Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή χρήσης υπόγειας αποθήκης σε διαμέρισμα


Recommended Posts

Πραγματικά η ιστορία με τα δύο υπόγεια με προβλημάτισε και εμένα και το έψαξα να δω πως το κατάφερε ο αρχιτέκτονας και δεν έβγαλα άκρη - πάντως τον παραδέχομαι...... Η άδεια και τα σχέδια γράφουν παντού ότι πρόκειται για "ΔΙΩΡΟΦΗ ΜΕ 2 ΥΠΟΓΕΙΑ & ΣΤΕΓΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ" και είναι υπογεγραμμένη από την πολεοδομία. Επίσης δεν μετράει κανένα από τα 2 στην δόμηση - το γράφει ξεκάθαρα στο διάγραμμα κάλυψης.

Επομένως το πρόβλημά μου δεν είναι με τα 2 υπόγεια. Το πρόβλημα είναι αν και κατά πόσο μπορώ να αλλάξω χρήση σε 180 τ.μ. υπογείου.

 

Τον Ν3843 τον σκέφτηκα αλλά δεν νομίζω να τους καλύπτει καθώς θα θελήσουν αργότερα να χωρίσουν τις ιδιοκτησίες τους και δεν νομίζω να στέκεται ιδιοκτησία που προέκυψε από τον μπιρμπιλονόμο………. φοβάμαι ότι με τον συγκεκριμένο νόμο χειρότερα προβλήματα θα τους δημιουργήσω!

 

Επομένως μπορεί να γίνει κάτι με την διαδικασία της αλλαγής χρήσης???

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

...

έψαξα να δω πως το κατάφερε ο αρχιτέκτονας και δεν έβγαλα άκρη - πάντως τον παραδέχομαι...... Η άδεια και τα σχέδια γράφουν παντού ότι πρόκειται για "ΔΙΩΡΟΦΗ ΜΕ 2 ΥΠΟΓΕΙΑ & ΣΤΕΓΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ" και είναι υπογεγραμμένη από την πολεοδομία. Επίσης δεν μετράει κανένα από τα 2 στην δόμηση - το γράφει ξεκάθαρα στο διάγραμμα κάλυψης.

...

...

 

Τσέκαρε αν ένα από τα δύο ή και τα δύο υπόγεια τα έχει δηλώσει ως στεγασμένο χώρο στάθμευσης.

Αν ναι, (διότι είναι και το πιο πιθανό σενάριο με βάση αυτά που λες) τότε είναι μονόδρομος να τα εντάξεις στην ρύθμιση της Μπιρμπίλη και να έχουν χρήση οικίας.

 

Ειδικά αφού δεν έχεις επάρκεια Σ.Δ. να τα κάνεις νόμιμα και είμαι σίγουρος ότι στην διαδικασία νομιμοποίησης με μέτρηση σταθμεων και του υπογείου, θα αλλάξουν όγκοι, πλαϊνές αποστάσεις κλπ χαριτωμενιές.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Έχω την εξής περίπτωση! Ένα υπόγειο 100 τετραγωνικά που έχει μετατραπεί σε κατοικία και βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων. Επομένως δεν μπορεί να μπει στο Ν4014. Το θέμα μου είναι τι πρέπει να κάνω για να το νομιμοποιήσω. Αν πάω με άδεια αυθαιρέτου χωρίς να το εντάξω στο 4014 το πρόστιμο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αν το πάω με άδεια αλλαγής χρήσης πως θα δικαιολογήσω το ξεμπάζωμα? με διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου ή αναθεώρηση αδείας? και αν γίνει αυτοψία απο την πολεοδομία? Αν έχεις κάποιος κάποια καλή ιδέα παρακαλώ βοήθεια!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Μπαίνει στον 4014 , αλλά θα πρέπει να περάσει από επιτροπή για να το εγκρίνουν.Βέβαια αν η κατασκευή έγινε πριν τον χαρακτηρισμό του οικισμού σε παραδοσιακό δεν περνάει από επιτροπή και προχωράει κανονκά.

Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα είμαι νέος μηχανικός έχω το πτυχίο περίπου ένα μηνά και μου έτυχε ένας πελάτης ο οποίος έχει ένα υπόγειο 175 τετραγωνικών μέτρων και θέλει να το μετατρέψει σε μαγαζί , περιοχή Κολωνός .Θα ήθελα όποιος μπορεί να με κατατοπίσει.

