Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιατί να επενδύσει κάποιος σε ΦΒ στην στέγη του;


Recommended Posts

Κρινετε οικονομικα σκοπιμο να θελει καποιος να εγκαταστησει ΦΒ στην στεγη/δωμα του; Ρωτω εσας που δραστηριοιοιηστε επαγγελματικα στον χωρο...

Τι θα λεγατε σε εναν πελατη σας που το ψαχνει να βαλει (εστω) 9 kW στο δωμα του; Εμενα η οικονομικη αναλυση μου δειχνει οτι με βαση το ισχυον πλαισιο η οικονομικη αποδοση ενος τετοιου εγχειρηματος ειναι απολυτα συγκρισιμη με την αποδοση των χρηματων εστω και με ενα 2% στην τραπεζα....(εαν υποτεθει οτι καποιος εχει τα χρηματα)

Σας ακουω...

Link to comment
Share on other sites

9 KW στη στεγη θα σου κοστισουν το πολυ 36000 ευρω και θα σου αποδιδουν καθε χρονο 6400 ευρω το χρονο.Δηλαδη η αποσβεση της επενδυσης θα γινει σε 6 χρονια περιπου και θα εχεις συμβολαιο με τη ΔΕΗ για αλλα 19 χρονια εισπρατοντας περιπου το ιδιο ποσο καθε χρονο.Αρα μιλαμε για αποδοση περιπου 17,5 %.Η τραπεζα σου δινει,ποσο ειπες?2%?

Αρα μαλλον ειναι συμφερουσα κατα πολυ η επενδυση.

Link to comment
Share on other sites

@kusta80

Mε βαση τα δεδομενα "εισοδου" που επικαλεισαι, εχω να παρατηρησω οτι αν λαβεις υποψην σου τα εξης :

 

- θεωρεις αποδοση της ταξης περι τα 1300kWh/kw εγκατεστημενα σταθερα κατα την διαρκεια και των 25 ετων χωρις να λαβεις υποψην σου την απομειωση της αποδοσης των panels 1% σε ετησια βαση (που ειναι σημαντικη!!)

 

- θεωρεις μηδενικη σκιαση που δεν επιτυγχανεται ευκολα,

 

- θεωρεις κοστος εγκαταστασης 36000 Ευρω (φανταζομαι μαζι με ΦΠΑ), που κατα την γνωμη μου ειναι μικρο

 

Εστω και ετσι ομως (δηλ. με την τιμη των 36000 Ευρω) η καθαρη ταμειακη ροη στην διαρκεια των 25 ετων του προγραμματος ειναι περι τα 105.000 Ευρω που διαμορφωνει ενα επιτοκιο αναγωγης περι τα 4,5%. Το θεωρεις μεγαλο;

 

Y.Γ. : Πραγματικα θεωρω το κοστος που ανεφερες δηλ. 36000 Ευρω για τα 9kW μικρο. Θα ησουν σε θεση να το κανεις το εργο με τοκλειδι στο χερι με αυτα τα χρηματα;

 

@streetas

 

ο φιλος kusta80 θεωρει αποδοση περι τις 1293kWh/εγκατεστημενο kW σε ετησια βαση και αυτο μεσοσταθμικα για τον Ελλαδικο χωρο.

Εαν θελεις να εισαι πιο κοντα στα πραγματικα νουμερα παρε τιμες απο το Εθνικο Αστεροσκοπειο και χρησιμοποιησε ενα μοντελο χρονοσειρων ηλιακης ακτινοβολιας.

Link to comment
Share on other sites

1. Η πτώση που λες στην απόδοση είναι η μέγιστη δυνατή. Μη ξεχνάς όμως ότι και κάθε χρόνο αυξάνεται η τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας με το 1/4 του πληθωρισμού. Άρα μήπως η πτώση στο εισόδημα είναι ελάχιστη έως μηδαμινή??

2.Σκιάσεις δε μπορείς να αποφύγεις στα σπίτια. Αλλά άντε να χάσεις ένα 10 - 15 % της απόδοσης εξαιτίας σκιάσεων και λάθος προσανατολισμού

3.Το κόστος δεν είναι χαμηλό. Πρέπει να βάλουμε όμως και το ΦΠΑ αν είναι ιδώτης. Αλλά και τότε πάνω από τα 40000 δύσκολα πας. Εκτός και αν δε κάνει κάποιος έρευνα αγοράς και παέι στον πρώτο που θα βρει. Με 36000 τελική τιμή (μαζί με το ΦΠΑ) είναι λίγο δύσκολο. Αλλά με 38000 είναι απόλυτα εφικτό και με Γερμανικά υλικά.

Η βασική διαφορά με τη τράπεζα είναι η εξής: Αν τα έβαζες στην τράπεζα με 4.5 % θα έπαιρνες τα λεφτά σου στο τέλος της 25ετίας. Ενώ με τα ΦΒ αν θες τα κλείσεις για 25 χρόνια, τότε ό,τι έσοδα έχεις κάθε μήνα μπορείς να τα βάζεισ την τράπεζα με το εκάστοτε καταθετικό επιτόκιο και να πας να τα πάρεις όλα στα 25 έτη. Οπότε πέρα από την απόδοση που θα έχεις λόγω των ΦΒ θα παίρνεις και ένα μπόνους λόγω της κατάθεσης.

Συνοπτικά. συγκρίνεις δυο καταστάσεις ανόμοιες γιατί με τα ΦΒ μπορείς κάθε μήνα να έχεις εισόδημα (και αν δεν το θες το βάζει σε ένα προθεσμιακό) ενώ με το 4.5 % προθεσμιακό στην τράπεζα θα πάρεις τα λεφτά σου μόνο μετά από 25 έτη.

