Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δικέλυφη τοιχοποιία ή Θερμοπρόσοψη σε νέα οικοδομή;


g_ap

Ποια μέθοδο θερμομόνωσης προτείνετε;  

908 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Ποια μέθοδο θερμομόνωσης προτείνετε;

    • Τούβλο & Θερμομόνωση & Τούβλο
    • Εξωτερική θερμομόνωση
    • Κάτι άλλο


Recommended Posts

Η εξωτερική θερμομόνωση είναι ιδανική όταν μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο βιοκλιματικό σχεδιασμό. Το χειμώνα το κτίριο πρέπει να είναι σχεδιασμένο ώστε να παίρνει από τον ήλιο όλα τα θερμικά κέρδη που μπορεί. Στην συνέχεια τα αποθηκεύει την θερμική μάζα του(και εδώ ακριβώς είναι που χρειάζεται μεγάλη θερμοχωρητικότητα άρα και τούβλο τουλάχιστον 20εκ.)ενώ μια ισχυρή εξωτερική θερμομόνωση μειώνει τις απώλειες. Στην συνέχεια η αποθηκευμένη θερμότητα στην θερμική μάζα του κτιρίου επαναποδίδεται στο εσωτερικό του κτιρίου όταν η θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα πέσει..

Επιπλέον η θερμοπρόσοψη δημιουργεί πιο ισχυρό κέλυφος αφού ένας τοίχος που αποτελείται από μονή δρομική τοιχοποιία μεγάλου πάχους που συνδέεται με κόλες κτλ με την εξωτερική μόνωση έχει καλύτερη συμπεριφορά και συνοχή από έναν τοίχο που αποτελείται από τούβλο 7ρι-μόνωση-τούβλο 7ρι.Στην δεύτερη περίπτωση ο τοίχος σε περίπτωση σεισμού πολύ ευκολότερα ριγματώνει(το παράδειγμα τις Καλαμάτας..)

Αντίστοιχα το καλοκαίρι, σε ένα σωστά σχεδιασμένο κτίριο, ο δροσισμός γίνεται με νυχτερινό αερισμό. Η θερμοκρασία των δομικών στοιχείων του, απάγεται κατά την διάρκεια τις νύχτας και το ξημέρωμα τα βρίσκει δροσισμένα. Όταν τα δομικά στοιχεία έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα με εξωτερική θερμομόνωση που μειώνει την αλληλεπίδραση με τις μεγάλες εξωτερικές θερμοκρασίες κρατούν την δροσιά αυτή για αρκετές ώρες. Κλείνουμε παράθυρα, σκιάζουμε τα ανοίγματα και το κτίριο αποκτά εσωτερική μέγιστη θερμοκρασία πολλές ώρες αργότερα από την εξωτερική μέγιστη όταν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά τον νυχτερινό αερισμό.

Ένα σύστημα από μόνο του δεν είναι αρκετό για να δουλέψει ένα κτίριο σωστά...

Κάθε κλίμα έχει άλλες ανάγκες...

Το πάχος της τοιχοποιίας όπως και το πάχος της μόνωσης πρέπει να προκύπτουν από τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής αλλά και από τις ανάγκες του κτιρίου ανάλογα με την χρήση τους..

Όσο για την πέτρα που αναφέρθηκε: Η πέτρα έχει πάρα πολύ μεγάλη θερμοχωρητικότητα. Στην βιβλιογραφία αναφέρεται και ως «καταβόθρα θερμότητας». Χρειάζονται τεράστια ποσά ενέργειας για να θερμανθεί(κάτι που δεν το θέλουμε) ενώ παράλληλα έχει πολύ μεγάλη θερμοπερατώτητα. Αυτό σημαίνει πώς χάνει πολύ γρήγορα την θερμοκρασία της(ούτε αυτό το θέλουμε..).Επιπλέον όπου και να βάλεις την μόνωση δεν κάνεις δουλεία. Εάν την βάλεις εσωτερικά χάνεις τελείως την θερμοχωρητικότητα του δομικού υλικού ενώ αν την βάλεις εξωτερικά έκτος του ότι χάνεις την ομορφιά του υλικού η πέτρα σού «ρουφάει» όλη την θερμότητα. Για αυτό τα πέτρινα σπίτια είναι απολαυστικά το καλοκαίρι αλλά τον χειμώνα…

Η εσωτερική μόνωση είναι κατάλληλη για πολύ κρύα κλίματα όπου ούτως ή άλλως δεν ελπίζεις στα θερμικά κέρδη του ήλιου για να ζεστάνεις ένα κτίριο και απλά θέλεις να μειώσεις κατά το δυνατών τις απώλειες(πχ.τα ξύλινα σπίτια στις Σκανδιναβικές χώρες..)

