Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παράταση εφαρμογής των Ευρωκωδίκων


iovo

Recommended Posts

Στην τελευταία συνεδρίαση (24 Μαρτίου 2010) του Τεχνικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN/BT) στο οποίο συμμετέχει ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης ως μέλος της CEN, ελήφθη μεταξύ άλλων η υπ’ αρ. ΒΤ 9/2010 απόφαση σύμφωνα με την οποία:

 

Α. αναγνωρίζεται η αδυναμία λόγω ανωτέρας βίας αρκετών Κρατών Μελών να εφαρμόσουν την 2010-03-31 ως καταληκτική ημερομηνία εθνικής εφαρμογής των προτύπων των Ευρωκωδίκων

και

 

Β. καλούνται οι Εθνικοί Οργανισμοί Τυποποίησης, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Κράτη – Μέλη, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί η εφαρμογή των Προτύπων των Ευρωκωδίκων σε Εθνικό Επίπεδο το αργότερο μέχρι την 2010-12-31.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι Ευρωκώδικες, ένα σύνολο τυποποιητικών κειμένων που ξεπερνά τις 5000 σελίδες, δεν είναι ακόμα και σήμερα, ούτε στον Ευρωπαϊκό χώρο, ένα σταθερό σύνολο κειμένων. Οι πολλές διορθώσεις και τα παροράματα που τους συνοδεύουν (πάνω από 50 πολυσέλιδα υπό έκδοση) δυσχεραίνουν το έργο του ΕΛΟΤ και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) που έχει, από την πλευρά της Πολιτείας, τη σχετική ευθύνη. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εξαιτίας της σεισμικότητας της περιοχής, έχει ανάγκη υιοθέτησης του συνόλου των Ευρωκωδίκων και ιδιαίτερα του Ευρωκώδικα 8 για τον σχεδιασμό κατασκευών έναντι σεισμού. Επίσης, στην Ελλάδα οι Κανονισμοί σχεδιασμού των κατασκευών αποτελούν νομοθετικά κείμενα, για τα οποία απαιτούνται νομοθετικές πράξεις της Πολιτείας προκειμένου να αντικατασταθούν με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα των Ευρωκωδίκων.

 

Ο ΕΛΟΤ, σε συνεργασία με το ΥΠΟΜΕΔΙ, το οποίο ενημερώθηκε έγκαιρα για την συγκεκριμένη απόφαση, εργάζεται προκειμένου να γίνει η εθνική υιοθέτηση των Ελληνικών Εκδόσεων και των Εθνικών Προσαρτημάτων των Ευρωκωδίκων, καθώς και η έκδοση των αναγκαίων νομοθετικών πράξεων για την υποχρεωτική εφαρμογή τους και την απόσυρση όλων των αντιτιθεμένων σχετικών ελληνικών κανονισμών πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31 Δεκεμβρίου 2010.

 

Πηγή:

1. http://www.elot.gr/893_ELL_HTML.aspx

και,

2. ο συνάδελφος/μέλος του forum Παναγιώτης

Link to comment
Share on other sites

Ταυτοχρονη ισχυ δεν εχουμε??? Δλδ σε μεταλλικα-ξυλινα-συμμικτα-πετρινα πως τη δεχονται???

 

Αν θελω ΕΚ2+ΕΚ8 τι θα μου πουν??

 

"Ντεν ξερω ΕΚ καρντια μου.."

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε.Ολοι οι Ευρωκωδικες πλην των 2,8 εχουν ισχυ εδω και χρονια με Υπουργικες αποφασεις.Ακολουθουνται δε απο Εθνικα κειμενα εφαρμογης.Ακομα και στους αλλους Ευρωκωδικες χρησιμοποιεις σε συνδυασμο τον ΕΑΚ2000 και οχι τον ΕΚ8.

Για τους Ευρωκωδικες 2,8 δε υπαρχουν τα απαραιτητα κειμενα εφαρμογης ,ουτε εχουν βγει ακομα οι απαραιτητες Υπουργικες αποφασεις.Και να θελουν καλοπροαιρετα οι συναδελφοι να τα δεχθουν δεν μπορουν γιατι η αδεια σου δε θα εχει ισχυ.Οι Ευρωκωδικες περιεχουν καποια στοιχεια που θα καθορισθουν απο τα κρατη.Κατι τετοιο δεν εχει γινει μεχρι σημερα στην Ελλαδα.

Link to comment
Share on other sites

Χωρις να ειμαι σιγουρος, νομιζω οτι υπαρχουν και οι απαραιτητες ΥΑ για την παραλληλη ισχυ ΕΚ28 + ΕΑΚ-ΕΚΩΣ.....

 

 

Μια κακια....Δεν νομιζω οτι πολυ ελεγκτες θα το καταλαβουν...μονο αν γραφει καπου με μεγαλα γραμματα στην πρωτη σελιδα.."ΧΡΗΣΗ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΩΝ 2 + 8"

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι κακία, είναι ...η πραγματικότητα!

Υπάρχουν ζητήματα όπου ο ΕΑΚ είναι ανεπαρκής, πχ φέρουσα τοιχοποιία. Έχω κατεβάσει μελέτη Φ/Τ με ΕΚ-8, που πέρασε και δεν πήρε κανείς χαμπάρι ...μολονότι το έγραφε στον τίτλο. Μάλιστα στην ΤΕ υπήρχε παράγραφος όπου εξηγούσα ποιες παραμέτρους παίρνω από τον ΕΚ-8 και για ποιες αρκούμαι στον ΕΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε παράλληλη εφαρμογή. Που σημαίνει οτι όποιος θέλει μπορεί μπορεί να χρησιμοποιήσει κανονικά τους EC. Απο 31/12/2010 και μετά τέρμα όμως οι ΕΚΩΣ-ΕΑΚ. Εγώ προσωπικά απο 15/6 που θα μου στείλουν το αντίστοιχο module του ΡΑΦ αυτούς θα χρησιμοποιώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.