Link to comment
Share on other sites

@grassogr

Για το 1 : H αυξηση στην τιμη πωλησης ειναι 25% επι του δεικτη τιμων καταναλωτη και οχι του πληθωρισμου. Ο Δ.Τ.Κ. ειναι 2%. Αρα ο συντελεστης αυξησης ειναι 0,5% !!

 

Για το 2 : Θεωρεις 10% μειωση αποδοσης λογω σκιασης μικρο νουμερο;

Για το 3 : Τελικη τιμη με σωστη ηλεκτρολογικη εγκατασταση (γειωσεις- αντικεραυνικη) ειναι γυρω στα 38000 ; Περιμενω αποψεις !!

Για τις παρατηρησεις σου συμφωνω απολυτα.....

Link to comment
Share on other sites

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ επιλεκτικα ΑΠΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ (δεν αναφερω ιστοτοπο για να μην θεωρηθει διαφημιση)

 

**********************************************

5kw με φωτοβολταικά σε στέγες με φωτοβολταικά με BP Solar 160 watt πολυκρυσταλλικού πυριτίου με εγκατάσταση

 

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται εγκατάσταση + Διαδικασία υποβολής φακέλου*

*Συμπλήρωση Αίτησης + υποδείξεις για Πολεοδομία + ΔΕΗ (εφόσον υπάρχουν κατόψεις της ταράτσας)

 

Δεν συμπεριλαμβάνεται Μεταφορά-Καλωδιώσεις

τιμή χωρίς ΦΠΑ

 

 

Τιμή: 18990.00

 

***********************************************

 

Με μια πολυ προχειρη αναζητηση.. Αναλογικα (που δεν ισχυει 100%) παει περιπου 42.000 με ΦΠΑ 23% + μεταφορικα + καλωδιωσεις.. Φανταζομαι οτι ενα 10% 15% φθηνοτερα μπορεις να το βρεις..

Link to comment
Share on other sites

@grassogr

Για το 1 : H αυξηση στην τιμη πωλησης ειναι 25% επι του δεικτη τιμων καταναλωτη και οχι του πληθωρισμου. Ο Δ.Τ.Κ. ειναι 2%. Αρα ο συντελεστης αυξησης ειναι 0,5% !!

 

Για το 2 : Θεωρεις 10% μειωση αποδοσης λογω σκιασης μικρο νουμερο;

Για το 3 : Τελικη τιμη με σωστη ηλεκτρολογικη εγκατασταση (γειωσεις- αντικεραυνικη) ειναι γυρω στα 38000 ; Περιμενω αποψεις !!

Για τις παρατηρησεις σου συμφωνω απολυτα.....

 

Για το 1 ξανατονίζω ότι η πτώση στην απόδοση είναι η μέγιστη που καλύπτουν οι εταιρίες. Αν πάρεις καλό γερμανικό πάνελ η πραγματική πτώση άντε να ειναι 5% στην 25ετία. Επίσης, είναι με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή τον πληθωρισμό, ο οποίος από το 1990 έως σήμερα έχει μέση ετήσια τιμή γύρω στο 3.5%.

Για το 2 είμαι σίγουρος ότι για να έχεις παραπάνω σκιάσεις πρέπει να είναι λάθος η εγκατάσταση. Π.χ. αν θες με το ζόρι να βάλεις 9 kW σε 80 .τ.μ δώμα τότε πράγματι θα έχεις υπερβολικές σκιάσεις. Για αυτό εξάλλου γίνεται και η μελέτη σκίασης. Το κριτήριο του διαθέσιμου χώρου είναι βασικότερο από τα λεφτά που θέλει να δώσει ο επενδυτής. ή τουλάχιστον εμείς πρέπει να τον ενημερώνουμε για την ειδική απόδοση (kWh/kW/έτος) κάποιων πιθανών λύσεων για το κτίσμα του.

Για το 3 μπορώ να στο εγγυηθώ γιατί έχω δώσει τέτοιες προσφορές σε επενδυτές με γερμανικά υλικά και με το κλειδί στο χέρι. Και υλικό και εγκατάσταση και προστασίες και γειώσεις και ΔΕΗ. Αλλά ακόμα και με δεκαετείς εγγυήσεις να πας σε όλα τα υλικά (πάνελ και αντιστροφείς) δύσκολα θα ξεπεράσεις τα 41000 με 42000 (τελική τιμή που περιλαμβάνει ΦΠΑ)

Link to comment
Share on other sites

@landrew : 1) είσαι βέβαιος ότι κατάλαβες αυτό που έγραψε ο grassogr περί ανακατάθεσης των κερδών από τα ΦΒ;

 

2) 10-15% είναι πολύ κακή εγκατάσταση. Να σκεφτείτε ότι 10% απώλειες σε kWh έχεις αν τα βάλεις εντελώς Ανατολή ή εντελώς Δύση. Σπάνια θα υπερβεί κάποιος το 5% απώλειες.

3) 38.000 για 9kWp βρίσκεις εύκολα με ευρωπαϊκά υλικά τελειωμένο

4) ποτέ καλό πάνελ δε θα βγάλει 1300kWh/kWp,y αλλά γύρω στις 1400-1700 απ'άκρη σ'άκρη της Ελλάδας με πτώση γραμμική κοντά στο 10-15% σε 25 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Με 40000 στο δινω με το κλειδι στο χερι.Μπορω καοι φθηνοτερα αμα μειωσω το κερδος μου.

Αμα εχει μεγαλες σκιασεις δεν θα στο κανω.Μιλαμε για μενα ομως.Οι περισσοτεροι θα στο κανουν.

Μην ξεχνας οτι ειναι εσοδα ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.