Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΚΩΣ 1954 και αντισεισμικός 1959


 

Recommended Posts

@ harris84firefox

Τυχαίνει να έχω κάνει τέτοιες μελέτες και έχω ακόμα τα βιβλία που αναφέρει ο "Μυαλο Φιρικι". Αν σε ενδιαφέρει να ρίξεις μια ματιά και να ενημερωθείς τι γινόταν εκείνες τις ηρωϊκές εποχές, στείλε μου ΡΜ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
  • 3 years later...

Σε ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση.

 

Τελικά, όλα τα προβλήματα που είχα με τον υπολογισμό του απαιτούμενου οπλισμού, προέρχονταν από το αντίστοιχο fyd του stI. Νόμιζα επειδή οι συντελεστές ασφαλείας απουσίαζαν ότι το fyd ήταν 220MPa, μεγάλο λάθος. Η αντοχή σχεδιασμού του stI λέγετε σe και είναι 1.400 kg/cm2 = 140MPa. Τώρα όλοι οι υπολογισμοί οπλισμού μου βγαίνουν. Οι υπολογισμοί γινόντουσαν με ίδιου τύπου πίνακες που γίνονται και σήμερα, μόνο που ήταν για stI αντί για S220(δηλαδή για fyd=140MPa αντί για 191MPa). Στην μελέτη εμφάνιζαν μόνο το σ0 για να γίνεται ο έλεγχος με τα όρια που έχεις αναφέρει.

 

Παράδειγμα:

Σκυρόδεμα Β160 -> σ0=60kg/cm2

Χάλυβας StI -> σe=1400kg/cm2

Πλάκα h=13cm, d=11cm

Mrd = 0,94tm = 9,40kNm

kd=3.59 -> Πίνακες -> ks=7.81 -> As=6.68cm2

Όσο ακριβώς και στην μελέτη που έχω.

 

 

Τα 70kg/cm2 ήταν για τις στηρίξεις των δοκών ή για τα υποστυλώματα;

 

Το 20% αύξηση στον σεισμό υποθέτω ήταν εξαιτίας της ανακατανομής των ροπών.

Τους πίνακες που μπορώ να του βρω;

Link to comment
Share on other sites

Ορισμενοι (π.χ το σe κ.λ.π),υπαρχουν στον κανονισμο σκυροδεματος 1954.Αλλοι (οπως π.χ το kd ) σε παλια βιβλια σκυροδεματος (πχ. Αποστολου Κωνσταντινιδη εκδοσεις 1976 κ.λπ).

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Έχει πέσει στα χέρια μου μία παλιά αμαρτία (... άδεια ήθελα να πω :)) του 1970 και προσπαθώ να καταλάβω πως έχουν γίνει οι υπολογισμοί. Συγκεκριμένα έχω τις εξής απορίες:

 

1) Οι συντελεστές ασφαλείας 1,5 και 1,35 για μόνιμα και κινητά δεν υπήρχαν τότε και από τις πράξεις μου βγαίνει ότι τα μόνιμα και τα κινητά τα πολλαπλασίαζαν με 1,1.

 

2) γc και γs δεν υπήρχαν τότε.

 

3) Στις διατομές, μετά τον υπολογισμό των ροπών, υπολογίζεται ένα σb και αμέσως μετά βρίσκετε το Fe (το As δηλαδή). Το σb για την μέγιστη θλιπτική τάση μου μοιάζει, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αν το βρίσκει από πίνακες ή από υπολογισμούς. Όπως και αν έκανα τους υπολογισμούς, πάντα έβρισκα λιγότερο οπλισμό.

 

4) Στον αντισεισμικό χρησιμοποιεί ένα σ0 μαζί με το σb. Το σ0 πρέπει να είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη θλιπτική τάση, αλλά πως βγαίνει το σ0 ίσο με 84 για το Β160; Το B160 διάβασα ότι έχει fck 10Mpa = 100kg/cm2.

 

5) Στον αντισεισμικό, υπολογίζεται ένα e/d (Το e είναι η εκκεντρότητα, δηλαδή ροπή δια αξονικό φορτίο, και το d το πλάτους του υποστυλώματος) χωρίς να φαίνεται να το χρησιμοποιεί παρακάτω. Μήπως το υπολογίζει για να του δει αν βγαίνει κάτω από 0,5;

 

6) Τέλος πάλι στον αντισεισμικό υπολογίζει ένα φ. Αυτό πρέπει να είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη θλιπτική τάση προς την μέγιστη υπολογιζόμενη. Είχα ακούσει από κάποιον παλιό μηχανικό ότι τότε δεν υπήρχαν συντελεστές ασφαλείας στα υλικά και στα φορτία μόνο στο τέλος έμπαινε ένας συντελεστής 1,5. Αυτό είναι το φ είναι αυτός ο συντελεστής ασφαλείας;

