγήση άδεια περιφράξεως ή περιτοιχίσεως σε οικόπεδα του οικισμού εκτός εάν πρόκειται για:

α) Πρωτεύουσες Νομών ή Επαρχιών.

β) Τουριστικές περιοχές ή Λουτροπόλεις.

γ) Παραδοσιακούς οικισμούς.

δ) Περιοχές με έντονη σεισμικότητα όπου απαιτείται αντισεισμικός έλεγχος.

ΙΙ) Η άδεια θα χορηγείται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου όπου θα περιγράφονται λεπτομερώς οι εργασίες που θα γίνουν.

Γ - Ι) Οι άδειες θα εκδίδονται σε έντυπα όπου θα συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία που απαιτούνται από τον ιδιοκτήτη και εκείνον που εκδίδει την άδεια.

ΙΙ) Οι άδειες πριν την εφαρμογή τους πρέπει να θεωρούνται από την Αστυνομική Αρχή.

ΙΙΙ) 'Ενα αντίτυπο της αδείας θα στέλνεται στο αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο του Νομού για την τήρηση στατιστικών στοιχείων.

ΙV) Σε περίπτωση υπερβάσεως των εργασιών που αναφέρονται στην άδεια η αστυνομία ή η Κοινότης μπορεί να διακόψει τις εργασίες και να υποχρεώσει τον ιδιοκτήτη να προσαρμοσθεί στην άδεια, διαφορετικά, ο Πρόεδρος ανακαλεί την χορηγηθείσα άδεια και η συνέχιση γίνεται μόνο μετά από έκδοση νέας αδείας από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία.

V) Διαφωνίες μεταξύ των γειτόνων σχετικά με τα όρια των οικοπέδων κλπ. λύνονται από την Κοινότητα με βάση αποδεικτικά στοιχεία ή από τις δικαστικές αρχές.

 

Αθήνα, 31 Αυγούστου 1977.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.