Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΤΣΜΕΔΕ] Εγκυμοσύνη


akius

Recommended Posts

Συνάδελφοι γεια σας!!!

 

Μήπως γνωρίζει κανείς από εσάς, τι κάνουμε με τις αποδείξεις που μας δίνει ο γυναικολόγος μας?

 

Εμένα με παρακολουθεί γιατρός του Δημοσίο Νοσοκομείου και μου δίνει αποδείξεις κάθε φορά που πηγαίνω για εξετάσεις.

 

Παίρνουμε κάποιο ποσοστό πίσω από τα λεφτά των εξετάσεων?

 

Ευχαριστώ!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 236
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα,

 

Μετά από καταγγελία που έκανα στο συνήγορο του πολίτη….

Με την βοήθεια και την συμβουλή του συνηγόρου του πολίτη σε ότι αφορά την διεκδίκηση για το επίδομα τοκετού πρέπει να γίνει μια προσφυγή στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ και με την συμβουλή του συνηγόρου εγώ έγραψα τα παρακάτω!

 

ΠΡΟΣΦΥΓΗ του άρθρου 30 παρ. 1 Ν. 3918/2011

ενώπιον του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ

Θέμα: μη κάλυψη δαπάνης για ιατρική παρακολούθηση κύησης σε ασφαλισμένη ΤΣΜΕΔΕ

 

Είμαι αρχιτέκτονας μηχανικός, ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ από το 2006. Από 06/09/ 2012 ασφαλίζω στο βιβλιάριο ασθένειας και τη σύζυγο μου ως προστατευόμενο μέλος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΤΣΜΕΔΕ πληρώναμε όλες τις εξετάσεις της εγκυμοσύνης, τις επισκέψεις στον γιατρό, τον τοκετό καθώς και όλα τα νοσήλια για τη γέννα και στη συνέχεια καταθέταμε τα σχετικά δικαιολογητικά για τη χορήγηση του επιδόματος τοκετού.

 

Από 12.11.2012 το ΤΣΜΕΔΕ εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ, ο Κανονισμός Παροχών του οποίου προβλέπει σε περιπτώσεις τοκετού την κάλυψη της μαιευτικής περίθαλψης, αντί της χορήγησης επιδόματος τοκετού. Κατά την ένταξη του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΟΠΥΥ η σύζυγός μου διένυε τον 8ο μήνα κύησης. Στις 10.12.2012 η σύζυγός μου γέννησε στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και ο ΕΟΠΥΥ κάλυψε το προβλεπόμενο από τη σύμβαση ποσό. Πέραν του ποσού που καλύφθηκε από τον ΕΟΠΥΥ μου επιβλήθηκαν χρεώσεις ύψους 1.175,56 ΕΥΡΩ, τις οποίες κάλυψα ιδιωτικά.

 

Λόγω της ένταξης του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΟΠΥΥ και της αλλαγής του νομικού πλαισίου που διέπει πλέον τη μαιευτική περίθαλψη βρίσκομαι επιβαρυμένος με τις δαπάνες:

 

1.για την ιατρική παρακολούθηση και τις εξετάσεις της κύησης 975,00 ευρώ.

2.για την αμοιβή μη συμβεβλημένης ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ για την γέννα 700 ευρώ.

 

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Παροχών του ΤΣΜΕΔΕ συνυπολογίζονταν στο χορηγούμενο βοήθημα τοκετού, ενώ για την κάλυψή τους σύμφωνα με τον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ προβλέπονται στο άρθρο 8 ΕΚΠΥ συγκεκριμένοι όροι. Συνεπώς, είναι προφανές ότι με την ένταξη των κλάδων Υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, πέραν του ότι δεν λαμβάνω επίδομα τοκετού ύψους 2.500 ΕΥΡΩ, έχω στερηθεί την πρόσβαση στην κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη της ιατρικής παρακολούθησης της κύησης.

 

Με την παρούσα αιτούμαι:

1.να εξετάσετε το θέμα και να μεριμνήσετε για την κάλυψη της δαπάνης για την ιατρική παρακολούθηση της κύησης της συζύγου μου που ανέρχεται στα 975,00 ευρώ.