Απλά πράγματα είναι συνάδερφοι και καλό είναι να ενημερωθούμε όλοι…

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλά τα λέει η Ira!

 

Αυτό που δεν καταλαβαίνω με όσους λένε για προβλήματα υγρασίας, συστολοδιαστολές, κ.λπ. της εξωτερική μόνωσης με πολυστερίνη είναι τούτο:

Πώς μονώνουν τις κολώνες και τα δοκάρια από σκυρόδεμα?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Η εξωτερική θερμομόνωση είναι ιδανική όταν μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο βιοκλιματικό σχεδιασμό...…

 

Οπότε ένα σπίτι από πέτρα-(τσιμέντο+πλέγμα)-πέτρα πώς είναι σωστό να μονωθεί, ανεξάρτητα από το αν χαλάσει η όψη της πέτρας?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Προσφάτως παρακολούθησα το σεμινάριο που διοργάνωσε το ΤΕΕ για τον ΚΕνΑΚ όπου ήταν παραπάνω από σαφές ότι προτείνεται το "ντύσιμο" των κατασκευών με εξωτερική θερμομόνωση...

Υπήρξαν ακόμα και από κάποιους ομιλητές αμφιβολίες όμως για το πόσο καλά μπορεί να πιάσει το επίχρισμα στην (τουλάχιστον) 7άρα μόνωση και η υπόδειξη ήταν να ξεχάσουμε τον κυρ-Μήτσο τον σοβατζή και να ασχολούμαστε πλέον μόνο με πιστοποιημένα υλικά και συνεργεία...

Γνωρίζει κάποιος αν ποτέ οι φίλοι μας οι βόρειοι χρησιμοποίησαν τη δικέλυφη τοιχοποιία με τον τρόπο που την έχουμε εφαρμόσει εμείς σε όλες τις κατασκευές μας; Χωρίς να έχω γνώση επί του θέματος φοβάμαι πως και σε αυτό πρωτοπορήσαμε γιατί "γνωρίζουμε" πως να κάνουμε καλύτερες κατασκευές από όλους τους άλλους!

Ξεχάστε, λοιπόν, όσα ξέρατε και ερευνήστε-μελετήστε! Ξεχάστε την τυπική (για τα μάτια του κόσμου) μελέτη θερμομόνωσης. Ήρθε ο ΚΕνΑΚ και είναι δύσκολος, υπόσχεται πολλές ευθύνες και θα δυσκολεύει με αναπροσαρμογές όλο και περισσότερο. Σε μια δεκαετία (αν υπάρχουμε) δε θα μιλάμε καθόλου για την δικέλυφη τοιχοποιία όπως την ξέρουμε σήμερα...

Το ερώτημα είναι: πώς μπορείς να βάλεις σε ένα κάρο μηχανή ferrari;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 weeks later...

θα πω την εμπειρία μου πάνω στη τοποθέτηση της θερμοπρόσοψης που εφάρμοσα πρόσφατα στη δικιά μου καινουργια οικοδομη.

τοποθέτησα στον φ.ο (κολόνες-δοκάρια)εξηλασμένη πολυστερίνη 5cm με λ=0,035.

Χτίστηκε εξωτερικός τοίχος μονοκέλυφος με τουβλίνα χ....δος 18χ15 cm.

Επειδη είμαι ηλ.μηχανικός πρόσεξα τη τουβλίνα και από ηλεκτρολογική ματιά...

ο τοίχος που χτίστηκε μπήκε 5,5cm από την άκρη της πλάκας κάνοντας δόντι σε σχέση με τη μόνωση του φ.ο. Ο σοφαντζής τοποθέτησε σκαλωσιές και αμέσως κόλλησα θερμομονωτικές πλάκες ίδιες με του φ.ο.Έτσι στο τέλος οι θερμ. πλάκες του τοίχου ήρθαν περασιά με τις θερμ. πλάκες του φ.ο.

