Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας


gio

Recommended Posts

acnt

Σωστά.

Απαιτείται μόνο στη περίπτωση μεταβίβασης, είτε προ της ανέγερσης είτε μετά.

Μπορεί να κάνει σύσταση οριζοντίου με μεταβίβαση και μόνο δικαίωμα δόμησης, (ο λεγόμενος αέρας), επί των δικαιωμάτων του στο οικόπεδο.

 

Avgoust

Mε τον τρόπο που περιγράφεις μόνο μπελάδες μπορεί κάποιος να βάλει στο κεφάλι του. Αν δημιουργηθεί θέμα μεταξύ των συνιδιοκτητών και καταλήξουν στα δικαστήρια είναι χαμένος από χέρι.

Έχω κάνει πάνω από 100 συστάσεις καθέτων και οριζοντίων. Οι Συμβολαιογράφοι δεν μου ζήτησαν κατόψεις και Δ.Κ. μόνο όσα αφορούσαν οικόπεδα σε μικροοικισμούς.

Θεωρώ ότι για να τα ζητούν οι συμβολαιογράφοι κάποιος νόμος θα τα απαιτεί.

Link to comment
Share on other sites

gk , μην νομιζεις οτι κι εγω εχω κανει λιγες . Και εκτος απο τις δικες μου εχω δει αλλες τοσες απο αλλους.

 

Αλλα για καθετες μιλαμε τοση ωρα σωστα ?

 

Δεν μου εχει απαιτηθει απο συμβολαιογραφο περιγραμμα κτιριων καμμια φορα. Στις οριζοντιες ναι , κατοψεις , μελλοντικη εξαντληση ΣΔ κλπ .

 

Αλλα στις καθετες ?!

 

Κατοψη και δ/μα καλυψης προυποθετουν αρχιτεκτονικη μελετη. Οταν γινεται καθετη σε ενα σκετο οικοπεδο τι κατοψεις και δ/μα καλυψης μπορει να δωσει κανεις ?

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά η σύσταση διηρημένης ιδιοκτησία (οριζοντίου και καθέτου) αφορά στα κτίσματα και τη δυνατότητα δόμησης. Δεν καθορίζεται πιο τμήμα του οικοπέδου έχει ο καθένας, απλά τα χιλιοστά που του αναλογούν επ' αυτού.

 

Αναλυτικότερα στο Ν.Δ. 1024 της 10/15 Νοεμ.1971 (ΦΕΚ Α 232) : "Περί διηρημένης ιδιοκτησίας επί οικοδομημάτων ανεγειρομένων επί ενιαίου οικοπέδου."

Link to comment
Share on other sites

Greek Australian, έχω την εντύπωση ότι αυτό που λες ισχύει για τη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας. Στη σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας μπορείς άνετα να χωρίσεις απολύτως καθορισμένα τμήματα ενιαίου οικοπέδου, τα οποία θα ανήκουν σε διαφορετικά άτομα, με το κάθε κομμάτι να έχει το δικο΄του δικαίωμα δόμησης κ.λπ.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Κάθε κτίσμα ανάλογα με τα τετραγωνικά του αποροφά δόμηση. Ανάλογα με το ποσοστό της δόμησης που αποροφά του δίδεται συνήθως και το ποσοστό της οριζόντιας ή κάθετης σύστασης. Έτσι π.χ. σε οικόπεδο 500τ.μ. με συντελεστή 0,8 αν υπάρχουν δυο ξεχωριστά κτίσματα Α=120τ.μ. και Β=150τ.μ. τότε συνήθως πριν απο οτιδήποτε ελέγχουμε το εξής: Μέγιστή δόμηση =500Χ0,8=400τ.μ. Αρα πρέπει για τον Ατο ποσοστό να είναι μεγαλύτερο απο 120/400 και για τον Β το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο απο 150/400. Απο όσα γνωρίζω το ίδιο ισχύει και για τις οριζόντιες.

Link to comment
Share on other sites

Έστω οτι έχουμε σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας με δύο ιδιοκτήτες.Ο ένας έχει χτίσει έναν όροφο και ο άλλος θέλει να χτίσει από πάνω.Κάνει έλεγχο υπάρχοντος στα στατικά και προκύπτει οτι ο υπάρχον όροφος χρειάζεται ενίσχυση για να προστεθεί ο δεύτερος όροφος.Εάν ο ιδιοκτήτης του πρώτου ορόφου δεν δέχεται την ενίσχυση του δικού του τι γίνεται?Είναι υποχρεωμένος να το δεχτεί?Η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας το προβλέπει αυτό εμμέσως ή απλά είναι ένα συμβόλαιο που δείχνει κάποια ποσοστά ιδιοκτησίας και τίποτα άλλο?Το θέμα δηλαδή πρέπει να λυθεί δικαστικά?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.