Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τεχνητά νησιά


 
avgoust

Recommended Posts

  • 4 months later...
  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Είναι ματαιόδοξο, είναι προκλητικό, είναι σπατάλη. Γενικά νομίζω η περιοχή είναι μια φαιδρή παιδική χαρά. Κατασκευαστική μεν, αλλά πάντα παιδική χαρά. Λούνα παρκ. Και στα Λουνα Παρκ βρίσκει κανείς σε αφθονία την υπερβολή και την απληστία, για πιο ψηλό τραινάκι του κόσμου, για το πιο γρήγορο βαγόνι του σύμπαντος, το μεγαλύτερο μαλλί της γριάς της υφηλίου και το ένα και μοναδικό τριγωνικό σουβλάκι με χοιρινές μπουρμπουλήθρες που σκάνε και μυρίζει τζατζίκι. Γενικώς ανισόρροπα πράγματα, αισθητική μηδέν. Και μπορεί να ξενερώναμε όταν ως φοιτητές έπεφτε στο τραπέζι η έννοια της οικονομικότητας στην κατασκευή, και δεν την αντιλαμβανόμασταν σαν μια πρόσθετη πρόκληση, αλλά σαν χαλινάρι στις άγριες διαθέσεις μας για καινοτόμες επαναστατικές λύσεις, αλλά χωρίς αυτήν τι νόημα έχει; Και έχω και την εντύπωση πως η φύση αυτήν την ματαιοδοξία και την έπαρση, δεν την εκτιμά ιδιέταιρα...

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχω ψάξει αρκετά το θέμα,τα νησιά όντως ανήνουν στην Νakheel που όμως προσλαμβάνει και μικρότερες εταιρείες να ενισχύσουν την κατασκευή,βέβαια δεν έχω βρει πουθενά ακόμα ονόματα των υπεργολαβικών εταιρειών.Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ντουμπάι σίγουρα,αλλά είναι άγνωστο σε τι τομείς,τουλάχιστον ακόμα δεν έχω βρει κάτι.Ο εμίρης (έτσι νομίζω τον ονομάζουν τον ηγέτη τους) του Ντουμπάι,ας πούμε ότι ξύπνησε μια μέρα (γιατι λεφτά πάντα είχε) και αποφάσισε να κάνει τη χώρα του το πιο γνωστό μέρος στον κόσμο για την πρωτοπορία του στις κατασκευές.Tα πραγματικά κίνητρα λίγοι τα γνωρίζουν.Τα περισσότερα κατασκευαστικά έργα του ανήκουν και τα χρήματα που κερδίζει είναι πολλαπλάσια από όσα ξόδεψε.Οι πύργοι που ένας μετά τον άλλον είναι όλο και ψηλότεροι ή πιο παράξενη στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους ανήκουν.Όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία με τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο να γίνονται στο Ντουμπάι φήμες είχαν διαδωθεί πως ένας λόγος ήταν και το Εmpire State Building στη Αμερική και όλα αυτά είναι και ένα μέρος επίδειξης δύναμης.Η πίστα του σκι φυσικά ήταν δική του πρωτοβουλία για να υπάρχουν τα πάντα για όλα τα γούστα.Όταν είχε γίνει το Burj Al Arab,μέχρι σήμερα το μοναδικό 7άστερο ξενοδοχείο στον κόσμο,αφού τα υπόλοιπα 7άστερα είναι υπό κατασκευή,λέγεται από πολλούς ότι ο Αρχιτέκτονας που το είχε διακοσμήσει αντιμετώπισε την απογοήτευση του εμίρη ο οποίος είπε πως τα χρώματα δεν του άρεσαν καθόλου και έβαλε τον άνθρωπο να ξαναδιακοσμήσει το ξενοδοχείο σε τόνους έντονους.Δική μου άποψη είναι πως όλα είναι όμορφα και το γεγονός ότι έχτισαν μέχρι και υφάλους για να μην διαταράξουν όσο γίνεται το θαλάσσιο περιβάλλον εκεί που έγιναν τα τεχνητα νησιά (μέχρι το 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί εκτός απο το Palm Island και άλλα 2 μεγαλύτερα,τεχνητά νησιά) είναι απίστευτο.Αλλά κανέις δεν εγγυάται ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα.Είναι υπερβολή και αλλαζονεία τέτοια μανία με την κατασκευή κυρίως γιατί ενισχύει τις ταξικές ανισότητες και την αδικία.Οι μηχανικοί καλοπληρώνονται,δε λέω,οι εργάτες πραγματικά πεινάνε.Πάντως,κατασκευαστικά,πέρα από τα νησιά το κορυφαίο είναι το πρώτο εξ'ολοκλήρου περιστρεφόμενο κτίριο στον κόσμο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται και θα καλύπτει τις ανάγκες του σε ενέργεια με ανεμογεννήτριες οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στους ορόφους.Επίσης,το κτίριο θα πάει προκατασκευασμένο στο μεγαλύτερο μέρος του σε κομμάτια και θα κατασκευαστεί σε χρόνο ρεκόρ για το μέγεθος της κατασκευής.