η κόλλα που χρησιμοποίησα ήταν επώνυμη και ειδικη για θερμομονωτικές πλάκες.

Αν και αγόρασα βίσματα λίγα χρησιμοποίησα γαι επιπλέον στήριξη.Δεν χρειάζεται, είναι τόσο δυνατή η κόλλα που ουτε με σκερπάνι δεν ξεκολούσε.

Φυσικά οι πλάκες τοποθετήθηκαν η μια με την άλλη με τον τρόπο που περιγράφεται από επωνυμες εταιρίες. Με την ίδια κόλλα τοποθετήθηκε και το πλέγμα των 160gr/m.

Α, ξέχασα να πω ότι τοποθετησα πλάκες θερμ. και στους λαμπάδες των κουφωμάτων για καλυτερη θερμομονωση, όχι 5cm αλλά 2,5cm.

τώρα ο σοφαντζής το λασπώνει και έχει κάνει οδηγούς.

Δηλαδη θα σοφατιστεί με τον παραδοσιακό τρόπο.

 

η διαδικασία ήταν εύκολη και γρήγορη.

το κόστος ήταν για 400 μ επιφάνεια.

 

εξηλασμένη πολυστείνη 5cm :400*7=2800

κόλλα :18*30= 540

πλέγμα :1*450= 450

εργατικά : 300

σοφατισμα εργατικά +ικα : (3*400)+1300=2500

υλικα σοφατισματος χοντρικά : 1000

ΣΥΝΟΛΟ : 7590

 

αν διαιρεσεις 7590/400=19 το τ.μ

 

κόστος καλό σε σχέση με το 35-50 το τμ + ικα που δίνουν οι εταιρίες.

 

έτσι με μικρό κόστος νομίζω ότι κατάφερα την μέγιστη απόδοση σε θερμομόνωση.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως οι ΤΟΤΕΕ σε μια προσπάθεια να μείνουν "εύχρηστες" και "απλοϊκές" (είχαν να καλύψουν ένα νομοθετικό κενό 30 ετών) δεν έχουν καλύψει όλες τις περιπτώσεις θερμογεφυρών με αποτέλεσμα να πριμοδοτούν τους υπολογισμούς οπότε διαφημίζουν άμεσα την εξωτερική θερμομόνωση (κυρίως στις κλιματικές ζώνες Γ & Δ όπου οι απαιτήσεις είναι αυστηρές είναι μονόδρομος).

 

Σκεφτόμουν μία θεωρητική περίπτωση: Τι θερμική συμπεριφορά θα είχε τοίχος από τούβλο -> μόνωση -> Ytong (απο μέσα προς τα έξω);

 

Κατασκευαστικά είναι πολύ κοντά στην Ελληνική νοοτροπία και τεχνογνωσία οπότε δεν αυξάνεται το κόστος σε επιπλέον μεροκάματα και εξειδικευμένα συνεργεία. Επιπλέον το Ytong εμποδίζει μέρος της ροής θερμότητας για δημιουργία θερμογέφυρας με τον ΦΟ. Τέλος διατηρούμε και τη θερμοχωρητικότητα του τούβλου εσωτερικά.

 

Το λ ή U του αδιαφανούς εύκολα υπολογίζεται, δε πρόσεξα όμως να καλύπτεται κάτι παρόμοιο στις ΤΟΤΕΕ ως προς τις θερμογέφυρες.

Φαίνεται πως δε μας αφήνουν περιθώριο για εναλλακτικές. Λύσεις υπάρχουν (όχι όμως λεφτά)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Για να μην ανοίξω νέο θέμα τόσο παραπλήσιο με αυτό εδώ, ρωτάω:

 

Κι αν δεν ήταν δικέλυφη τοιχοποιία ή θερμοπρόσοψη, αλλά ήταν "porotherm" και ποιό συγκεκριμένα "porotherm plan plus" (θερμομονωτικά τούβλα γεμισμένα με περλίτη" λ=0,07 W/mK http://www.edilportale.com/upload/prodotti/prodotti-4936-cat02.pdf ) ;

 

υ.γ.Ελπίζω να μην πειράζει που ξεφεύγω από τον τίτλο του θέματος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.