Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τιμολόγιο από χώρα του εξωτερικού


Recommended Posts

Οχι , η ένταξη στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές θα γίνει με την υποβολή του εντύπου Μ2 στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ.

 

Στο σχετικό πεδίο της περιοδικής δηλώσεως ΦΠΑ (ΚΩΔ. 341, 342) θα εμφανισθεί η αξία των ενδοκοινοτικών συναλλαγών .

 

Καλησπέρα σας.

Θα ήθελα αν μπορείτε να με βοηθήσετε στο εξής:

 

Έχω λάβει τιμολόγιο από την Κύπρο για παροχή υπηρεσιών (1000 ευρώ). Η έδρα της εταιρείας αυτής είναι στην Κύπρο και μου παρείχε υπηρεσίες διαδικτύου. Θα ήθελα να μάθω τι πρέπει να κάνω από εδώ και πέρα. Επιπλέον, σε ποιους κωδικούς μπαίνουν στην περιοδική και εκκαθαριστική?

 

Υπόψιν ότι το τιμολόγιο έχει κοπεί χωρίς ΦΠΑ.

Ευχαριστώ πολύ

 

Aυτή είναι η περίπτωση λήπτη υπηρεσιών ( την υπηρεσία παρέχει κοινοτικός (ή και εξωκοινοτικός ) σε λήπτη που είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό της χώρας ) και την ρυθμίζει το άρθρο 14 παρ. 3 του κώδικα ΦΠΑ (Ν 2859/2000)

Ο ελληνας λήπτης (επιχείρηση) είναι υποχρεωμένος στην καταβολή του ΦΠΑ που αναλογεί στην πράξη αυτή αλλά ταυτόχρονα ασκεί και το δικαίωμα έκπτωσής του, οπότε πρακτικά δεν πληρώνει τίποτε.

Ολα αυτά απεικονίζονται στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ στους κωδικούς 303 και 333 (για την απόδοση) καθώς καθώς και 353 και 373 (για την έκπτωση). Επιπλέον για πληροφοριακούς λόγους την αξία του κυπριακού τιμολογίου θα την αναγράψετε και στον κωδικό 343 της περιοδικής δηλώσεως ΦΠΑ.

 

Eπιπλέον υπάρχει ένα θέμα σχετικό με την φορολογική αναγνώριση της δαπάνης αυτής δεδομένου ότι ο νέος φορολογικός νόμος (3842/2010) κατατάσσει την Κύπρο στα "προβληματικά κράτη" δηλ σε αυτά που έχουν φορολογικό συντελεστή μικρότερο του 50% του ελληνικού. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως έχω τη γνώμη ότι δεν προκύπτει θέμα για την δαπάνη.

 

────────────────────────────────────

Χρησιμοποιήστε το edit για να μην κάνετε συνεχόμενες δημοσιεύσεις.

Διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 39
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ενταξει με την περιοδική δήλωση. Η συναλλαγή έγινε το 2009 όμως, οπότε ίσχυε ο παλιός νόμος. Νομίζω δεν υπάρχει θέμα φορολογικής αναγνώρισης.

Το θέμα είναι ότι έγινε λάθος και η δαπάνη δεν καταχωρήθηκε στην περιοδική (μια που ήταν δαπάνη χωρίς ΦΠΑ), αλλά στην εκκαθαριστική στο πεδίο που λέει για εισροές απαλλαγμένες από ΦΠΑ χωρίς δικαίωμα έκπτωσης. Επιπλέον, δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαδικασία έναρξης ενδοκοινοτικών συναλλαγών, πριν κοπεί το τιμολόγιο. Ούτε οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών αποκτήσεων συμπληρώθηκαν στη ΔΟΥ.

Υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης της περιοδικής δήλωσης?Θα υπάρξει κάποιο πρόστιμο?

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης της περιοδικής δηλώσεως ΦΠΑ,

ωστόσο σας προτείνω να αφήσετε τα πράγματα όπως έχουν (για την "ενδοκοινοτική "παροχή υπηρεσίας στο έτος 2009 δεν χρειάζεται ανακεφαλαιωτικός πίνακας.

 

───────────────────────────────────────────

Παράβαση Κανόνα 8 περί άσκοπης παράθεσης. Τηρούμε τους Κανόνες Συμμετοχής.

Chilon

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τη βοήθεια σας.

Στη συγκεντρωτική δήλωση πελατών προμηθευτών καταχωρείται η λήψη υπηρεσίας από εξωτερικό?

Η επιδότηση ΟΑΕΔ, για την οποία κόπηκε αθεώρητο τιμολόγιο (χωρίς ΦΠΑ), καταχωρείται και αυτή έτσι?(στη συγκεντρωτική κατάσταση)

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εχω και εγω παρομοια ερωτηση....