1) Είναι εφικτή η μετατροπή?

2)Αν ναι με ποιο νόμο μπορεί να γίνει ?

3) Γίνεται με αδεία αλλαγής χρήσης?

4)Τι θα χρειαστώ από έγγραφα ?

Καθε πληροφορία θα είναι πολύτιμη γιατί είμαι νέος και δεν έχω την απαιτούμενη εμπειρία. Ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Κατάστημα σε υπόγειο χώρο (κανονικό υπόγειο) δεν επιτρέπεται.Αν είναι ξεμπαζωμένο τότε νόμιμα δεν μπορεί να το κάνει.Συνεπώς πας σε αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.Μπορείς δηλαδή με τον 4014.Ομως για να μπορεί να χαρακτηρισθεί κύριος χώρος θα πρέπει να έχει τα κατασκευαστικά απαιτούμενα του κυρίου χώρου, ύψος, φωτισμός.....Δεν είναι μόνο να μπορεί να δηλωθεί σαν κατάστημα αλλά να διαθέτει και τα "προσόντα".Να μπορεί δηλαδή μετά να βγάλει άδεια λειτουργίας.Αν τώρα έχει στο μυαλό του κάποιο συγκεκριμένο είδος καταστήματος πρέπει να τσεκάρεις αν το επιτρέπουν οι χρήσεις γης της περιοχής.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Να επανέλθω στο θέμα με μια ερώτηση:

Σε περίπτωση αλλαγή χρήσης σε εντός σχεδίου περιοχή,όταν η πολεοδομία σου ζητάει εξαρτημένο τοπογραφικό, οι προδιαγραφές εκπόνησης του είναι όμοιες με του τοπογραφικού για οικοδομική άδεια??

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα συνάδελφοι,

ενδιαφέρομαι να αγοράσω ημιυπόγειο-υπόγειο χώρο (κατασκευή προ '80) δηλωμένο ως "αποθήκη" και θέλω να ξέρω αν και με ποια διαδικασία (αλλαγή χρήσης) μπορώ να τον μετατρέψω σε γραφείο-επαγγελματικό χώρο. Υπάρχει σχετική θεματολογία στο φόρουμ και συγνώμη αν επαναλαμβάνομαι για κάποιους, αλλά δεν μου είναι σαφές τι ισχύει.

Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια είναι δυνατή η αλλαγή της χρήσης του κτιρίου ή ενός τμήματος αυτού, από την χρήση με την οποία εκδόθηκε η οικοδομική άδεια σε μια άλλη χρήση με άδειας αλλαγής χρήσης υπό την προϋπόθεση ότι η νέα χρήση επιτρέπεται από:

  • χρήσεις γης της περιοχής  
  • Οικοδομικό Κανονισμό
  • σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας – καταστατικό του κτιρίου (εάν πρόκειται για οριζόντια ιδιοκτησία).

Έτσι πχ δεν μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης από υπόγεια αποθήκη σε υπόγεια κατοικία αφού ο κανονισμός απαγορεύει την κυρία χρήση κατοικίας σε υπόγεια στάθμη που δεν προσμετράτε στον συντελεστή δόμησης του οικoπέδου εκτός και αν ο συντελεστής δόμησης δεν έχει εξαντληθεί και η επιφάνεια της αλλαγής χρήσης προσμετρηθεί σε αυτόν.

τί συμβαίνει με αλλαγή από αποθήκη σε γραφείο ή άλλο επαγγελματικό χώρο πχ σχολή χορού (εφόσον πληρούνται οι ειδικές σχετικές διατάξει)?

υπάρχει κάποια συσχέτιση με τους νόμους αυθαιρέτων και κατασκευές προ του 2011, ότι δλδ κάνεις αλλαγή χρήσης και πληρώνεις πρόστιμο τακτοποίησης;

Έχω διαβάσει κάτι παρόμοιο αλλά δεν έχω κατανοήσει πλήρως.

Ευχαριστώ πολύ

Edited by Pavlos33
έγινε διόρθωση ορθογραφίας και προσθήκη τονισμού (βλ. κανόνες συμμετοχής)
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

@Ant_ntua

Στους τακτοποιημένους χώρους γίνεται αλλαγή χρήσης, αρκεί να πληρούνται όσα αναφέρεις. 
Το πρόστιμο τακτοποίησης δεν έχει σχέση. Αφορά τις αυθαιρεσίες που είχαν γίνει στο χώρο.

Edited by Impοser
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.