2. να εξετάσετε το θέμα και να μεριμνήσετε για την κάλυψη της δαπάνης για την αμοιβή της ιατρού για την γέννα που ανέρχεται στα 700,00 ευρώ καθώς η ιατρός δεν ήταν συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ και το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ιατρού το είχαμε από το ΤΣΜΕΔΕ. Ήταν παράλογο να αλλάξουμε ιατρό ενώ διένυε τον 8ο μήνα κύησης (37η εβδομάδα).Η άμεση εφαρμογή του Νόμου μας στέρησε την επιλογή.

Συνημμένα θα βρείτε τα κάτωθι δικαιολογητικά:

 

Ο ΠΡΟΣΦΕΥΓΩΝ

 

 

Λίστα συνημμένων.

 

1.Φωτοτυπία βιβλιάριων υγείας.

2. 16 Α.Π.Υ. Αξίας 955,00 ΕΥΡΩ (ιατρικής παρακολούθησης της κύησης )

3. 1 Α.Π.Υ. Αξίας 700,00 ΕΥΡΩ (ιατρός – αμοιβή γέννας )

4. 2 Α.Π.Υ. Αξίας 1.175,56 ΕΥΡΩ (ΙΑΣΩ Θεσσαλίας/ χρεώσεις Πέραν του ποσού που καλύφθηκε από τον ΕΟΠΥΥ )

 

Παιδιά να την πρωτοκολλήσουν γιατί αλλιώς δεν θα γίνει τίποτα! Προσοχή μόνο στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ γιατί στα περιφερειακά θα σας πουν μα μου και ιστορίες!

Ελπίζω να βοήθησα!

Ταυτόχρονα θα προσπαθήσω να καταθέσω και κάτι παρόμοιο στο ΤΣΜΕΔΕ αν και εκεί με στέλνουν συνέχεια στον ΕΟΠΥΥ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα σας,

 

Είμαι μισθωτή σε μία Διαφημιστική εταιρία και είμαι ασφαλισμένη στο ΤΣΜΕΔΕ και μου πληρώνουν εισφορά σε χρήμα στο ΙΚΑ για να μπορώ να παίρνω άδειες αναρρωτικές. Ημουν έγκυος και γέννησα τον φεβρουάριο του 2013.Από τον οκτώμβριο του 2012 έπαιρνα αναρρωτικές άδειες και τώρα έχω πάρει και την άδεια μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.Πριν από 2 μέρες πήγα στο ΤΣΜΕΔΕ επειδή δεν μου ήρθε το αυτοκόλλητο για το βιβλιαριο μου  για να μου το θεωρήσουν και μου είπαν ότι δεν μπορούν να το κάνουν γιατί από τον οκτωμβριο που πήρα τις αναρρωτικές άδειες και μετα δεν έχω πληρώσει τις εισφορές.Εμένα δεν μου ήρθε κάποιο χαρτί που να λέει οτι χρωστάω κάποιες εισφορές τους είπα, και η απάντηση τους ήταν ότι από την στιγμή που δεν με πληρώνει ο εργοδότης το ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει να το πληρώσω εγώ.

1.Δεν θα έπρεπε να με είχε ενημερώσει καποιος γι αυτό το θέμα? ή ο εργοδότης μου ή το ΤΣΜΕΔΕ?

Εγώ δεν δύναμαι να πληρώσω το χρηματικό ποσό αυτού το χρονικού διαστήματος (από 10/2012-12/2012 και όλο το Α'  εξάμηνο του 2013).

2.Μήπως γνωρίζει κάποιος σε αυτήν την περίπτωση τι γίνεται?Θα πρέπει όντως να τα πληρώσω εγώ?Ο ΟΑΕΔ δεν καλύπτει κάποιο ποσό?

3.Σκέφτομαι σοβαρά την διαγραφή από το ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ γιατί βρέθηκα ξαφνικά να χρωστάω κοντά στα 3000€. Στην περίπτωση αυτή έχω την δυνατότητα να μην πληρώσω αυτές τις εισφορές ή κάποιο ποσό από αυτές?