 

Για αγορες απο χωρες εντος της ΕΕ, πχ. αγορα ενος υπολογιστη. Πως γινεται να εχουμε επιστροφη του ΦΠΑ απο την αγορα αυτη?? Ή απλα βαζουμε το τιμολογιο στα εξοδα και εκπιπτει ο ΦΠΑ?????

Link to comment
Share on other sites

Έχω κι εγώ μια ερώτηση. Έχω ένα τιμολόγιο από την google (Ιρλανδία) για παροχή υπηρεσιών "διαδικτυακής καμπάνιας". Το ποσό (50 ευρώ) αναφέρεται συνολικά (δεν κάνει διαχωρισμό ΦΠΑ). Στο κάτω μέρος έχει υποσημείωση:

"Οι υπηρεσίες υπόκεινται σε ΦΠΑ με αντιστροφή επιβάρυνσης στον παραλήπτη σύμφωνα με το Άρθρο 196 της Οδηγίας του Συμβουλίου 2006/112/ΕΚ".

Με αυτό το τιμολόγιο τι κάνω; Το καταχωρώ, εκπίπτει μόνο ως δαπάνη, εκπίπτει και ο ΦΠΑ (χρειάζεται αποφορολόγηση);

Link to comment
Share on other sites

Ζητατε να σας αποστειλουν τιμολογιο (invoice) οπου θα αναγραφεται ξεχωριστα το ποσο του ΦΠΑ (vat για τους αγγλοφωνους) . Αν ειναι διαφορετικο απο το 23% ή οτι αλλο εχουμε εμεις , μπαινει σε ξεχωριστη στηλη στο βιβλιο εξοδων και εκπιπτει η δαπανη κανονικα, σαν να εχει κοπει εδω.

Αυτο προφανως ισχυει μονο για κοινοτικες χωρες.

Αν ειναι χωρα εκτος ζωνης ευρω πρεπει να μπει το ισοποσο της ισοτιμιας ευρω πχ στερλινας , που ισχυει στο δεκαπενθημερο που εχει εκδοθει το τιμολογιο (γι αυτο το τελευταιο, ρωτηστε σε καποια ΔΟΥ, δε θυμαμαι ακριβως ποια μερα πρεπει να ειναι, υπαρχει καποιο default, η τελευταια παρασκευη της προηγουμενης του τιμολογιου, ή κατι τετοιο)

Και βεβαιως το κοινοτικο τιμολογιο δε χρειαζεται μεταφραση, μπαινει ως εχει

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς στο topic "Τιμολόγιο από Κύπρο". Ρίξτε μια ματιά εκεί...

 

 

Ζητατε να σας αποστειλουν τιμολογιο (invoice) οπου θα αναγραφεται ξεχωριστα το ποσο του ΦΠΑ (vat για τους αγγλοφωνους) . Αν ειναι διαφορετικο απο το 23% ή οτι αλλο εχουμε εμεις , μπαινει σε ξεχωριστη στηλη στο βιβλιο εξοδων και εκπιπτει η δαπανη κανονικα, σαν να εχει κοπει εδω.

 

Δηλαδή, για ένα προιον/υπηρεσία απο άλλο κράτος εκπίπτεις το ΦΠΑ στην ελλάδα? Δεν νομίζω!

 

Όταν αγοράζεις κάτι απο την ΕΕ, το invoice δεν περιλαμβάνει VAT (ΦΠΑ), αλλά πρέπει να έχεις κάνει έναρξη ενδοκοινοτικών συναλλαγών: να υποβλαλεις δήλωση, κάθε μήνα ή μόνο τον μήνα που έγινε η αγορά εαν δεν αγοράζεις κάθε μήνα, στα δε βιβλία σου το ποσο θα το περάσεις σαν εξοδο αλλα και σαν εσοδο ώστε ο ΦΠΑ να είναι μηδεν (για αυτό το τελευταίο δεν ειμαι σιγουρος εαν το λεω σωστα).

 

Στο topic που αναφέρα παραπάνω τα λεει αναλυτικά ο SOTHRIS, ο οποίος είναι λογιστής.

Link to comment
Share on other sites

1) εάν είσαι ιδιώτης, τότε το ΦΠΑ είναι το ΦΠΑ της χώρας από όπου γίνεται η αγορα του αγαθού.

2) εάν είσαι επαγγελματίας τότε έχεις τη δυνατότητα να το αγοράσεις όπως στην περίπτωση 1) ή αλλιώς να ζητήσεις απαλλαγή του ΦΠΑ, οπότε και θα πληρώσεις ΦΠΑ εδώ υπολογιζόμενο με βάση την ελληνική νομοθεσία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.