Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός διατομής αγωγού


Recommended Posts

Έστω μια εγκατάσταση φωτισμού που έχει πολλά φώτα. Υπάρχει η εξής διάταξη : 4 σειρές φωτιστικών 2x36W που η κάθεμια έχει π.χ. 10 φωτιστικά.

 

2m6mmht.jpg

 

Σκέφτομαι από τον πίνακα να τραβήξω ένα καλώδιο μεγάλης διατομής και με κουτιά διακλάδωσης να δίνω στα φωτιστικά π.χ. με ένα 3x1,5mm2.

Το καλώδιο μεγάλης διατομής θα καταλήγει στον πίνακα και θα ασφαλίζει (?) με ένα μικροαυτόματο 16Α. Δεν υπάρχει δυνατότητα επαύξησης του χώρου του πίνακα.

Το θέμα είναι όμως ότι τελικά δεν ξέρω πόσες γραμμές θα έχω και πως να τις λάβω υπόψη μου : Θα έχω πολλές 1,5mm2 και μία "μεγάλη"; 

Πώς θα ασφαλίσω όλο αυτό το κύκλωμα; 

Να υπολογίσω πτώση τάσης και επιτρεπόμενο ρεύμα ανά σειρά και μετά για το καλώδιο μεγάλης διατομής;

Όταν θελήσω να βάλω διακόπτη φωτισμού αυτός θα πρέπει να συνδεθεί στο κάθε κουτί διακλάδωσης και όσα είναι τα κουτιά (οι σειρές των φωτιστικών) τόσοι πρέπει να είναι και οι διακόπτες;

Όταν το μεγάλης διατομής καλώδιο είναι επί εσχάρας και τα 1,5mm2 μέσα σε πλαστικούς σωλήνες στερεωμένους επί οροφής θα πρέπει να κάνω υπολογισμό τμηματικά για το κάθε καλώδιο σωστά;

Στην ΥΔΕ τί θα γράφει; 

Edited by anestis_papadopoulos
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, βασικός κανόνας σύμφωνα με τον κανονισμό είναι ότι διακλαδώσεις προς μικρότερες διατομές πρέπει να ασφαλίζονται.

Επίσης τα ηλεκτρολογικά δίκτυα είθισται να είναι ακτινικά.

Τρίτον η κάθε σειρά φωτισμού με τα φωτιστικά 2Χ36 W θα μπορουσε να εναλάσεται ανά φάση (R, S, T) για πολλούς λόγους

(Για να μπορείς να μην τα ανάβεις όλα κάποιες φορές, στροβοσκοπικό φαινόμενο, ισοκατανομή του φορτίου στις τρεις φάσεις κλπ)

(δηλαδή το πρώτο φωτιστικό της σειράς να είναι R το δεύτερο S και το τρίτο T το τέταρτο R το πέμπτο S  κλπ)

 

Τέλος γνώμη μου είναι ότι μια μονοφασική γραμμή φωτισμού με μικροαυτόματο 10 Α αντέχει το πολύ 9 φωτιστικά 2Χ36 Α γιατί ο μικροαυτόματος δεν αντέχει τα

φορτία εκκίνησης των λαμπτήρων.

 

Με βάση τα παραπάνω εγώ θα έφτιαχνα κοντά στο χώρο των φωτιστικών ένα πινακάκι τραβώντας μια τριφασική γραμμή από τον πίνακα και από εκεί θα έδινα μονοφασικές

γραμμές στα φώτα.

 

Οι υπολογισμοί πτώσης τάσης και επιτρεπόμενου ρέυματος κατά τα γνωστά.

 

Απάντησα σε κάποια αλλά ίσως όχι σε όλα από τα ερωτήματά σου για να μην πλατιάσω, αλλά νομίζω ότι σου έδωσα ένα αρχικό μπούσουλα.

Link to comment
Share on other sites

Ο τρόπος που σκέφτεσαι να εφαρμόσεις δεν είναι σωστός.

Τουλάχιστον δυο γραμμές 3 χ 1,5 θα πρέπει να αναχωρήσουν απο το πίνακα. 1 γραμμή για κάθε 2 σειρές φωτιστικών 2 Χ 36 Χ 10φ =720W ανά σειρά.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Όπως στα είπαν οι συνάδελφοι!! Με τον δικό σου τρόπο και θα έχεις υψηλό φορτίο και δεν γλιτώνεις και τίποτα για μια διαδρομή παραπάνω που θα την τραβήξεις τελικά και με μεγαλύτερη διατομή!! 

Ερώτηση τώρα για το θέμα του μικροαυτόματου μπορεί να διαλέξει άλλο τύπο και να ναι οκ!! Αλλά και πάλι δεν θα τα έμπλεκα τόσο τα πράγματα. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.