4. Και επίσης θα ξαναπάω στην δουλειά τον οκτώμβριο πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχω προλάβει ακόμα να διαγραφώ από το ΤΣΜΕΔΕ.Σε αυτήν την περίπτωση μπορώ να ξεκινήσω με ΙΚΑ και παράλληλα να εκκρεμή η διαγραφή από το ΤΣΜΕΔΕ?

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα σας.

 

Ετοιμάζομαι σε έναν μήνα να γεννήσω και προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται και κυρίως πως γίνεται με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τον επόμενο χρόνο απόμ την γέννα για να μην ταλαιπωρήσω των σύζυγο μου, που θα χρειαστεί να τρέξει στο τσμεδε!

 

Μπορεί κάποιος που έχει γεννήσει πρόσφατα ή ξέρει τι δικαιλογητικά θα χρειαστεί να έχει μαζί του προκειμένου να αιτηθούμε για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών? Ξέρετε μήπως και για τι μείωση μιλάμε, κάπου διάβασα μειώση κατά 50 %, ισχύει?

 

Θα με βοηθούσε πάρα πολύ αν μπορούσατε να μου απαντ'ησετε και το εξής: Διάβασα στο τσμεδε πως η μείωση ξεκινάει έναν χρόνο μέτα τον επόμενο μήνα της γέννας. Αφο'υ όμως προπληρώνουμε τέλος Οκτωβρίου το δεύτερο εξάμηνο ασφάλισης,πρακτικά θα έχω πληρώσει κανονικά κάποιους μήνες του 2013 που θεωρητικά θα έπρεπε να τους; πληρώσω μειωμένα, γνωρίζει κανείς πως θα πρέπει να το χειριστώ γιατι φυσικά από το τηλέφωνο δεν μπορώ να βγάλω καμία άκρη και ούτε μπορώ πλέον να πάω με τις ώρες να στηθώ στο τσμεδε για μία ερώτηση!

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

gio ισχύει αυτό με την μείωση 50% το έκανε η γυναίκα μου για δικαιολογητικά τώρα δεν θυνμάμαι.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα! Με το καλό να υποδεχθείς το μωράκι σου. Λοιπον πράγματι ισχύει αυτό περί μείωσης εισφορών κατά 50% μόνο όμως για τον ένα κλάδο (τον κλάδο υγείας; θα σε γελάσω...δε μπορώ να θυμηθώ). Όπως και να έχει είναι κάτι και αυτό και μην τους το χαρίσεις σε καμία περίπτωση. Εγώ είχα κάνει τη διαδικασία πριν ένα χρόνο και είχα μαζί όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν και για το επίδομα τοκετού οπότε δεν είμαι σίγουρη αυτή τη στιγμή ποιά ζήτησαν στις εισφορές και ποιά στα νοσήλεια κλπ. Πάντως δεν είναι και πολλά αυτά που μπορείς να έχεις μαζί σου, τα χαρτιά του μαιευτηρίου άντε και μια ληξιρχική πράξη γέννησης, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ως προς το τελευταίο που ρωτάς, εγώ είχα πάει πριν πληρώσω την εισφορά τον Οκτώβρη και σου κάνουν επί τόπου νέο υπολογισμό του ποσού και σου δίνουν νέο χαρτί για την πληρωμή. Μια συμβουλή που έχω επίσης να σου δώσω είναι να πας όσο το δυνατόν γρηγορότερα και για το βιβλιάριο του παιδιού (αν έχεις σκοπό να το ασφαλίσεις στο ΤΣΜΕΔΕ) γιατί μετά τις πρώτες μέρες (νομίζω τον πρώτο μήνα) αλλάζουν 1-2 δικαιολογητικά και θέλουν κάτι παραπάνω (από τον ασφαλιστικό φορέα του συζύγου).

Αυτα και....κάτι άσχετο....κοιμήσου τώρα όσο μπορείιιιιις!!!! Θα με θυμηθείς...Με το καλό!

Link to comment
Share on other sites

 

Αυτα και....κάτι άσχετο....κοιμήσου τώρα όσο μπορείιιιιις!!!! Θα με θυμηθείς...Με το καλό!

 

Μέγα ψέμα :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.