Λεπτομέρειες εδώ:

http://online.wsj.com/article/SB117625795099465923.html

http://greenprophet.com/2008/09/18/3025/wind-powered-building-in-motion/

Link to comment
Share on other sites

Οταν έγινε το πρώτο από αυτά τα νησάκιατα κτίρια πουλήθηκαν σε 15 μέρες.

Οι περισσότεροι που τα αγόρασαν ήταν άγγλοι και μεταξύ τους πολλοί ποδοσφαιριστές από την εθνική αγγλίας. Μια μεγάλη ελληνική εταιρία έχει αναλάβει το αποχητευτικό και κάτι άλλο να κάνει σε αυτά,δεν θυμάμαι όμως. Τα δείχνει και στηντηλεόραση καμιά φορά, είναι στην σειρά υπερκατασκευές.....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Εχω την εντύπωση οτι 'εχουν ξεφύγει απο το μετρο, το πράγμα είναι απο αστείο εως τραγικό, αλλα ακολουθεί και συνέχεια...

Αλλά είμαι εκτος θέματος...

Link to comment
Share on other sites

Αντιγράφω από το ΒΗΜΑ

 

Βουλιάζει ο «Κόσμος» του Ντουμπάι

 

ΝΤΟΥΜΠΑΪ Eρχεται το τέλος του κόσμου; Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (ΝΑSΑ) που έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική φωτογραφία, ναι. Οχι, δεν μιλάμε για το τέλος του πλανήτη Γη, αλλά για το τέλος των τεχνητών νησιών που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Νakheel Ρroperties και φέρουν το άκρως φιλόδοξο όνομα «Κόσμος». Η φωτογραφία της ΝΑSΑ βγήκε στις 13 Ιανουαρίου από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και δείχνει το συγκρότημα των Νησιών Κόσμος, που έχει κατασκευαστεί ανοικτά του Ντουμπάι, να κατακάθεται επικίνδυνα στα ρηχά νερά. Με δυο λόγια, να βουλιάζει.

 

Τα παλάτια του είναι κυριολεκτικά χτισμένα πάνω στην άμμο. Για την κατασκευή των περίπου 300 ιδιωτικών νησιών χρειάστηκε να μεταφερθούν 3,11 δισ. κυβικά μέτρα άμμου και 47 εκατ. τόνοι πέτρας! Φαραωνικό έργο. Ξεκίνησε το 2003 αλλά διακόπηκε το 2008. Και, όπως φαίνεται, δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Γης της ΝΑΣΑ, « ελάχιστη ανάπτυξη έργων, πλην των βασικών υποδομών του “Κόσμου”, εμφανίζεται στη φωτογραφία».

 

Από τον Οκτώβριο του 2008 η ιστοσελίδα των Νησιών του Κόσμου παραμένει «σιωπηλή». Ωσπου τον περασμένο Νοέμβριο η Dubai World, στην οποία ανήκει η Νakheel Ρroperties, ζήτησε το «πάγωμα» του χρέους του, ύψους 26 δισ. δολαρίων ή 18,7 δισ. ευρώ. Ενώ λοιπόν επισήμως το έργο απλώς καθυστερεί να ολοκληρωθεί, τα νησιά έρχονται πιο κοντά το ένα στο άλλο και φαίνονται να βυθίζονται.

 

Επισήμως με χθεσινή της ανακοίνωση η Νakheed Ρroperties διαψεύδει πως τα νησιά βυθίζονται. Χαρακτηρίζει δε τα σχετικά δημοσιεύματα « απολύτως ανακριβή ».

 

Τα νέα δεν είναι καλύτερα για τον «τεχνητό φοίνικα» Τζουμεϊρά, που βρίσκεται αριστερά των Νησιών Κόσμος. Στο κέντρο του βρίσκεται το ξενοδοχείο «Ατλαντίς», το οποίο στοίχισε 917,5 εκατ. ευρώ και άνοιξε με τυμπανοκρουσίες το 2008. Το πολυτελές θέρετρο περιλαμβάνει ένα γιγαντιαίο ενυδρείο και διαθέτει μια σουίτα η οποία ενοικιάζεται αντί 15.000 ευρώ την ημέρα.

 

Ωστόσο οι κατασκευαστές ξενοδοχείων, μεταξύ των οποίων και ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέβαλλαν επ΄ αόριστον τα σχέδιά τους στον «Φοίνικα» λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

 

Η ιλιγγιώδης κατασκευαστική ανάπτυξη του Ντουμπάι επικρίνεται εδώ και καιρό (και) από ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος, οι οποίοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η κατασκευή τεχνητών νησιών καταστρέφει τους κοραλλιογενείς υφάλους, ενώ αλλάζει ακόμη και την κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων. Υποστηρίζουν επίσης ότι αυξάνουν την κατανάλωση νερού και ενέργειας.

 

Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης....

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι χιονοδρομικο κεντρο υπαρχει στην ερημο του Dubai υπαρχει και μαλιστα 5 χρονια τωρα! Ειχα δει και ενα σχετικο ντοκυμαντερ παλιοτερα.

 

Δειτε Εδω!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.