Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υποστυλώματα υπογείου


 

Recommended Posts

Καλησπέρα και χαιρετώ το φόρουμ!

Στα πλαίσια μιας εργασίας στο πανεπιστήμιο έχω να επιλύσω μια διώροφη κατοικία με υπόγειο με το χέρι, χωρίς αντισεισμικές απαιτήσεις.

Έχω επιλύσει το χωρικό για τα εντατικά μεγέθη θεωρώντας πακτώσεις στην οροφή του υπογείου (δεν έβαλα τα υποστυλώματα του υπογείου στο χωρικό) και χρησιμοποίησα τα εντατικά μεγέθη για την επίλυση των δοκαριών

Το ερώτημα μου είναι, για την επίλυση των υποστυλωμάτων πως θα αντιμετωπίσω τα υποστυλώματα του υπογείου? Τι εντατικά μεγέθη αναλαμβάνουν?

 

 

Edit: Τουλάχιστον ο τίτλος του θέματος πρέπει να'ναι απ'όλες τις απόψεις ορθογραφημένος. Παρακαλώ διάβασε τους Κανόνες Συμμετοχής.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 60
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γιατί έβαλες πακτώσεις εκεί; Ο ΕΑΚ το αναφέρει αυτό μόνο για τον υπολογισμό του ην.. Εσύ υπολογίζεις ην; Μάλλον όχι...Πρέπει να δεσμεύσεις σε οριζόντιες μετατοπίσεις τους κόμβους οροφής υπογείου οι οποίοι έχουν σχέση με τα τοιχία υπογείου...

 

ΥΓ.

-Εύγε για το edit

- Σου έστειλα πμ.

Link to comment
Share on other sites

μήπως να επιλύσεις τις δοκούς και τα υποστυλώματα του υπογείου χρησιμοποιώντας τα εντατικά μεγέθη - ροπές, αξονικές και τέμνουσες, που έχεις από την επίλυση των υπερκείμενων ορόφων?. θεωρώντας βέβαια όπως είπε και ο actn το υπόγειο - στατικό σου μοντέλο - ακλόνητο σε οριζόντιες μετατοπίσεις.

Link to comment
Share on other sites

Οριζόντιες μετατοπίσεις εννοείτε τους άξονες Χ,Υ? Δηλαδή εγώ που δεν έχω αντισεισμικές απαιτήσεις μπορώ να μην δεσμεύσω καθόλου τους πάνω κόμβους του υπογείου?

Link to comment
Share on other sites

τους δεσμεύεις επειδή έχεις παντού τοιχώματα υπογείου που είναι ουσιαστικά ακλόνητα λόγω πολύ μεγάλης δυσκαμψίας. ...Όλα αυτά επειδή λύνεις με το χέρι φυσικά....

Link to comment
Share on other sites

Τι διαφορά εχει? αφου λυνει μονο για κατακόρυφα φορτία.

Συνεχίζεις κανονικά μεχρι τη βάση του υπογείου μεταφέροντας φορτια.

Το τοίχωμα μεταφέρει φορτία στους στυλους αν το θεωρήσεις υψίκορμη δοκό.

Επίσης λειτουργει και ως πλάκα φορτισμένη με τις ωθήσεις γαιων. Οπλίζεται θεωρωντας τους στύλους στηρίξεις.

Δε λυνουμε για διαξονική καμψη αλλα λαμβάνουμε και τις 2 περιπτώσεις σαν επαλληλια.

Φανταζομαι το νόημα της εργασιας να περιλαμβάνει υπόγειο χωρίς να προβλέπεται αντισεισμικός ελεγχος είναι η ορθη οπλιση του τοιχειου για τα κατακόρυφα φορτια και για τις ωθήσεις γαιων

και τελος παντων εχει θεωρήσει πάκτωση στην βάση του ισογείου αρα είναι ήδη δεσμευμένη κατα x-y.

Link to comment
Share on other sites

Το τοίχωμα δεν μεταφέρει φορτία στα υποστυλώματα, υποστυλώματα και τοιχώματα πρέπει να τα βλέπει κανείς σαν σύνολο. Άλλο όσον αφορά την προσωμοίωση σε προγράμματα.

Για τις ωθήσεις γαιών συμφωνώ.

Δεν κατάλαβα ότι λύνει για κατακόρυφα φορτία μόνο, αλλά και έτσι να το θεωρήσεις, δεν υπάρχουν ροπές και από πλαισιακή λειτουργία λόγω μονίμων και κινητών φορτίων?

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή τα υποστυλώματα υπογείου δεν αναλαμβάνουν εντατικά μεγέθη από τα περιμετρικά τοιχώματα αλλά μονό όσα μεταφέρονται από τα υπερκείμενα υποστυλώματα?

Και έτσι να είναι, τα φορτία των πλακών του ισογείου μεταφέρονται στα περιμετρικά τοιχώματα τα οποία επιλύω ξεχωριστά ως αμφίπακτα?(δεν αναφέρομαι στις ωθήσεις γαιών)

Link to comment
Share on other sites

DChris αν θεωρήσεις υψίκορμη δοκό που παραλαμβάνει τα φορτια της πλάκας, αυτα μεταβιβάζονται στον πόδα του υποστηλωματος. Εχω δει και προσομοιώσεις που η υψίκορμη σταματάει στο μέσο του υποστυλώματος (αν και κατασκευάζεται μεχρι την βάση). Επίσης εχω δει και εργασίες οταν ημουν φοιτητης που θεωρουσαν ολο το τοιχωμα υποστύλωμα, πχ αν είχες πάχος τοιχώματος 25εκ. θεωρουσες ενα υποστύλωμα 25Χ100 και εφάρμοζες επάνω του ροπες και αξονικες απο την πλάκα (τις οποίες πάλι ειχες υπολογίσει για πλακολωρίδα 1μ), αν κολήσεις μπορω να ψάξω να βρω τις σημειώσεις μου και να σου στείλω κάτι.

ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ νομιζω τα περισσοτερα προγράμματα, τα ελληνικά τουλάχιστον δεν κανουν τετοια προσομοιωση. Το fespa χωρις να είμαι και πολυ σίγουρος πεταέι ενα δοκαράκι κατω απο την πλάκα του ισογείου και μετα συνεχίζει το τοιχείο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.