 

Αν έχει κανείς τον κανονισμό σκυροδέματος του 1954 μπορεί να τον ανεβάσει στο forum, όσο και να έψαξα, δεν κατάφερα να τον βρω κάπου.

haris84 σήμερα μου έτυχε μια άδεια του 1970. Θέλω να σε ρωτήσω σχετικά με το αν υπήρχαν συντελεστές ασφαλείας στα μόνιμα φορτία των πλακών (το 1.35*g δεν υπήρχε τότε όπως και εγώ το είδα). θέλω να δώ αν μια πλάκα μπορεί να φέρει κάποιο επιπλέον (συγκεκριμένο) μόνιμο φορτίο! βρήκες κάποια άκρη με συντελεστές; Σε ευχαριστω!

 

 


Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

AlexisPap

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Γεια σε ολους

Για να καταλάβω, σήμερα για να βρω την αντοχή πχ ενός υποστυλώματος μπορώ να πάω σε πίνακες CEB, EMΠ, νομογραφήματα , βρίσκω μd, ω όπου οι αντοχές

είναι διαιρεμένες  πχ fcd/1.5  , fy/1.15 (oι συντ/τες μπορούν και να διαφέρουν αλλά γράφω την λογική)   και βρίσκω την αντοχή Μrd (αν έχω τον οπλισμό ή αντιθέτως)  που πρέπει να είναι μικρότερη από Μsd, όπου η Μsd μπορεί να έχει προκύψει από τα φορτία βαρύτητας  με συντ.ασφ. 1,35G+1.5Q ή από συνδιασμό σεισμού G+0.3Q+-Ex+-0.3Ey.

Παλιά,  πια ήταν ακριβώς οι διαφορα? Από ότι κατάλαβα: (για κανονισμο του 59)

1) Δεν υπήρχαν συντ.ασφ.  στις δράσεις όπως 1,35G+1.5Q αλλά απλώς G+Q

2) Δεν υπήρχαν συντ.ασφ. υλικων όπως fcd/1.5  , fy/1.15

Το ερώτημά μου ειναι πως υπολογίζανε τις αντοχές , πχ για ενα υπ/μα 30χ30 με 4Φ20 , Β160., stΙ

Ειχαν πινακες αντοχ'ής για το Β160 και για stI? Και μετά τι? Υπήρχαν πίνακες αντίστοιχοι με διαστασεις διατομής και οπλισμό όπως στα νομογραφήματα?

Αν ναι που υπαρχουν αυτοι?

Παρακαλώ όποιος γνωρίζει , ποια θα ήταν η αντοχή στο άνω παραδειγμα του υπ/τος?

 

Link to comment
Share on other sites

Η διαστασιολόγηση με κανονισμό 54, αν αυτό θες να κάνεις σήμερα, είναι αδύνατη για έναν νέο μηχανικό γιατί δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό τρόπο ανάλυσης. Ναι δεν υπήρχαν συντελεστές ασφαλείας και φορτίων. Όλα ήταν 1. 

Εν ολίγοις από όσα έχω ψάξει, η διαστασιολόγηση γινόταν με επιτρεπόμενες τάσεις μίας ισοδύναμης ιδεατής διατομής θεωρώντας γραμμικό ομοιογενές υλικό. Στο λέω στο περίπου μην βαράτε οι παλιοί. Με κάποιον τρόπο και κάποιους συντελεστές που μόνο οι παλιοί (άνω των 60) Π.Μ. ίσως να θυμούνταν, από τα ενταντικά μεγέθη και την γεωμετρία της διατομής προέκυπταν οι τάσεις χάλυβα και σκυροδέματος και αναλόγως το είδος του στοιχείου (πλάκα, δοκός, υποστύλωμα) γινόταν σύγκριση της τάσης με την επιτρεπόμενη. Τώρα πως γινόταν όλο αυτό με κάτι συντελεστές φ,λ, κτλ που δεν μπορώ να τους καταλάβω και έχω μελετήσει παλιές στατικές μελέτες.

Πρακτικά για να μην το κουράζουμε, είναι σχεδόν αδύνατον να λύσεις σήμερα κτίριο με κανονισμό 54. Υπάρχουν προγράμματα που επιλύουν με επιτρεπόμενες τάσεις π.χ. Statics αλλά κατά τη γνώμη μου είναι συντηρητικά και δεν μπορείς να έχεις έλεγχο του τι κάνουν αν δεν έχεις εμπειρία σε τέτοιες μελέτες. Για αυτό παλιά κτίρια άποψη μου πρέπει να ελέγχονται μόνο με ΚΑΝΕΠΕ και να εκμεταλεύεσαι όσο μπορείς τις διατάξεις του κανονισμού αυτού. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.